Η Δύναμη του Δημιουργού: Όταν η Συγκέντρωση Μετατρέπεται σε Υπερόπλο

συγκέντρωση με γυναίκες.

Όταν είσαι απόλυτα απορροφημένος σε μια δραστηριότητα έχει πολλές ονομασίες: συγκέντρωση, εστίαση προσοχής, ροή. Είναι το σημείο όπου το μέλλον και το παρελθόν δεν έχουν καμία θέση στο παρόν.

Όταν ολόκληρη η νοητική σου συγκέντρωση εστιάζεται μόνο σε ένα πράγμα είναι και η στιγμή που τις περισσότερες φορές απολαμβάνεις την διαδικασία.

Όμως η συγκέντρωση σου πηγάζει από ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος σου και αυτό δεν είναι άλλο από τον εγκέφαλο σου.

Η συγκέντρωση στον εγκέφαλο

συγκέντρωση με γυναίκες.

Όταν η συγκέντρωση σου είναι ψηλά, ο εγκέφαλος σου περνά από δύο βασικές φάσεις. Όταν η επιλεκτική σου προσοχή αυξάνει ρυθμούς, το μυαλό σου δίνει μια απλή απάντηση στην ερώτηση:

« Σε τι θέλεις να συγκεντρωθείς αυτή την στιγμή; »

Σε οτιδήποτε λοιπόν αποφασίζεις να συγκεντρωθείς, ο εγκέφαλος ακολουθεί τα εξής βήματα:

Πρώτον, οπτικά συλλέγει πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον σχετικές με το αντικείμενο που αποφασίζεις να συγκεντρωθείς.

Δεύτερον, ο εγκέφαλος σου συγκεντρώνεται μόνο σε ένα πράγμα.

Επιπροσθέτως, ο χρόνος γλιστράει με περίεργους κυματισμούς. Άλλες φορές περνά γρήγορα και άλλες φορές εξαιρετικά αργά. Αν αυτό που συγκεντρώνεσαι είναι αρνητικό, τότε ο χρόνος περνά βασανιστικά.

Όταν το σημείο που συγκεντρώνεσαι είναι ευχάριστο, τότε ο χρόνος περνά χωρίς να το καταλάβεις.

Συγκέντρωση και αποφάσεις

συγκέντρωση με γυναίκες.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η συγκέντρωση είναι η ικανότητα να εστιάζεις την προσοχή σου μόνο σε ένα πράγμα την φορά. Παρόλο που η συγκεκριμένη πεποίθηση δεν είναι λανθασμένη, χωράει κάποιες σημαντικές βελτιώσεις.

Το που θα στραφεί η συγκέντρωση σου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις που θα πάρεις για την συγκεκριμένη κατάσταση.

Αν σου αρέσει μια γυναίκα επιτόπου σου εκδηλώνεται η ανάγκη να εκφράσεις τις προθέσεις σου. Και κάπου εκεί ανάμεσα στην απόφαση του τι θέλεις και στην πράξη να το κάνεις πραγματικά στήνεται ένα περίεργο παιχνίδι.

Αρχικά, έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με μια επιλογή. Να εκφράσεις προθέσεις ή όχι. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για το μυαλό σου.

Και αυτό επειδή το μυαλό σου προσπαθεί να κατανοήσει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανταμοιβές και κόστη.

Αν τα συναισθήματα σου σε σπρώξουν να συγκεντρωθείς στο τι έχεις να χάσεις και δεν προλάβεις να τα διαχειριστείς εγκαίρως, τότε ο εγκέφαλος σου θα ξεκινήσει να συλλέγει ακόμα περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσει πως πράγματι βρίσκεσαι μπροστά σε μια απειλή.

Μπορεί μια παρελθοντική απόρριψη να εμφανιστεί ξαφνικά από την μνήμη σου και να σπρώξει την συγκέντρωση σου σε όλα τα αρνητικά που μπορούν να συμβούν. Με λίγα λόγια, το που θα συγκεντρωθείς και με ποιο τρόπο ελέγχει σε μεγάλο ποσοστό τις αποφάσεις που θα πάρεις.

Είτε καλώς είτε κακώς, υπάρχει ένα περίεργο κενό ανάμεσα στην πραγματική ζωή και στις ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας για αυτήν.

Η πραγματική συγκέντρωση είναι το τι επιλέγεις να βιώσεις και τι επιλέγεις να σκεφτείς για αυτό.

Ουσιαστικά, την στιγμή που θέλεις να προσεγγίσεις μια γυναίκα για παράδειγμα, μπαίνουν στο παιχνίδι δύο εαυτοί. Ο ένας είναι ο εμπειρικός εαυτός, όπου συγκεντρώνεται στο παρόν και στο πως αισθάνεσαι.

Ο άλλος εαυτός,  είναι αυτός και συγκεντρώνεται σε παρελθοντικές εμπειρίες ή απόψεις που έχεις για την κατάσταση.

Για να ελέγξεις τα παραπάνω, κάνε το εξής πείραμα στον εαυτό σου. Απλά προσπάθησε να το απολαύσεις γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον.

Την επόμενη φορά που θέλεις να προσεγγίσεις μια γυναίκα, κάνε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου:

  • Πως αισθάνομαι τώρα και για ποιο λόγο;
  • Πως περιμένω να αισθανθώ αφού προσεγγίσω;

Η κάθε ερώτηση αντιπροσωπεύει δύο διαφορετικές καταστάσεις. Όμως, τα νοητικά τρικ που πρόκειται να παίξει το μυαλό σου είναι πολλά.

Το πώς αισθάνεσαι στο παρόν καθορίζεται από την συγκέντρωση σου και το που είναι στραμμένη. Ίσως είσαι πιεσμένος ή αγχωμένος επειδή σκέφτεσαι ένα μελλοντικό σενάριο όπου η προσέγγιση σου δεν πηγαίνει καλά.

Οπότε το πώς αισθάνεσαι καθορίζεται από το τι θέλεις να σκεφτείς. Θέλεις να σκεφτείς ένα μελλοντικό σενάριο ή θέλεις να σκεφτείς το παρόν;

Στην δεύτερη περίπτωση εμπλέκονται οι προσδοκίες που έχεις για την κατάσταση που θέλεις. Πως περιμένεις να εξελιχθεί και για ποιον λόγο.

Το ζήτημα είναι το παράδοξο της επόμενης στιγμής. Δηλαδή πως ο εγκέφαλος σου δημιουργεί νόημα για το μέλλον και πως αντιδρά στις υποθετικές σκέψεις που κάνει.

Το θέμα είναι το που αποφασίζεις να συγκεντρωθείς.

Η συγκέντρωση είναι ακόμα μια επιλογή

συγκέντρωση με γυναίκες.

Το τρικ είναι να δεσμεύσεις το υποσυνείδητο σου σε μια συγκεκριμένη πρόθεση ώστε με την σειρά της να σχηματίσει τις ανάλογες προσδοκίες.

Το να έχεις μια ξεκάθαρη νοητική εικόνα του στόχου που θέλεις να πετύχεις παρέχει πολύ ισχυρό κίνητρο για το υποσυνείδητο σου. Και η συγκεκριμένη διαδικασία έχει όνομα.

Explicit implementation intentions

Είναι η διαδικασία του να καθορίζεις βήμα προς βήμα συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα σε οδηγήσουν στον στόχο.

Τα βήματα αυτά παρέχουν μια δομή οδηγίας στο υποσυνείδητο σου. Είναι σημαντικό να παρέχεις εξωτερικές και λεπτομερείς οδηγίες στο μυαλό σου. Οπότε αν νιώθεις αντίσταση, γράψε μια λίστα από βήματα.

Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κάποια μακροχρόνια δέσμευση, αντιμετωπίζουμε το μπέρδεμα που βιώνει ο εγκέφαλος μας να μας τοποθετήσει με ακρίβεια στο μέλλον.

Επειδή ο εγκέφαλος μας λειτουργεί για να κάνει καθορισμούς για το είδη υπάρχον περιβάλλον που βρισκόμαστε και να εντοπίζει σε αυτό απειλές ή ανταμοιβές, δυσκολεύεται να κάνει ακριβείς προβλέψεις για το μέλλον.

Όταν αυτό συνδυάζεται με την άμεση ανταμοιβή που θέλουμε να κερδίσουμε ξεφεύγοντας από την κατάσταση που μας δημιουργεί άγχος, δημιουργεί ένα είδος νοητικού παράδοξου, το λεγόμενο Hyperbolic discounting.

Η ταυτόχρονη συγκέντρωση σε αυτό που θέλεις τώρα με αυτό που θα κερδίσεις αργότερα είναι ένα κλειδί κινήτρου.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις την νοητική διχοτόμηση μεταξύ δύο διαφορετικών παρορμήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο εγκέφαλος σου:

Να ξεφύγεις από ένα μελλοντικό κίνδυνο ή να κινηθείς προς μια πιθανή ανταμοιβή;

Όταν δεν είμαστε εστιασμένοι σε κάτι ικανό να τραβήξει την προσοχή μας, τότε μπαίνουμε σε default network. Δηλαδή αναλαμβάνει ένα δίκτυο νευρώνων όπου μας τοποθετεί σε αυτόματο πιλότο. Το συγκεκριμένο δίκτυο ενεργοποιείται όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις που μας προκαλούν άγχος.

Όταν μεταφερόμαστε σε περιβάλλον που είναι διαφορετικό απ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει, ο εγκέφαλος μας προσπαθεί να χαρτογραφήσει την νέα περιοχή.

Η συνειδητή μετατόπιση της προσοχής από τον πιθανό κίνδυνο σε ένα θετικό κίνητρο είναι μια καλή αρχή για την επίτευξη ενός επιθυμητού αποτελέσματος.

Ανταγωνιζόμαστε με τον καλύτερο και ταυτόχρονα με τον χειρότερο εαυτό μας.

Ακόμα, η εντύπωση που θέλουμε να δώσουμε σε κάποιον καθορίζει το πως βλέπουμε εμείς τον άλλο.

Το οποίο ονομάζεται:

Impression management goal: Όταν προσπαθούμε να προβάλουμε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό προσωπικότητας, τότε αυξάνουμε υποσυνείδητα το standard της συγκεκριμένης συμπεριφοράς και στον άλλο.

Ωστόσο, η αξιολόγηση που θα κάνεις για το που θα στρέψεις την προσοχή σου στηρίζεται σε δύο ερωτήσεις:

Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις;

Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να αποφύγεις;

Αν αυτό που θέλεις είναι ισχυρότερο από αυτό που θέλεις να αποφύγεις το μυαλό σου αυτόματα θα σε σπρώξει προς τα εκεί.

Λοιπόν, τι επιλέγεις;

Όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια σου εδώ.

Να είσαι καλά φίλε

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr