Γιατί μας Πωρώνει Τόσο Πολύ το Ποδόσφαιρο;

Κάθε αρσενικό χάνει τα λογικά του όταν εκεί που βρίσκεται εντοπίζει μια τηλεόραση που δείχνει μπάλα. Τι είναι αυτό που μας πωρώνει τόσο πολύ στο ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως.

Εκατομμύρια τηλεθεατές καθηλώνονται στις τηλεοράσεις καθημερινά για να παρακολουθήσουν τα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα. Ανέκαθεν μεγαλύτερο ενδιαφέρον το άθλημα είχε για τους άνδρες.

Τους προσφέρει όλα εκείνα τα συναισθήματα που έχουν ίσως ανάγκη. Πάθος και ένταση για τους περισσότερους , αριστοτεχνική γεωμετρία και ακρίβεια για άλλους πιο σοφιστικέ σκεπτόμενους, και ακόμη ψυχολογική εκτόνωση της συλλογικής συμμετοχής σε ένα κοινωνικό δρώμενο για κάποιους πιο θερμόαιμους.

Από την άλλη ως άθλημα έχει καταστεί ένα τεράστιο εμπορικό προϊόν, με τόσο καταλυτική επίδραση που θα λέγαμε πως αποτελεί μια ελκυστική ιστορία για τους ανθρώπους που πολλοί άντρες θα ήθελαν να αποτελούν μέρος της.

Το ποδόσφαιρο…

…ενεργοποιεί όλα τα αρχέγονα συναισθήματα που έχει ίσως ανάγκη ο άνθρωπος. Μέσα από το παιχνίδι, προσομοιάζεται η ίδια η ζωή, με την ομορφιά αλλά και τις αντιφάσεις της.

Επιβολή, κυριαρχία, συντροφικότητα, αποδοχή, δύναμη. Η αίσθηση της επιβολής και της κυριαρχίας μετουσιώνονται μέσα από τις νίκες των ομάδων. Οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα έχουν την ανάγκη να ανήκουν σε μια ομάδα.

Η επιλογή της ομάδας αποτελεί από μόνη της μια ένταξη σε ένα κοινωνικό σύνολο. Επιτυγχάνεται από την είσοδο σε μια παρέα ή ένα σύνδεσμο όπου τα μελή λαμβάνουν το συναίσθημα της αποδοχής.

Ακόμη, η φύση του ανθρώπου επιτάσσει την αγωνιώδη αναζήτηση άλλων ανθρώπων που συμφωνούν μαζί τους. Η υποστήριξη κοινής ομάδας αποτελεί από μόνη της μιας ταύτιση απόψεων.

Ενδόμυχα, οι οπαδοί ταυτίζονται ιδεολογικά με την ιδέα ότι η δική τους ομάδας είναι ξεχωριστή. Η συμφωνία αυτών των πεποιθήσεων είναι και αυτή μια μορφή  ασυνείδητης αποδοχής και εκτίμησης.

Η συντροφικότητα αποκτάται από τις συνήθειες της ανδροπαρέας: Ένα τσούρμο άντρες μαζεύονται κάθε φορά για να παρακολουθήσουν την ομάδα τρώγοντας πίτσα και πίνοντας μπύρες. Άλλες φορές, η καθημερινή μάζωξη των ανδρών στα πέντε επί πέντε κάνοντας τους άνδρες να νιώθουν ζωντανοί.

Αν θέλεις μπορείς να τσεκάρεις και μια ακόμα ανδροπαρέα. Επίκαιρα, ανδρικά θέματα χωρίς λογοκρισία και περιορισμούς.

Όταν ο χρόνος είναι λίγος και η διάθεση χαλαρή  προτιμούν το εικονικό ποδόσφαιρο στο playstation, που προσφέρει την ασύγκριτη χαρά να παίζεις μαζί με τους φίλους σου. Το να είσαι μέλος μιας τέτοιας ομάδας προσφέρει της αίσθηση αυτοπεποίθησης, ασφάλειας και δύναμης.

Η ποδοσφαιρική κοινότητα κινείται γύρω από διαφορετικές περσόνες . Ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, οπαδούς, φίλους που συνθέτουν τελικά μία κοινωνική μικρογραφία τόσο αληθινή και πειστική, που δημιουργούν στο μυαλό των οπαδών ένα φαντασιακό μυθιστόρημα. Ο κάθε φίλαθλος ταυτίζεται με κάποιον από αυτούς και αντιπαθεί κάποιον άλλον.

Παίρνει το μέρος του ενός επιχειρηματολογώντας παθιασμένα και άλλες φορές τσατίζεται κατηγορώντας κάποιον άλλο ‘’χαρακτήρα’’ της ιστορίας. Εξάλλου το ελληνικό ποδόσφαιρο τουλάχιστον, προσφέρει αρκετές cult φιγούρες να τσαντιστείς. Οι ποδοσφαιριστές είναι οι χαρακτήρες που έχουν την τιμητική τους. Ως σύγχρονοι ήρωες της κοινωνίας που λατρεύονται σαν θεοί ενώ την επόμενη μέρα μπορεί να αποτελέσουν τους αποδιοπομπαίους τράγους ενός κακού αποτελέσματος. Κάθε νέο αγόρι παρόλα αυτά ονειρεύεται να ήταν στην θέση τους. Γκολ στο 90’ και ένα γήπεδο να ριγεί από ενθουσιασμό για χάρη του. Το οπαδικό κοινό λοιπόν ταυτίζεται με τις προσωπικότητες του ποδοσφαίρου και ζει μαζί τους κάθε λεπτό της δράσης.

Εξαιτίας της τεράστιας απήχησης και της συνακόλουθης εμπορευματοποίησης, οι εταιρίες επιχειρούν να προβληθούν στον βωμό του κέρδους. Διαφημίσεις, χορηγοί, ταινίες, εκπομπές και συνεντεύξεις χρησιμοποιούνται καθημερινά για να το καλύψουν, προσφέροντας του επιπρόσθετη λάμψη.

Αν σου αρέσει να παρακολουθείς συνεντεύξεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην παρακάτω, σχετικά με το Online Dating.

Λαμβάνει έτσι μια υπερπροβολή η οποία κάνει την εικόνα του ακόμα ελκυστικότερη και την υπόσταση του δημοφιλέστερη. Ως εμπορικό προϊόν έχει τόση μεγάλη απήχηση που η επιρροή του είναι ισχυρή σε όλες τις ηλικιακές ομάδας. Από το δεκάχρονο αγόρι που αγοράζει τα αυτοκόλλητα του Champions League, τον μπαμπά που εξασφαλίζει τα οικογενειακά εισιτήρια διαρκείας μέχρι τον παππού που πηγαίνει στο καφενείο για να παρακολουθήσει ‘’μπάλα’’. Νέοι οπαδοί γεννώνται ενώ το ενδιαφέρον των παλιών κρατιέται αμείωτο.

Αλλά στο τέλος και όλα αυτά να μην συνέβαιναν η ‘’στρογγυλή θεά είναι απλά απολαυστική. Η αδημονία να έρθει το Σαββατοκύριακο να δουν την ομάδα τους. Η αδρεναλίνη που νιώθουν ‘’όταν βρίσκονται’’ πίσω στο σκορ. Το πάθος και η χαρά της νίκης. Το συναίσθημα της ελπίδας συντροφεύει το μυαλό του κάθε φιλάθλου όταν η ομάδα του παρουσιάζεται πεσμένη.

Έχει εξήγηση η αγάπη για το ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο λοιπόν θα λέγαμε πως είναι ένα μέσο που κάνει τους άντρες να ξαναβιώνουν την παιδικότητα τους ή να επιβεβαιώνουν την μαχητικότητά τους. Αληθές ή ψευδές δεν έχει σημασία.

Προσφέρει έντονα συναισθήματα σαν παιχνίδι και κρατάει τις αισθήσεις ζωντανές. Προσφέρει τα ίδια ποθητά συναισθήματα σε όλους αλλά προσελκύει ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου .Η Κυριακή στο γήπεδο, είναι η μνήμη παιδικότητας αλλά και της μάχης της καθημερινής ζωής μας.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν ενδιαφέρεσαι για περισσότερα θέματα που αφορούν μόνο τον άνδρα, τσέκαρε το λινκ εδώ.

Καλή συνέχεια

O Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος από την Θεσσαλονίκη. Αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά με θεματολογία για τον Άνδρα και την κοινωνία.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.