Γιατί Είναι Τόσο Δύσκολο να Δημιουργήσουμε Νέες Συνήθειες;

Οι σωστές αποφάσεις δημιουργούν συνήθειες και οι συνήθειες με τη σειρά τους συνθέτουν την προσωπικότητά μας. Γιατί είναι δύσκολο να χτίσουμε συνήθειες;

Οι συνήθειες που έχουμε στην ζωή καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την ποιότητα της καθημερινότητας μας.

Αν έχεις κακές συνήθειες, τότε ο επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα φανούν. Το ίδιο ισχύει και αν έχεις καλές συνήθειες.

Η αλήθεια όμως είναι πως όλοι μας έχουμε καλές και κακές συνήθειες.

Παρορμήσεις, δυσκολία να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό και γενικότερα πέφτουμε πολλές σε ντουβάρι όταν θέλουμε να κρατήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Βέβαια, η δυσκολία στο να δημιουργήσουμε νέες συνήθειες, έγκειται σε έναν καθοριστικό παράγοντα:

Την αυτοπειθαρχία!

Πως οι Συνήθειες Απαιτούν Μύες!Οι σωστές αποφάσεις δημιουργούν συνήθειες και οι συνήθειες με τη σειρά τους συνθέτουν την προσωπικότητά μας. Γιατί είναι δύσκολο να χτίσουμε συνήθειες;

Η δυσκολία που κρύβεται πίσω από τις συνήθειες και στο πως αυτές χτίζονται, ένα βήμα πριν την αυτοπειθαρχία, περιλαμβάνει ακόμα ένα συστατικό:

Όταν έχεις την θέληση να επιμείνεις ή να εξασκήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μια συμπεριφορά, τότε είναι πιθανότερο να χτίσεις νέες συνήθειες.

Όμως η θέληση είναι σαν μυς.

Όλοι μας, έχουμε μια δεξαμενή θέλησης, που αργά ή γρήγορα θα αδειάσει και θα υποκύψουμε σε παρορμήσεις και επιθυμίες.

Όταν για παράδειγμα βρίσκεσαι στην δίαιτα για ένα χρονικό διάστημα, το μυαλό σου αρχίζει τα παζάρια. Ξεκινάς να σκέφτεσαι πως το να υποκύψεις σε ένα κομμάτι πίτσα δεν είναι σοβαρή υπόθεση.

Και ίσως να μην είναι.

Δεν έχει ο κάθε άνθρωπος ίδιου μεγέθους δεξαμενή. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η δεξαμενή θέλησης δεν μπορεί να μεγαλώσει.

Όσο περισσότερο εξασκείς την θέληση σου, τόσο περισσότερο μεγαλώνουν και οι αντοχές σου.

Είναι σαν να περνάς επίπεδα τον ήρωα σου σε ένα βίντεο παιχνίδι. Ο ήρωας σου αναβαθμίζεται και μπορεί να παίξει σε πιο δύσκολες πίστες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Μιλήσαμε και για την αυτοπειθαρχία.

Αυτοπειθαρχία και ΣυνήθειεςΟι σωστές αποφάσεις δημιουργούν συνήθειες και οι συνήθειες με τη σειρά τους συνθέτουν την προσωπικότητά μας. Γιατί είναι δύσκολο να χτίσουμε συνήθειες;

Ας μείνουμε στο παράδειγμα της δίαιτας.

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε ή να βελτιώσουμε το σώμα μας σε οποιοδήποτε επίπεδο, στηριζόμαστε την θέληση.

Θα κόψω τα γλυκά, δεν θα τρώω το βράδυ, τέρμα οι υδατάνθρακες, περισσότερη πρωτεΐνη και συνήθως αυτό κρατάει μερικές ημέρες και στην καλύτερη κάποιες εβδομάδες.

Αυτό που συμβαίνει και πολλές φορές αποτυγχάνουμε σε στόχους είναι γιατί στηριζόμαστε στην θέληση μας και όχι στο να δημιουργήσουμε συνήθειες καθημερινότητας.

Δεν στοχεύουμε στο να συνηθίσουμε να κάνουμε πιο υγιεινή διατροφή αλλά στο να χάσουμε έναν αριθμό κιλών.

Για περισσότερες συμβουλές γύρω από τη διατήρηση της φυσικής σου κατάστασης, ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο του Θέμη.

Πώς Διατηρώ Το Σώμα Μου (σε υγιή επίπεδα)

Τείνουμε να εξασκούμε την θέληση μας στο να καταφέρουμε προσωρινές βελτιώσεις αντί να στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε συνήθειες που κρατούν μα ζωή.

Βέβαια, από την μια είναι πολύ πιο αποδοτικό το να χτίσουμε συνήθειες για μια ζωή, αλλά στο μυαλό μας μπορεί να πέφτει πολύ πιο βαρύ ως προς την ευθύνη κα την διάρκεια.

Είναι πιο εύκολο να πείσεις τον εαυτό σου πως θα στερηθεί γλυκά για 5 εβδομάδες παρά να τον πείσεις πως τα γλυκά, σε βάθος χρόνου, θα εξαφανιστούν από την ζωή σου.

Για αυτό και πολλές φορές όταν θέτουμε πολλούς στόχους ταυτόχρονα αδυνατούμε να πετύχουμε έστω και τους μισούς. Η θέληση που έχουμε διαμοιράζεται σε τόσες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε και να διατηρήσουμε, που καιγόμαστε πολύ γρήγορα.

Γιατί Αποτυγχάνουμε στις ΣυνήθειεςΟι σωστές αποφάσεις δημιουργούν συνήθειες και οι συνήθειες με τη σειρά τους συνθέτουν την προσωπικότητά μας. Γιατί είναι δύσκολο να χτίσουμε συνήθειες;

Μέχρι τώρα, οι έρευνες αναφέρουν πως ένας από τους βασικότερους λόγους που δεν είναι εύκολο να δημιουργήσουμε και διατηρήσουμε νέες συνήθειες είναι πως εστιάζουμε σε λάθος σημείο!

Αυτό που κάνουμε, είναι να εστιάζουμε στην συμπεριφορά που θέλουμε να εισάγουμε ή να εξαλείψουμε αντί να εστιάζουμε στα στοιχεία.

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Αντί να εξασκούμε θέληση και αυτοπειθαρχία στην συμπεριφορά που θέλουμε να κάνουμε (γυμναστική), είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την θέληση μας στο να οργανώνουμε ή να προγραμματίζουμε τα στοιχεία στο περιβάλλον μας που ενεργοποιούν την συμπεριφορά.

Αντί δηλαδή να σκέφτεσαι πως όταν πας σπίτι θα κάνεις γυμναστική, μπορείς να έχεις έτοιμα τα ρούχα που πρέπει να βάλεις, έτοιμα τα όργανα, ακριβώς μπροστά σου.

Αυτό που θα κάνεις δηλαδή είναι να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο όπου με ευκολία και ταχύτητα θα τοποθετείς τον εαυτό σου σε θέση να πραγματοποιήσει την συμπεριφορά/συνήθεια.

Φυσικά, η δυσκολία είναι πάντα νοητική όμως δεν είναι πάντα έτσι.

Με απλά πράγματα μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ πιο εύκολα νέες συνήθειες.

Οι συνήθειες διαμορφώνουν χαρακτήρα. Μάθε καλύτερα τον εαυτό σου και σεβάσου τον, αν θέλεις να πετύχεις.

Αυτοεκτίμηση, Κριτήρια και Αυτοσεβασμός - Apla + Andrika #064

Το να ξεκινάς από εκεί που είσαι κάνοντας μικρά βήματα και επιτυγχάνοντας μικρές νίκες είναι κλειδί για να πάρεις τις πρώτες σου ανταμοιβές.

Το πιο συνηθισμένο και καταστροφικό λάθος που κάνουμε όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες συνήθειες είναι να ξεκινάμε από εκεί που θέλουμε  να φτάσουμε.

Θέλουμε να αποκτήσουμε γυμνασμένο σώμα, και ξεκινάμε με βαρύ πρόγραμμα γυμναστικής και βαρύ πρόγραμμα διατροφής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλούς και φορτωμένους στόχους και φυσικά την θέληση σε γκρεμό.

Βέβαια δεν είναι όλες οι συνήθειες ίδιες και φυσικά ούτε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι.

Όμως με σωστές βάσεις, έξυπνες ρυθμίσεις και βατούς ή μικρού στόχους, μπορούμε να δημιουργήσουμε συνήθειες που βοηθούν.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Διαμόρφωσε τις κατάλληλες συνήθειες που θα σε πάνε μόνο μπροστά. Επίτρεψέ μας να σε βοηθήσουμε εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr