Γιατί το Κίνητρο Είναι Καύσιμο για να Πετύχεις και πώς να το Διατηρήσεις

Για να καταφέρεις σημαντικούς στόχους, χρειάζεται όχι μόνο να έχεις κίνητρο, αλλά να γνωρίζεις και πώς να το διατηρείς σε υψηλά επίπεδα.

Το κίνητρο είναι κάτι πανίσχυρο, που μερικές φορές μπορεί να έχεις σε αφθονία, ενώ άλλες δυσκολεύεσαι πολύ να το βρεις και να το διατηρήσεις, με αποτέλεσμα να παγιδεύεσαι σε έναν φαύλο κύκλο αναβλητικότητας.

Ως κίνητρο ορίζεται η γενικότερη επιθυμία για ανάληψη δράσης. Είναι ένα σύνολο ψυχολογικών δυνάμεων που σε βοηθούν να κάνεις κάτι.

Κάποιες φορές το κίνητρο μας βρίσκει μετά από ένα χρονικό διάστημα αναβλητικότητας ή όταν αντιμετωπίζουμε μια προθεσμία και πλέον καθίσταται περισσότερο επίπονο το να μην κάνουμε κάτι, παρά το να ασχοληθούμε με αυτό.

Πώς όμως θα καταφέρεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο, χωρίς να υπάρχει κάτι που να σε πιέζει τόσο πολύ και βέβαια, πώς θα καταφέρεις να διατηρήσεις το κίνητρο σου σε υψηλό επίπεδο σε βάθος χρόνου;

Συνηθισμένες Παρανοήσεις Σχετικά με το Κίνητρο
Για να καταφέρεις σημαντικούς στόχους, χρειάζεται όχι μόνο να έχεις κίνητρο, αλλά να γνωρίζεις και πώς να το διατηρείς σε υψηλά επίπεδα.

Το κίνητρο είναι κάτι που μας βρίσκει συνήθως αφότου ξεκινήσουμε μια δραστηριότητα. Κι όμως, αρκετοί πιστεύουν ότι το κίνητρο θα βρεθεί παθητικά, παρακολουθώντας βιντεάκια στο youtube ή διαβάζοντας ένα βιβλίο για το κίνητρο. Αυτές οι δραστηριότητες παίζουν τον ρόλο τους στην δημιουργία κινήτρου, αλλά είναι πολύ πιο αποτελεσματικό το ενεργητικό κίνητρο.

Το κίνητρο είναι το αποτέλεσμα της δράσης και όχι η αιτία του. Όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι και όσο προχωράς, έστω και με μικρά βήματα, δημιουργείται μέσα σου το κίνητρο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια προσαρμογή του Πρώτου Νόμου του Νεύτωνα. Ένα σώμα τείνει να διατηρεί την κινητική του κατάσταση. Έτσι και μια δραστηριότητα, όταν ξεκινήσει, τείνει να είναι ευκολότερο να συνεχιστεί.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να κάνεις το πρώτο βήμα.

Όπως και στο σεξ, η πρώτη φορά μπορεί να σε δυσκολέψει ή να σου φανεί περίεργη, αλλά η συνέχεια θα είναι συναρπαστική, όπως μπορείς να δεις και στο βίντεο της εκπομπής μας Apla+Andrika:


Πώς να Βρεις Κίνητρο
Για να καταφέρεις σημαντικούς στόχους, χρειάζεται όχι μόνο να έχεις κίνητρο, αλλά να γνωρίζεις και πώς να το διατηρείς σε υψηλά επίπεδα.
#1. Μίλησε στους Φίλους σου Για τους Στόχους σου

Ένας τρόπος να βρεις κίνητρο είναι να μιλήσεις για τους στόχους σου σε κάποιον φίλο, οποίος κάθε τόσο θα ελέγχει την πρόοδο σου.

Αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί σε πανεπιστημιακές έρευνες και μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχουν έως και 35% περισσότερες πιθανότητες να βρεις κίνητρο και να επιτύχεις τους στόχους σου, μιλώντας για αυτούς σε κάποιον φίλο σου, αλλά και σημειώνοντας την πρόοδο σου.

#2. Βάλε Λογικές Βραχυπρόθεσμες Προθεσμίες

Όπως είπαμε παραπάνω, είναι συχνό φαινόμενο να βρίσκουμε κίνητρο για να εργαστούμε, όταν πλησιάζει μια προθεσμία. Μια καλή τεχνική που θα μπορούσες λοιπόν να εφαρμόσεις είναι να βάζεις βραχυπρόθεσμες και συγκεκριμένες προθεσμίες.

Αντί να πεις ότι θέλεις να τελειώσεις μια δουλειά μέσα στον επόμενο μήνα(που είναι αρκετά αόριστο), να πεις ότι πρέπει να την τελειώσεις σε 10 ημέρες. Έτσι περιορίζεις πολύ το χρονικό περιθώριο, το κάνεις πιο συγκεκριμένο, θα αισθανθείς την πίεση και θα βρεις το κίνητρο για να την τελειώσεις.

#3. Δώσε Δύναμη στον Εαυτό σου

Ο πιο εύκολος τρόπος να απομακρύνεις τις αρνητικές σκέψεις είναι να αρχίσεις να δίνεις δύναμη στον εαυτό σου, λέγοντας του πόσο καλός είναι!

Μια μελέτη σε αθλητές ποδηλασίας έδειξε ότι εκείνοι οι αθλητές που έλεγαν στον εαυτό τους ότι μπορεί να τα καταφέρει, έβρισκαν το κίνητρο να κάνουν πετάλι περισσότερο και πιο δυνατά, όταν έφταναν στα όρια τους.

Με λίγα λόγια πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου.

#4. Βάλε Συγκεκριμένους Πραγματοποιήσιμους Στόχους

Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις κίνητρο και να δουλέψεις για έναν στόχο που είναι ακαθόριστος και μη ρεαλιστικός. Αντιθέτως, ένας στόχος πραγματοποιήσιμος και ρεαλιστικός μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις τα πρώτα βήματα και να βρεις το κίνητρο που αναζητάς.

Πώς να Διατηρήσεις το Κίνητρο σου
Για να καταφέρεις σημαντικούς στόχους, χρειάζεται όχι μόνο να έχεις κίνητρο, αλλά να γνωρίζεις και πώς να το διατηρείς σε υψηλά επίπεδα.

Το πρόβλημα με το κίνητρο είναι ότι κάποιες φορές δυσκολεύεσαι να το διατηρήσεις.  Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με την δυσκολία ή με την ευκολία του εν λόγω εγχειρήματος.

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, ακόμη και κάτι που είναι πολύ εύκολο και απλό μπορεί να σε κάνει να χάσεις το κίνητρο σου.

Φαντάσου ότι παίζεις ένα παιχνίδι τένις και απέναντι σου έχεις ένα πεντάχρονο παιδί. Μπορεί να έχει πλάκα στην αρχή, αλλά γρήγορα θα βαρεθείς. Από την άλλη φαντάσου ότι παίζεις εναντίον κάποιου επαγγελματία παίχτη. Σε αυτή την περίπτωση θα χάσεις το κίνητρο σου, επειδή το παιχνίδι θα είναι πολύ δύσκολο και δεν θα μπορείς να κερδίσεις.

Παίζοντας όμως με κάποιον που έχει δυνατότητες κοντά στις δικές σου, το πράγμα αλλάζει. Μπορεί να χάσεις κάποιους πόντους και να κερδίσεις κάποιους άλλους. Με λίγα λόγια το καθήκον σου είναι σε αυτή την περίπτωση διαχειρίσιμο, η νίκη δεν είναι εγγυημένη, αλλά είναι πιθανή και αυτό είναι κάτι που μπορεί να διατηρήσει το κίνητρο σου.

Οι άνθρωποι αρέσκονται να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όταν όμως αυτές βρίσκονται μέσα σε μια βέλτιστη ζώνη δυσκολίας. Κάτι που είναι κάτω από αυτή την ζώνη, μας φαίνεται βαρετό και δεν αξίζει να ασχοληθούμε, ενώ κάτι πολύ πάνω, φαντάζει άπιαστο.

Αυτό σημαίνει ότι για να διατηρήσεις το κίνητρο σου πρέπει να βρίσκεσαι στο άκρο των ικανοτήτων σου. Πρέπει δηλαδή να βρεις έναν τρόπο να φέρεις τις εργασίες που πρέπει να εκτελέσεις σε αυτό το όριο, ώστε να νιώθεις την πρόκληση και να βρίσκεις κίνητρο.

Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρεις αυτό είναι να μετράς τακτικά την πρόοδο σου. Βέβαια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το κίνητρο να χαθεί ξανά, εάν για παράδειγμα οι συνθήκες δυσκολέψουν περισσότερο.

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναλάβει την κατάσταση το μυαλό σου και να πείσεις τον εαυτό σου ότι αυτή η δύσκολη κατάσταση είναι προσωρινή και ότι θα καταφέρεις να την ξεπεράσεις γρήγορα, συνεχίζοντας να δουλεύεις προς τον στόχο σου.

Όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον φόβο της απόρριψης, όπως μπορείς να τσεκάρεις στο παρακάτω βίντεο:

Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις ότι η καλή δουλειά σου θα φέρει αποτελέσματα, για τα οποία δεν θα μετανιώσεις. Σίγουρα θα έχεις τέτοιες εμπειρίες, κατά τις οποίες αντιμετώπισες κάποια δυσκολία, έχασες το κίνητρo σου, αλλά τελικά συνέχισες και τα κατάφερες.

Μια τέτοια εμπειρία, όταν την ανακαλέσεις στην μνήμη σου, θα σου δώσει το κίνητρo που ψάχνεις, για να ανταπεξέλθεις.

Ολόκληρη η ζωή είναι ένα άθροισμα καθημερινών μαχών και αποφάσεων που λαμβάνεις είτε για να συνεχίσεις είτε για να τα παρατήσεις. Πώς θα επέλεγες λοιπόν να περάσεις την ζωή σου; Αφήνοντας στην άκρη τους στόχους σου ή βρίσκοντας κίνητρo για να τους επιτύχεις και να είσαι περήφανος για αυτό;

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Επιθυμείς να μάθεις περισσότερα μυστικά για την λειτουργία του εγκεφάλου; Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.