Η Ικανότητα να Παίρνεις Αποφάσεις Ακόμα και Όταν δεν Θέλεις

Είναι πολλές οι φορές που δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Διάβασε τους λόγους που το μυαλό σου παίζει περίεργα παιχνίδια.

Εξάσκησε Την Ικανότητα Να Παίρνεις Αποφάσεις

Υπάρχουν αποφάσεις εύκολες και υπάρχουν και αυτές που για να τις πάρεις χρειάζεται χρόνος, νοητική προσπάθεια και υπολογισμοί που πολλές φορές καθιστούν την διαδικασία τόσο πολύπλοκη όσο και τη θεωρία αριθμών.

Πριν πάρουμε αποφάσεις, το σημαντικότερο κριτήριο που επεξεργαζόμαστε είναι οι επιδράσεις που θα έχουν στην ζωή μας και στην ζωή των ανθρώπων γύρω μας.

Όμως αυτή είναι η μισή ιστορία… Δες το βίντεο που ακολουθεί και δες πως μπορείς να ξεπεράσεις όλα αυτά που σε κρατάνε πίσω και δεν σε αφήνουν να πάρεις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό σου.

Οι Αποφάσεις Δεν Έχουν Μόνο Αποτελέσματα

Αν η καθημερινότητα μας τοποθετούνταν σε ένα πανόραμα και εμείς στεκόμασταν σαν παρατηρητές των κινήσεων μας, θα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Συνήθως αναρωτιόμαστε τι προσδιορίζει τις αποφάσεις μας ως καλές ή κακές και το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι και το αυτονόητο.

Ποιες Είναι Οι Επιδράσεις Τους Στην Ζωή Μας;

δύσκολες αποφάσεις

Αποδίδουμε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας στις αποφάσεις που παίρνουμε, όμως δεν είμαι απόλυτα σίγουρος κατά πόσο αυτή η οπτική είναι η συνολική εικόνα.

Και αυτό γιατί οι αποφάσεις μας δεν έχουν μόνο επιδράσεις αλλά και αιτίες.

Οι αποφάσεις που παίρνουμε επηρεάζονται από το τι συμβαίνει στο κεφάλι μας την συγκεκριμένη στιγμή που τις κάνουμε: την διάθεση μας, την ενέργεια μας, τις προσδοκίες μας αλλά και τις πεποιθήσεις μας.

Την στιγμή που αποκτούμε επίγνωση μιας απόφασης, εξαρτιόμαστε από τις συνθήκες και τις ρουτίνες της καθημερινότητας μας – συνθήκες που έχουν τοποθετηθεί πολύ πριν έρθει η στιγμή της απόφασης.

Το μυαλό είναι περίεργο εργαλείο. Όσο εξωπραγματικό και αν είναι, άλλο τόσο μπερδεύεται εύκολα.

Μπορεί να έχουμε τηρήσει για εβδομάδες μια διατροφή, όμως σε μια και μόνο στιγμή μπορεί να αποφασίσουμε να την σταματήσουμε ή να μην την τηρήσουμε.

Τα αίτια που προκάλεσαν την συγκεκριμένη απόφαση είναι πολλά και τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιθανό να μην τα γνωρίζουμε.

Ο αποφάσεις μας είναι προϊόντα νοητικών διεργασιών, όπου αυτές με την σειρά τους είναι προϊόντα των λεπτομερειών της ζωής μας.

Όλα συνδέονται.

Ικανότητα Να Παίρνεις Αποφάσεις Για Μια Οδοντόκρεμα!

αποφάσεις

Σου έχει συμβεί να βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ και να κάθεσαι μπροστά από ένα ράφι που μπορεί να έχει δημητριακά, οδοντόκρεμες ή οτιδήποτε άλλο και να μην μπορείς να αποφασίσεις τι θα πάρεις;

Είναι αυτές οι ξεχωριστές στιγμές που κάνεις δηλώσεις «αποκλείεται, δεν ξέρω τι να διαλέξω» και απορείς ακόμα και ο ίδιος με τον εαυτό σου.

Όταν θέλουμε να πάρουμε αποφάσεις, από την μικρότερη έως την μεγαλύτερη, χρησιμοποιούμε την υποκειμενική μας εμπειρία της δυσκολίας για να κατανοήσουμε πόσο χρόνο και ενέργεια θα χρειαστεί για να αποφασίσουμε.

Με λίγα λόγια, όταν θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση, ανακαλούμε στην εμπειρία μας για να καταλάβουμε πόσο εύκολη ή δύσκολη απόφαση έχουμε να πάρουμε.

Αν λοιπόν πάμε στο ράφι του μαγαζιού και έχουν προστεθεί τρεις νέες οδοντόκρεμες, το σύστημα μπερδεύεται γιατί έχουν προστεθεί νέα δεδομένα προς επεξεργασία.

Ακόμα, όσο περισσότερο προσπαθούμε να πάρουμε μια απόφαση, αυτή η έξτρα προσπάθεια δίνει σήμα στο μυαλό μας πως η απόφαση είναι σημαντική.

Και στο τέλος κυνηγάμε την ουρά μας για μια οδοντόκρεμα, μόνο που το μυαλό δεν βλέπει την οδοντόκρεμα, αλλά τα δεδομένα που την περιστοιχίζουν.

Και Ξαφνικά, Μια Απλή Απόφαση Γίνεται Πολύπλοκη Και Εμείς Μένουμε Με Την Απορία.

μένουμε με την απορία

Αν στην παραπάνω συνταγή προσθέσεις πως η σύγχρονη αγορά έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μας μπερδεύει ακόμα περισσότερο, έτοιμο το γλυκό!

Αλήθεια τώρα, σε τι χρειαζόμαστε 22 διαφορετικά είδη από πατατάκια και 50 διαφορετικά αφρόλουτρα;

Αυτή η πληθώρα επιλογών μας δημιουργεί άγχος για το κατά πόσο οι αποφάσεις μας θα είναι οι βέλτιστες. Προσπαθούμε να επεξεργαστούμε σενάρια συνεπειών, να ορίσουμε κριτήρια και να αισθανθούμε όσο γίνεται καλύτερα με τις αποφάσεις μας.

Όπως για παράδειγμα όταν θέλεις να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου σε μια γυναίκα, αλλά ο φόβος σε παραλύει, όπως μπορείς να δεις στο βίντεο εδώ.

Τώρα, αν κλείσεις απλά τα μάτια και διαλέξεις οδοντόκρεμα αντί να ξοδέψεις 10 λεπτά παίζοντας σκάκι, δύσκολα μπορώ να φανταστώ την διαφορά στην ποιότητα. Εξάσκησε λοιπόν την ικανότητα να παίρνεις αποφάσεις γρήγορα.

Μια τέτοια απόφαση πήραμε στο ταξίδι του Men Of Style στην Κρήτη, όπου κάναμε τατουάζ και μοιραστήκαμε μαζί σας την εμπειρία.

Οι Αποφάσεις Είναι Μια Εσωτερική Διαδικασία Εξερεύνησης

Όταν έρχεται η ώρα να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, δεν έχει να κάνει μόνο με το ξεκαθάρισμα του τι θέλουμε.

Είναι αμέτρητες οι φορές που ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε και τελικά επιλέγουμε το ακριβώς αντίθετο.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν θέλουμε μόνο ένα πράγμα.

Τα κίνητρα μας τις περισσότερες φορές μοιάζουν με γρίφους, που από την μια φανερώνουν τις επιλογές μας και από την άλλη αποκαλύπτουν τις πραγματικές μας ανάγκες.

Ανάγκες, που δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αν τελικά ικανοποιηθούν.

Οι αποφάσεις μας είναι σαν χρονοταξιδιώτες.

Ενώνουν το παρελθόν με το μέλλον με περίεργους τρόπους και ταυτόχρονα ακροβατούν ανάμεσα στο βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.

Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τα κέρδη και τα κόστη που θα έχουμε στο σύντομο αλλά και στο μακρινό μέλλον και κάπου εκεί το χάνουμε.

Ωστόσο, καλύτερα να πάρεις αποφάσεις και τελικά να βγουν λανθασμένες, παρά να μην πάρεις καθόλου.

Αξιολογείς τα κίνητρα σου, κάνεις ένα τσεκ για το πόσο καλά αισθάνεσαι με αυτά και πορεύεσαι.

πάρε τις αποφάσεις σου

Οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση των αποφάσεων σου, θα είσαι πάντα υπόλογος αυτών και αυτό ονομάζεται υπευθυνότητα.

Απλά μέσα σε αυτό το ατέρμονο νοητικό ταξίδι, υπάρχει περίπτωση να χαθούμε τόσο πολύ στην σκέψη του τι έχουμε να χάσουμε, με αποτέλεσμα να χάνουμε σε εμπειρία ζωής.

Όπως έγραψα και πριν…

Η σχέση που έχουμε με τα κίνητρα μας θα καθορίσει και την σχέση που θα δημιουργήσουμε με τα αποτελέσματα των αποφάσεων μας.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα εργαλεία για την προσωπική σου ανάπτυξη και πως να παίρνεις αποφάσεις αποτελεσματικά, τότε δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr