Η Αρετή της Αμφιβολίας!

Το να έχεις τις αμφιβολίες σου για πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου δεν είναι και τόσο κακό όσο θα νόμιζες. Η αρετή της αμφιβολίας αναλυτικά.

Στιγμές αμφιβολίας έχουμε νιώσει όλοι και θα συνεχίσουμε να το νιώθουμε. Είναι οι στιγμές που αισθάνεσαι μετέωρος, ανασφαλής , αβέβαιος και πως τα πράγματα θα έπρεπε να έχουν πάρει εντελώς διαφορετική τροπή.

Κάπου μέσα στο κεφάλι σου κάτι έχει πάει στραβά ή κάτι πρόκειται να στραβώσει πολύ σύντομα.

Οι στιγμές αμφιβολίας όμως έχουν ένα μεγάλο υπόβαθρο στο οποίο στηρίζονται και παρόλο που κανείς μας δεν αισθάνεται ο εαυτός του όταν βουτάει μέσα τους, ο χρόνος της αμφιβολίας είναι περισσότερο χρήσιμος από ότι φαντάζεσαι.

Ο Δρόμος της Αμφιβολίας Κρύβει ΠεποιθήσειςΤο να έχεις τις αμφιβολίες σου για πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου δεν είναι και τόσο κακό όσο θα νόμιζες. Η αρετή της αμφιβολίας αναλυτικά.

Όλοι έχουμε πεποιθήσεις και μάλιστα έχουμε πεποιθήσεις για το οτιδήποτε.

Φαντάσου πως οι πεποιθήσεις μας, για να στο γράψω όσο πιο απλά γίνεται, είναι βαθιά εδραιωμένες απόψεις για την ζωή, τους ανθρώπους, τον εαυτό μας και γενικότερα για το πώς λειτουργεί το σύστημα που λέγεται ζωή.

Κάποιος που έχει την πεποίθηση πως μπορεί να πετύχει, θα εστιάσει περισσότερο την προσοχή του στα εφόδια και εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει για να καταφέρει τον στόχο του.

Στον αντίποδα, κάποιος που δεν πιστεύει πως μπορεί να τα καταφέρει, οτιδήποτε και αν συμβαίνει θα λειτουργεί ως μια επιβεβαίωση των πεποιθήσεων που έχει και φυσικά ως καταλύτης ενίσχυσης μιας ανεπάρκειας για επιτυχία.

Οι πεποιθήσεις μας έχουν την δύναμη να μας οδηγούν στο να κάνουμε απίστευτα θετικά πράγματα και ταυτόχρονα απίστευτα αρνητικά και πολλές φορές αποτρόπαια.

Φυσικά, όταν τα στοιχεία που μας πετά μπροστά μας η πραγματικότητα δεν ταιριάζουν με τις πεποιθήσεις μας, έρχεται η στιγμή της αμφιβολίας.

Και ακριβώς εκείνη την στιγμή, είτε βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς, ή απλά πλάθουμε την πραγματικότητα στο κεφάλι μας ώστε να ταιριάζει με αυτό που πιστεύουμε.

Δεν είναι κακό ούτε καλό να έχουμε πεποιθήσεις. Είναι απλά ανθρώπινη συμπεριφορά και ένας τρόπος να διαχειριζόμαστε την πραγματικότητα μας και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Είναι κομμάτι της ταυτότητας μας.

Όμως η αλήθεια είναι πως υπάρχει μόνο μια πεποίθηση που μπορούμε να θεωρήσουμε πως είναι αντικειμενική χωρίς να οδηγηθούμε σε λογικό παράδοξο.

Στιγμές Αμφιβολίας και η ΑλήθειαΤο να έχεις τις αμφιβολίες σου για πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου δεν είναι και τόσο κακό όσο θα νόμιζες. Η αρετή της αμφιβολίας αναλυτικά.

Η μόνη πεποίθηση που έχει βάση σε αυτό το περίεργο παιχνίδι που λέγεται ζωή, είναι πως τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Αυτή είναι η μόνη «ασφαλής» πεποίθηση καθώς περιορίζει την ικανότητα και την τάση που έχουμε μας διαμορφώνουμε την ασφάλεια μας στην φαντασία ή να πιέζουμε τους άλλους να ενστερνιστούν τις δικές μας πεποιθήσεις.

Ταυτόχρονα, μας βοηθά να μένουμε ανοιχτοί σε οτιδήποτε καινούργιο εμφανίζεται και να διαχειριζόμαστε επίπονες καταστάσεις με ρεαλιστικό τρόπο.

Ακόμα, μας κάνει λιγότερο «ανόητους» και εγωιστές.

Είναι άπειρες οι φορές που έχω ακούσει την φράση «να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου». Πως χρειάζεται να έχεις πίστη στις ικανότητες σου και αισιοδοξία για το μέλλον. Η πιο απλά «πως τα πράγματα θα πάνε καλά».

Να έχεις λένε, αποφασιστικότητα. Το ίδιο λέμε και εμείς στο επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika.

Δεν διαφωνώ με τίποτα από τα παραπάνω.

Υπάρχουν στιγμές αμφιβολίας που όλοι μας θέλουμε ένα σταθερό τοίχο να ακουμπήσουμε όταν όλα καταρρέουν, μια καλή κουβέντα που θα μας δώσει χρόνο να πάρουμε μια ανάσα ή μια φράση που θα μας τραντάξει δυνατά για να μπούμε πάλι σε τροχιά.

Όμως υπάρχουν και αμέτρητες φορές όπου οι πεποιθήσεις μας απλά δεν δουλεύουν ή έχουν παλιώσει για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις διαδρομές που θέλουμε να ακολουθήσουμε.

Μπορεί να έχεις την πεποίθηση πως «δεν το έχεις» σε κάποιον τομέα, και όταν έρχεται η ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα, να στηρίζεσαι σε αυτή την πεποίθηση για να μην πιεστείς.

Πολλές από τις πεποιθήσεις μας εμφανίζονται όταν ερχόμαστε μπροστά σε καταστάσεις αμφιβολίας.

Είναι το δίκτυ ασφαλείας που έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας για να μην έρθουμε σε ρήξη με την ταυτότητα μας όταν έρθουμε αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα.

Όμως δεν έχουν όλες ο καταστάσεις και οι συνθήκες της ζωής μας φωτοστέφανο.

Μακάρι να είχαν.

Υπάρχουν στιγμές όπου η ίδια η ζωή θα απαιτήσει τι κάτι παραπάνω κα ακριβώς εκείνη θα έρθουμε και πάλι αντιμέτωποι με τα πεποιθήσεις.

Και την στιγμή της αμφιβολίας, την στιγμή της αβεβαιότητας, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αλήθειες που αποφεύγουμε.

Μία από αυτές τις αλήθειες είναι ότι η απόρριψη μας πονάει. Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο του Χρήστου.

Η αμφιβολία όμως είναι κάτι υγιές. Είναι κάτι που χρειάζεται και κάτι που δεν πρόκειται να φύγει αν απλά πέσουμε για έναν υπνάκο.

Δεν υπάρχει πίστη χωρίς αμφιβολία, δεν υπάρχει αυτοπεποίθηση χωρίς αμφιβολία και υπάρχουν ξεχωριστές ιδέες χωρίς αμφιβολία.

Η αμφιβολία δεν τοποθετεί σε ένα σταυροδρόμι επιλογών.

Δεν υπάρχει θάρρος χωρίς φόβο, δεν υπάρχει δημιουργία χωρίς έλλειψη και δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς αποτυχία.

Θα θέλαμε, όμως δεν γίνεται.

Η αβεβαιότητα, η αμφιβολία και ο φόβος, γεννιούνται γιατί αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας, για τους άλλους, για το άγνωστο ή για μια κατάσταση.

Όταν οι στιγμές αμφιβολίας για κατάσταση σε πιέσουν να πεις «αποκλείεται να πετύχω», τότε θα έρθει στον αντίποδα το θάρρος που θα σε σπρώξει να εξερευνήσεις κάτι νέο.

Η αμφιβολία θα υπάρχει κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα.

Και αυτό δεν είναι κακό.

Αντιθέτως, είναι οι στιγμές που μας παρουσιάζεται η ευκαιρία να μάθουμε ακόμα καλύτερα τον εαυτό μας.

Αν αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, ίσως είναι καλή ιδέα να κάνεις κάτι για αυτό. Μάθε περισσότερα εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.