Γιατί η Απόλαυση και η Σκληρή Δουλειά Είναι Δυο Εντελώς Διαφορετικά Πράγματα

Η σκληρή δουλειά και η απόλαυση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όμως κάποια στιγμή, αυτά τα δύο συνδέονται. Διάβασε τον τρόπο.

Η Σκληρή Δουλειά Διαφέρει Από Την Απόλαυση

Αν κάποιος μας ρωτούσε τι επιθυμούμε περισσότερο, σκληρή δουλειά ή απόλαυση, τότε θεωρώ βέβαιη την απάντηση.

Από την άλλη, δεν είμαι ακριβώς βέβαιος τι έρχεται πρώτο και κατά πόσο το ένα επηρεάζει το άλλο, οπότε θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε για άλλη μια φορά μια κουβέντα.

Πριν συνεχίσεις, δες παρακάτω μια κουβέντα που είχαμε σε ένα επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά που οδηγεί στην επιτυχία.

Τι Απολαμβάνεις Περισσότερο;

Ακόμα και η απόλαυση χρειάζεται δουλειά. Ένα είδος επίγνωσης της εκτίμησης που έχεις για κάποιες δραστηριότητες, συνθήκες ή ανθρώπους και πως σε κάνουν να αισθάνεσαι.

Η απόλαυση μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και κυρίως από το πόσο η προσοχή μας είναι εστιασμένη στο παρόν.

Αν κάθε δευτερόλεπτο που περνά, σκεφτόμαστε το παρελθόν ή το μέλλον, τότε γίνεται όλο και πιο δύσκολο να απολαύσουμε την στιγμή.

Διάβαζα Πως Η Απόλαυση Έχει Πέντε Επίπεδα.

Στο πέμπτο επίπεδο, έχουμε την απόλαυση των ωραίων ρούχων, του καλού φαγητού ή ενός άνετου σπιτιού.

Στο τέταρτο επίπεδο, βρίσκεται η αγάπη και η απόλαυση που βρίσκουμε με άτομα που είναι πολύ κοντά μας και θεωρούμε σημαντικά για εμάς.

Στο τρίτο επίπεδο βρίσκεται ο σκοπός. Η επιθυμία να δώσουμε νόημα, το κίνητρο να κάνουμε την διαφορά σε κάποιο τομέα της ζωής μας.

Στο δεύτερο επίπεδο, έχουμε την δημιουργικότητα και την απόλαυση που μας προσφέρει η αγνή δημιουργία.

Και στο πρώτο επίπεδο έχουμε την ευγνωμοσύνη. Αν δεν μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ότι έχουμε μέχρι τώρα ή ότι έχουμε αποκτήσει με σκληρή δουλειά, τότε οτιδήποτε και αν κάνουμε δεν θα είναι ποτέ αρκετό.

Πάντα θα πρέπει να υπάρχει κάτι καινούργιο που θα πρέπει να αποκτήσουμε, πετύχουμε, κατακτήσουμε κτλ.

Και ο κύκλος δεν κλείνει ποτέ.

Αυτά όμως έχουν να κάνουν με την απόλαυση και όχι με την δουλειά.

Η Σκληρή Δουλειά Δεν Είναι Απόλαυση

η σκληρή δουλειά διαφέρει από την απόλαυση

Έχω ακούσει αρκετές φορές στο παρελθόν κάποιους ανθρώπους να αναφέρουν πως δεν απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, δίνοντας προφανώς ως σημείο αναφοράς την εργασία τους.

Δεν μπορώ να διαφωνήσω καθολικά σε μια δήλωση όπως την παραπάνω.

Αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, τότε προφανώς και υπάρχει θέμα που χρειάζεται να διευθετηθεί, κυρίως μέσα σου.

Από την άλλη, και μιλάω από καθαρά προσωπική εμπειρία και άποψη, την σκληρή δουλειά δεν την απολαμβάνεις.

Δεν γίνεται.

Δεν είναι εφικτό να λιώνεις και να σημειώνεις εργατοώρες με ταχύτητα φωτός και να είσαι διαρκώς με το χαμόγελο.

Ναι, θα υπάρξουν στιγμές που η απόλαυση από την ποιότητα της δουλειάς σου θα προσφέρουν ικανοποίηση, αλλά τις περισσότερες φορές θα νιώθεις πως «το διάλειμμα τελείωσε, τα κεφάλια μέσα».

Και δεν πιστεύω πως η απόλαυση έρχεται από το αποτέλεσμα ή τουλάχιστον για να μειώσω την αυστηρότητα, δεν διαρκεί όσο θα περίμενες.

Από την στιγμή που το αποτέλεσμα θα έρθει και θα είναι ένα οποιοδήποτε είδος επιτυχίας, μαζί του έρχεται και η συνειδητοποίηση πως μπορείς περισσότερα και ένα καινούργιο ταξίδι ξεκινά.

Με νέους στόχους, νέες απαιτήσεις και χρονοδιαγράμματα.

Η Απόλαυση, Η Σκληρή Δουλειά Και…

η απολαυση και η σκληρή δουλειά δεν πάνε μαζί

Η σκληρή δουλειά απαιτεί αντοχή στον πόνο. Απαιτεί να υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου τους στόχους και το όραμα για να δίνεις καύσιμο στο κίνητρο σου και αυτό με την σειρά του να σε κρατά σε τροχιά.

Αυτό δεν είναι απόλαυση.

Κάποια στιγμή, και αν επιμείνεις αρκετά, τα αποτελέσματα θα έρθουν, όμως η πραγματική απόλαυση έρχεται με το άτομο που έχεις εξελιχθεί κατά την διάρκεια της προσπάθειας να καταφέρεις οτιδήποτε έχεις βάλει στο στόχο.

Δουλεύεις σκληρά επειδή θέλεις να καταφέρεις κάτι. Το καταφέρνεις και στην συνέχεια πηγαίνεις για την επόμενη κορυφή.

Και καλά κάνεις, αν αυτό σε ικανοποιεί ή το έχεις ανάγκη για να βελτιώσεις την ζωή σου.

Ωστόσο, καθώς οι επιτυχίες αυξάνονται, αυτό που αλλάζει είναι η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου.

Με τις αμφιβολίες σου, τις ανασφάλειες σου και φυσικά τους φόβους σου.

Και μια και μιλάμε για φόβους, εσύ τι φοβάσαι περισσότερο; Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για τις φοβίες γενικά, αλλά και για το φόβο της έκθεσης και της απόρριψης.

Γιατί για να επιμείνεις και να αντέξεις τον πόνο της σκληρής δουλειάς, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις κατάματα όλα τα παραπάνω.

Θεωρώ πως με την πάροδο του χρόνου, η απόλαυση έρχεται από τον τρόπο που προσπαθείς και αυτό μπορεί να μας το μάθει ο μοναδικός δάσκαλος που υπάρχει και αυτός είναι μόνο η προσωπική εμπειρία.

Η προσωπική εμπειρία προσφέρει αυτοπεποίθηση που στην ουσία πως αισθάνεσαι με τον ίδιο σου τον εαυτό καθώς διεκδικείς κάτι καλύτερο.

Και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση, μπορείς να τα δεις στο βίντεο εδώ.

Πως κατασταλάζουν μέσα σου τα κίνητρα που επιδιώκεις αυτό το κάτι καλύτερο και πως σε κάνει να νιώθεις το αποτέλεσμα.

Η σκληρή δουλειά δεν είναι απόλαυση, ούτε η απόλαυση θα είναι μόνιμη αν πετύχεις αυτό που θα ήθελες.

Η απόλαυση όμως που έρχεται από τον τρόπο που κερδίζεις τον εαυτό σου από την έντονη προσπάθεια και αντοχή στον πόνο, είναι ένα ποιοτικό είδος κέρδους που ενισχύει την καθαρότητα της επίγνωσης του ποιος είσαι και τι χρειάζεσαι ακόμα να καταφέρεις.

Αν χρειάζεσαι κάτι άλλο…

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αναπτύξεις ακόμα περισσότερο τις ικανότητες σου, τότε δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr