Γιατί οι Δραστηριότητες σου Εκτός Δουλειάς Καθορίζουν την Παραγωγικότητα σου

Οι δραστηριότητες σου εκτός δουλειάς επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την παραγωγικότητα σου από ότι φαντάζεσαι. Διάβασε τον λόγο.

Η Παραγωγικότητα Σου Και Οι Παράγοντες Αυτής

Σίγουρα θα έχεις ακούσει το ωραίο ρητό που λέει: ”Είσαι ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων που κάνεις παρέα.” Με πολλά παραδείγματα γύρω σου θα το έχεις επιβεβαιώσει. Και είναι και λογικό. Αν θες να είσαι κάποιος που πέτυχε η δίαιτά του, δεν γίνεται να κάνεις παρέα με ανθρώπους που τρώνε συνέχεια ή έχουν να επισκεφθούν το γυμναστήριο μερικά χρόνια. Πως σχετίζεται η παραγωγικότητα με αυτό;

Αν θες να γνωρίζεις συνέχεια γυναίκες και να επικοινωνείς μαζί τους, το να το κάνεις περικυκλωμένος από ανθρώπους που τρέμουν στην ιδέα της επικοινωνίας με άγνωστες εκπροσώπους του άλλου φύλου, δεν θα βοηθήσει την «παραγωγικότητα» που χρειάζεσαι στον τομέα.

Η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα είναι χαρακτηριστικά του ηγέτη. Δες περισσότερα στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika που ακολουθεί.

Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να σημαίνει τίποτα για την ποιότητα των ανθρώπων που έχεις δίπλα σου. Για να τους έχεις επιλέξει μάλιστα, μάλλον έχουν κάποια πολύ καλά στοιχεία. Όμως, για το τομέα των στόχων που θέτεις όπως στα παραπάνω παραδείγματα, το πιο πιθανό είναι να λειτουργούν περισσότερο ως τροχοπέδη, παρά ως βοήθεια.

Στο παρόν κείμενο θέλω να το πάω ένα βήμα παραπάνω.

Δεν Είναι Μόνο Οι Άνθρωποι Αλλά Και Οι Συνήθειες Που Επηρεάζουν Την Παραγωγικότητα

Πιστεύω ακράδαντα πως ότι συμβαίνει με τους ανθρώπους που έχεις στο περιβάλλον σου και κάνεις περισσότερο παρέα μαζί τους: Το ίδιο συμβαίνει και με τις δραστηριότητες που επιλέγεις να κάνεις.

Βλέπεις, αν η παραγωγικότητα είναι ένα βασικό κριτήριο για την επιτυχία των στόχων σου, είναι βασικό να την ενισχύεις με όσα πράγματα κάνεις και όταν δεν δουλεύεις. Ειδικώς αν θες να επιτύχεις άμεσα.

Αλλά άσε με να το αναλύσω λίγο περισσότερο.

Αν, ας πούμε ο στόχος σου είναι μια προαγωγή, η αύξηση του εισοδήματός σου ή η ανάπτυξη της επιχείρησής σου, τότε το τι κάνεις τις ώρες που δεν είσαι στο γραφείο είναι βασικός πυλώνας του αν θα επιτύχεις ή όχι και σε πόσο χρονικό διάστημα.

Για τη σημασία των στόχων μπορείς να παρακολουθήσεις το βίντεο εδώ.

βάλε στόχους για να γίνεις παραγωγικός

Ειδικώς, αν αυτό που κάνεις συνδέεται με παραγωγικότητα, είτε το παραγόμενο είναι με πόσους νέους πελάτες θα μιλήσεις και πως, είτε πόσες ιδέες θα κατεβάσεις και πόσο καλά στοιχειοθετημένες θα είναι, είτε πόσα νέα slides θα προσθέσεις στην παρουσίασή σου και τι πληροφορία θα εισάγεις σε αυτά.

Σε κάθε περίπτωση η παραγωγή είναι η αξία, ασχέτως αν μετριέται ή όχι με αριθμούς.

Και για να λέμε την αλήθεια, αν πραγματικά θες να επιτύχεις κάτι που αξίζει – είναι και δύσκολο ή πολύπλοκο, σπάνια φθάνει το τυπικό 09:00 – 17:00 που ήδη χρειάζεται να δίνεις στο γραφείο ή στην εργασία σου.

Χρειάζεται και το υπόλοιπο, όταν δεν κοιμάσαι – να το εκμεταλλευτείς.

Πόσο Να Δουλέψω Πια Για Να Θεωρούμαι Παραγωγικός;

Και μη παρεξηγηθώ. Δεν λέω ότι πρέπει να δουλεύεις 20 ώρες την ημέρα και να μην έχεις καμία προσωπική ζωή. Δεν είσαι ρομπότ και ούτε θα έπρεπε να είσαι.

Αλλά φαντάσου να θες να επιτύχεις μια προαγωγή που απαιτεί νέα γνώση, ειδική προετοιμασία και σωστή παρουσίαση και να πρέπει να προετοιμαστείς, να ετοιμάσεις το κατάλληλο Power Point και να διαβάσεις τις πληροφορίες που απαιτούνται, όλα μέσα στο 8ωρο που ήδη είναι γεμάτο από τις υπόλοιπες δουλειές που απαιτούνται από εσένα.

Καταλαβαίνεις ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς.

Και πάνω σε αυτό πρέπει να βάλεις και τις άλλες ώρες της ημέρας στο παιχνίδι, ώστε η παραγωγικότητα σου να μοιράζεται ή να αυξάνεται και σε αυτές.

Και σημείωσε πως δεν προτείνω να πάρεις δουλειά για το σπίτι, εκτός αν τρέχεις την δικιά σου επιχείρηση ή νιώθεις πως είναι απαραίτητο και θα σε βοηθήσει δραστικά και μετρήσιμα.

Προτείνω όμως, αφού ικανοποιήσεις τα βασικά (φαγητό, ύπνο, προσωπική φροντίδα κτλ), οι δραστηριότητές σου να έχουν να κάνουν με ότι θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς προς τον σκοπό που έχεις βάλει στο μάτι.

Και εδώ θέλω να θέσω υπόψη σου κάτι που σε εμένα έχει κάνει διαφορά.

Law Οf Incremental Improvement

πως να γίνεις πιο παραγωγικός

Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να επέλθει καλύτερα με μικρά σταθερά βήματα ανάπτυξης.

Ο παραπάνω νόμος τι λέει;

Δεν είσαι υποχρεωμένος απαραίτητα να διαβάσεις ένα ολόκληρο βιβλίο μέσα σε 3 ημέρες που να λέει τις νέες γνώσεις που θες.

Αν βάλεις και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας στο παιχνίδι και απολαμβάνεις ένα καλό show στην τηλεόραση, μπορείς να συνδυάσεις την θέαση μιας σχετικής ενημερωτικής εκπομπής αντί του Game of Thrones για μερικές ημέρες.

Το ΥouΤube είναι γεμάτο με ότι μπορείς να φανταστείς. Με αυτό τον τρόπο απολαμβάνεις μια ωραία σειρά και παράλληλα λαμβάνεις την γνώση που θες, η οποία θα βοηθήσει την παραγωγικότητα για το στόχο σου.

Ας Δούμε Και Άλλες Πιο Πρακτικές Προσεγγίσεις Για Την Παραγωγικότητα Σου

  • Αν σου αρέσει να βγαίνεις για καφεδάκι το απόγευμα:

Αντί για την βαρετή ανάλυση του τελευταίου report 500 σελίδων, βγες για καφέ με τον συντάκτη του. Κοινωνικοποιήσου και παράλληλα πάρε τα πιο βασικά σημεία σε μια ώρα κουβέντας.

Άλλωστε η φιλία και οι παρέες είναι σημαντικές, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

  • Αν διαβάζεις όλα τα ειδησεογραφικά sites αλλά βαριέσαι τα μεγάλα κείμενα της δουλειάς:

Αντί για την ανάγνωση τόμων και τόμων κάθε φορά που χρειάζεσαι να εφαρμόσεις μια τεχνική management, εγγράψου στα newsletter των sites της αντίστοιχης αγοράς και διάβαζε τα άρθρα τους καθημερινά, όπως θα διάβαζες μια εφημερίδα την ώρα που πίνεις το απογευματινό σου καφέ.

  • Αν σου αρέσει να μαγειρεύεις για τους φίλους σου, αλλά πρέπει να βρεις και πελάτες παράλληλα:

Αντί να ψάχνεις για πελάτες μέσω internet και να τρως τα μάτια σου στο γραφείο, αλλά και στο σπίτι. Βάλε και άλλα εργαλεία να δουλέψουν για σένα. Μίλα στους φίλους σου και πες τι κάνεις αφού τους καλέσεις για ένα barbecue στο σπίτι σου. Ζήτα τους να σε βοηθήσουν.

Μπορεί να μη ξέρουν ότι το χρειάζεσαι.

Ή αν δεν μιλήσουμε για εργασία και ας πούμε χρειάζεσαι να χάσεις κιλά, όμως βαριέσαι το βαρετό και άψυχο γυμναστήριο

Αντί να χτυπιέσαι στο διάδρομο, πήγαινε εγγράψου σε ένα αθλητικό σωματείο ή σχολή χορού. Έχω δει πολύ λίγους αθλητές ή χορευτές με παραπανήσια κιλά.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν έρχονται να αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση, την σκληρή δουλειά που απαιτείται ή την λύση που προκύπτει από τις παραδοσιακές εφαρμογές.

Αλλά έχουν ως σκοπό να σε βοηθήσουν έξυπνα να κερδίζεις μικρά κομμάτια πληροφορίας, ιδεών, γνώσεων. Και συνηθειών ή παραγωγής σε νεκρό χρόνο και συστηματικά, που συσσωρευμένα θα σε εξυπηρετήσουν στο στόχο σου.

Και ο καλύτερος τρόπος είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι πως η ανάπτυξη σου μπορεί να είναι το επόμενο hobby σου.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα πράγματα για την παραγωγικότητα, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Spiros
administrator
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .