Η Αξία της Διατροφής για την Υγεία μας

Πόσο Σημαντική Είναι Η Διατροφή Για Την Υγεία Μας

Η υγεία μας είναι ίσως ό,τι σημαντικότερο έχουμε. Πολλές φορές, κάνουμε το λάθος και την παίρνουμε για δεδομένη, μην προσέχοντας και μην φροντίζοντας τον εαυτό μας.

Ωστόσο, χωρίς καλή υγεία ουσιαστικά δεν έχουμε τίποτα. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν την αξία της υγείας, καθώς η επιστήμη προχωράει και φέρνει στο προσκήνιο το τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να είμαστε υγιείς.

Σταδιακά, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να είναι πιο προσεκτικοί με το σώμα και τον οργανισμό τους σε σχέση με δέκα ή είκοσι χρόνια πριν.

Πολλοί πλέον ασκούνται, κόβουν το τσιγάρο, προσέχουν τη διατροφή τους. Ειδικά η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στο να έχουμε καλή υγεία μακροπρόθεσμα, ζωντάνια και ευεξία στην καθημερινότητά μας.

Φυσικά, κάτι που επίσης διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στο να είμαστε υγιείς είναι η καλή ψυχολογία, η οποία πλέον έχει αποδειχτεί ότι καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της συνολικής υγείας μας.

Όμως, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής στις 16/10, αποφασίσαμε να αναφέρουμε μερικούς από τους σημαντικότερους κανόνες και στοιχεία για να έχουμε καλή, ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή και τελικά, καλύτερη υγεία.

Στο σημερινό άρθρο όχι μόνο θα ανακαλύψεις τους λόγους που η συστηματικώς καλή διατροφή βοηθάει στο να ζήσουμε τη ζωή μας με μεγαλύτερη ευεξία και να είμαστε πιο υγιείς, αλλά και το ποια στοιχεία μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε στην καθημερινή μας ζωή προκειμένου να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

διατροφή και υγεία

Τα Οφέλη Της Καλής Διατροφής Στην Υγεία Μας

 

Η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον αποδείξει ξεκάθαρα τα οφέλη που προσφέρει μια ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή στη συνολική υγεία ενός ατόμου.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η καλή και προσεγμένη καθημερινή διατροφή:

 • Βοηθάει στην εξισορρόπηση του βάρους.
 • Αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας.
 • Βελτιώνει την υγεία του δέρματος.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Καθυστερεί τη γήρανση.
 • Επηρεάζει θετικά τη διάθεση.
 • Αυξάνει τις ικανότητες συγκέντρωσης.
 • Μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως: καρδιακές ασθένειες, διαβήτης, εγκεφαλικό, καρκίνος και οστεοπόρωση.
 • Μειώνει την πίεση του αίματος.
 • Μειώνει την χοληστερόλη.
 • Προσφέρει ευεξία και ζωντάνια μέσα στην ημέρα.
 • Βοηθάει στην γρήγορη ανάρρωση από ασθένειες ή τραυματισμούς.
 • Εξασφαλίζει υγιέστερους απογόνους.
 • Ενδυναμώνει τα κόκαλα και τα δόντια.
 • Βελτιώνει την μνήμη.

 

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω οφέλη που κερδίζει κανείς από τη διατροφή του, γίνεται αντιληπτό γιατί είναι κρίσιμο να προσέχουμε τι τρώμε σε καθημερινή βάση.

Φυσικά, εάν είμαστε ήδη σε φόρμα και προσέχουμε τη διατροφή μας για ένα χρονικό διάστημα, τότε είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία και τη σωματική μας κατάσταση σε ένα καλό επίπεδο. Δες το βίντεο του Θέμη σχετικά με το πώς μπορείς να διατηρήσεις το σώμα σου σε υγιή επίπεδα εάν ήδη κάνεις διατροφή και γυμνάζεσαι.

