Η Αξία του να λες «Όχι» και πώς με Οδήγησε στην Επιτυχία

Η Αξία του να λες «Όχι» και πώς με Οδήγησε στην Επιτυχία

Οι περισσότεροι από εμάς δεν συνδέουμε την επιτυχία με το “όχι”. Για κάποιο λόγο πιστεύουμε ότι το να λέμε “όχι”, επειδή οι άλλοι το εκλαμβάνουν ως απόρριψη, μπορεί να μας απομακρύνει από την επιτυχία και να μας φέρει αντιμέτωπους με δυσάρεστες καταστάσεις.

Ωστόσο, όσο τα χρόνια περνούσαν άρχισα να συνειδητοποιώ ότι το να έχω τη δύναμη να λέω “όχι” όπου χρειαζόταν και να μην δέχομαι τα παντα με έφερνε όλο και πιο κοντά στο να γίνω επιτυχημένος.

Δεν είχα ποτέ μου συνειδητοποιήσει την αξία του να υποστηρίζω τον εαυτό μου μέσω της άρνησης και ενδεχομένως της απόρριψης των καταστάσεων που δεν με εκφράζουν και δεν με ωφελούν.

Συνειδητοποίησα όμως ότι η μεγάλη επιτυχία έρχεται από την οριοθέτηση και την ορθή αξιολόγηση των καταστάσεων και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Και το να έχεις τη δύναμη και την κρίση να πεις “όχι” είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια κοινωνία που διδάσκει ότι τα όρια είναι κάτι αρνητικό και ότι συνδέονται με την απόρριψη.

Η επιτυχία όμως έρχεται στους ανθρώπους που μπορούν να ξεχωρίσουν ποιες καταστάσεις τους ωφελούν και ποιες όχι και που μπορούν να αντισταθούν σε ό,τι πρόκειται να τους βλάψει. Ο πραγματικά επιτυχημένος άντρας έχει το θάρρος της γνώμης του και μπορεί να την εκφράσει ελεύθερα.

Όλους τους ανθρώπους τους ενδιαφέρει η επιτυχία. Όλοι θέλουν να είναι επιτυχημένοι. Αλλά λίγοι είναι εκείνοι που είναι διατεθιμένοι να πληρώσουν το αντίστοιχο κόστος.

Και ένα κόστος της επιτυχίας είναι ότι δεν μπορείς να τους ευχαριστείς όλους διαρκώς.

 

Για Ποιους Λόγους Φοβόμαστε Να Πούμε “Όχι”

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μαθαίνουμε ότι το να λέμε “όχι” είναι ένα αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα ενός ανθρώπους.

Πιστεύουμε ότι είναι πολύ άσχημο το να αρνηθούμε και να εκφράσουμε ξεκάθαρα ότι διαφωνούμε σε κάτι, ότι δεν μας αρέσει κάτι ή ότι απλά δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι και απορρίπτουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση ή συμπεριφορά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι “κακό” να λέμε “όχι”;

#1. Φοβόμαστε Ότι Θα Απορρίψουμε Και Θα Πληγώσουμε Τους Γύρω Μας

Από τις βασικότερες αιτίες που φοβόμαστε να πούμε “όχι” και να εκφραστούμε ελεύθερα, ανοιχτά και ξεκάθαρα είναι ότι πιστεύουμε ότι το να αρνηθούμε να κάνουμε κάτι και το να απορρίψουμε μια κατάσταση ή συμπεριφορά σημαίνει ότι απορρίπτουμε συνολικότερα τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

Και φοβόμαστε ότι θα τον πληγώσουμε, γιατί θα πάρει την απόρριψη προσωπικά και θα βιώσει πόνο.

Ουσιαστικά, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα απορρίψει μια συμπεριφορά μας ή ακόμα και εμάς τους ίδιους. Αυτό είναι κάτι που μας “κολλάει”.

Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε έιναι ότι, ακόμα κι αν κάποιος διαφωνήσει μαζί μας, δεν απορρίπτει εμάς τους ίδιους αλλά εκφράζει μια άρνηση στο να συμμετάσχει σε αυτό που θέλουμε ή να δεχτεί μια συμπεριφορά μας.

Με αυτήν την λογική, το να αρνηθούμε κάτι σε κάποιον ή να διαφωνήσουμε δεν σημαίνει ότι τον απορρίπτουμε. Σημαίνει απλά ότι θέλουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλει εκείνος.

Επομένως, το να πώς θα εκλάβει κάποιος τη δική μας άρνηση είναι δικό του θέμα και όχι δικό μας.

Δεν μπορούμε να θυσιάζουμε τη ζωή μας και τα “θέλω” μας προκειμένου να μην πληγώσουμε κάποιον ή να τον ικανοποιήσουμε.

Η επιτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται με συνεχείς υποχωρήσεις.

Η επιτυχία έρχεται όταν είσαι ξεκάθαρος σχετικά με το τι θέλεις και το διεκδικείς μέχρι τέλους.

Και στην πορεία αυτή σίγουρα θα δυσαρεστήσεις και κάποια άτομα.

#2. Αποζητούμε Την Αποδοχή

Οι περισσότεροι από εμάς, λόγω των ανασφαλειών μας και της απόρριψης που έχουμε βιώσει σε τεράστιο βαθμό από το περιβάλλον μας, αποζητούμε διαρκώς την αποδοχή των υπόλοιπων ανθρώπων.

Το θέμα, βασικά, είναι ότι πιστεύουμε ότι με το να λέμε “όχι” όταν και όποτε χρειάζεται κινδυνεύουμε να έρθουμε σε σύγκρουση και τελικά να μας απορρίψουν οι γύρω μας.

Προκειμένου να αποφύγουμε τη σύγκρουση και την απόρριψη, αποφεύγουμε το να εκφράσουμε τη γνώμη μας και δεχόμαστε τα πάντα, συμφωνούμε με όλα. Δες το βίντεο του Χρήστου σχετικά με το γιατί η απόρριψη πονάει τόσο πολύ.

Αυτό συμβαίνει γιατί ασυνείδητα πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας από τους τρόπους για να κερδίσουμε την αποδοχή και την εύνοια των ανθρώπων που μας περιβάλλουν.

Προέρχεται ουσιαστικά από τη δική μας ανάγκη για αποδοχή, αγάπη και ασφάλεια.

Η αδυναμία του να αντισταθείς, να διαφωνήσεις ή ακόμα και να έρθεις σε ρήξη με ανθρώπους που σε βλάπτουν ή συνολικότερα με οποιονδήποτε άνθρωπο στη ζωή μας φανερώνει ανασφάλεια και αδυναμία στο να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, το ότι με αυτήν τη συμπεριφορά μας είναι αδύνατο να πετύχουμε στη ζωή μας.

#3. Έχουμε Διδαχθεί Ότι Το Να Λες “Όχι” Είναι Κάτι “Κακό”

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι δεν έχουμε ευθύνη των πράξεων, των σκέψεων και της συμπεριφοράς μας. Είμαι κατά της άποψης ότι ευθύνονται οι γονείς μας και η κοινωνία για όλα όσα μας συμβαίνουν.

Έχουμε ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία μας, για την ευτυχία ή τη δυστυχία μας.

Ωστόσο, τα πρότυπα, η κοινωνία, τα βιώματά μας και το περιβάλλον μας παίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της νοοτροπίας μας απέναντι στις καταστάσεις.

Η κοινωνία και το περιβάλλον που μεγαλώνουμε οι περισσότεροι μάς διδάσκουν ότι είναι “κακό” το να λες “όχι”.

Ότι είναι αγένεια να μην δέχεσαι κάτι που σου προσφέρουν, ακόμα και εάν εσύ δεν το χρειάζεσαι.

Μην λες “όχι” γιατί μπορεί να προσβάλεις κάποιον. Μην λες “όχι” γιατί δεν είναι “σωστό”. Είναι αγένεια, είναι λάθος να αντιστέκεσαι και να διαφωνείς. Μην φέρνεις τον άλλον σε δύσκολη θέση.

“Αφού σε κάλεσε στο πάρτυ, πήγαινε. Δεν είναι σωστο να μην πας, τι θα πει ο κόσμος;”

Από μικρά παιδιά διδασκόμαστε τέτοιου είδους δεκτικές και παθητικές συμπεριφορές.

Είναι λογικό και επόμενο, λοιπόν, ως ενήλικες να αποφεύγουμε τη διαφωνία, τη σύγκρουση, την άρνηση και την απόρριψη από φόβο του “τι θα πει ο κόσμος”.

Όμως!

Έχουμε την ευθύνη των πράξεών μας, οπότε είναι στο χέρι μας το να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση και να μάθουμε να λέμε “όχι” όταν και όπου χρειάζεται.

Και το “όχι” έχει τεράστια αξία.

Η Αξία Του “Όχι” Και Πώς Συνδέεται Με Την Επιτυχία

Ένας Άνδρας Αξίας έχει, καταρχάς, την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να αξιολογεί τις καταστάσεις γύρω του.

Αυτό σημαίνει ότι έχει άποψη και μπορεί να κρίνει μόνος του τι είναι καλό για εκείνον και τι όχι.

Αυτό το χαρακτηριστικό, δηλαδή η υψηλή αντίληψη για τις καταστάσεις και τους ανθρώπους, είναι εκείνο που κάνει τους επιτυχημένους ανθρώπους να διαφέρουν.

Αυτήν την ικανότητα την διαθέτουν ελάχιστοι άνθρωποι.

Προσωπικά, το να μάθω να διακρίνω τι με ωφελεί και τι όχι ήταν πολυ πιο δύσκολο από το να εκφράσω ανοιχτά τη γνώμη μου όταν ήξερα ότι κάτι θα με βλάψει.

Η κριτική σκέψη είναι σαφώς πολύ πιο δύσκολο να αναπτυχθεί από την ικανότητα του να εκφράσεις την γνώμη σου.

Να σου πω την αλήθεια, μου πήρε περισσότερο καιρό να μάθω να διακρίνω τι με ωφελεί και με τι πρέπει να διαφωνήσω και να πω “όχι” παρά το να το εφαρμόσω στην πράξη.

Όσο δεν συνειδητοποιούσα ότι κάτι με απομακρύνει από την επιτυχία ήταν αδύνατο να επιτύχω.

Σε δεύτερο σκέλος, το να μάθω να υποστηρίζω τον εαυτό μου ακόμα και όταν συνειδητοποιούσα ότι θα δυσαρεστήσω κάποια άτομα και ενδεχομένως να με απορρίψουν μου κόστισε πολύ στην αρχή, όμως!

Σύντομα αντιλήφθηκα ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση:

#1. Να μην φεύγουν από τις σχέσεις τους τόσο εύκολα, απλά επειδή διαφώνησα μαζί τους ή αρνήθηκα να κάνω κάτι που ήθελαν.

#2. Εκτιμούν περισσότερο τους ανθρώπους που λένε “όχι” παρά τους ανθρώπους που λένε “ναι” σε όλα, γιατί ξέρουν ότι είναι πιο ειλικρινείς και πιο αυθεντικοί.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όχι μονο δεν με απέρριψαν ή κακολόγησαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, αλλά αντίθετα στάθηκαν περισσότερο δίπλα μου και με υποστήριξαν περισσότερο στο να πετύχω τους στόχους μου.

Έμαθαν ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς μου και τα όρια που θέτω δεν ήταν απόρριψη προς εκείνους.

Αντίθετα, ήταν η ειλικρίνειά μου και η αυθεντικότητά μου απέναντι στον εαυτό μου και κατ’ επέκταση σε εκείνους.

Επειδή φανέρωσα μια ισχυρή προσωπικότητα και μια πηγαία δύναμη, λειτούργησαν και εκείνοι πιο αποφασιστικά απέναντί μου και άρχισαν να με υποστηρίζουν περισσότερα στα νέα μου εγχειρήματα.

Ένιωθαν ασφάλεια γύρω μου, γιατί ήξεραν ότι σε μια δύσκολη στιγμή, θα έχω το θάρρος να πω τη γνώμη μου, να τους υποστηρίξω και να πατήσω πόδι.

Συνολικά, το αποτέλεσμα ήταν ότι το να λέω “όχι” σε κάθε μα κάθε περίπτωση ή άνθρωπο που ένιωθα ότι δεν με ωφελεί αποτέλεσε έναν κατασταλτικό παράγοντα στην μετέπειτα επιτυχία μου σε κάθε τομέα.

Τώρα, εάν η γυναίκα που σου αρέσει σου είπε «όχι» και σε απέρριψε, έχει νόημα να επιμείνεις; Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με το πόσο πρέπει να επιμείνεις μετά από μια απόρριψη.

Ανέπτυξα την ικανότητα του να στέκομαι στα πόδια μου, να μην φοβάμαι “τι θα πει ο κόσμος”, να μην φοβάμαι την απόρριψη και να διεκδικώ το καλύτερο για εμένα.

Και αυτό ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που είχα εώς τώρα.

 

Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο Άνδρας Αξίας, εδώ

Κι εάν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να αυξήσεις τις επιτυχίες σου, δες εδώ

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.