Η Μαγεία του να Ρισκάρεις στην Ζωή

Η Μαγεία του να Ρισκάρεις στην Ζωή

Τι Συμβαίνει Όταν Ρισκάρεις Στην Ζωή

Όταν αποφασίσεις να ρισκάρεις αυτομάτως μεταφέρεσαι σε μια άλλη διάσταση. Στο μέρος όπου όλα είναι πιθανά να συμβούν, ακόμα και τα πιο τρελά σου όνειρα και ταυτόχρονα σε ένα μέρος όπου όλα είναι πιθανό να διαλυθούν πριν καν ξεκινήσουν.

Όταν ρισκάρεις στην ζωή έρχεσαι αντιμέτωπος με τα μεγαλύτερα όνειρα και τους πιο τρομακτικούς σου φόβους. Για αυτό και πολλοί από εμάς δεν ρισκάρουν ποτέ ή το κάνουν σε ποσότητες σταγονόμετρου.

Και όπως με όλα τα πράγματα στην ζωή, όταν ρισκάρεις υπάρχει ένα κέρδος και ένα κόστος.

Τι Συμβαίνει Όταν ΔΕΝ Ρισκάρεις

ρισκάρεις στη ζωή

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να κάνεις κάτι καινούργιο που ταυτόχρονα σε τρομάζει; Το μυαλό εκείνη την στιγμή παίζει περίεργα παιχνίδια και σε μεταφέρει σε διάφορα μέρη.

Στην αρχή σκέφτεσαι όλα τα οφέλη που θα έχεις αν ρισκάρεις και τελικά όλα πάνε όπως ήθελες. Οι ανταμοιβές ξεχωριστές και η απόλαυση μοναδική.

Μετά από λίγο όμως, η κατάσταση αλλάζει.

Αρχίζεις να σκέφτεσαι τις πιθανότητες αποτυχίας που υπάρχουν. Στην συνέχεια μεγεθύνονται στην φαντασία σου και αρχίζεις να παίρνεις σαν δεδομένη την αποτυχία.

Το επόμενο βήμα σκέψης είναι να σκέφτεσαι τι θα συμβεί αφού ρισκάρεις και έχεις αποτύχει. Όλες τις μεταβλητές που σε αφήνουν μετέωρο σε μια χαοτική κατάσταση που έχεις την πεποίθηση πως πιθανότατα δεν θα καταφέρεις να ανταποκριθείς.

Όταν θέλεις να ρισκάρεις κάνεις κατά μέτωπο επίθεση στο άγνωστο.

Και στο άγνωστο κρύβονται όλοι οι φόβοι και ανασφάλειες μας. Όλα αυτά που μας τρομάζουν και πολλές φορές θέλουμε να αποφύγουμε.

Στο άγνωστο βρίσκεται ένα μοντέλο του εαυτού μας όπου είναι ανήμπορο και δεν γνωρίζει τι θα έρθει στο μέλλον. Και αυτό το συναίσθημα είναι τρομακτικό.

Δεν είναι εύκολο να ρισκάρεις συνέχεια.

Το πρόβλημα όμως μα το να ρισκάρεις είναι πως η αξιολόγηση όχι μόνο δεν είναι πάντα αντικειμενική αλλά δεν είναι και εύκολη.

Σκέφτεσαι τι έχεις να κερδίσεις και τι έχεις να χάσεις. Ζυγίζεις την ασφάλεια που σου προσφέρει το παρόν με την ανασφάλεια του μέλλοντος.

Από την άλλη, όταν θέλεις να ρισκάρεις, δεν το αποφασίζεις χωρίς λόγο.

Αντιθέτως μάλιστα.

Το κάνεις γιατί μια κατάσταση που πιστεύεις πως βρίσκεται κοντά σου, θέλεις να την κάνεις δική σου.

Αλλά για να το κάνεις χρειάζεται να ρισκάρεις και να την διεκδικήσεις.

Και κάπως έτσι ξεκινάει ένα παιχνίδι μυαλού.

Να μείνεις στην βολή σου και στο γνώριμο ή να κάνεις μετάβαση στο άγνωστο;

Έχουμε συζητήσει και παλιότερα το μεγάλο ζήτημα του φόβου έκθεσης και πώς μπορεί να επηρεάσει την ζωή σου. Δες το σχετικό επεισόδιο από το Apla + Andrika

Τι Συμβαίνει Όταν Τελικά το Αποφασίζεις;

ρισκάρεις στη ζωή

Όταν δεν ρισκάρεις δύο είναι τα σίγουρα ενδεχόμενα: πρώτον, θα μείνεις εκεί που είσαι κα δεύτερον δεν θα μάθεις ποτέ τις πραγματικές σου δυνατότητες.

Και αυτό είναι σκληρό.

Όταν ρισκάρεις αποκαλύπτεις τα όρια σου στο ίδιο σου τον εαυτό. Τον εισάγεις σε καταστάσεις που είναι πρόκληση και τον φέρνεις ενώπιον με δύσκολες αποφάσεις και με ικανότητες νέες που πρέπει να κερδηθούν.

Και φυσικά αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

Η έκθεση στο άγνωστο δεν είναι για κανέναν εύκολη υπόθεση και ούτε ήταν ποτέ. Όμως για να κάνεις τα επόμενα βήματα σε οποιοδήποτε τομέα, θα χρειαστεί να ρισκάρεις και να διεκδικήσεις νέες καταστάσεις.

Και αυτές οι καταστάσεις είναι απαιτητικές και επίπονες.

Όταν ρισκάρεις παίζεις εναντίον του μυαλού σου. Ενός όμως πολύ συγκεκριμένου μέρους του μυαλού σου. Αυτού που κρύβει φόβους και παρελθοντικές αποτυχίες που σε στοιχειώνουν και σου φωνάζουν να μην προσπαθήσεις πάλι γιατί να αποτύχεις.

Και το μυαλό μας είναι περίεργος αντίπαλος γιατί γνωρίζεις όλες τις αδυναμίες μας.

Το δεδομένο βέβαια όταν αποφασίζεις να ρισκάρεις είναι ο φόβος της αποτυχίας. Ένας μόνιμος συνοδηγός σε κάθε διαδρομή που θα αποφασίζεις να διανύσεις.

Μαζί με τον φόβο όμως, κάθε φορά που ρισκάρεις, είναι παρόν και η ανακάλυψη ενός νοήματος.

Δεν γίνεται να μην ρισκάρεις και να καταλάβεις σε βάθος τι έχει μεγαλύτερο και σημαντικότερο νόημα για εσένα. Και για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να κατευθυνθείς σε άγνωστα μονοπάτια.

Ακόμα και το φλερτ, είναι ένα άγνωστο μονοπάτι και μερικές φορές αναρωτιέσαι ίσως πώς μπορείς να πάρεις το ρίσκο χωρίς να φανεί απελπισία. Υπάρχει τρόπος και τον έχουμε αναλύσει σε παλιότερο video

Γιατί κάθε φορά που θα το κάνεις, κάθε φορά που θα πιέζεις τους τοίχους της άνεσης σου, θα ανακαλύπτεις όλο και περισσότερο τον αληθινό σου εαυτό.

Τι σου αρέσει περισσότερο να κάνεις, ποιες είναι οι πραγματικές σου δυνατότητες και τι σε κάνει να νιώθεις περισσότερο ξεχωριστός.

Βέβαια δεν είναι εύκολο να ρισκάρεις σε μεγάλο βαθμό από την αρχή. Η ζώνη άνεσης έχεις τα όρια της και για να τα ξεπεράσεις χρειάζεται υπομονή και να πας βήμα προς βήμα.

Με πιο απλά λόγια, ένα μικρό ρίσκο την φορά.

Καθώς περνάει η χρόνος, το ψυχολογικό ανοσοποιητικό σου σύστημα θα αρχίσει να ισχυροποιείται και τα ρίσκα που θα θέλεις να πάρεις θα είναι πιο εύκολο να τα δημιουργήσεις.

Και κάθε φορά που θα ρισκάρεις θα ανακαλύπτεις νέα πράγματα για τον εαυτό σου, νέα πράγματα για τις ικανότητες σου και φυσικά για το τι μπορείς να καταφέρεις αλλά και πως διαχειρίζεσαι νέες προκλήσεις όπως και αποτυχίες.

Όταν ρισκάρεις προσφέρεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να διεκδικήσει νέους κόσμους, καλύτερες καταστάσεις και να ανακαλύψεις τι σου ταιριάζει περισσότερο.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ρισκάρεις. Είναι μια επιλογή που θα χρειαστεί να ανακαλύψεις το κίνητρο που κρύβεται πίσω της. Πόσο πολύ θέλεις το επόμενο βήμα και πόσο έτοιμος είσαι να το κάνεις πραγματικότητα.

Να είσαι καλά

Εάν θέλεις κι εσύ να ανακαλύψεις τα όρια του εαυτού σου, δες εδώ.

Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο Άνδρας Αξίας, εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr