Γιατί Λέμε Ναι στο Σεξ; Οι Μυστικοί Διακόπτες της Σεξουαλικής Δραστηριότητας

σεξ και σχέσεις.

Ακούγεται συχνά η φράση πως το σεξ κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Τουλάχιστον, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο που συναναστρεφόμαστε. Το σεξ, δεν συμβαίνει απλά. Θα το θέλαμε, όμως τα κίνητρα που κρύβονται πίσω του περιλαμβάνουν κάπως πιο πολύπλοκες διαδικασίες.

Το κάθε άτομο, θέλει να κάνει σεξ για διαφορετικούς λόγους. Όταν δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά αίτια που κάποιος έχει ανάγκη την σεξουαλική επαφή, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα.

Ένα κλασσικό παράδειγμα για το κίνητρο πίσω απ’ το οποίο οι γυναίκες κάνουν σεξ είναι η αγάπη και η δέσμευση, πιθανή απογοήτευση επειδή ανακάλυψε πως το μόνο κίνητρο του συντρόφου της πίσω απ’ την σεξουαλική επαφή ήταν η απόλαυση ή λόγω Social Status. Μπορεί αυτά τα παραδείγματα να ακούγονται περισσότερο, όμως η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι μόνο αυτά.

Οι λόγοι που δημιουργείται η σεξουαλική έλξη ποικίλουν ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Είναι σύνηθες, το ίδιο το άτομο να μην είναι ξεκάθαρο για τους λόγους που επιδιώκει το σεξ. Μπορεί κάποιος να δηλώνει στον εαυτό του πως έλκεται σεξουαλικώς από μια ωραία γυναίκα αλλά μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να επιδιώξει έναν πιο πολύπλοκο δεσμό.

Τα Σεξουαλικά Κίνητρα

Το 2007, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior και ανέλυσε τα κίνητρα πίσω απ’ το σεξ. Αρχικά, εντοπίστηκαν 237 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν σεξ, όμως στην συνέχεια κατηγοριοποιήθηκαν σε 11 μεγαλύτερα γκρουπ.

Συναισθηματικοί λόγοι

 • Αγάπη και δέσμευσηνα αισθάνεται το άτομο συνδεδεμένο, να εκφράζει τα συναισθήματα του.
 • Έκφρασηγια να εκφράσει στον ερωτικό του σύντροφο ένα συναίσθημα.

Φυσικοί Λόγοι

 • Απόλαυσηνα αισθανθεί καλύτερα, να διασκεδάσει ή να βιώσει οργασμό.
 • Φυσική επιθυμίανα κάνει σεξ με κάποιο άτομο που έλκεται και επιθυμεί σωματικά.
 • Να βιώσει μια εμπειρίανα διαπιστώσει τι είναι τελικά το σεξ, να πραγματοποιήσει φαντασιώσεις ή να ζήσει ένα είδος περιπέτειας.

Επίτευξη στόχων

 • Πηγέςν’ αποκτήσει πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο είδος ζωής, είτε προσωπικών είτε επαγγελματικών απολαβών.
 • Κοινωνικό Statusνα γίνει διάσημος/η, να εντυπωσιάσει ή να κερδίσει σε φήμη.
 • Εκδίκησηνα κάνει κάποιο άτομο να ζηλέψει ή να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα έναν άπιστο σύντροφο.

Λόγοι ανασφάλειας

 • Αύξηση αυτοπεποίθησηςνα αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό του/της, να αισθανθεί ελκυστικός/η, να πάρει προσοχή από κάποιον.
 • Καθήκον/Πίεσηνα ικανοποιήσει ένα συζυγικό καθήκον ή μια προσδοκία.
 • Διαφύλαξη Συντρόφουν’ αυξήσει τις πιθανότητες πιστότητας του ερωτικού συντρόφου ή ν’ αποτρέψει έναν πιθανό χωρισμό.

Το Σεξ δεν είναι Μόνο Βιολογική Ανάγκη

Συχνά αναφέρεται πως ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν σεξ είναι αυτός της αναπαραγωγής. Όμως αυτή η εκδοχή έχει κάποια μικρά κενά.

Πρώτον, οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν σεξ ακόμα κι αν υπάρχουν παιδιά. Ακόμα, οι σεξουαλικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του σεξ δεν περιλαμβάνουν αποστειρωμένες κινήσεις που εν τέλει οδηγούν στην αναπαραγωγή. Ένα παράδειγμα είναι το φιλί.

Το σημαντικότερο είναι πως αρκετά άτομα κάνουν σξ χωρίς καν να το απολαμβάνουν. Μια σεξουαλική επαφή δεν είναι σίγουρο πως θα οδηγήσει σε οργασμό. Η αλήθεια είναι πως το σεξ δεν είναι αυτόματα απολαυστικό. Τουλάχιστον όχι πάντα.

H Randall Collins, μεγάλη Κοινωνιολόγος, αναφέρει πως η ανθρώπινη σεξουαλικότητα μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητή μέσα σε κοινωνικό πλαίσιο. Τ’ ανθρώπινα όντα είναι εκ φύσεως κοινωνικά. Η μοναξιά και η απομόνωση είναι καταστροφικά για ένα άτομο.

Το σεξ και η σεξουαλική επιθυμία δεν μπορούν να τοποθετηθούν αυστηρά σε πλαίσια σωματικής ικανοποίησης, βιολογικών αναγκών ή εκπλήρωσης φαντασιώσεων. Το σεξ είναι και αυτό μια στρατηγική ή προσπάθεια δημιουργίας ενός συγκεκριμένου είδους κοινωνικού δεσμού.

Δημιουργούμε την αντίληψη του κόσμου γύρω μας, μέσω μιας σειράς από πολύπλοκα επικοινωνιακά τελετουργικά όπου συντηρούν και ενεργοποιούν την σωματική και νοητική μας υπόσταση. Όλες οι πτυχές της καθημερινότητας μας διέπονται μέσω αυτών των τελετουργικών.

Εκτός λοιπόν από τους εξελικτικούς παράγοντες ή απλά κάποιο απωθημένο που ενδεχομένως ενεργοποιεί την επιθυμία για σεξ, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας πως η προσπάθεια δημιουργίας σεξουαλικής απόλαυσης ενεργοποιείται από το κίνητρο να δημιουργηθεί ένας συγχρονισμένος κοινωνικός δεσμός μεταξύ δύο ατόμων.

Το σεξ δεν είναι μόνο σωματική ανάγκη αλλά και ψυχολογική.

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.