Γιατί η Αρνητικότητα Διαλύει τις Κοινωνικές σου Δεξιότητες

Κανείς δεν θέλει να έχει δίπλα έναν άνθρωπο μίζερο και αρνητικό. Δες πώς η αρνητικότητα καταστρέφει τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι άνθρωποι που είναι κοινωνικά αδέξιοι είναι πιο επιρρεπείς στην αρνητικότητα.

Η αρνητικότητα παίρνει διαφορετικό πρόσωπο και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μιλώντας γενικά, μπορούμε να πούμε ότι οι αρνητικοί άνθρωποι στέκονται στις κακές στιγμές και στα μειονεκτήματα ή προτιμούν να μιλούν για πράγματα που δεν τους αρέσουν και η συμπεριφορά τους είναι πεσιμιστική.

Πού Στοχεύει η Αρνητικότητα

Κανείς δεν θέλει να έχει δίπλα έναν άνθρωπο μίζερο και αρνητικό. Δες πώς η αρνητικότητα καταστρέφει τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Η αρνητικότητα ενός ανθρώπου μπορεί να πάρει διάφορες κατευθύνσεις.

Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε σε μια δύσκολη κατάσταση στην οποία θα μας κατακλύζει η αρνητικότητα, όμως όταν αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Η αρνητικότητα λοιπόν μπορεί να στοχεύσει:

– στον εαυτό σου, μειώνοντας την αυτοεκτίμηση σου

– στις μελλοντικές σου προσδοκίες (πχ. δεν θα κάνω ποτέ φίλους)

– στους άλλους (πχ. είναι όλοι τόσο βαρετοί)

– σε γεγονότα (πχ. αυτό το πάρτι θα είναι χάλια)

– συμπεριφορές άλλων (πχ. κάνει πάντα άσχημα αστεία)

– ομάδες ανθρώπων (πχ. μισώ τους μεταλλάδες)

– μεγαλύτερους οργανισμούς (πχ. δεν βρίσκω τίποτε καλό στην κοινωνία)

Αυτοί είναι κάποιοι προφανείς τρόποι εμφάνισης της αρνητικότητας, όμως πολλές φορές μπορεί να κάνει την εμφάνιση της με τρόπους που δεν είναι τόσο έντονοι.

Δες το παρακάτω βίντεο του Χρήστου, για να μάθεις τι μπορείς να κάνεις αν είσαι αδέξιος στην επικοινωνία.

Σημάδια ΑρνητικότηταςΚανείς δεν θέλει να έχει δίπλα έναν άνθρωπο μίζερο και αρνητικό. Δες πώς η αρνητικότητα καταστρέφει τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Η αρνητικότητα λοιπόν μπορεί να εκφραστεί με ποικίλους τρόπους:

– Συνεχή παράπονα, ακόμη και για πράγματα που δεν θα έπρεπε

– Το μάτι πέφτει πάντα μόνο στα αρνητικά και μηδενίζει οτιδήποτε θετικό

– Όταν έχεις μια ιδέα, σκέφτεσαι πάντα ότι δεν πρόκειται να δουλέψει, ακόμη και αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά

– Αισθάνεσαι ότι θα κερδίσεις πόντους, επισημαίνοντας κάποια ασήμαντη λεπτομέρεια

– Έχεις μια νοοτροπία τύπου “Ναι μεν, αλλά…”

– Θεωρείς ότι όσοι έχουν θετική συμπεριφορά είναι αφελείς ή έχουν χαμηλά κριτήρια

Αιτίες που Οδηγούν Στην ΑρνητικότηταΚανείς δεν θέλει να έχει δίπλα έναν άνθρωπο μίζερο και αρνητικό. Δες πώς η αρνητικότητα καταστρέφει τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Υπάρχουν αρκετές αιτίες, για να γίνεις αρνητικός ένας άνθρωπος και είναι απόλυτα κατανοητές.

Τι περισσότερες φορές η αρνητικότητα είναι κάτι που συμβαίνει χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα των δυσκολιών της ζωής.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση η αρνητικότητα να έχει γίνει συνήθεια και μέρος της προσωπικότητας κάποιου, να θεωρεί ότι όντας αρνητικός δείχνει ότι γνωρίζει τα πράγματα καλύτερα ή απλά θέλει να προσθέσει ενδιαφέρον και ίντριγκα στην ζωή του ή να δείξει ότι διαθέτει υψηλά κριτήρια.

Όμως, δεν είναι εύκολο να σπάσεις μια συνήθεια. Η επιθυμία να κάνεις ένα αρνητικό σχόλιο μπορεί να είναι τεράστια και να σου έχει γίνει δεύτερη φύση, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να εντοπίσεις μια τέτοια συμπεριφορά.

Μερικές φορές θα χρειαστεί να λάβεις δραστικά μέτρα και να απομακρύνεις από την ζωή σου τοξικούς και αρνητικούς ανθρώπους, όπως μπορείς να δεις και στο παρακάτω επεισόδιο του Apla+Andrika.

Πώς ΕπηρεάζειΚανείς δεν θέλει να έχει δίπλα έναν άνθρωπο μίζερο και αρνητικό. Δες πώς η αρνητικότητα καταστρέφει τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Η αρνητικότητα επηρεάζει τους ανθρώπους με δύο τρόπους. Από την μια, η συναναστροφή με αρνητικούς ανθρώπους δεν είναι ευχάριστη. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσα λένε είναι λανθασμένα, αλλά ο τρόπος τους δεν είναι ευχάριστος και δημιουργεί άσχημα συναισθήματα στους άλλους, χωρίς λόγο.

Από την άλλη, κάποιος που βλέπει μόνο αρνητικά, δεν έχει την όρεξη να κάνει οτιδήποτε θετικό, καθώς θεωρεί ότι είναι χαμένος κόπος. Δεν θα κάνει φίλους, γιατί βλέπει μόνο τα αρνητικά σε όσους γνωρίζει, δεν θα γνωρίσει γυναίκες, γιατί πάντα κάτι δεν θα του αρέσει.

Βλέπεις λοιπόν ότι η αρνητικότητα έχει ένα κοινωνικό κόστος. Άνθρωποι που παραπονιούνται διαρκώς τείνουν να μην είναι ευέλικτοι, ούτε αισιόδοξοι και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης, θεωρώντας τους εαυτούς τους θύματα.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ενεργοβόρος για τους γύρω του και σίγουρα δεν θα είναι και αρεστός μεταξύ των άλλων ανθρώπων του κύκλου του.

Όταν το μόνο που έχει να προσφέρει είναι μιζέρια και παράπονα, επικοινωνεί ότι είναι ένας άνθρωπος χαοτικός και ασταθής και φυσικά κανείς δεν θέλει να αναλάβει να λύσει τα προβλήματα του, τα οποία συνήθως είναι βαρετά και ανούσια.

Φυσικά…

Σίγουρα μπορεί κάποιος να έχει προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όμως όταν αυτά είναι υπερβολικά, τότε δεν προκαλούν κανένα ενδιαφέρον στους άλλους.

Μάλιστα, κάποιος που έχει αρνητική στάση μπορεί να βρεθεί ο ίδιος στο στόχαστρο. Η αρνητικότητα του θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα αρχίσει να έλκει στην ζωή του αρνητικούς ανθρώπους που θα τον βυθίζουν ακόμη περισσότερο σε άσχημες καταστάσεις.

Για να αποφύγεις την αρνητικότητα και τα προβλήματα που την συνοδεύουν, θα πρέπει να μάθεις να την αναγνωρίζεις, όταν κάνει την εμφάνισή της και να κάνεις κινήσεις για να ξεφύγεις από όσα την προκαλούν.

Προσπάθησε να συγκρατηθείς και πάψε να βλέπεις την θετικότητα σαν ανικανότητα που σε εκθέτει και μείνε όσο μπορείς μακριά από άλλους ανθρώπους που με την τοξικότητα τους, εντείνουν την δική σου αρνητικότητα.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν οι κοινωνικές σου δεξιότητες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, μάθε ότι μπορείς να τις βελτιώσεις εδώ, μαζί μας.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.