Γιατί δεν Έχω Φίλους; Φταίω Εγώ που Νιώθω Μοναξιά ;

Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται πως δεν έχουν φίλους και ότι δεν είναι εύκολο να κάνουν νέες παρέες. Διάβασε πως μπορείς όχι μόνο να γίνεις καλός φίλος αλλά και να κάνεις νέους φίλους.

Φταίω Εγώ που Νιώθω Μοναξιά ;

Ένα παράπονο που ακούμε συχνά από τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούμε είναι η μοναξιά. Ότι δεν έχουν φίλους ή ότι δυσκολεύονται να κάνουν φιλικές σχέσεις.

Αν σε απασχολεί αυτό το θέμα σίγουρα θα έχεις διερωτηθεί πολλές φορές, ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό και αν φταις εσύ ή αν φταίνε όλοι οι άλλοι.
Το να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις ποιοτικούς φίλους δεν είναι κάτι εύκολο, αυτό είναι αλήθεια, αφού κάθε ένας έχει τις προτεραιότητες του, τα θέλω του, τον τρόπο διασκέδασης που προτιμά κλπ.

Αν όμως δεν βρίσκεις πουθενά κάποιον που να ταιριάζει, ίσως κάνεις κάτι λάθος.

Στην συνέχεια θα σου αναφέρουμε μια σειρά λόγων, για τους οποίους ίσως δυσκολεύεσαι στο κομμάτι της φιλίας.

Βέβαια, πριν συνεχίσεις την ανάγνωση, ρίξε μα ματιά στους κώδικες φιλίας στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika παρακάτω:

#1. Παραπονιέσαι Διαρκώς Και Είσαι Μέσα Στην Μιζέρια. Σαν Αποτέλεσμα Νιώθεις Μοναξιά.

Αν παραπονιέσαι με την πρώτη ευκαιρία για την δουλειά σου, την έλλειψη χρημάτων, την άπονη την ζωή που σε πέταξε στου δρόμου την άκρη, τότε είναι λογικό και κατανοητό κάποιος να αποφεύγει να περνά χρόνο μαζί σου.

Η συνεχής έκφραση παραπόνων για όλα και η μιζέρια, εκτός του ότι απομακρύνουν τους ανθρώπους, σε γερνούν πριν την ώρα σου!

Βρες έναν τρόπο να αποκτήσεις πιο θετική συμπεριφορά και βρες πιο ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης που να μην έχουν να κάνουν με όλα τα στραβά της ζωής.

#2. Ξεχνάς Τους Φίλους Σου Όταν Είσαι Σε Σχέση Και Δεν Νιώθεις Πια Μοναξιά

Κάθε φορά που κάνεις μια σχέση, χάνεσαι από την παρέα σου και τους θυμάσαι ξανά όταν χωρίσεις και χρειάζεσαι έναν ώμο για να κλάψεις.

Το πιθανότερο είναι ότι αν πρόκειται για καλούς φίλους, θα είναι εκεί όταν τους χρειαστείς, αλλά δεν θα τους αρέσει και τόσο το γεγονός ότι τους θυμάσαι μόνο στα δύσκολα ή όταν νιώθεις μοναξιά.

Πόσο μάλλον για το πόσο οι φίλοι στηρίζουν έναν κολλητό όταν χωρίζει, που μπορείς να δεις στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Αν αυτό είναι κάτι που κάνεις επαναλαμβανόμενα, θα πρέπει να το αλλάξεις. Στην αρχή της σχέσης ίσως να είναι λογικό, να αφοσιωθείς ολοκληρωτικά σε μια νέα σχέση, αλλά μην το παρακάνεις. Δεν είναι δύσκολο να βρεις μια ισορροπία μεταξύ της ερωτικής σου ζωής και των φίλων σου.

#3. Είσαι Εγωιστής

ποιος φταίει που νιώθω μοναξιά

Ποιος φταίει που νιώθω μοναξιά ;

Αν δν έχεις φίλους, ίσως φταίει το ότι είσαι εγωιστής. Η φιλίες απαιτούν μερικές φορές να κάνεις συμβιβασμούς, ακόμη και αν δεν το θέλεις. Αν απαιτείς πάντα να γίνεται το δικό σου, τότε οι φίλοι σου δεν θα το ανεχθούν αυτό για πολύ και θα σε κάνουν πέρα. Θα ακολουθήσει και πάλι η μοναξιά.

Προσπάθησε να είσαι πιο διαλλακτικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβιβάζεσαι σε όλα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις ότι μπορείς να κάνεις πίσω για χάρη μιας φιλίας.

#4. Δεν Ενδιαφέρεσαι Για Τους Φίλους Σου. Επιλέγεις Τη Μοναξιά

Αν δεν σε ενδιαφέρει τι συμβαίνει στις ζωές των φίλων σου (θέλεις όμως εκείνοι να ενδιαφέρονται για εσένα), τότε μάλλον θα σε θέσουν στο περιθώριο.

Είναι βασικό να δείχνεις ενδιαφέρον σχετικά με το τι κάνουν οι φίλοι σου στην ζωή τους, πώς τα περνάνε, τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν, τι σχέδια έχουν για το μέλλον κλπ.

Δείξε το ειλικρινές σου ενδιαφέρον και θα δεις ότι οι άνθρωποι θα αλλάξουν την στάση τους απέναντί σου.

#5. Κρατάς Το Σκορ!

ποιος φταίει που νιώθω μοναξιά

Ποιος φταίει που νιώθω μοναξιά ;

Αυτό είναι κάτι που δεν έχει καμία απολύτως θέση σε μια αληθινή φιλία. Αν προσπαθείς να θυμάσαι κάθε φορά ποιος διάλεξε πού θα πάτε, ποιος κέρασε και ποιος δεν κέρασε, ποιος πήρε τηλέφωνο και ποιος όχι, τότε είσαι στον λάθος δρόμο.

Τα παραπάνω μπορεί να είναι αποδεκτά σε τυπικές σχέσεις, αλλά όχι σε μια καλή σχέση μεταξύ σωστών φίλων. Εστίασε στο να περνάτε καλά, να υπάρχει ενδιαφέρον και οικειότητα και μην μετράς τα πάντα.

#6. Ζηλεύεις Τους Φίλους Σου, Γιατί Δεν Νιώθουν Κι Εκείνοι Μοναξιά Σαν Κι Εσένα

Αν ζηλεύεις κάθε φορά που ένας φίλος σου αγοράζει νέο αυτοκίνητο, παίρνει προαγωγή ή κάνει μια νέα ερωτική σχέση, είναι λογικό να δημιουργούνται προβλήματα.

Είναι προτιμότερο να γιορτάζεις και να χαίρεσαι μαζί τους όταν επιτυγχάνουν κάτι στην ζωή τους.

Αν ζηλεύεις, θα φαίνεται στην συμπεριφορά σου, όσο και αν προσπαθήσεις να το κρύψεις και αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει τους φίλους σου να θέλουν να απομακρυνθούν.

#7. Περιμένεις Πάρα Πολλά Από Τους Φίλους Σου

Αν περιμένεις οι φίλοι σου να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή και αν πιστεύεις ότι είναι υποχρεωμένοι να σου καλύπτουν τις όποιες ανάγκες, τότε μάλλον θα απογοητευτείς.

Είναι λογικό, μέσα σε μια πάρα πολύ έντονη καθημερινότητα, να μην μπορούν άμεσα να είναι εκεί για εσένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλοί φίλοι και ότι δεν ενδιαφέρονται. Είναι φυσιολογικό να απωθούνται οι άνθρωποι, όταν έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από αυτούς.

#8. Κουτσομπολεύεις Και Τους Θάβεις

φταίω εγώ που νιώθω μοναξιά

Φταίω εγώ που νιώθω μοναξιά ;

Τι είδους φίλος μπορεί να είναι κάποιος που κουτσομπολεύει τους υπόλοιπους της παρέας και τους θάβει πίσω από την πλάτη τους;

Αν το κουτσομπολιό είναι μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας, θα πρέπει να το απομακρύνεις άμεσα! Μην διαδίδεις φήμες, μην μιλάς άσχημα πίσω από την πλάτη των φίλων σου.

Αντίθετα, δείξε σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή και αν έχεις κάτι να πεις, πες το στον άμεσα ενδιαφερόμενο.

#9. Δεν Βγαίνεις Έξω Αρκετά. Η Μοναξιά Είναι Το Λογικό Αποτέλεσμα

Το γεγονός ότι δεν έχεις φίλους δεν αφορά απαραίτητα σε στοιχεία του χαρακτήρα σου. Μπορεί το μόνο λάθος που κάνεις να είναι ότι βαριέσαι να βγεις έξω. Αν δεν κυκλοφορήσεις έξω, πώς θα μπορέσεις να βρεις ανθρώπους που να περνάνε καλά μαζί σου και το αντίθετο;

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σε καλέσει για καφέ, ποτό ή κάποια άλλη δραστηριότητα, μην αρνηθείς.

Ειδικά αν είσαι ντροπαλός, θα σε βοηθήσει να κοινωνικοποιηθείς, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

#10. Στοιχεία Της Προσωπικότητας Που Σε Αποτρέπουν

Για μερικούς ανθρώπους, ίσως κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς τους να είναι αποτρεπτικά ή τουλάχιστον να νομίζουν έτσι.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν εμπειρίες και αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι δεν θα «πείσουν» τους άλλους να γίνουν φίλοι τους.

Άλλα στοιχεία που μπορεί να σε επηρεάζουν είναι η εσωστρέφεια, η μοναχικότητα, η ντροπαλότητα και η ανασφάλεια.

Αν διαθέτεις κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα πρέπει να ξέρεις ότι η μεν εσωστρέφεια και η μοναχικότητα δεν αποκλείουν την ύπαρξη κοινωνικής αυτοπεποίθησης και ότι οι δε ντροπαλότητα και ανασφάλεια, μπορούν με λίγη δουλειά να ξεπεραστούν.

Όταν έχεις παρέες, μπορείς όχι μόνο να περάσεις καλά μέσα σε αυτές, αλλά και να φλερτάρεις, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

#11. Θέματα Διαχείρισης Χρόνου

Είναι κατανοητό ότι μπορεί να δουλεύεις πάρα πολλές ώρες και να μην έχεις χρόνο για να βγεις έξω με τους φίλους σου. Εκείνοι ίσως το εκλαμβάνουν αυτό ως έλλειψη ενδιαφέροντος και για αυτό σε απομακρύνουν. Δείξε τους ότι δεν είναι έτσι. Προσπάθησε να επικοινωνείς μαζί τους πιο τακτικά και να μαθαίνεις τα νέα τους.

Επίσης, βρες έναν τρόπο να διαχειριστείς τον χρόνο σου και να ισορροπήσεις μεταξύ δουλειάς, φίλων και άλλων υποχρεώσεων που μπορείς να έχεις.

Κλείνοντας, όπως όλα, έτσι και οι φιλίες χρειάζονται δουλειά. Μην έχεις παθητική στάση, δείξε ενδιαφέρον, δραστηριοποιήσου με την παρέα σου και θα δεις ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

Από την άλλη, αν τα παραπάνω αναφερθέντα δεν είναι μέρος της συμπεριφοράς σου και της νοοτροπίας σου, αλλά τα αντιμετωπίζεις από τους φίλους σου, τότε ίσως εκείνοι πρέπει να δουλέψουν λίγο περισσότερο!

Μην ξεχνάς ότι οι παράγοντες της μοναξιάς είναι πολλοί και από τη μοναξιά θα περάσει κάποιος κάποια στιγμή στη ζωή του. Άλλο όμως κοινωνική απομόνωση και άλλο το συναίσθημα που έχουν όσοι νιώθουν μόνοι περιστασιακά. Είναι μια μεγάλη διαφορά. Συνεπώς, αν αναρωτιέσαι:  ”Φταίω εγώ που νιώθω μοναξιά;” οφείλεις ίσως να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα.

Από μια άποψη, η μοναξιά έχει και τα θετικά της: Σου δίνει τη δυνατότητα να ανασυγκροτηθείς και να να θελήσεις να κάνεις για τον εαυτό σου κάτι περισσότερο από ότι ήδη έχεις. Είναι ένα από τα πλεονεκτήματα.

Και φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις ή τη μια ή την άλλη επιλογή. Δηλαδή ή μόνος και ψαγμένος, ή με άλλους και ό, τι είναι εφικτό να γίνει. Τους όρους για τη δική σου αυτοβελτίωση τους θέτεις εσύ.

Όλα αυτά που διάβασες θα σου φανούν πολύ χρήσιμα να δουλέψεις με τον εαυτό σου σε μια περίοδο μοναξιάς και να βγεις κερδισμένος!

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Οι φίλοι είναι απαραίτητοι στη ζωή μας, την καλύτερη παρέα θα την βρεις εδώ.

Βρες το βιβλίο ”Άνδρας Αξίας” εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.