Friendzone: Γιατί η Ερωτική Απόρριψη μάς Πονάει Τόσο

Friendzone Γιατί η Ερωτική Απόρριψη μάς Πονάει Τόσο

Friendzone Και Απόρριψη

Το friendzone είναι κάτι που μας πονάει και μας φέρνει σε επαφή με τους χειρότερους φόβους μας. Και τις βαθύτερες ανασφάλειές μας. Και υπάρχει λόγος για αυτό.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι από εμάς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βάζουμε μόνοι μας τον εαυτό μας στο friend zone, βιώνουμε με πολύ άσχημο τρόπο την ερωτική απόρριψη.

Πολλοί άντρες δεν δέχονται ότι έχουν μπει στη φιλική ζώνη. Και επιμένουν για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, προσπαθώντας να κάνουν τη γυναίκα να τους δει ερωτικά.

Άλλοι απογοητεύονται και νιώθουν ότι δεν αξίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, το να σε βάλει μια κοπέλα στο friendzone δεν είναι μια καθόλου ευχάριστη κατάσταση. Οι περισσότεροι από εμάς επιδιώκουμε να την αποφύγουμε ώστε να μην βιώσουμε τον εσωτερικό πόνο που ενδεχομένως νιώθουμε.

Το να σου πει μια γυναίκα ότι σε βλέπει σαν φίλο ή σαν αδερφό της, τη στιγμή που εσύ την βλέπεις ερωτικά, σε φέρνει αντιμέτωπο στην ουσία με τον εαυτό σου. Δες το βίντεο του Χρήστου σχετικά με το γιατί σε βλέπει φιλικά, τις διαφορετικές σας προθέσεις και την αυτοεκτίμηση.

Τι έκανες λάθος;

Γιατί δεν νιώθει ερωτική και σεξουαλική έλξη για εσένα;

Γιατί να βλέπει ερωτικά κάποιον άλλον, ενώ με εσένα να θέλει να είστε φίλοι.

Και γιατί να σε απορρίπτει εσένα ερωτικά;

Μήπως δεν αξίζεις; Μήπως δεν είσαι αρκετά καλός για εκείνην; Τι φταίει τελικά;

 

Γιατί Το Friendzone Πονάει Τόσο

#1. Το Friendzone Πονάει Γιατί Νιώθουμε Απορριπτόμαστε Ως Άντρες

Αυτές οι ερωτήσεις μού έρχονταν και εμένα στο μυαλό. Kάθε φορά που έβλεπα ότι είναι αδύνατο να κάνω μια γυναίκα να με δει ερωτικά.

Έχοντας βιώσει το friendzone και μάλιστα αρκετές φορές ειδικά στα χρόνια που ξεκινούσα να ασχολούμαι με το φλερτ και τις γυναίκες:

Μπορώ να σου πω ότι η ερωτική απόρριψη από μια γυναίκα είναι μια από τις πιο επίπονες καταστάσεις που έχω βιώσει στον ερωτικό τομέα.

Σε μερικές περιπτώσεις η κατάσταση του να βλέπω μια γυναίκα ερωτικά ενώ εκείνη όχι με πονούσε περισσότερο και από έναν χωρισμό, καθώς στο χωρισμό η ερωτική απόρριψη ερχόταν κατευθείαν και ήταν ξεκάθαρη.

Όταν όμως έμπαινα στο friendzone η απόρριψη δεν ήταν ολική, ξεκάθαρη και οριστική. Περιελάμβανε ένα “ναι μεν, αλλά”. Ναι μεν σε αποδέχομαι ως φίλο, αλλά σε απορρίπτω ως εραστή.

Και ίσως αυτό είναι χειρότερο. Γιατί σε αυτό το σημείο νιώθεις ότι ενώ σαν άτομο αξίζεις, δεν αξίζεις στον ερωτικό και σεξουαλικό τομέα.

Επομένως, εάν οι ερωτικές σου επιλογές και εμπειρίες σε εκείνη τη φάση δεν είναι πολλές και ποιοτικές, αμέσως πέφτει η αυτοπεποίθησή σου και νιώθεις ότι δεν αξίζεις συνολικά ως άντρας.

Κι αυτό είναι αρκετά επίπονο, γιατί νιώθεις ότι δεν είσαι ένας Άνδρας Αξίας και ότι δεν είσαι άξιος να δημιουργήσεις έλξη στη γυναίκα που σου αρέσει.

Σύμφωνα με μια έρευνα από την Naomi Eisenberger, ψυχολόγο, καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο UCLA, βιώνουμε τον σωματικό πόνο και τον συναισθηματικό πόνο στα ίδια κομμάτια του εγκεφάλου μας.

Επομένως, το να μας απορρίψει μια γυναίκα και να μας βάλει στο friendzone μας πονάει στο ίδιο ποσοστό με το να μας χτυπήσουν ή να αποκτήσουμε κάποιον σωματικό πόνο.

Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να πει τη διαφορά ανάμεσα στον πόνο της απόρριψης που βιώνεις όταν μπαίνεις στο friendzone και στον πόνο που νιώθεις όταν σπας στο χέρι σου.

Και αυτό μπορεί να εξηγήσει σε τεράστιο βαθμό το γιατί η ερωτική απόρριψη πονάει τόσο.

Επιπλέον, μια άλλη έρευνα από την καθηγήτρια ψυχολογίας σττο Columbia University Geraldine Downey, Ph.D., απέδειξε ότι ο λόγος που η ερωτική απόρριψη μάς πονάει τόσο είναι γιατί «χτυπάει» στα πρωτόγονα ένστικτά μας.

Η Geraldine Downey εξηγεί ότι, όταν ζούσαμε ακόμα σε φυλές, η απόρριψη ισούταν με θάνατο, καθώς μόνο μέσω της φυλής θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε. Ο εγκέφαλός μας, σε αυτό το κομμάτι εκλαμβάνει ακόμα την απόρριψη ως έναν παράγοντα που μπορεί να μας οδηγήσει σε θάνατο, παραβλέποντας ότι αυτό δεν ισχύει πια στην πραγματικότητά μας.

Επομένως, όταν μας απορρίπτει ερωτικά μια γυναίκα και μας λέει ότι μας βλέπει φιλικά, βιώνουμε πολύ έντονα την απόρριψη αυτή, λόγω του τρόπου που έχει μάθει ο εγκέφαλός μας να εκλαμβάνει την απόρριψη και τον πόνο.

#2. Friendzone Και Απόρριψη : Πονάει Γιατί Νιώθουμε Ότι Δεν Είμαστε Ελκυστικοί

Ο δεύτερος λόγος που το friendzone μάς πονάει τόσο είναι ότι νιώθουμε ότι δεν είμαστε ελκυστικοί και κυρίως, ότι δεν έχουμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε έλξη στη γυναίκα που μας αρέσει.

Όταν εσύ έχεις δει τη γυναίκα ερωτικά από τη πρώτη στιγμή ενώ εκείνη σε βάζει στη λίστα με τους φίλους της, μια από τις πρώτες σου σκέψεις είναι ότι μάλλον δεν είσαι αρκετά ελκυστικός.

Αυτό ενδέχεται να σε χτυπάει βαθιά μέσα σου και να πιστεύεις λανθασμένα ότι δεν είσαι ελκυστικός γενικά. Αντί να συνειδητοποιήσεις ότι δεν νιώθει έλξη για εσένα η συγκεκριμένη γυναίκα για εσένα, γενικεύεις την κατάσταση και πιστεύεις ότι γενικά δεν είσαι ελκυστικός ως άντρας.

Από ένα “σε βλέπω φιλικά” πέφτει όλη η αυτοπεποίθησή σου στον ερωτικό τομέα και αποκτάς μια αντίληψη για τη σεξουαλικότητα, τον ερωτισμό σου και τη ζωή σου που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Η πιο κατάλληλη σκέψη σε αυτήν την περίπτωση είναι να συνειδητοποιήσεις ότι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη γυναίκα δεν νιώθει έλξη για εσένα.

Επειδή δεν μπορείς να είσαι μαζί της, δεν σημαίνει ότι δεν είσαι γενικά ελκυστικός ή ότι οι άλλες γυναίκες δεν θα νιώσουν έλξη για εσένα.

Μια γυναίκα δεν μπορεί πρακτικά να καθορίσει τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό σου. Είναι αυτό που νιώθει εκείνη για εσένα, η άποψή της, και όχι η πραγματικότητα.

Επομένως, μην αφήνεις την άποψη κάποιου για εσένα να γίνει η πραγματικότητά σου.

απόρριψη

#3. Μας Μένει Απωθημένο, Καθώς Ο Έρωτας Είναι Ανολοκλήρωτος

Αυτός είναι άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που σε κάνει να νιώθεις τόσο άσχημα όταν μπαίνεις στο friendzone.

Όταν θέλουμε κάτι που ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να το έχουμε και ότι πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να το έχουμε άμεσα και με τον τρόπο που θέλουμε, μας γίνεται απωθημένο.

Αυτό αυξάνει την ένταση των συναισθημάτων μας απέναντι στο συγκεκριμένο άτομο, καθώς νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε στέρηση.

“Πώς γίνεται να μην μπορώ να έχω αυτό που θέλω”, σκέφτεσαι.

Ο εγωισμός χτυπάει κόκκινο και αρχίζεις πλέον σχεδόν εμμονικά να απαιτείς από τη γυναίκα να θέλει να είναι μαζί σου. Αυτό το κάνεις με το να πιέζεις μια κατάσταση που γενικά είναι αρκετά ξεκάθαρη.

Το να σου γίνεται κάτι απωθημένο είναι αρκετά επίπονο. Δεν μπορούμε εύκολα να δεχτούμε ότι δεν έχουμε αυτό που θέλουμε και ότι δεν είναι στο χέρι μας να το αποκτήσουμε.

#4. Εάν Η Κατάσταση Είναι Μακροχρόνια, Μας Φθείρει

Σε αντίθεση με έναν χωρισμό, που είναι μια άμεση και ξεκάθαρη ερωτική απόρριψη, το friendzone, εάν δεν το κόψουμε εμείς οριστικά και δεν διακόψουμε αυτή τη σχέση, μπορεί να εξελιχθεί σε μια κατάσταση που θα κρατήσει για μήνες ή ακόμα και για χρόνια.

Κι αυτό φυσικά είναι πολύ ζόρικο και μακροπρόθεσμα μας φθείρει.

Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά βιώνουμε σε καθημερινή βάση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την ερωτική απόρριψη. Και αυτό μας υπενθυμίζει διαρκώς ότι δεν αξίζουμε και ότι δεν είμαστε ελκυστικοί. Μας φέρνει στην επιφάνεια δηλαδή τις λανθασμένες πεποιθήσεις που δημιουργήθηκαν στην αρχή, όταν μπήκαμε στο friendzone.

Γι’ αυτό, στην αρχή της σχέσης σου με μια γυναίκα, είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίζεις τις ερωτικές σου προθέσεις. Εάν εκείνη σε βλέπει φιλικά, τότε δεν έχει νόημα να συνεχίσεις αυτή τη σχέση με την ελπίδα ότι θα αλλάξει γνώμη.

Το καλύτερο είναι να φύγεις. Θα πονέσεις προσωρινά, αλλά όχι μακροχρόνια.

Έτσι κι αλλιώς, δεν θα μπορέσεις να την δεις φιλικά και εσύ, και το θέμα είναι: Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών; Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με την φιλία μεταξύ των δύο φύλων.

Συνολικά, ενώ το friendzone μπορεί να είναι μια κατάσταση που μας πονάει, καθώς βιώνουμε την ερωτική απόρριψη και έρχονται στην επιφάνεια οι βαθύτερες ανασφάλειές μας, σίγουρα μαθαίνουμε και πολλά πράγματα μέσα από αυτό. Για να δεις πόσα μαθαίνεις μπαίνοντας στο friendzone και δεν το συνειδητοποιείς δες εδώ.

Για εμένα πλέον, έχοντας βιώσει αρκετές φορές αυτόν τον πόνο, έμαθα να μην επιλέγω γυναίκες που δεν με επιλέγουν.

Δεν είναι ωφέλιμο το να παρακαλάς, να κυνηγάς και να πιέζεις μια γυναίκα να σε δει ερωτικά και να νιώσει κάτι που δεν της βγαίνει.

Μην παίρνεις την απόρριψη προσωπικά. Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει όπως θέλει. Το θέμα είναι τι κάνεις εσύ με τη ζωή σου και προκειμένου να αποκτήσεις αυτό που σου αξίζει.

Αν θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να αποκτήσεις αυτό που σου αξίζει, δες εδώ.

Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο Άνδρας Αξίας εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.