Η Απίστευτη Ικανότητα να Διεκδικείς Αυτό που Θέλεις

Δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση να διεκδικείς αυτό που θέλεις. Έρχονται εμπόδια που ο συχνά ο ίδιος βάζεις στο δρόμο σου. Κάνε ένα βήμα μπροστά, σήμερα!

Η Ικανότητα Να Διεκδικείς Αυτό που Θέλεις Είναι Σημαντική

Υπάρχουν φορές στην ζωή σου που διεκδικείς αυτό που θέλεις και υπάρχουν φορές που παρατηρείς αυτό που τόσο θέλεις να περνά από μπροστά σου και να μην κάνεις τίποτα.

Θα μου πεις είναι στον άνθρωπο και στην προσωπικότητα και θα συμφωνήσω απόλυτα αφού πρώτα σου πω δύο τρία πράγματα.

Τι Είπαμε Πως Σημαίνει Να Διεκδικείς;

τι σημαίνει να διεκδικείς

Όλα ξεκίνησαν με μια ιδέα: πως όλοι οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές χαρακτήρα που τους ακολουθούν και μέχρι κάποιο σημείο τους καθορίζουν για όλη τους την ζωή.

Με λίγα λόγια τέθηκε το ζήτημα της προσωπικότητας.

Το 1936 επιφανείς ψυχολόγοι της εποχής, τράβηξαν ένα λεξικό και επέλεξαν όλες τις λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την προσωπικότητα.

Βρήκαν περίπου 4500 λέξεις που περιγράφουν όλα τα περίεργα που κάνουμε ως άνθρωποι! Συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που διεκδικούμε.

Βέβαια, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς χιλιάδες λέξεις κάθε φορά που θέλεις να βάλεις ταμπέλα σε μια προσωπικότητα. Αφιερώθηκαν, λοιπόν, άλλα 10 χρόνια γα μπορέσουν να βάλουν σε κατηγορίες όλες αυτές τις λέξεις.

Οι λέξεις είναι σημαντικές όταν φλερτάρεις και ιδιαίτερα όταν παγώνεις μπροστά της και δεν ξέρεις τι να πεις. Δες το σχετικό βίντεο εδώ.

Οι 5 Κατηγορίες Προσωπικότητας

5 προσωπικότητες

Αυτό που έμεινε το 1960 ήταν ο πέντε μεγάλες κατηγορίες προσωπικότητας: εξωστρέφεια, ανοικτή προσωπικότητα σε νέες εμπειρίες, τερπνότητα που σημαίνει χοντρικά να είσαι ευχάριστος, πρόθυμός ή σύμφωνος, ευσυνειδησία και νευρωτισμός.

Στο περίπου, οι εξωστρεφείς βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα και έχουν μεγαλύτερους κοινωνικούς κύκλους. Οι άνθρωποι που είναι ευσυνείδητοι, είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο, εκείνοι που είναι νευρωτικοί, μπορεί να χάσουν πιο εύκολα την δουλειά τους ή να παλεύουν με αρνητικά συναισθήματα. Όσοι είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, παίρνουν ρίσκα και είναι περισσότερο δημιουργικοί.

Και έχουμε και εκείνους που δείχνουν ευχάριστοι ή είναι συνεχώς πρόθυμοι.

Ή μάλλον έχουμε και όσους δεν είναι!

Γιατί όταν θέλεις να διεκδικείς καλύτερες καταστάσεις ή με απλά λόγια αυτό που θέλεις, σημαίνει κάτι πολύ βασικό:

Διεκδικείς σημαίνει πως διαφωνείς με κάτι που παρατηρείς στην πραγματικότητα και αποφασίζεις να κάνεις κάτι διαφορετικό για να το αλλάξεις.

Βασικά, βλέπεις κάτι που δεν σου αρέσει και απλά δεν το ανέχεσαι.

Όταν Διεκδικείς Αυτό Που θέλεις

διεκδικείς αυτό που θέλεις

Προφανώς και όταν λέμε πως δεν είσαι πρόθυμος ή σταματάς να δέχεσαι κάτι, δεν σημαίνει επ’ ουδενί πως δεν έχεις ηθική ή πατάς πάνω σε πτώματα για να καταφέρεις αυτό που θέλεις.

Αυτό δεν είναι διεκδίκηση αλλά εκμετάλλευση και πιθανότατα κάτι πολύ χειρότερο.

Όταν όμως έχεις την ικανότητα να διεκδικείς αυτό που θέλεις, σημαίνει αρχικά πως έχει συνειδητοποιήσει πως σου αξίζει κάτι καλύτερο και κατά δεύτερον αλλά πιο δύσκολο, θα το διεκδικήσεις ακόμα και αν δεν έχει τις απαιτούμενες ικανότητες.

Γιατί πολύ απλά η ικανότητα να διεκδικείς κάτι καλύτερο σε βάζει πρώτη γραμμή να εξελίξεις τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες σου ή να αναπτύξεις νέες με σκοπό να δημιουργήσεις καλύτερες συνθήκες.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό όμως η δράση κερδίζει κατά κράτος την εξυπνάδα.

Σκληρό πράγμα η αλήθεια… Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika για την αλήθεια.

Όταν προσπαθείς να αναλύσεις το κάθε σενάριο για να εξασφαλίσεις πως όλα θα πάνε ομαλά, μπουκώνεις τόσο πολύ το μυαλό σου που στο τέλος παραλύεις από την πληροφορία και στο τέλος μένεις με την αδράνεια.

Έχουν υπάρξει αμέτρητες φορές στην ζωή μου που ήθελα κάτι διαφορετικό από αυτό που είχα. Δεν το διεκδικούσα όμως είτε γιατί πίστευα πως είναι δύσκολο, είτε γιατί δεν ήθελα να το εκφράσω και έρθω σε εμπλοκή με τους άλλους.

Όποιος και να ήταν ο λόγος, η βάση του ήταν η ίδια: έχανα την μάχη με το μυαλό μου και αυτό μου επέβαλε τον φόβο.

Δεν Είναι Εύκολο Να Διεκδικείς Αυτό Που Θέλεις(;)

Βασικά είναι το πιο εύκολο πράγμα που υπάρχει γιατί είναι και το πιο απλό.

Όταν δεν το κάνεις, ο παρενέργειες είναι σφοδρές αφού καταπιέζεσαι και δεν μπορείς να μάθεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις.

Από την άλλη, όταν αποφασίζεις να διεκδικείς αυτό που θέλεις έχει κάποιο τίμημα. Με βάση την δική μου εμπειρία και άποψη έχει δύο σκέλη.

Το πρώτο είναι να χάσεις την βολή σου και το δεύτερο είναι να έρθεις αντιμέτωπος με την αποτυχία.

Κανένα από τα δύο δεν είναι ωραίο αλλά και τα δύο έχουν ένα κόστος. Όχι μόνο προσπάθειας και χρόνου αλλά κυρίως ψυχικό.

Δεν είναι εύκολο να χάσουμε την βολή που μας προσφέρει η συνήθεια και δεν είναι εύκολο να δοκιμάσουμε νέα πράγματα σε νέους ορίζοντες ειδικά όταν για να πετύχουμε χρειάζεται να αποτύχουμε.

Το ζύγι όμως είναι σκληρός κριτής.

Όταν δεν διεκδικείς αυτό που θέλεις δεν ζεις αλλά επιβιώνεις.

Τι συμβαίνει όμως όταν διεκδικείς μια γυναίκα; Που είναι το όριο ανάμεσα στη διεκδίκηση και στο να την κυνηγάς;

Δέχεσαι συνεχώς ότι σου προσφέρεται και όχι ότι πιστεύεις πως είναι καλύτερο για εσένα. Και το τίμημα για αυτό είναι μεγάλο.

Ακόμα, η ικανότητα να διεκδικείς αυτό που θέλεις σε κρατά ζωντανό και σε εξασκεί να δημιουργείς αλλαγές όταν χρειάζεται, όσο δύσκολο και αν είναι.

Βέβαια, όπως έγραψα παραπάνω, η βολή και η αποτυχία είναι πολύ ισχυρά αντίβαρα.

Μπορείς να διεκδικήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις, σήμερα. Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.