Γιατί οι Πιεστικές Καταστάσεις σε Προετοιμάζουν για τις Προκλήσεις που Έρχονται

Οι προκλήσεις μας κάνουν δυνατότερους και ενισχύουν την αντοχή μας στις πιεστικές καταστάσεις.

Αντιμετώπισε Με Θάρρος Τις Προκλήσεις Που Έρχονται

Η αλήθεια είναι πως σε όλους μας αρέσουν οι προκλήσεις, αρκεί το ρίσκο της αποτυχίας να είναι σχετικά χαμηλό. Έτσι και αλλιώς, κανείς μας δεν θέλει να πιέζεται. Τουλάχιστον σε σημείο που να φτάνει στα όρια του.

Βέβαια, τα όρια του καθενός ποικίλουν ανάλογα με την προσωπικότητα, τις συνθήκες που βιώνουμε και φυσικά τις εμπειρίες μας.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη.

Οι πιεστικές καταστάσεις, οι προκλήσεις, αν όχι καθημερινότητα, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αρκετά συχνές.

Μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, μια ξαφνική αλλαγή στην ζωή μας ή πολύ απλά να βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης όπου οι προκλήσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.

Άλλωστε οι προκλήσεις είναι αφορμή για να βελτιώνεσαι και όχι εμπόδια. Γιατί κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σε σταματήσει.

Παρόλο λοιπόν που είναι κομμάτι της ανθρώπινης συμπεριφοράς, να αποφεύγουμε περιστάσεις που είναι πιεστικές και είναι λογικό, αφού μας προκαλούν στρες, από την άλλη οι ίδιες καταστάσεις είναι και αυτές που μας προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη.

Αρκεί να τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα.

Προκλήσεις Που Έρχονται : Έχουν Πολλά Οφέλη

Όταν μιλάμε για προκλήσεις προφανώς και δεν εννοούμε να μαγειρέψουμε μια καινούργια συνταγή στην κουζίνα ή να ψάξουμε στο GPS έναν άγνωστο δρόμο.

προκλήσεις

Προκλήσεις είναι οι αποφάσεις που παίρνουμε και η δράση που αναλαμβάνουμε όταν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή αλλαγή.

Να χάσουμε περιττά κιλά, να κόψουμε το τσιγάρο, να αλλάξουμε δουλειά ή να αναβαθμίσουμε ζωή μας με οποιονδήποτε τρόπο.

Τώρα που γράφω, θα μπορούσα να πω πως προκλήσεις είναι μια μορφή δύσκολου στόχου, που αν τον καταφέρουμε – έχουμε σημαντικό όφελος και αν δεν καταφέρουμε τελικά να τον πετύχουμε, το τίμημα είναι η παραμονή σε μια στασιμότητα που τουλάχιστον μας εκνευρίζει.

Βέβαια, οι προκλήσεις δεν είναι εύκολες. Όπως και η αλλαγή.

Ουσιαστικά, υπάρχουν προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε χωρίς να το επιλέξουμε και προκλήσεις που επιλέγουμε.

Αυτές που δεν επιλέγουμε, μας φέρνουν εξ απήνης και επί ξύλου κρεμάμενους.

Μας βρίσκουν απροετοίμαστους, στον αέρα και κυρίως με την αμφιβολία πως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις στην ζωή μας.

Αυτές που επιλέγουμε, είναι και εκείνες που εκθέτουν δυνάμεις, αδυναμίες, όνειρα και ανάγκες.

Και τα όνειρα υπάρχουν γαι να γίνονται πραγματικότητα όπως θα δεις στο βίντεο εδώ.

Σε όποια κατηγορία όμως και αν είμαστε, οι προκλήσεις έχουν πολύ σημαντικά οφέλη.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι πως αναπτύσσουν τις ικανότητες μας.

Και δεν μιλάω μόνο για τις πρακτικές.

Αν βρεθείς σε μια Εταιρεία όπου χρειάζεται μια δεξιότητα, όπως για παράδειγμα να γνωρίζεις την χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τότε θα πιεστείς και θα μάθεις.

Όμως, πίσω από αυτή την πίεση έρχεται μια απόφαση και η αποκάλυψη ενός τρόπου σκέψης.

Η απόφαση έχει να κάνει με το αν θέλεις να μείνεις στο σημείο που βρίσκεσαι ή να εξελιχθείς.

Ο τρόπος σκέψης και η νοοτροπία βρίσκεται κυρίως στην συναισθηματική διαχείριση και αυτό είναι το κλειδί.

Όταν εμφανίζονται προκλήσεις, συνήθως βρισκόμαστε σε αντίδραση.

Μπαίνουμε στον αυτόματο και απλά πράττουμε σε μοτίβο, είτε πυρ κατά βούληση, είτε παγώνουμε και περιμένουμε την μοίρα και την τύχη να αναλάβει τα υπόλοιπα.

Οι προκλήσεις λοιπόν αποκαλύπτουν πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά ανταποκρινόμαστε σε δυσκολίες και αλλαγές. Κυρίως φανερώνουν τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες μας, πως νιώθουμε για αυτές και αν εν τέλει επιλέξουμε να τις αναπτύξουμε.

Όμως κάνουν και κάτι άλλο…

Δες όμως εδώ για μια φοβερή πρόκληση πριν πας παρακάτω. Πώς θα της μιλήσεις αν πιστεύεις βαθιά μέσα σου ότι δεν θα της αρέσεις.

Οι Προκλήσεις Που Έρχονται Σε Κάνουν Δυνατότερο

Εννοείται πως οι προκλήσεις μας τσιτώνουν και αποκαλύπτουν αλήθειες για τον εαυτό μας, που πολλές φορές δεν είναι και τόσο βολικές.

Όμως, οι προκλήσεις και οι πιεστικές καταστάσεις μας βάζουν στην πρώτη γραμμή να αντιμετωπίσουμε νέα προβλήματα με τρόπο που δεν γνωρίζουμε.

Και αυτό μας ξυπνά την δημιουργικότητα και αναπτύσσει την ταχύτητα λήψης αποφάσεων

Ακόμα, όλες αυτές οι δυσκολίες, όταν τις ξεπεράσουμε μας προσφέρουν εμπειρία ζωής και την σιγουριά πως αν στο μέλλον εμφανιστεί και πάλι κάποια δυσκολία ή πρόβλημα, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, αφού το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν.

Η κάθε πρόκληση και δυσκολία μας προκαλεί πόνο. Όμως ο συγκεκριμένος πόνος του αγνώστου και των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν, μας κάνει δυνατότερους.

Αρκεί να τον αντέξουμε και να κάνουμε ένα είδος συμμαχίας μαζί του.

Αν τρέξουμε να κρυφτούμε τότε δίνουμε το σήμα στον μυαλό μας πως αυτή είναι η καλύτερη αντιμετώπιση που μπορούμε να έχουμε κάθε φορά που εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα και δυσκολία στην ζωή μας.

Όμως το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από το πρόβλημα λύνοντας το.

Στο παιχνίδι μπαίνει και η συναισθηματικά τριβή που έχουμε.

Και αυτή έχει να κάνει με τον τρόπο που αποφασίζουμε να δούμε την κατάσταση, πόσο πιστεύουμε στις ικανότητες μας ή στην εξέλιξη αυτών και φυσικά πόσο συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις.

προκλήσεις

Υπάρχει διαφορά να αντιμετωπίζεις προκλήσεις κάθε μέρα, με το να αντιμετωπίζεις μια φορά τον χρόνο. Λογικό.

Εκεί που καταλήγουν όλα όμως, είναι στο πόσες προκλήσεις επιλέγουμε εμείς να δημιουργήσουμε.

Ανεξάρτητα αν είναι απλές ή σύνθετες, οι προκλήσεις είναι απαραίτητες γιατί εξελίσσουν τον τρόπο σκέψης και κατ’ επέκταση τις ικανότητες και την αντοχή μας στην πίεση.

Και οι προκλήσεις, όπως ανέφερα παραπάνω, είναι ένα είδος αλλαγής που θεμελιώνεται μέσω στόχων ανάπτυξης.

Μήπως Δεν Έχουμε Επιλογή;

Πάντα έχουμε επιλογή, απλά δεν είναι η κάθε επιλογή ίδιας βαρύτητας.

Έχουμε επιλογή για το πώς διαχειριστούμε την κάθε κατάσταση και προφανώς η κάθε μια δεν είναι ίδια.

Απλά, αποφασίζοντας πως ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την κάθε κατάσταση, είτε μας μαθαίνει νέους τρόπους διαχείρισης ή εξελίσσει τις ικανότητες ή απλά αντιδρούμε στην κάθε μια χωρίς να λαμβάνουμε γνώση ζωής.

Και ως επίλογο, θεωρώ ότι αν δεν δημιουργούμε προκλήσεις στην ζωή μας, έστω και μικρές, οι ικανότητες μας και τα μοτίβα λήψης αποφάσεων μας ατροφούν όπως ακριβώς και μύες.

Όπως πάντα βέβαια, ο καθένας ζει με τις επιλογές του.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αναπτύξεις ακόμα περισσότερο τις ικανότητες σου, τότε δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr