Γιατί Είναι Τόσο Δύσκολο να Κρατήσουμε Μυστικά;

Μπορεί να φαίνεται, όμως δεν είναι τόσο εύκολο να κρατήσουμε μυστικά. Διάβασε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.
Μπορεί να φαίνεται, όμως δεν είναι τόσο εύκολο να κρατήσουμε μυστικά. Διάβασε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε μυστικά. Φαντάσου ότι ο εγκέφαλος είναι ένα βουλευτικό σώμα. Ένα μέρος του θέλει να αποκαλύψεις κάτι, ενώ ένα άλλο, για λόγους κοινωνικών επιπτώσεων, δεν θέλει.

Αν όλα τα μέρη ήθελαν να το αποκαλύψουν, τότε θα είχες να πεις μια καλή ιστορία. Αν κανένα μέρος δεν ήθελε, τότε απλά δεν θα το έλεγες.

Όταν όμως υπάρχουν διαφορετικές τάσεις μέσα σου, οι οποίες διαφωνούν για το αν θα πεις κάτι ή όχι, τότε δημιουργείται ένα μυστικό.

Και τα μυστικά είναι δύσκολο να μην αποκαλύπτονται.

Τα Μυστικά μας Κουράζουν
Μπορεί να φαίνεται, όμως δεν είναι τόσο εύκολο να κρατήσουμε μυστικά. Διάβασε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Πολλές φορές το να κρατάμε αυτά τα μυστικά είναι κάτι που μας κουράζει, για λόγους που έχουν ερευνηθεί κατά καιρούς από αρκετούς μελετητές.

Η μυστικότητα έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, το άγχος και γενικότερα την κακή υγεία. Η απόκρυψη πληροφοριών από τους άλλους μας κάνει να αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε αυθεντικοί, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο για την αυθεντικότητα:

Μια ομάδα ψυχολόγων από το Columbia Business School, δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη. Στην μελέτη έλαβαν μέρος 1200 άτομα μέσω διαδικτύου και άλλοι 312 άνθρωποι απάντησαν δια ζώσης σε ερωτηματολόγια.

Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων απάντησε ότι λέει ψέματα για 13 από τις 38 κατηγορίες που υπήρχαν στην έρευνα, ενώ μάλιστα 5 από αυτές τις κατηγορίες αφορούσαν σε μυστικά, τα οποία απέκρυπταν από όλους.

Τα συνηθέστερα ψέματα αφορούσαν εξωσυζυγικές σχέσεις, δηλαδή σκέψεις για δημιουργία σχέσεων με άλλα άτομα, ενώ είναι ήδη σε σχέση. Η επόμενη κατηγορία ήταν η ερωτική επιθυμία, από άτομα που δεν ήταν σε σχέση και η τρίτη κατά σειρά ήταν η κατηγορία της σεξουαλικής συμπεριφοράς(φαντασιώσεις κλπ).

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι όταν είναι μόνοι τους και δεν αλληλεπιδρούν με κάποιον άλλο, σκέφτονται τα μυστικά τους δυο φορές περισσότερο, από όσο όταν βρίσκονται σε μια συζήτηση και όσο το μυαλό τους περιπλανιέται σε αυτά, τόσο περισσότερο αισθάνονται ότι επηρεάζεται η υγεία τους.

Σε άλλες έρευνες, έχει βρεθεί ότι το να κρατάει κανείς ένα μυστικό, του δημιουργεί μεγάλο άγχος, κάτι που οδηγεί σε περισσότερες επισκέψεις σε γιατρούς, αυξημένα επίπεδα ορμονών του άγχους και λοιπά. Όταν όμως το μυστικό αποκαλύπτεται, τότε τα πράγματα βελτιώνονται.

Φαίνεται λοιπόν, ότι το να κρατάμε κάτι μυστικό είναι κάτι που υπερφορτώνει τον εγκέφαλο και το σώμα μας.

Δεν Μπορούμε να Εκτελέσουμε Πολλές Διεργασίες Μαζί
Μπορεί να φαίνεται, όμως δεν είναι τόσο εύκολο να κρατήσουμε μυστικά. Διάβασε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Από την στιγμή που θα μάθουμε κάποιο μυστικό, πρέπει να καταβάλλουμε πνευματική προσπάθεια, ώστε να μην μας ξεφύγει σε άτομα που δεν το γνωρίζουν.

Ο ψυχολόγος Alan Markman είχε γράψει ότι το μυαλό μας έχει περιορισμένη ικανότητα επεξεργασίας δεδομένων και για τον λόγο αυτό, όταν εμπλακούμε σε μια πολύπλοκη συζήτηση, ξεχνάμε τι πρέπει να πούμε και τι όχι, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην αποκάλυψη πληροφοριών που δεν θα θέλαμε.

Όταν κάνεις πολλά πράγματα μαζί, ο εγκέφαλος προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο αριθμό ερεθισμάτων ταυτόχρονα, κάτι που αναγκαστικά οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα προσοχής.

Είναι σαν να οδηγείς και να γράφεις μηνύματα στο κινητό, μοιράζοντας την προσοχή μεταξύ του δρόμου και του κινητού, κάτι που είναι γνωστό ότι έχει επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια.

Αντίστοιχα, όταν μιλάς με κάποιον και παράλληλα έχεις στον νου σου ότι δεν πρέπει να πεις κάποια πράγματα, μειώνεις την προσοχή σε αυτά που λες και για τον λόγο αυτό σου ξεφεύγουν λεπτομέρειες.

Μας Αρέσει να Παρακολουθούμε τις Αντιδράσεις
των Άλλων και να Τραβάμε την Προσοχή
Μπορεί να φαίνεται, όμως δεν είναι τόσο εύκολο να κρατήσουμε μυστικά. Διάβασε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Είναι εθιστικό να υπάρχει κάτι που εσύ γνωρίζεις και οι άλλοι όχι. Αυτός, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι ένας ακόμη λόγος που κάνει τους ανθρώπους να δυσκολεύονται να κρατήσουν μυστικά.

Ο λόγος είναι πολύ απλός.

Όταν αποκαλυφθεί ένα μυστικό, όλοι εκπλήσσονται και η προσοχή στρέφεται στο άτομο που έκανε την αποκάλυψη. Όλη αυτή η διαδικασία προκαλεί τόνωση του Εγώ μας και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να κρατήσουμε ένα μυστικό.

Ένας άλλος παράγοντας που μας κάνει να μην μπορούμε να κρατήσουμε ένα μυστικό είναι η κοινωνική ένταση που προκύπτει από τις αντιδράσεις των συνομιλητών μας.

Θέλουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει ο άλλος, όταν μάθει κάτι που μόνο εμείς ξέρουμε. Ακριβώς όπως, όταν μιλάμε σε κάποιον φίλο για μια νέα μπάντα που ανακαλύψαμε και παρακολουθούμε τις αντιδράσεις του.

Ακούγεται δραματικό, αλλά είναι αλήθεια. Το να κρατήσεις κάποιο μυστικό, είναι ίσως από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει. Είναι κάτι που κουράζει ψυχολογικά και τείνει να υπερφορτώσει τον εγκέφαλο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως για να γλιτώσουμε την ψυχολογική κούραση πρέπει να αρχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα μυστικά, είτε δικά μας, είτε άλλων, γιατί έτσι θα χάσουμε την αξιοπιστία μας.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Το να κρατάμε μυστικά είναι επίπονο, δες εδώ πως μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια.

Καλή συνέχεια

Men Of Style

Men Of Style

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους.
Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Men Of Style