Γιατί Νιώθω Μοναξιά; Υπάρχει Λύση;

Γιατί νιώθω μοναξιά;

Αν Αναρωτιέσαι ” Γιατί Νιώθω Μοναξιά ; ”

Αλήθεια, πόσο συχνά νιώθεις μοναξιά; Δεν εννοώ να περνάς χρόνο μόνος με τον εαυτό σου χωρίς παρέα, αυτό συμβαίνει σε όλους μερικές φορές. Εκτός από αυτό όμως, υπάρχουν και φορές που νιώθεις μοναξιά και απομόνωση.

Κι αυτό επίσης συμβαίνει σε όλους μας από καιρό σε καιρό. Βρίσκουμε τον εαυτό μας να νιώθει ότι θέλει επαφή με κάποιον. Νιώθουμε μοναξιά όταν μετακομίζουμε σε νέο τόπο ή όταν έχουμε μόλις χωρίσει. Όταν επιστρέφουμε σπίτι μετά τη δουλειά και δεν έχουμε κάποιον να περάσουμε χρόνο μαζί. Νιώθουμε ιδιαίτερα αποκομμένοι όταν βλέπουμε γύρω μας όλα τα χαρούμενα ζευγάρια και παρέες φίλων να περνάνε καλά.

Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο να ασθανόμαστε μοναξιά σε μια γιορτινή περίοδο, όπως για παράδειγμα τα Χριστούγεννα. Το θέμα το έχουμε συζητήσει σε αυτό το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Μοναξιά Προσωρινά Ή Μοναξιά Επί Μονίμου Βάσεως;

Τις περισσότερες φορές όμως, το αίσθημα της μοναξιάς είναι παροδικό, κάτι που γνωρίζουμε ότι θα περάσει με τον καιρό. Για παράδειγμα, η μοναξιά που αισθανόμαστε μετά από έναν χωρισμό, μας ωθεί να επανασυνδεθούμε με φίλους που έχουμε χάσει.

Αλλά για πολλούς από εμάς, η μοναξιά είναι κάτι που αισθανόμαστε μόνιμα, μία κατάσταση ζωής παρά ένα προσωρινό πρόβλημα. Και αυτή η χρόνια μοναξιά μπορεί πραγματικά να μας πληγώσει με τον καιρό.

Δες αυτό το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika που ακολουθεί. Στο video αυτό συζητήσαμε διεξοδικά με τη συμβολή της ειδικής ψυχολόγου Σοφίας Τσώλη σχετικά με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την κατάθλιψη, που σχετίζονται άμεσα με την κοινωνική απομόνωση.

Το έχεις ξανακούσει πιστεύω, για αυτό δεν θα επεκταθώ πολύ: η κοινωνική απομόνωση και το αίσθημα μοναξιάς καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλούν φλεγμονές και μας αφήνουν περισσότερο εκτεθειμένους σε μολύνσεις και ασθένειες. Αλλά, τι μπορεί να κάνει κάποιος για αυτό;

Μοναξιά Ανάμεσα Στους Άλλους

γιατί νιώθω μοναξιά

Γιατί νιώθω μοναξιά;

 

Ένα από τα λάθη που κάνουμε όταν αισθανόμαστε μόνοι είναι ότι θεωρούμε ότι η μοναξιά έχει να κάνει με τη μοναχικότητα. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, στο κάτω –κάτω και για αυτό φαίνεται λογικό να θέλουμε να είμαστε με ανθρώπους. Όπως πολλοί γύρω μας μπορούν να μας βεβαιώσουν όμως είναι απολύτως πιθανό να νιώθεις μοναξιά ακόμα και ανάμεσα στο μεγαλύτερο πλήθος.

Επίσης ένας από τους πιο συχνούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούμε να πολεμήσουμε τη μοναξιά, είναι παραδόξως και ο χειρότερος: τρέχουμε να μπούμε σε κάποια σχέση

Επιφανειακά φαίνεται ότι το να βρεις μία σύντροφο θα ήταν μια άμεση γιατρειά για τη μοναξιά σου. Στο κάτω-κάτω μοιράζεσαι τη ζωή σου με έναν άλλο άνθρωπο, τι πιο λογικό; Όμως το πρόβλημα δεν είναι η απουσία ανθρώπων από τη ζωή σου, αλλά η απουσία σύνδεσης και πραγματικής σχέσης. Πράγματι, περίπου τα 2/3 των ενηλίκων που δηλώνουν ότι νιώθουν μοναξιά είναι παντρεμένοι και ζουν με τον/την σύντροφο τους. Άρα το να ζεις με κάποιον, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι δε νιώθεις μοναξιά.

Για όσους λοιπόν αντιμετωπίζουν τη σχέση ως λύση για να μη νιώθουν μόνοι, τα πράγματα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τους απογοητεύσουν: Αν νιώθεις άσχημα μόνος σου, θα νιώθεις άσχημα ακόμα και αν είσαι σε σχέση με κάποια κοπέλα.

Η Λύση Για Τη Μοναξιά

Γιατί νιώθω μοναξιά;

Γιατί νιώθω μοναξιά;

 

Κλειδί στο να καταπολεμήσεις τη μοναξιά δεν βρίσκεται στην ποσότητα των ανθρώπων στη ζωή σου, αλλά στην ποιότητα των σχέσεων σου με αυτούς. Το να έχεις επαφές με πολλούς ανθρώπους σημαίνει πολύ λίγα όταν δεν υπάρχει ουσία σε αυτές.

Το facebook και τα υπόλοιπα social media είναι ένα καλό παράδειγμα του πως η ποσότητα επαφών μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ακόμα μεγαλύτερη μοναξιά. Η ύπαρξη εκατοντάδων followers και φίλων (οι οποίοι παραδόξως δείχνουν πάντα να περνάνε υπέροχα) ποτέ δεν μας φαίνεται «αληθινή». Γιατί όντως δεν μετράνε όταν η πλειοψηφία των αλληλεπιδράσεων μαζί με αυτούς ή τους δικούς τους φίλους περιλαμβάνει απλά likes ή lol.

Δεν χρειάζεσαι εκατοντάδες ή έστω δεκάδες από φίλους. Χρειάζεσαι απλά κάποιους κοντινούς και έμπιστους ανθρώπους. Ακόμα και τρεις ή τέσσερις ισχυρές κοινωνικές σχέσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά για να μην νιώθεις μοναξιά.

 

Αυτό που τρέφει τους ανθρώπους είναι οι σχέσεις τους με τους άλλους. Και αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του πόσο εσωστρεφής ή εξωστρεφής είσαι.

 

Βρες Την Φυλή Σου

Γιατί νιώθω μοναξιά και πως να σπάσω αυτό το φάυλο κύκλο;

 

Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης η ανάγκη μας να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου. Ακόμα και στους πιο μοναχικούς εσωστρεφείς, υπάρχει η ανάγκη να βρουν μία ομάδα, μία φυλή. Είναι εντός αυτής της κοινότητας που μπορούμε να βρούμε ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο σκέψης και με τους οποίους μπορούμε πραγματικά να επικοινωνήσουμε και να συνδεθούμε.

Μέρος της μοναξιάς που νιώθουμε οφείλεται στο ότι δεν είμαστε σίγουροι για το που θα βρούμε τους σωστούς ανθρώπους, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Στα φοιτητικά και μαθητικά χρόνια, είναι πιο εύκολο να βρεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, καθώς λίγο –πολύ αναγκαστικά συναναστρέφεσαι πολύ κόσμο. Όμως καθώς μεγαλώνεις, τα πράγματα αλλάζουν και είναι πιο εύκολο να απομονωθείς στον μικρόκοσμό σου.

Αλλαγές Στον Τρόπο Κοινωνικοποίησης

Για αυτό πρέπει να βασιστείς σε άλλους τρόπους να βρεις την κοινότητά σου. Και αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να ανακαλύψεις ποια είναι τα πάθη σου. Ο πιο εύκολος τρόπος να βρεις ανθρώπους είναι μόνοι , αλλά σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο με εσένα είναι να εμπλακείς με πράγματα που σου αρέσουν.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι αν θες να ξεπεράσεις τη μοναξιά σου, πρέπει να βγεις από τον φαύλο κύκλο απομόνωσης. Με μικρά αλλά σταθερά βήματα. Πρέπει να είσαι ενεργό μέλος στην ζωή σου και στον κόσμο γύρω σου ώστε να βρεις την σωστή κοινότητα, την κοινότητά που σου ταιριάζει.

Με άλλα λόγια, να έχεις τα χαρακτηριστικά που έχει ένας Άνδρας Αξίας. Αν σε ελκύει η ιδέα της αυτοβελτίωσης και και θες να εξελίξεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες, το οφείλεις στον εαυτό σου να είσαι Άνδρας Αξίας.  Διάβασε το βιβλίο “Άνδρας Αξίας: Πώς να βάλεις τάξη στο χάος του σύγχρονου φλερτ”. Μάθε πως μπορείς κι εσύ να έχεις ποιοτικότερες σχέσεις όχι μόνο με τις γυναίκες, αλλά συνολικά, με όλο τον κοινωνικό περίγυρο.

Κλείνοντας, το να θες να συνδεθείς με άλλους είναι μια από τις πιο πρωταρχικές ανθρώπινες επιθυμίες. Για αυτό και οι Men Of Style έχουμε δημιουργήσει μία ζωντανή κοινότητα ανδρών που ασχολείται με την προσωπική βελτίωση και το Παιχνίδι. Σε αυτήν όχι μόνο σχηματίζονται ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα, αλλά δημιουργούνται και στενές φιλίες. Και το κυριότερο: όλοι μοιραζόμαστε παρόμοιο τρόπο σκέψης, όνειρα και στόχους με τους φίλους μας. Μπορείς κι εσύ να κλείσεις ένα δωρεάν ραντεβού μαζί μας, και να έρθεις να γνωριστούμε!

Για να εξελιχθείς κοινωνικά και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, χρειάζεται να καλλιεργήσεις κάποιες ικανότητες. Και μπορείς να το κάνεις μαζί μας. Δες περισσότερα εδώ.

 

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.