Η διατροφή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μια καλή και ισορροπημένη διατροφή όχι μόνο στο να είμαστε υγιέστεροι στο σώμα, αλλά ενισχύει και την ψυχολογία μας και την καλή διάθεση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε αποδοτικότεροι και αποτελεσματικότεροι στις καθημερινές μας δραστηριότητες και τελικά, να διαχειριζόμαστε με μεγαλύτερη ικανότητα και ευκολία τις δυσκολίες της ζωής.

 

Τι Αποτρέπει Τους Περισσότερους Ανθρώπους Από Το Να Προσέχουν Τη Διατροφή Τους Και Να Έχουν Καλή Υγεία

Το να προσέχουμε τη διατροφή μας μπορεί να μας φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο σε μια καθημερινότητα που τρέχει με τρελούς ρυθμούς. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια συνήθεια.

Όταν ξεκίνησα να προσέχω τη διατροφή μου, τον πρώτο μήνα μού φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο.

Ήταν τόσα πολλά εκείνα που έπρεπε να λάβω υπόψιν μου όταν έφτιαχνα ένα γεύμα, που πραγματικά κάποιες στιγμές κουραζόμουν. Ωστόσο, ας θυμηθούμε εδώ ότι χρειάζονται μόλις 21 μέρες προκειμένου να υιοθετήσουμε μια νέα συνήθεια.

Με αυτό στο μυαλό μας, τον δεύτερο μήνα μου φαινόταν παιχνιδάκι. Ήξερα πλέον ακριβώς το τι έπρεπε να τρώω και τι όχι, και έφτιαχνα όλα τα γεύματα πολύ πιο γρήγορα και εύκολα.

Ωστόσο, ας δούμε τα πιο συνηθισμένα εμπόδια που συναντά κάποιος όταν θέλει να προσέξει τη διατροφή του και το τι λύσεις βρήκα σε αυτά.

 

#1. Έλλειψη Χρόνου

Ο χρόνος είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για όσους θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους.

Ωστόσο, πλέον, στην εποχή της τεχνολογίας, υπάρχουν αρκετές λύσεις που θα μπορούσε να εφαρμόσει κάποιος προκειμένου να τρώει πιο υγιεινά, οι οποίες πραγματικά θα του λύσουν τα χέρια.

Για παράδειγμα, μια καλή επένδυση που έκανα για την υγεία μου ήταν ότι αγόρασα ένα Air Fryer. Σε περίπτωση που δεν έχεις ιδέα τι είναι αυτό, σε βεβαιώνω ότι πραγματικά αξίζει να το ψάξεις.

Πρόκειται για μια μικρή συσκευή μαγειρέματος που δεν πιάνει καθόλου χώρο, λειτουργεί πανεύκολα και κυρίως, μαγειρεύει μόνη της τα φαγητά της επιλογής σου στον ατμό, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αυτό μου εξοικονόμησε πολύ χρόνο και κόπο, καθώς το μόνο που έχω να κάνω πλέον είναι να βάλω όλα τα υλικά που χρειάζομαι μέσα στο Air Fryer και δεν ασχολούμαι ξανά με το μαγείρεμα μέχρι να γίνει το φαγητό.

Δεν χρειάζεται ανακάτεμα και, εάν πάρεις τη νέα εκδοχή της συσκευής, θα μπορείς μέχρι και να φεύγεις από το σπίτι, καθώς η συσκευή θα κλείνει αυτόματα μόλις το φαγητό είναι έτοιμο!

Αυτή είναι μια από τις λύσεις που μπορείς να υιοθετήσεις, ωστόσο δεν χρειάζεται να κάνεις αυτό που έκανα εγώ.

Υπάρχουν σίγουρα και άλλοι τρόποι, όπως για παράδειγμα το αγαπημένο σε όλους μας YouTube. Μπορείς να βρεις αμέτρητες υγιεινές συνταγές στο ίντερνετ, οι οποίες δεν χρειάζονται πάνω από δεκαπέντε με είκοσι λεπτά για να γίνουν. Ψάξε το!

Γενικότερα, είμαι της άποψης πως όταν θέλεις κάτι, βρίσκεις λύσεις.

διατροφή και υγεία

#2. Οικονομικοί Λόγοι

Ο δεύτερος λόγος που εμποδίζει πολλούς να αποκτήσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή είναι το οικονομικό.

Ωστόσο, ξεκινώντας να προσέχω τη διατροφή μου παρατήρησα κάτι: Τα χρήματα που ξόδευα προκειμένου να τρώω υγιεινές τροφές, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ήταν τα ίδια ή και λιγότερα από τα χρήματα που ξόδευα όταν δεν πρόσεχα.

Και υπήρχαν δύο λόγοι για αυτό:

α) Έκοψα το να τρώω απ’ έξω έτοιμα φαγητά, όπως junk food ή ακόμα και έτοιμα μαγειρευτά φαγητά.

Εάν το παρατηρήσεις προσεκτικά, μια μερίδα μαγειρευτού φαγητού απ’ έξω κοστίζει από πέντε έως δέκα ευρώ. Αυτά είναι χρήματα που πλέον τα αξιοποιούσα για να ψωνίσω από το μαγαζί με τα βιολογικά προϊόντα ή τη βιολογική λαϊκή και να μαγειρεύω για περίπου μία με δύο ημέρες, τέσσερα έως έξι γεύματα.

Μιλάμε για τρελή εξοικονόμηση χρημάτων.

β) Επειδή ήξερα τι πρέπει να φάω και τι όχι, σταμάτησα να ψωνίζω περιττά προϊόντα και τρόφιμα.

Έκανα πλέον πιο στοχευμένες αγορές, με αποτέλεσμα να εξοικονομώ αρκετά χρήματα.

Εάν υπολογίσεις πόσα χρήματα σού φεύγουν για φαγητό καθημερινά και μηνιαία, και έπειτα ξεκινήσεις να προσέχεις τη διατροφή σου και υπολογίζεις μέσα σε ένα μήνα πόσα χρήματα έχεις ξοδέψει, θα διαπιστώσεις ότι τα έξοδά σου είναι τα ίδια ή ακόμα και λιγότερα.

Αρκεί βέβαια να έχεις αυτοπειθαρχία.

Αυτοπειθαρχία φυσικά χρειάζεται και η γυμναστική. Η καλή υγεία, η ευεξία και η καλή διάθεση χρειάζονται συνδυασμό διατροφής και άσκησης.

Εάν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, τότε ίσως η καλύτερη λύση είναι να γυμνάζεσαι στο σπίτι σου, προκειμένου να ενισχύσεις τα αποτελέσματά που έχεις κάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με τη γυμναστική στο σπίτι και τι μπορείς να κάνεις για να γυμνάζεσαι εύκολα και γρήγορα.

Συνολικά, η διατροφή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συνολικής μας υγείας και ζωής.

Ξεκινώντας διατροφή, θα παρατηρήσεις από τον πρώτο μήνα κιόλας αρκετές διαφορές στην ενέργειά και τη διάθεσή σου, καθώς επίσης και στην καθημερινότητά σου.

Θα κοιμάσαι καλύτερα, θα αποκτήσεις ευστροφία και θα νιώθεις γεμάτος ενέργεια σε καθημερινή βάση. Θα είσαι έτοιμος να γίνεις Άνδρας Αξίας.

Η αξία της διατροφής για την υγεία μας είναι τεράστια. Ας μην αμελούμε άλλο αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι.

Άλλωστε, όλα από μια απόφαση ξεκινούν όλα.

Και το να έχουμε καλή υγεία είναι προτεραιότητα.

Άλλωστε, είναι και προϋπόθεση να μπορέσεις να κάνεις άλλα πράγματα στην ζωή σου, όπως το να ξεκινήσεις να φλερτάρεις. Κι αν αναρωτιέσαι πώς να το κάνεις, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.