Γιατί Είναι Τόσο Δύσκολο να Βρεις Καλούς Φίλους;

Δεν είναι τόσο εύκολο να κάνουμε καλούς φίλους και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα με τους φίλους το απέφευγα εδώ και καιρό να το γράψω, για τον απλούστατο λόγο πως για να θέσω επιχείρημα που να μετράει, θα πρέπει, είτε πλαγίως είτε ευθέως, να ορίσω τι είναι φιλία.

Και αυτό είναι απίθανο, γιατί φιλία για τον καθένα, εκτός από κάποια βασικά, είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό, αφού ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες και φυσικά διαφορετικές προσωπικότητες.

Και πατώντας από την αρχή του άρθρου το fast forward, θα το θέσω όσο πιο απλά μπορώ.

Είναι δύσκολο να βρούμε καλούς φίλους, γιατί γενικότερα δεν είναι εύκολο να βρούμε ποιοτικούς ανθρώπους, ότι και αν σημαίνει για εμάς ποιοτικός άνθρωπος.

Οι ποιοτικές σχέσεις οποιουδήποτε κοινωνικού πλαισίου, αν θέλεις την γνώμη μου, είναι τζόγος. Με λίγα λόγια τύχη.

Προσοχή όμως.

Η τύχη παίζει τον ρόλο της μέχρι την στιγμή της πρώτης γνωριμίας.

Από εκεί και έπειτα, η συνέχεια είναι επιλογές, ξεκαθαρίσματα και κατά πόσο αποφασίζουμε να σκάψουμε μέσα στην ίδια την σχέση και επαφή για να βρούμε το πραγματικό της βάθος.

Γιατί μια ποιοτική σχέση, όπως είναι αυτή που δημιουργούμε με φίλους, χρειάζεται χρόνο, επίγνωση και πολλά άλλα.

Ας τα δούμε.

Θέλω Ποιοτικούς Φίλους: Τους Έχω Ανάγκη;
Δεν είναι τόσο εύκολο να κάνουμε καλούς φίλους και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που έχουμε επιβιώσει στο ζωικό βασίλειο, δεν είναι ούτε η δύναμη μας, ούτε η αντοχή και θα πάρω το θάρρος να πω ότι δεν είναι πρώτη μούρη ούτε η εξυπνάδα μας.

Σαφώς και παίζει τεράστιο ρόλο η νοημοσύνη, αλλά το καθοριστικό είναι η ικανότητα να δημιουργούμε και να κινούμαστε σε ομάδες ή να στο πω πιο πρωτόγονα, σε αγέλες.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Φίλους χρειαζόμαστε γιατί μας καθορίζουν.

Και μάλιστα με ποικίλους τρόπους.

Βασικά οι φίλοι μας βοηθούν να επιβιώνουμε!

Σε μια εντυπωσιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011, αποδείχτηκε πως νευρολογικά οι φίλοι και η θετική κοινωνική αλληλεπίδραση μας κάνουν να παράγουμε oxytocin, που με λίγα λόγια είναι ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε απίστευτα.

Επιπροσθέτως, μια ακόμα έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2005 και δημοσιεύθηκε στο The Quarterly Journal of Economics, αναφέρει τον πιο απλό λόγο από όλους:

Κάνουμε φίλους γιατί με τα συγκεκριμένα άτομα μας αρέσει να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Λογικό το βρίσκω.

Όμως το να κάνουμε φίλους δεν είναι και το πιο απλό πράγμα που υπάρχει.

Γιατί άλλο φίλος και άλλο γνωστός.

Γιατί Τελικά Είναι Τόσο Δύσκολο να Κάνουμε Καλούς Φίλους
Δεν είναι τόσο εύκολο να κάνουμε καλούς φίλους και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Μέσα σε μια τρελή καθημερινότητα, το μόνο δεδομένο είναι η αχανής ακροβασία ανάμεσα στην σταθερότητα και την αλλαγή.

Όλα αλλάζουν, τόσο γρήγορα που σου δίνουν την ψευδαίσθηση πως τα πάντα μένουν ακίνητα και μετά ξανά από την αρχή.

Όμως δεν μένουν.

Οι ζωές μας αλλάζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μαζί με την καθημερινότητα μας αλλάζουν και οι ανάγκες μας.

Άλλες ανάγκες έχουμε όταν είμαστε έφηβοι, άλλες ως φοιτητές, άλλες ως επαγγελματίες, άλλες όταν παντρευόμαστε και άλλες όταν κάνουμε οικογένεια.

Ο κύκλος της ζωής αργά η γρήγορα μας βρίσκει όλους με τον δικό του τρόπο και μέσα σε αυτόν τον κύκλο, οι φίλοι έρχονται, φεύγουν και αντικαθιστώνται.

Πολλές φορές η ταχύτητα που επιλέξαμε να βάλουμε στην ζωή μας θα ορίσει σε μεγάλο βαθμό ποιοι από τους φίλους θα φύγουν ή θα μείνουν.

Και φυσικά αυτό συμβαίνει και αντιστρόφως.

Φαντάζομαι τους φίλους ως μια προβολή της δική μας ζωής, αρχών, αξιών και συνηθειών.

Είναι λες και οι φίλοι μας αντιπροσωπεύουν τα καλύτερα και χειρότερα χαρακτηριστικά που έχει η ζωή μας σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Αυτά που θαυμάζουμε και ταυτόχρονα δεν αντέχουμε.

Όσο είμαστε νέοι, είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε φίλους.

Όμως όσο περνάει ο χρόνος, γινόμαστε όλο και πιο περίεργοι αλλά και πιο γεμάτοι από φιλίες που πέρασαν και άλλες άγγιξαν και κάποιες απλά γλίστρησαν.

Όσο περνάει ο καιρός το καλούπι της ζωής που φτιάχνουμε παίρνει πιο σταθερή μορφή και οι συνθήκες που δημιουργούμε γύρω μας λειτουργούν από μόνες τους φίλτρα για τους φίλους που εντέλει επιλέξουμε.

Η φιλία είναι σαν ζωντανός οργανισμός που έχει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις.

Έτσι και αλλιώς, ο ένας φίλος μπορεί να αντιπροσωπεύει την διασκέδαση, κάποιος άλλος τις σοβαρές συζητήσεις, κάποιος άλλος τα επαγγελματικά και κάποιος άλλος όλα τα παραπάνω.

Όμως το δύσκολο στο να κάνεις καλούς φίλους είναι γιατί είναι δύσκολο να βρούμε ανθρώπους που έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς αλλά και όταν έχουν διαφορετικές απόψεις, μας κεντρίζουν το μυαλό και το ενδιαφέρον.

Η Φιλία Είναι ένα Ταξίδι
Δεν είναι τόσο εύκολο να κάνουμε καλούς φίλους και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Η φιλία είναι κάτι αιθέριο στο μυαλό μου.

Είναι ένας περίεργος συνοδοιπόρος, που μας ακολουθεί ανεξάρτητα αν τα άτομα που είναι φίλοι μας, συνεχίζουν να βρίσκονται μαζί μας ή άλλαξαν.

Η φιλία είναι στιγμές.

Αυτές τις μοναδικές στιγμές όπου κάποιος μας έδωσε το πάτημα να είμαστε ο εαυτός μας.

Να βγάλουμε από μέσα μας το παιδί που κρύβουμε και εκφράσαμε εκφάνσεις του εαυτού μας που πολλές φορές δεν γνωρίζαμε ούτε εμείς πως βρίσκονται εκεί, βαθιά κρυμμένες στα περίεργα μονοπάτια του ψυχισμού μας.

Οι φιλίες μας δασκάλεψαν και πολλές από αυτές θα μας συνοδέψουν μέχρι τα βαθιά γεράματα και θα τις διηγούμαστε στους νεότερους, προσπαθώντας να τους μεταφέρουμε τις λεπτές γραμμές που οριοθετούν το τι σημαίνει να είσαι καλός φίλος.

Γιατί ο καλός φίλος δεν είναι απαραίτητα «καλός» ούτε αυτός που κατά κανόνα μας αξίζει.

Είναι αυτός που έχουμε ανάγκη.

Να σταθεί δίπλα μας σε στιγμές απλές, τραγελαφικές, επώδυνες, αστείες αλλά και δύσκολες ή μεταβατικές.

Κάθε φίλος έβαλε την δική του ανάμνηση στο μυαλό μας που θα μας ακολουθεί για πάντα.

Θα βρίσκεται εκεί να μας υπενθυμίζει πως τελικά ένα από τα παράδοξα της ζωής είναι πως την ζεις στο έπακρο όταν έχεις και άλλους δίπλα σου.

Είτε είναι φίλοι, είτε συγγενείς είτε σχέσεις που ήρθαν για να μείνουν.

Εγώ τους δικούς μου πάντως τους έχω βρει.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Οι φίλοι είναι απαραίτητοι στη ζωή μας, την καλύτερη παρέα θα την βρεις εδώ.

Οτιδήποτε χρειαστείς, θα με βρεις εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.