Γιατί ο Εγωισμός Διαλύει τις Σχέσεις σου

Γιατί ο Εγωισμός Διαλύει τις Σχέσεις σου

Ο Εγωισμός Διαλύει Τις Σχέσεις…

Ο εγωισμός είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι έχουμε. Εάν εξετάσουμε προσεκτικά τον εαυτό μας, θα ανακαλύψουμε ότι όλοι μας φερόμαστε εγωιστικά σε κάποιες στιγμές.

Ωστόσο, εάν το στοιχείο του εγωισμού είναι έντονο στη σχέση, είναι πολύ πιθανό να αποτελεί την αιτία που η συγκεκριμένη σχέση (ή και όλες οι σχέσεις σου) δεν είναι υγιείς και λειτουργικές.

Είναι λογικό να γινόμαστε εγωιστές μερικές φορές. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό το συναίσθημα μας αλλά και να το αποδεχτούμε, ώστε σταδιακά να μην αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία ποιοτικών σχέσεων.

Πολλές φορές, σε μια σχέση συμπεριφέρονται και τα δύο άτομα εγωιστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές συγκρούσεις και εντάσεις και ενδεχομένως η σχέση να οδηγηθεί ακόμα και στον χωρισμό.

Εάν δεν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και αλληλοσεβασμός, καθώς και η πρόθεση να μπει ο ένας στη θέση του άλλου, τότε η ρήξη είναι μια από τις πιθανές καταλήξεις της σχέσης.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή;

Τι προκαλεί ο εγωισμός όταν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στη σχέση;

Και πώς μπορεί τελικά να την διαλύσει;

Τα Κυριότερα Χαρακτηριστικά Ενός Εγωιστή

Μπορούμε πολύ εύκολα να ξεχωρίσουμε έναν εγωιστή, αρκεί να ξέρουμε τα βασικά χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Τα συχνότερα και αυτά που εντοπίζονται ευκολότερα σε έναν άνθρωπο που είναι εγωιστής, και φυσικά στη σύντροφό μας, είναι τα εξής:

  1. Δεν παραδέχεται τα λάθη του.
  2. Δεν κάνει ποτέ υποχωρήσεις.
  3. Θέλει να έχει πάντα δίκιο.
  4. Κατηγορεί τους άλλους για τα λάθη του.
  5. Αδιαφορεί για το συναισθηματικό αντίκτυπο των πράξεών του στους γύρω του.
  6. Αναγνωρίζει τα σημεία που είναι κάποιος ευάλωτος και τα χρησιμοποιεί εναντίον του. Ενδεχομένως να εμφανίσει χειριστική συμπεριφορά, προκειμένου να περάσει το δικό του.
  7. Θεωρεί πως είναι ανώτερος από τους άλλους.
  8. Θέλει να ελέγχει τα πάντα.
  9. Δεν μοιράζεται εύκολα.
  10. Δεν προσφέρει αξία στους άλλους.

Φυσικά, είναι εξαιρετικά σπάνιο κάποιος να συνδυάζει και τα δέκα αυτά χαρακτηριστικά. Συνήθως, οι εγωιστές συνδυάζουν μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αυτή η λίστα είναι ένα δείγμα από τις βασικότερες συμπεριφορές που μπορεί να έχει κάποιος που είναι εγωιστής.

Εάν όμως κάποιος εμφανίζει μόνο μία ή δύο από αυτές τις συμπεριφορές, τότε αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένας εγωιστής. Απλά έχει κάποιες αδυναμίες και κάποιες εγωιστικές συμπεριφορές, όπως άλλωστε όλοι μας.

Πώς Ο Εγωισμός Διαλύει Τις Σχέσεις Σου

Σε κάθε περίπτωση, όποιον άνθρωπο και να έχεις απέναντί σου και όσο εγωιστής κι αν σου φαίνεται, τελικά θα πρέπει να κοιτάξεις τον εαυτό σου και να βρεις πώς εσύ θα λειτουργείς καλύτερα, δεν θα συμπεριφέρεσαι εγωιστικά και φυσικά, θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις τους εγωιστές γύρω σου.

Από τη στιγμή που συνειδητοποιήσεις ότι δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από τον εαυτό σου, θα είσαι και σε θέση να αντιμετωπίσεις ό,τι προκύψει και κυρίως, να εξαλείψεις τις εγωιστικές σου συμπεριφορές στις σχέσεις σου.

Γιατί όλα από εμάς ξεκινούν.

Πολλές φορές, οι εγωιστές γίνονται τοξικοί και δημιουργούν και τοξικές σχέσεις. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με τους τοξικούς ανθρώπους και το πώς να τους διαχειριστείς.

Διαβάζοντας παρακάτω θα διαπιστώσεις τις βασικότερες αιτίες που η εγωιστική συμπεριφορά μπορεί να διαλύσει τις σχέσεις σου.

#1. Ο Εγωισμός Διαλύει Τις Σχέσεις Σου Γιατί Λόγω Του Εγωισμού, Δεν Επικοινωνείτε Σωστά Με Τη Γυναίκα

Ο εγωισμός σε εμποδίζει από το να δημιουργήσεις μια ποιοτική και βαθιά επικοινωνία με τη σύντροφό σου.

Εάν λειτουργείτε και οι δύο εγωιστικά, θα είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσετε ουσιαστικά, καθώς και οι δύο θέλετε να έχετε δίκιο και δεν έχετε την πρόθεση να λύσετε τα θέματά σας.

Αυτό μπορεί να σας φέρνει συχνά σε σύγκρουση και να καταστρέψει μακροπρόθεσμα τη σχέση σας.

#2. Υπάρχουν Συχνά Συγκρούσεις, Εντάσεις Και Ακατάλληλες Συμπεριφορές

Ακριβώς λόγω του ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε ουσιαστικά, δημιουργούνται συχνές εντάσεις και διαμάχες στη σχέση.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι και οι δύο αρνείστε να κάνετε υποχωρήσεις και να μπείτε ο ένας στη θέση του άλλου.

Στο μυαλό σας, έχει μεγαλύτερη αξία το να έχετε δίκιο παρά το να είναι λειτουργική και αρμονική η σχέση.

Επομένως, όταν κάτι πάει στραβά στη σχέση, συγκρούεστε και δεν λύνετε τελικά το θέμα.

#3. Δεν Έχετε Διάθεση Να Ακούσετε Πραγματικά Ο Ένας Τον Άλλον, Γιατί Λειτουργείτε Εγωιστικά

Ο εγωισμός μπαίνει εμπόδιο στο να ακούσετε πραγματικά τι έχει να πει ο άλλος, καθώς ο καθένας σκέφτεται μόνο αυτό που θέλει να πει εκείνος.

Επίσης, επειδή οι εγωιστές έχουν την τάση να κατηγορούν τους γύρω τους, πολύ δύσκολα θα γίνουν ενεργητικοί ακροατές.

Ουσιαστικά, δεν τους νοιάζει τι έχει να πει ο άλλος, αρκεί να ακουστεί το δικό τους και να έχουν δίκιο.

Αυτό δημιουργεί τεράστια θέματα στη σχέση μακροπρόθεσμα, καθώς ουσιαστικά δεν έχετε την πρόθεση να ακούσετε το πώς νιώθει ο άλλος, αρκεί να μην υποχωρήσετε και να μην φανεί ότι είχατε άδικο.

#4. Λόγω Του Εγωισμού, Δεν Αντιλαμβάνεστε Πώς Νιώθει Ο Άλλος

Επειδή ο εγωιστής κοιτάει μόνο να είναι καλά εκείνος και αδιαφορεί για τα συναισθήματα που δημιουργούν οι πράξεις του στους άλλους, αρνείται να μπει στη θέση του συνομιλητή του και να αντιληφθεί το πώς μπορεί να τον κάνει να νιώθει.

Κι αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό.

Εάν δεν υπάρχει ενσυναίσθηση σε μια σχέση, τότε θα δημιουργούνται διαρκώς τοξικά και αρνητικά συναισθήματα.

Ο ένας ή και οι δύο θα νιώθουν μονίμως αδικημένοι και ότι δεν ενδιαφέρεται ο/η σύντροφός τους για το πώς νιώθουν.

Σε μια υγιή σχέση, τα άτομα θέλουν και επιδιώκουν να είναι και να νιώθει καλά ο/η σύντροφός τους.

Εάν λείπει αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι, τότε η σχέση μετατρέπεται σε καταστροφική.

Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, γιατί μια εγωιστική συμπεριφορά εύκολα μετατρέπεται σε χειριστική. Δες το βίντεο του Χρήστου σχετικά με την χειραγώγηση και τις σχέσεις σε υψηλή τάση.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι κάθε σχέση έχει κομμάτια που δεν είναι τόσο λειτουργικά.

Ωστόσο, το να λειτουργούν και τα δύο άτομα διαρκώς εγωιστικά μπορεί να φέρει τεράστια τοξικότητα και στους δύο ή ακόμα και να τους οδηγήσει στον χωρισμό.

Γι’ αυτό είναι καλό να δουλέψουμε πάνω στα εγωσιστικά μας κομμάτια και κυρίως, να τα αποδεχτούμε. Η αναγνώριση και η αποδοχή αυτών των συμπεριφορών είναι το πρώτο βήμα προς την ολοκληρωτική εξάλειψή τους.

Επιπλέον, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μια υγιής σχέση χρειάζεται την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να αναγνωρίζουμε και να νοιαζόμαστε για τα συναισθήματα του άλλου. Καθώς επίσης και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις όταν χρειάζεται.

Εάν λειτουργούμε εγωιστικά, τότε δεν μας νοιάζει να έχουμε μια πετυχημένη και ποιοτική σχέση, αλλά να είμαστε καλά μόνο εμείς.

Και αυτό, φυσικά, δεν οδηγεί ποτέ στα επιθυμητά ερωτικά αποτελέσματα.

Αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που μπορεί να σε καθορίσει ως Άνδρα Αξίας και να αυξήσει κατακόρυφα τα ερωτικά σου αποτελέσματα; Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.