Γιατί τα Καλύτερα Πράγματα στην Ζωή Είναι όλα Ανάποδα

Τι συμβαίνει όταν τα πράγματα στη ζωή μας έρχονται με τρόπο που αρχικά μας φαίνεται ανάποδος και ποια πρέπει να είναι η δική μας προσπάθεια.

Μια Ενδιαφέρουσα Θεωρία Γύρω Από Τα Καλύτερα Πράγματα Στην Ζωή

Υπάρχουν κάποιες προφανείς στιγμές στην ζωή όπου η εμφάνιση παράδοξων καταστάσεων σε κάνει και αναρωτιέσαι για το πως εν τέλει λειτουργεί αυτό το λογικό παράδοξο που ονομάζεται ζωή.

Και όσο περισσότερο προσπαθείς να την καταλάβεις και να βρεις νόημα, τόσο περισσότερο το νόημα απομακρύνεται. Αφήνοντας σε στήλη άλατος σε μια θάλασσα από σκέψεις που δεν κατάφεραν ποτέ να μπουν σε σειρά.

Και φυσικά ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα στην ζωή είναι πως κάποιες φορές όσο περισσότερο προσπαθείς τόσο περισσότερο το σύστημα μπερδεύεται.

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Προσπάθεια Και Ανταμοιβή: Πράγματα Στην Ζωή Με Περίεργη Σχέση

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, θεωρούμε, και δικαιολογημένα, πως όσο περισσότερο προσπαθούμε τόσο περισσότερο τα αποτελέσματα αυξάνονται με τρόπο που μας βολεύει.

Για να το ξεκαθαρίσω από την αρχή, είμαι της άποψης πως χωρίς σκληρή δουλειά δεν γίνεται τίποτα. Αν δεν ιδρώσεις, δεν πρόκειται να φανερωθούν οι κώδικες που διέπουν την επιτυχία στον τομέα που βρίσκεσαι.

Κάνε την αρχή. Ήρθε η ώρα!

Όμως το τρικ σε αυτό το ζήτημα δεν τόσο το φυσικό κομμάτι όσο το νοητικό.

Δηλαδή η προσπάθεια που κάνουμε για μια ανταμοιβή, μας προσκολλά τόσο πολύ στο αποτέλεσμα που στο τέλος, αν δεν έρθει το αποτέλεσμα, νιώθουμε άδειοι κα κενοί.

Σε πρακτικό επίπεδο όμως, πολλές φορές, αν όχι πάντα, η πεποίθηση πως η διπλάσια προσπάθεια θα φέρει και την διπλάσια ανταμοιβή είναι κάπως εσφαλμένη.

Πιστεύουμε πως αν προσφέρουμε τα διπλάσια σε μια σχέση ο άλλος θα μας αγαπήσει στο διπλάσιο, πιστεύουμε πως τα δύο Red Bull θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε την διπλάσια δουλειά ή αν φωνάξουμε διπλάσια η άποψη μας θα έχει την διπλάσια ισχύ.

Σίγουρα η προσπάθεια δημιουργεί αποτελέσματα και όπως ανέφερα θα μπορούσα να δηλώσω και υπέρμαχος της συγκεκριμένης άποψης.

Όμως σε αμέτρητες περιπτώσεις στην ζωή, η προσπάθεια και η ανταμοιβή δεν είναι πάντα ανάλογες.

Το αντίθετο μάλιστα.

Πολλές καταστάσεις και περιπτώσεις στην ζωή, δεν σχετίζονται τόσο με την προσπάθεια και την σχέση που έχει με την ανταμοιβή αλλά με την προσαρμογή.

Κατά πόσο δηλαδή προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες, καινούργια δεδομένα και κατά πόσο εν τέλει αξιολογούμε αντικειμενικά αν η ίδιας μορφής προσπάθεια φέρνει τελικά την ανταμοιβή που θέλουμε.

Κάτι παρόποιο μας λέει και ο Χρήστος για το κομμάτι του φλερτ στο βίντεο που μπορείς να δεις εδώ.

Η Αντίληψη Αλλάζει Τα Πράγματα Στην Ζωή

πράγματα στη ζωή που σκέφτεσαι

Εκτός από την προσπάθεια και την ανταμοιβή, στην εξίσωση που είναι ομολογουμένως πολύπλοκη, προστίθεται και η αντίληψη μας.

Πάρε για παράδειγμα το εισόδημα.

Αν το ετήσιο εισόδημα σου είναι 15.000 ευρώ και ξαφνικά αυξηθεί στα 30.000 ευρώ, τότε η διαφορά στην καθημερινότητα σου θα είναι τεράστια.

Αν το εισόδημα σου είναι 100.000 ευρώ και αυξηθεί στα 120.000 ευρώ, τότε η διαφορά θα είναι σε κάτι πιο ακριβές ζάντες που μπορεί να έβαλες στο αμάξι.

Αν το ετήσιο εισόδημα σου είναι 120.000.000 ευρώ και γίνει 120.020.000 τότε μάλλον ο λογιστής σου θα ξέχασε κανένα ψηφίο. Σιγά το πράγμα!

Στο πλαίσιο της αντίληψης μας, δυστυχώς προστίθεται ένας κανόνας που αναφέρει πως όσο περισσότερο βιώνεις κάτι, τόσο λιγότερο απολαυστικό και λιγότερη ανταμοιβή σου προφέρει.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τους φίλους. Αν έχεις έναν φίλο στην ζωή σου τότε μια χαρά. Αν έχεις δύο, τότε ακόμα καλύτερα. Αν έχεις εννιά αντί για δέκα όμως, τότε η διαφορά είναι αμελητέα στο μυαλό σου.

Αυτό που θέλω να πω δεν είναι πως η προσπάθεια δεν θα πρέπει να υφίσταται. Η σκληρή δουλειά δεν αντικαθίσταται από τίποτα αλλά είναι απαραίτητο να έχουμε υπόψη μας πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η διπλάσια, τριπλάσια ή δεκαπλάσια προσπάθεια δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα φέρει και τις αντίστοιχες ανταμοιβές.

Με λίγα λόγια, όταν βλέπεις πως στην ζωή σου συνεχώς αυξάνεις την προσπάθεια και η οποιουδήποτε είδους ανταμοιβή μειώνεται, τότε πιθανότατα θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά είτε να αλλάξεις την προσπάθεια ή την κατάσταση που την ασκείς.

Υπάρχει όμως και κάτι τελευταίο.

Όσο Πιο Σοβαρό Τόσο Λιγότερη Η Ανταμοιβή

πράγματα στη ζωή που ανταμείβουν

Αυτό που αλλάζει τα πάντα στην ζωή και στην σχέση ανταμοιβής και προσπάθειας είναι το κατά πόσο η κατάσταση είναι καθαρά ψυχολογική.

Τα θεμελιώδη συστατικά στην ψυχολογία μας λειτουργούν με τρόπο ανάποδο.

Όσο περισσότερο κυνηγάς την ευτυχία τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από αυτήν. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας, τόσο περισσότερο γίνεται πιο δύσκολο.

Όσο περισσότερο προσπαθούμε να αισθανθούμε ασφάλεια, τόσο περισσότερο αποκτούμε την επίγνωση πως είμαστε ανασφαλείς.

Όσο περισσότερο προσπαθούμε να αρέσουμε στους άλλους, τόσο περισσότερο αποτυγχάνουμε.

Τα συγκεκριμένα συστατικά, δημιουργούν αντίστροφη σχέση μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής. Για τον απλούστατο λόγο πως είναι αιτίες και αποτελέσματα του ίδιου πράγματος:

Του μυαλού μας.

Από κάποιο σημείο και έπειτα, το μυαλό μας κυνηγάει την ουρά του σε ένα ατελείωτο κυνήγι χωρίς αρχή και τέλος.

Και τις περισσότερες φορές, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφεθούμε στην διαδικασία, να αφήσουμε στην άκρη την ανάγκη να αισθανθούμε με συγκεκριμένο τρόπο μόνο όταν έρθει το αποτέλεσμα και κυρίως να απολαύσουμε την διαδικασία αφού ουσιαστικά είναι και η μόνη που μετράει.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε προσπάθεια που κάνουμε θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Τσέκαρε το παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika.

Η διαδικασία είναι που σε αλλάζει και όσο περισσότερο πιέζεις την ζωή τόσο περισσότερο θα σε πιέσει και εκείνη πίσω.

Η προσπάθεια είναι καθοριστική όμως το νόημα που επιτρέπουμε στην φαντασία μας να δώσει στην ανταμοιβή πολλές φορές επηρεάζει την ζωή μας σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι περιμένουμε.

Αν όλα τα πράγματα πάνε ανάποδα όταν φλερτάρεις, κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr