Η Επίδραση της Τηλεόρασης στις Ανθρώπινες Σχέσεις

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αρκετή επίδραση και στις ανθρώπινες σχέσεις καθώς συχνά τους ωθεί στην απομόνωση. Ποια η επίδραση της τηλεόρασης;

Τις τελευταίες δεκαετίες, η τηλεόραση έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο κάθονται καθημερινά μπροστά από την μικρή οθόνη, και παρακολουθούν τα αγαπημένα τους προγράμματα.

Ωστόσο, η επίδραση της τηλεόρασης στην ζωή μας δεν είναι πάντα θετική. Πολλές φορές μάλιστα, ανάλογα και με την χρήση που κάνουμε, η τηλεόραση καταλήγει να είναι περισσότερο εχθρός μας παρά φίλος μας.

Σύμφωνα με μια έρευνα, το 2017 ο μέσος άνθρωπος παρακολουθούσε 238 λεπτά τηλεόραση την ημέρα, δηλαδή 3 ώρες και 58 λεπτά. Συνολικά, με δεδομένα από όλες τις χρονιές, το κάθε άτομο παρακολουθεί τηλεόραση πέντε ώρες και τέσσερα λεπτά ημερησίως, το οποίο μεταφράζεται σε 35.5 ώρες την εβδομάδα, και 77 μέρες τον χρόνο !

Ποια Είναι Όμως Η Επίδραση Της Τηλεόρασης Στην Ζωή Μας;Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αρκετή επίδραση και στις ανθρώπινες σχέσεις καθώς συχνά τους ωθεί στην απομόνωση. Ποια η επίδραση της τηλεόρασης;

Η απάντηση είναι ότι η τηλεόραση επιδρά με διάφορους και ποικίλους τρόπους πάνω μας.

Αρχικά, μας κάνει να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες που ανέφερα πιο πάνω, να χάνουμε πολύτιμο χρόνο από την ζωή μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Φαντάσου μόνο τι θα γινόταν αν μπορούσες να κερδίσεις 77 επιπλέον μέρες μέσα σε ένα έτος. Σίγουρα, θα είχες πολλά παραπάνω πράγματα να κάνεις. Θα είχες χρόνο να δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, να δημιουργήσεις κάτι δικό σου, να ξεκινήσεις το χόμπι που ποτέ σου δεν προλάβαινες να κάνεις. Να βγεις περισσότερο έξω και να γνωρίσεις κόσμο, καθώς και γυναίκες. Να μάθεις μια καινούρια ικανότητα, όπως μια ξένη γλώσσα ή κάτι που σου χρησιμεύει επαγγελματικά. Να πας ένα ταξίδι, και οτιδήποτε σε εμπόδιζε ο χρόνος μέχρι τώρα να κάνεις.

Η ζωή είναι πολύ μικρή και περνάει σαν αστραπή. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Η αξία του χρόνου, από τη δική μας οπτική γωνία…

Φυσικά, όλοι μας έχουμε ανάγκη από χαλάρωση και ηρεμία, ειδικά όταν γυρνάμε από μια φορτωμένη μέρα στο σπίτι και θέλουμε απλά να κάτσουμε και να χαλαρώσουμε.

Ωστόσο, θα είναι πολύ ωφέλιμο για εσένα να βάλεις κάποιο όριο στο πόση ώρα καθηλώνεσαι μπροστά από την τηλεόραση. Μην χάνεις πολύτιμο χρόνο από την ζωή σου, χρόνο που θα μπορούσες να αξιοποιήσεις για να χτίσεις το μέλλον σου.

Επιπλέον, στην τηλεόραση δεν βλέπουμε μόνο τα αγαπημένα μας προγράμματα. Βλέπουμε και διαφημίσεις.

Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος άνθρωπος βλέπει 5.000 διαφημίσεις κάθε μέρα ! Φαντάσου μόνο πόσες άχρηστες πληροφορίες μπαίνουν καθημερινά στον εγκέφαλό μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Επειδή σε υποσυνείδητο επίπεδο όλοι επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις που βλέπουμε, ακόμα κι αν νομίζουμε ότι δεν μας αγγίζουν, είναι πολύ σημαντικό όταν παρακολουθούμε ένα πρόγραμμα να κλείνουμε την τηλεόραση κατά την διάρκεια των διαφημίσεων.

Έχει αποδειχτεί ότι το αυξημένο ποσοστό των διαφημίσεων που βλέπει ένας άνθρωπος ημερησίως σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του καταναλωτισμού. Όσο περισσότερες διαφημίσεις βλέπουμε, τόσο μας δημιουργούνται ανάγκες που δεν ξέραμε ότι είχαμε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν βρισκόμαστε στο σουπερ-μάρκετ ή στα μαγαζιά, αγοράζουμε πάντα περισσότερα πράγματα απ΄ότι χρειαζόμαστε.

Πώς Επηρεάζει Όμως Η Τηλεόραση Τις Ανθρώπινες Σχέσεις;Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αρκετή επίδραση και στις ανθρώπινες σχέσεις καθώς συχνά τους ωθεί στην απομόνωση. Ποια η επίδραση της τηλεόρασης;

Με πολλούς τρόπους. Καταρχάς, η τηλεόραση προβάλλει κάποια συγκεκριμένα πρότυπα, ανδρικά και γυναικεία, και κατά ένα μεγάλο ποσοστό κατευθύνει την κοινωνία να φερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες σειρές πλέον έχουν σταματήσει να προβάλουν ένα υγιές οικογενειακό πρότυπο. Αντίθετα, προωθούν διαλυμένες οικογένειες, στις οποίες πολλές φορές το επίκεντρο είναι τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους, και οι εντάσεις-δράματα που υπάρχουν.

Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο άνθρωπος είναι μιμητικό ον. Σε μεγάλο βαθμό, μιμούμαστε ασυνείδητα αυτό που κάνουν οι άλλοι. Το αποτέλεσμα είναι το εξής: Όταν βομβαρδιζόμαστε διαρκώς από αρνητικά πρότυπα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να μιμηθούμε κάποιες συμπεριφορές και ασυνείδητα να φερθούμε κι εμείς το ίδιο.

Φυσικά, η τηλεόραση έχει πλέον και κάποια αρκετά ποιοτικά προγράμματα, που είναι απολαυστικό να τα βλέπεις και προβάλλουν θετικά πρότυπα. Το θέμα είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμμάτων δεν είναι τέτοια, και ότι τα ποιοτικά προγράμματα είναι λίγα.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο εξής: Η τηλεόραση παίζει μεγάλο ρόλο στο γεγονός ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό αντιστραφεί οι ρόλοι μεταξύ των δύο φύλων.

Τόσο τα πρότυπα που προβάλλονται μέσα από τις σειρές και τις ταινίες, όσο και ο μειωμένος χρόνος ανάμεσα στο ζευγάρι, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο κοινωνικό θέμα που δημιουργείται σταδιακά ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες.Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αρκετή επίδραση και στις ανθρώπινες σχέσεις καθώς συχνά τους ωθεί στην απομόνωση. Ποια η επίδραση της τηλεόρασης;

Οι γυναίκες παίρνουν ένα πολύ λανθασμένο πρότυπό μέσω των εκπομπών που συνήθως προβάλλονται, το οποίο τις κάνει να δίνουν έμφαση περισσότερο στην εξωτερική τους εμφάνιση, και να μπερδεύουν τον δυναμισμό με το να γίνονται αγενείς και να έχουν μειωτικές συμπεριφορές προς τους άντρες.

Από την άλλη, οι άντρες παρακολουθούν συνήθως στα προγράμματα της τηλεόρασης φοβισμένα αρσενικά, που τους λείπει η αυτοπεποίθηση και ο δυναμισμός, και που είναι σε μεγάλο βαθμό υποταγμένα στις συνθήκες της ζωής τους.

Επίσης, εάν το ζευγάρι σπαταλάει όλο του τον χρόνο για να δει τηλεόραση, τότε η σχέση καταλήγει να φθίνει σταδιακά, καθώς δεν περνάνε μαζί ποιοτικό χρόνο και δεν έχουν κοινές δραστηριότητες.

Μέσα στο ζευγάρι υπάρχουν σχέσεις αλληλεξάρτησης. Μάθε περισσότερα για αυτές στο παρακάτω επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika.

Η λύση δεν είναι φυσικά η τηλεόραση να φύγει από τις ζωές μας, καθώς είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας που μας  προσφέρει αρκετά θετικά πράγματα και σίγουρα μας χαλαρώνει. Η λύση είναι η τηλεόραση να μην είναι προτεραιότητά μας.

Προτεραιότητά μας θα ήταν ωφέλιμο να είναι η ζωή μας, οι άνθρωποι που αγαπάμε, και κυρίως το να αποκτήσουμε εμπειρίες δικές μας, και όχι να ζούμε μέσα από τις εμπειρίες των άλλων.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Οι ανθρώπινες σχέσεις δε χτίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται κόπο και πόνο. Μάθε περισσότερα εδώ.

Να είσαι καλά!

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.