Γιατί Δεν Μπορείς να Εμπιστευτείς το Μυαλό σου!

Έχουμε την αίσθηση πως αυτό που σκεφτόμαστε είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε, αλλά δεν είμαστε σίγουροι. Γιατί δεν εμπιστευόμαστε το ίδιο μας το μυαλό;

Να Εμπιστευτείς Το Μυαλό Σου Ή Όχι;

Το μυαλό είναι περίεργο πράγμα και σίγουρα το γνωρίζεις πολύ καλά. Έχει τις φάσεις του, τις περίεργες στιγμές και πολλές φορές μας άναυδους από τον τρόπο που μας κάνει να συμπεριφερόμαστε.

Βέβαια, όσο απλό ή ακόμα αστείο αν μας ακούγεται, το μυαλό μας πολλές φορές δεν είναι και ότι πιο αξιόπιστο ειδικά όταν πιέζεται.

Και δεν θέλει και πολύ.

Παρακάτω είναι οι λόγοι

Είμαστε Εγωιστές Χωρίς Να Το Καταλαβαίνουμε

Αν κάποιος περάσει κόκκινο φανάρι, τότε θα το στολίσεις είτε από μέσα σου είτε από έξω σου κάθε κοσμητικό επίθετο που έρθει εκείνη την στιγμή.

Αν όμως περάσεις εσύ το κόκκινο, θα σκεφτείς ένα σωρό λόγους και δικαιολογίες για να δώσεις βάση στην πράξη σου.

Με λίγα λόγια, αν κάνει κάποιος άλλος μια πράξη που δεν σου αρέσει είναι απαίσιο άτομο. Αν όμως την κάνεις εσύ, είναι απλά ένα αυθόρμητο λάθος.

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στη σχέση μας. Να βλέπουμε τα λάθη της συντρόφου μας πιο εύκολα από ότι τα δικά μας. Τσέκαρε το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika, σχετικά με το τι μας τη σπάει στις σχέσεις μας.

Και φυσικά είναι ένα χαρακτηριστικό που μας έχει βρει όλους.

Είπαμε, το μυαλό είναι περίεργο και όπως το λέει ο Steven Pinker για παρόμοιες περιπτώσεις, πέφτουμε στο Moralization Gap. Δηλαδή, όταν υπάρχει ένα είδος εσωτερικής διαμάχης, υπερεκτιμούμε τις δικές μας προθέσεις και υποτιμούμε τις προθέσεις των άλλων.

Και μάλιστα όταν κάνουμε, θα το θεωρήσουμε απόλυτα λογικό!

Δεν Έχουμε Ιδέα Τι Μας Κάνει Ευτυχισμένους

Ο ψυχολόγος του Harvard Daniel Gilbert, στο βιβλίο του Stumbling on Happiness, αναφέρει πολύ ωραία πως δεν είμαστε τόσο καλοί στο να θυμόμαστε πως μας έκανε να αισθανθούμε κάτι στο παρελθόν, αλλά πολύ καλοί στο να υποθέτουμε πως θα μας κάνει τα αισθανθούμε στο μέλλον.

Όταν το μυαλό μας φαντάζεται το μέλλον, εστιάζει πολύ στον τρόπο που θα μας κάνει να αισθανθούμε καλά ή άσχημα μια κατάσταση στο μέλλον, χωρίς να έχουμε πάντα αντικειμενικά στοιχεία.

γιατί να μην εμπιστευτείς το μυαλό σου

Βασικά, το μυαλό μας το κάνει χωρίς αρκετές φορές να γνωρίζει πως αισθανόμαστε στο παρόν.

Υπάρχουν φορές, που θέλουμε να ξεφύγουμε τόσο πολύ από μια τωρινή κατάσταση ή να αποκτήσουμε κάτι, που υπερεκτιμούμε τον τρόπο που θα νιώσουμε όταν θα έχουμε στο μέλλον αυτό που φανταστήκαμε.

Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι μια αλλαγή στο τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, δες εδώ το επεισόδιο από το Apla+Andrika σχετικά.

Γιατί Να Μην Εμπιστευτείς Το Μυαλό Σου : Γενικά Χρησιμοποιούμε Εκλογίκευση Για Να Αιτιολογήσουμε Ήδη Υπάρχουσες Πεποιθήσεις

Δεν είναι μόνο πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχουμε είναι ελλιπής ή βεβιασμένη αλλά οι ίδιες αποφάσεις μας αποτελούνται από περίεργα συστατικά.

Πολλές φορές παίρνουμε αποφάσεις στηριζόμενοι σε ασυνείδητες πεποιθήσεις που έχουμε και στην συνέχεια τις εκλογικεύουμε για να τις καταπιούμε πιο εύκολα.

Είναι αμέτρητες οι φορές που δεν ξέρουμε πραγματικά για ποιο λόγο πήραμε μια απόφαση. Νιώθουμε ότι γνωρίζουμε όπως το αίσθημα της γνώσης από την γνώση δεν έχει καμία σχέση.

Τα Συναισθήματα Μας Αλλάζουν Την Αντίληψη Μας

Μπορεί να πιστεύεις πως το να πάρεις κάποια απόφαση όταν το μυαλό σου είναι συναισθηματικά φορτισμένο, είναι μια καλή αντιμετώπιση.

Όμως αποδεικνύεται πως τα συναισθήματα μας συνεχίζουν να επηρεάζουν την λήψη αποφάσεων μας, ημέρες, εβδομάδες μέχρι και μήνες αργότερα.

Βασικά, τα συναισθήματα μας παίζουν τεράστιο έως και καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις μας και μάλιστα πολλές φορές δεν γνωρίζουμε καν για ποιο λόγο αισθανόμαστε έτσι όπως αισθανόμαστε.

Γιατί Να Μην Εμπιστευτείς Το Μυαλό Σου : Η Μνήμη Μας Είναι Χάλια!

γιατί να μην εμπιστευτείς το μυαλό σου

Τι σημαίνει πως η μνήμη μας είναι χάλια;

Αρχικά, με την πάροδο του χρόνου οι αναμνήσεις γεγονότων και καταστάσεων αλλάζουν δραματικά και τις θυμόμαστε με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Είναι δεδομένο πως η μνήμη μας βοηθά να μαθαίνουμε από την εμπειρία και να θυμόμαστε διάφορες καταστάσεις που ουσιαστικά «χτίζουν» το παρελθόν μας.

Από την άλλη, το μυαλό και η μνήμη έχουν ακόμα μια από τις πολλές λειτουργίες που είναι πολύ σημαντική από την απλή αποθήκευση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος μας ο εαυτός μας παίζει παιχνίδια. Τσέκαρε το βίντεο του Χρήστου για το πώς σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό όταν φλερτάρουμε.

Αυτό που κάνει η μνήμη μαζί με το μυαλό είναι να διατηρεί και να διαμορφώνει την ταυτότητα μας. Το ποιοι είμαστε.

Και οι μνήμες μας βοηθούν να διαμορφώσουμε την ταυτότητα μας δίνοντας μας μια ιστορία από το παρελθόν.

Με αυτό τον τρόπο, δεν μετράει τόσο πόσο ακριβής είναι οι αναμνήσεις μας. Αυτό που μετράει όμως είναι πως έχουμε μια ιστορία από το παρελθόν στο μυαλό μας που μας βοηθά να δημιουργήσουμε μα αίσθηση του εαυτού μας.

Μια αίσθηση του ποιοι είμαστε.

Και αντί να χρησιμοποιούμε 100% ακριβείς εκδοχές των αναμνήσεων μας, είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιούμε «νεφελώδεις» μνήμες για να γεμίσουμε τα κενά για να χτίσουμε μια ιστορία που μας κρατά περισσότερο στα λογικά μας.

Το μυαλό μας μπορεί να μην είναι τελικά μια τόσο τέλεια μηχανή, όμως σε τελική ανάλυση είναι η μόνη που έχουμε. Και μέσω εσωτερικής αναζήτησης μπορούμε να το καταλάβουμε καλύτερα μαθαίνοντας περισσότερο τον εαυτό μας.

Θέλεις να μάθεις να εμπιστεύεσαι στις ικανότητές σου, αλλά δυσκολεύεσαι; Άσε μας να σε βοηθήσουμε, εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.