Φτιάξε το προσωπικό σου στυλ σε 5 βήματα

Φτιάξε το προσωπικό σου στυλ σε 5 βήματα

Τα ρούχα αποτελούν σημαντικό μέρος της ταυτότητας καθενός μας καθώς αποτελούν μια εξωτερική έκφραση του εαυτού μας. Θες να δείξεις στον κόσμο ποιος περίπου είσαι; Ντύσου ανάλογα και έκφρασε μέσα από αυτά την ταυτότητά σου. Όμως δεν είναι υποχρεωτικό ή αναγκαίο να ακολουθείς πιστά τη μόδα, ούτε χρειάζεται κιόλας. Το ιδανικό είναι να βρεις και να αναπτύξεις το προσωπικό σου στυλ.

Η διαφορά μεταξύ της μόδας και του προσωπικού στυλ είναι πως η μόδα αλλάζει συχνά. Ακολουθεί τάσεις και όλοι πασχίζουν να την προφτάσουν φτιάχνοντας την δική τους εκδοχή. Το στυλ, από την άλλη, είναι κάτι προσωπικό. Πολλές φορές είναι συμβατό με τις τρέχουσες τάσεις, άλλες φορές είναι αντίθετο, όπως και να έχει όμως είναι μοναδικά δικό σου.

Αν όμως ως τώρα δεν έχεις ασχοληθεί πολύ με το ντύσιμό σου, λογικό είναι να νιώθεις μπερδεμένος, πως ξεκινάς λοιπόν;

 

1. Βρες το πρότυπο

Το πρώτο βήμα για να αναπτύξεις την αίσθηση σου για το στυλ είναι απλό: ξεκίνα βρίσκοντας κάποιον που σου αρέσει το στυλ του και θα ήθελες να έχεις παρόμοιο. Κάποιο fashion icon που αποπνέει παρόμοια προσωπικότητα με αυτήν που θα ήθελες κι εσύ να προβάλεις στον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι κάποιο δημόσιο πρόσωπο ή και κάποιος απλός γνωστός σου.

Όχι, δεν χρειάζεται να τον αντιγράψεις, δεν είστε όμοιοι και δεν θα σου ταιριάξει εσένα ακριβώς. Απλά θα χρησιμοποιήσεις τον τρόπο που ντύνεται ως δικό σου σημείο εκκίνησης.

Eιδικά αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με το ντύσιμο και το στυλ, και δεν έχεις καμία αίσθηση τι χρώματα σου πάνε ή τι κόψιμο πρέπει να έχουν τα ρούχα σου, μπορεί να μπερδευτείς πολύ γρήγορα.  Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις:

Πρώτα απ’όλα θες να βρεις το πρότυπο του στυλ που θες να έχεις. Αυτός ο άνθρωπος θα αποτελέσει και τη βάση από όπου θα ξεκινήσεις να χτίζεις το στυλ σου. Το πράγμα που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι υπάρχει πολύ χώρος για να δημιουργήσεις κάτι αμιγώς δικό σου.

Καλό είναι να βρεις κάποιον που έχει παρόμοιο τόνο δέρματος, χρώμα μαλλιών με τα δικά σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να περιορίσεις τα χρώματα και τα μοτίβα σε αυτά που ταιριάζουν στο δικό σου σωματότυπο. Από αυτό το σημείο θα έχεις μία βάση για να αρχίσεις να δημιουργείς ένα στυλ ντυσίματος που θα είναι όλο δικό σου.

 

 

Φτιάξε το προσωπικό σου στυλ σε 5 βήματα

 

2. Κάνε την έρευνά σου

Όταν ξεκινάς να φτιάξεις το στυλ σου, είναι δύσκολο να καταλάβεις τι λειτουργεί και τι όχι. Από πού ξεκινάς; Τι υπάρχει εκεί έξω; Τι συνδυάζεται με τι;

Είναι απλό: κάνε την έρευνά σου. Μπορείς να ξεφυλλίσεις σχετικά περιοδικά και να πάρεις ιδέες. Και φυσικά μπορείς να μπες και σε ένα σωρό site που υπάρχουν για ανδρική μόδα. Ωστόσο μη δώσεις έμφαση στις τελευταίες κολεξιόν που κυκλοφορούν, όσο σε συνολικά outfit που σου τραβάνε το βλέμμα.

Γιατί το θέμα δεν είναι απλά να ξεφυλλίζεις περιοδικά ή να περιηγείσαι σε site, αλλά να ψαχτείς. Τι σε τράβηξε σε αυτό τον συνδυασμό πουκάμισου-γραβάτας; Γιατί σου αρέσει αυτό το σχέδιο; Πως θα μπορούσες να το συνδυάσεις με τα άλλα ρούχα σου; Αν άλλαζες ένα κομμάτι από το σύνολο που βλέπεις για να το φέρεις πιο κοντά στα μέτρα σου, ποιο θα ήταν; Το νόημα λοιπόν, δεν είναι να αντιγράψεις, αλλά να ξεκινήσεις με μια βάση και να πειραματιστείς, προσπαθώντας να καταλάβεις τους κανόνες.

 

3. Ξεκίνα απλά

Όταν πρωτοξεκινάς με το στυλ και το ντύσιμο, έχεις την φυσική τάση να προσπαθήσεις να δείξεις όσο πιο cool γίνεται. Ωστόσο αυτό είναι περισσότερο θέμα συμπεριφοράς και όχι τόσο ρουχισμού. Αυτό που στη μόδα θεωρείται cool, γρήγορα γυρνάει σε παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο.

Για αυτό είναι καλό, αρχικά τουλάχιστον, να κλίνεις προς την πλευρά της απλότητας παρά στο πολύ φανταχτερό. Όσο πιο απλά τα ρούχα, τόσο πιο μεγάλη αντοχή θα έχουν στο χρόνο. Πάρε για παράδειγμα τα τζην: ένα απλό σκούρο τζην παντελόνι πάντα θα μπορεί να φορεθεί, σε αντίθεση με εκείνα τα διακοσμημένα και ξεπλυμένα σχέδια που ήταν κάποια στιγμή της μόδας.

Υπάρχει λόγος που οι άνθρωποι επιστρέφουν πάντα στα κλασικά σχέδια: έχουν την πιο ευρεία και μεγάλη απήχηση και αποτελούν μια βέβαιη βάση απ’ όπου μπορείς να ξεκινήσεις. Έτσι καλύτερα να ξεκινήσεις με το γενικό στυλ, μετά να εστιάσεις στο fit των ρούχων και έπειτα στο χρώμα και την ποιότητα, και όχι στα trends.

Το ίδιο ισχύει και με τα αξεσουάρ: οι ροκ σταρ κυκλοφορούν φορώντας δεκάδες βραχιόλια ή περιδέραια και δαχτυλίδια και τους πάνε μια χαρά. Ταιριάζουν με την περσόνα τους και το στυλ που θέλουν περάσουν. Οι πιθανότητες όμως είναι πως σε εσένα θα δείχνουν υπερβολικά. Μέχρι να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και αίσθηση του τι σου ταιριάζει, κράτα το απλό αλλά ουσιαστικό με τα αξεσουάρ.

Γενικά δεν χρειάζεται να υιοθετήσεις την τελευταία λέξη της μόδας του Μιλάνου ή του Los Angeles. Στην Ελλάδα αυτά τα outfits θα δείχνουν υπερβολικά και «ξένα», όμως μπορείς να πάρεις ιδέες για το πώς να ντυθείς σωστά και καλαίσθητα.

Καθώς βέβαια αποκτάς εμπειρία και η αίσθησή σου για το στυλ θα εξελίσσεται, τόσο περισσότερο χώρο για πειραματισμούς και μικρά ρίσκα θα έχεις.

Όπως και να έχει φρόντισε ότι ρούχα κι αν έχεις διαλέξει να σου κάθονται καλά και να έχουν το σωστό fit. Όλοι βλέπουμε ανθρώπους που φορούν ρούχα που είναι 1-2 νούμερα μεγαλύτερα, τα οποία «σακουλιάζουν» και δείχνουν λες και τα έχουν δανειστεί από τον μεγάλο τους αδερφό. Ένα κομμάτι πάνω σου, αν δεν κάθεται καλά, δεν θα δείχνει καθόλου ωραίο όσο ακριβό ή καλό κι αν είναι.

 

Φτιάξε το προσωπικό σου στυλ σε 5 βήματα

 

4. Βάλε την προσωπική σου σφραγίδα

Μέρος του τι κάνει το στυλ σου προσωπικό είναι να βρεις κάτι που θα αποτελεί τη σφραγίδα σου. Κάτι που ξεχωρίζει και θα είναι «εσύ».

Tip
Το να βρεις το προσωπικό σου αντικείμενο-υπογραφή, κάτι δηλαδή που έχεις και είναι μοναδικό, μπορεί να είναι αυτό που θα σε βοηθήσεις να βάλεις την προσωπική σου σφραγίδα και να σε βοηθήσει να δείξεις στυλάτος.

Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι το ρολόι-κειμήλιο του παππού σου (αν και αυτό κάνει), αλλά ένα κάπως πιο ιδιαίτερο αντικείμενο (πχ μπορείς να έχεις πρωτότυπα γυαλιά).  Για παράδειγμα, ένας φίλος μου πάντα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παπούτσια (ως γνωστόν τα παρατηρούν πολύ οι γυναίκες) και φροντίζει πάντα να φοράει ξεχωριστά και καλαίσθητα ζευγάρια που ξεχωρίζουν από το σωρό.

Γενικά από όλο το σύνολο, μπορείς πάντα να έχεις ένα αντικείμενο πιο ξεχωριστό, είτε είναι αξεσουάρ, είτε ένα παντελόνι με έντονο χρώμα, πρωτότυπα παπούτσια κλπ. Ένα αντικείμενο που θα κάνει τη «διαφορά» στο σύνολο και θα σε κάνει να ξεχωρίζεις ελαφρώς από όλους τους άλλους άνδρες.

Απλά φρόντισε να είναι κάτι που βγαίνει αβίαστα από την προσωπικότητά σου και όχι κάτι υπέρ το δέον εξεζητημένο , γιατί πέρα από αστείο θα δείχνει ότι το «προσπαθείς» πολύ.

 

5. Διασκέδασέ το

Μέρος του νοήματος του να βρεις το δικό σου στυλ είναι να γουστάρεις και να ευχαριστηθείς τη διαδικασία. Το να προσπαθήσεις να χτίσεις ένα στυλ που δεν το ευχαριστιέσαι δεν έχει και πολύ νόημα. Άλλωστε αυτό θα περάσει και στο σύνολο που θα φτιάξεις και θα φοράς και θα δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα ήθελες.

Για αυτό γίνε δημιουργικός και βάλε κάτι ακόμα από την προσωπικότητά σου. Όσο πιο άνετος θα γίνεσαι με το στυλ σου, τόσο περισσότερο μπορείς να αρχίσεις να πειραματίζεσαι με αυτό. Φόρα ρούχα που παλιότερα δεν θα τολμούσες καν και θα δεις ότι μπορεί να σου πηγαίνουν πολύ παραπάνω από όσο πίστευες, ειδικά τώρα που έχεις αυτοπεποίθηση.

Αν ενδιαφέρεσαι για περισσότερα θέματα στυλ, μπορούμε να επιστρέψουμε με πιο πρακτικές συμβουλές για τα ψώνια σου και το πώς διαλέγεις τα σωστά ρούχα.

Και για ότι απορίες τυχόν έχεις, κάνε σχετικό post στο forum και θα είμαστε στη διάθεσή σου για να βοηθήσουμε. Μέχρι τότε, μπορείς να δεις περισσότερα άρθρα στην ενότητά μας για το στυλ.

Men Of Style

Men Of Style

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους.
Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Men Of Style