Γιατί τα Όρια Χτίζουν Υγιείς Σχέσεις

Όπως σε κάθε σχέση, έτσι και στην ερωτική, χρειάζονται όρια. Τα όρια τα θέτουμε εμείς και δείχνουμε στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας ποιοι είμαστε.

Τα Όρια Είναι Σημαντικά Σε Μια Σχέση

Οι σχέσεις πολλές φορές αποδεικνύονται αρκετά περίπλοκες. Ειδικά μετά το πρώτο διάστημα, πολλές φορές το ένα άτομο δείχνει την τάση να «καπακώνει» το άλλο χωρίς όρια, με αποτέλεσμα ο ένας να νιώθει ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

Βέβαια, δεν είναι απόλυτο αυτό. Επίσης συχνά συναντάμε και σχέσεις που χαρακτηρίζονται από ισότητα, και που η αγάπη υπάρχει ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις, ο μοναδικός τρόπος για να λειτουργήσει μια σχέση είναι να υπάρχουν σαφή όρια ανάμεσα στα δύο άτομα.

Το θέμα στην σημερινή κοινωνία και στις σύγχρονες σχέσεις είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να βάζουν όρους στο ταίρι τους και όχι όρια. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο. Δεν μπορείς να είσαι σε μια σχέση υπό όρους. Είναι καταπιεστικό, κακοποιητικό, και γενικά απάνθρωπο.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σε καταπιέζουν και τους οποίους πρέπει να αποβάλλεις από τη ζωή σου. Τσέκαρε περισσότερα βλέποντας το live επεισόδιο με το Χρήστο σχετικά με τους τοξικούς ανθρώπους.

Δεν αγαπάει κανείς με όρους. Δεν μπορείς να πεις στο άλλο σου μισό «αν κάνεις αυτό, θα σε αγαπάω, ενώ αν κάνεις το άλλο όχι». Δεν λειτουργούν έτσι οι σχέσεις, και σίγουρα δεν χτίζονται υγιείς σχέσεις με αυτόν τον τρόπο.

Αντίθετα, το να βάζεις όρια σε μια σχέση είναι και αυτό που θα σε κάνει να βγεις κερδισμένος. Πρέπει να μάθεις και να οριοθέτησε, και να δέχεσαι τα όρια της γυναίκα που έχεις δίπλα σου.

Τα όρια μπορούν να αποδειχθούν ένα εξαίρετο κλειδί για την ευτυχία σε μια σχέση. Όταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια, οδηγούμαστε στην ασυδοσία. Ο καθένας κάνει ό, τι θέλει όποτε το θέλει, και δεν υπολογίζει καθόλου τον άλλον. Δεν σκέφτεται με βάση τι θέλει και ο άνθρωπος με τον οποίο έχει σχέση, αλλά συμπεριφέρεται σκεπτόμενος μόνο πως νιώθει ο ίδιος καλά.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, τόσο εσύ όσο και η γυναίκα που έχεις δίπλα σου να έχετε ξεκάθαρα όρια, και να τα ακολουθείτε. Μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για την σχέση σας.

Πώς Βάζουμε Όμως Όρια Στην Γυναίκα Που Είμαστε Μαζί;

Υπάρχει τρόπος και μάλιστα μπορείς να το κάνεις χωρίς να ρισκάρεις να την χάσεις.

Μια πολύ βασική ερώτηση είναι το πως ακριβώς βάζουμε όρια στην σχέση μας και στην σύντροφό μας.

Τα όρια είναι ωφέλιμο να μπαίνουν με απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Και όχι, δεν χρειάζονται εντάσεις και φωνές για να μπούνε όρια. Αντίθετα, το πιο αποτελεσματικό είναι συνήθως μια ώριμη και ήρεμη συζήτηση.

Τα όρια του καθενός είναι προσωπικά. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα όριά σου, γιατί είναι καθαρά δικό σου προσωπικό θέμα. Υπάρχουν πράγματα που ανέχεσαι, και πράγματα που δεν ανέχεσαι σε μια σχέση. Αυτό αφορά εσένα και κανέναν άλλον.

Κανένας δεν μπορεί να σου πει μέχρι που θα είναι τα όριά σου, ή ότι αυτό που θέτεις ως όριο δεν είναι σωστό. Από την στιγμή που εσύ δηλώνεις και δείχνεις ότι κάτι σε ενοχλεί και δεν θέλεις να γίνεται, πρέπει να γίνει σεβαστό και από τον άλλον.

Κάποιες φορές βέβαια αυτό που εκλαμβάνουμε σαν αντίδραση δεν ανταποκρίνεται με την πραγματικότητα. Δες το βίντεο για τα μεικτά σήματα εδώ.

Βάλε Σαφή Όρια

βάλε όρια στη σχέση σου

Επομένως, όταν θα βάζεις τα όριά σου, να είσαι κάθετος σε αυτό που λες, και να μην δέχεσαι εκπτώσεις ή αλλαγές στο όριο που έβαλες. Αν σε ενοχλεί μια συμπεριφορά, για παράδειγμα το ότι σου μιλάει άσχημα μπροστά στους φίλους σου, έχεις υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σου να οριοθετηθείς και να εκφράσεις αυτό που σε ενοχλεί.

Κάποια στιγμή που θα είστε οι δύο σας και θα είστε ήρεμα, εξήγησέ της τι ακριβώς σε ενοχλεί με ήρεμο, ξεκάθαρο τρόπο, γιατί σε ενοχλεί, και κυρίως, πως ακριβώς σε κάνει να νιώθεις. Το επόμενο βήμα είναι να της ζητήσεις να μην επαναληφθεί. Εξήγησέ της ότι δεν ανέχεσαι αυτήν την συμπεριφορά, και ότι θα ένιωθες πολύ καλύτερα αν ήξερες ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

Γενικότερα, τα όρια είναι προτιμότερο να μπαίνουν με ήρεμο τρόπο, και να είναι απολύτως ξεκάθαρα. Διαφορετικά δεν λειτουργούν.

Τι Κάνεις Αφού Τα Βάλεις;

Τα διατηρείς.

Οκ, έβαλες τα όρια σου, εξήγησες τι σε ενοχλεί, και τώρα; Τώρα πάμε στο επόμενο βήμα. Διατηρείς αυτά τα όρια. Το να υπαναχωρήσεις ενώ μόλις ξεκαθάρισες τι δεν ανέχεσαι είναι μια μεγάλη ήττα, και μπερδεύει την γυναίκα απέναντί σου.

Να είσαι ξεκάθαρος σε αυτά που λες και κάνεις, και πρόσεξε αυτό που λες να έχει διάρκεια στον χρόνο.

Αν επαναληφθεί αυτή η συμπεριφορά, μην το ανεχτείς.

Εάν υποχωρήσεις έστω και μια φορά, είναι σαν να μην είσαι συνεπής στον εαυτό σου. Και αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό τόσο για εσένα, όσο και για την σχέση σου.

Σε Τι Ωφελούν Τελικά;

βάλε όρια στη σχέση σου

Σε πολλά. Καταρχάς, ξεχωρίζουν το ένα μέλος της σχέσης από το άλλο. Όλοι είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες και έχουμε διαφορετικές ανάγκες και πεποιθήσεις. Δεν είναι δυνατόν όλοι να θέλουμε και να ανεχόμαστε τα ίδια.

Τα όρια δημιουργούν υγιείς και ποιοτικές σχέσεις, γιατί κάνουν τα δύο μέλη που συμμετέχουν στην σχέση να είναι ανεξάρτητα, ελεύθερα, να μην νιώθουν ότι καταπατάται η προσωπικότητά τους και ο προσωπικός τους χώρος. Βοηθούν και τα δύο άτομα να συνειδητοποιήσουν βαθύτερα τον εαυτό τους, και να λειτουργούν πιο συντροφικά απέναντι στο ταίρι τους.

Παράλληλα, τα όρια μας αντικατοπτρίζουν μια εικόνα του εαυτού μας. Ένας άνθρωπος δίχως όρια είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό, και ανέχεται τα πάντα. Το αποτέλεσμα είναι να παίρνει τον ρόλο του θύματος, και να συμμετέχει σε μια τοξική σχέση.

Χωρίς σαφή όρια που διαρκούν στον χρόνο μια σχέση δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι ήρεμη και υγιής. Πολλές εντάσεις και τσακωμοί προέρχονται από την ανύπαρκτη οριοθέτηση του ενός ή και των δύο ατόμων.

Επιπλέον, τα όρια βοηθάνε και τα δύο άτομα να μάθουν να σέβονται και να αφουγκράζονται τις ανάγκες του άλλου, να γίνουν πιο συμπονετικά, να λαμβάνουν υπόψιν τους τα συναισθήματα του συντρόφου τους, και συνολικά να δημιουργηθεί μια σχέση που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και την εξύψωση.

Με αυτήν την λογική, σχέση δίχως όρια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Βάλε τα δικά σου όρια και κάνε ένα νέο ξεκίνημα. Ξεκίνα από εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.