Η Πραγματική Έννοια της Υπευθυνότητας!

Η αίσθηση υπευθυνότητας δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν την έχουν σίγουρα όλοι οι άνθρωποι και μάλιστα είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά την κατανοούν.

Το θέμα της υπευθυνότητας η αλήθεια είναι πως μπορεί να γίνει εξαιρετικά πολύπλοκο αφού η ευθύνη δεν έχει μέτρο σύγκρισης.

Από την άλλη, όσο κλισέ και αν είναι πρέπει να πω την φράση:

«Με την μεγάλη δύναμη, έρχεται και μεγάλη υπευθυνότητα».

Και το μυαλό όλων πηγαίνει στον θείο του Spiderman.

Ξέρω πως είναι μια φράση που έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές, όμως δεν είναι απλά μια φράση. Είναι κάτι πολύ παραπάνω.

Κάτι Σημαντικό Περί ΥπευθυνότηταςΗ αίσθηση υπευθυνότητας δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν την έχουν σίγουρα όλοι οι άνθρωποι και μάλιστα είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά την κατανοούν.

Μπορεί η παραπάνω φράση να είναι γνωστή, εδικά στο ζήτημα της υπευθυνότητας, όμως αποκτά μα εντελώς διαφορετική δυναμική αν την αντιστρέψουμε!

Με την μεγάλη υπευθυνότητα, έρχεται και μεγάλη δύναμη.

Όσο περισσότερο αποδεχόμαστε μεγαλύτερη ευθύνη στην ζωή μας, τόσο μεγαλύτερη δύναμη αποκτάμε, ειδικά όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη των προβλημάτων μας.

Ξέρεις, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν αναλαμβάνω κανένα στάδιο υπευθυνότητας επειδή πιστεύω πως το πρόβλημα ή το λάθος που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι δικό μου.

Και σε αυτό το σημείο το ζήτημα γίνεται λίγο λεπτό.

Πολλές φορές το λάθος και η υπευθυνότητα είναι απόλυτα συνυφασμένα στην κουλτούρα μας.

Όμως δεν είναι τα ίδια πράγματα.

Η κουλτούρα μάς επηρεάζει σε πολλούς τομείς. Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο που αφορά το φλερτ.

Τρόπος Σκέψης Που Πρέπει Να Έχεις Όταν Διεκδικείς Μια Γυναίκα Σου Αρέσει!

Τι θέλω να πω. Αν χτυπήσω κάποιον με το αμάξι μου και φταίω, τότε το λάθος και το θέμα της υπευθυνότητας είναι και τα δύο δικό μου ζήτημα. Ακόμα και αν σε χτύπησα από ατύχημα, και πάλι είμαι υπεύθυνος. Και κάπως έτσι δουλεύει το λάθος στην κοινωνία.

Αν τα κάνεις χάλια είναι δική σου ευθύνη να τα κάνεις σωστά. Και έτσι πρέπει να είναι.

Υπάρχουν όμως και προβλήματα που δεν είναι δικό μας λάθος αλλά είμαστε υπεύθυνοι για αυτά.

Πάρε για παράδειγμα έναν δικαστή. Δεν επιλέγει τις υποθέσεις που δικάζει, δεν έχει διαπράξει εκείνος την παρανομία, δεν ήταν μάρτυρας στο έγκλημα αλλά είναι υπεύθυνος για την υπόθεση.

Ουσιαστικά είναι υπεύθυνος για τις επιπτώσεις.

Πρέπει να αξιολογήσει τα κριτήρια και να ορίσει παραμέτρους υπευθυνότητας.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως πολλές φορές είμαστε υπεύθυνοι για εμπειρίες που είναι δικό μας λάθος. Έτσι είναι η ζωή.

Το λάθος όμως είναι παρελθοντικού χρόνου, το θέμα της υπευθυνότητας είναι παρόντα χρόνου. Το λάθος προκύπτει από επιλογές που έχουν ήδη γίνει. Η ευθύνη είναι αποτέλεσμα επιλογών που κάνουμε κάθε δευτερόλεπτο.

Ζητήματα ΥπευθυνότηταςΗ αίσθηση υπευθυνότητας δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν την έχουν σίγουρα όλοι οι άνθρωποι και μάλιστα είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά την κατανοούν.

Για αρκετό καιρό είχα θέμα απόρριψης από τις γυναίκες.

Όταν μια γυναίκα με απέρριπτε, τότε συνέβαινε κάτι πολύ συγκεκριμένο: Κάποιος έπρεπε να φταίει.

Στην αρχή έφταιγα μόνο εγώ. Τουλάχιστον στο μυαλό μου. Κάτι είχα κάνει λάθος και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η γυναίκα να με απορρίψει.

Επειδή όμως κάποια στιγμή βαρέθηκα να κατηγορώ συνεχώς τον εαυτό μου, δεν ήταν και εύκολο, σειρά είχαν ο γυναίκες που με απέρριπταν.

Κάτι έπρεπε να είχαν κάνει εκείνες λάθος ή πιθανότατα να είχαν οι ίδιες θέμα.

Φυσικά, τα όρια της υπευθυνότητας με το δριμύ κατηγορώ δεν είναι πολύ λεπτά.

Είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορήσουμε κάποιον από το να αναλάβουμε την ευθύνη. Ακόμα και αν αυτός ο κάποιος είναι ο εαυτός μας.

Η αλήθεια ήταν πως η απόρριψη μου υπενθύμιζε όλα όσα πίστευα πως είχα και δεν αρκούσαν. Πράγματα που δεν μπορούσα να αποδεχτώ. Αποκάλυπταν πεποιθήσεις που όταν άρχισα να τις δω, δεν μου άρεσαν, παρόλο που δεν ήταν εύκολο να τις αντιμετωπίσω.

Η απόρριψη ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα στο λάθος και την υπευθυνότητα.

Ο φόβος γεννάει πολλά προβλήματα. Κάποια από αυτά μπορείς να τα τσεκάρεις στο βίντεο από την εκπομπή μας Apla+Andrika, που ακολουθεί.

Φοβάμαι Να Εκτεθώ Και Αγχώνομαι - Apla + Andrika #043

Δεν γνωρίζεις ποιος φταίει και αν πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη.

Φυσικά μετά από καιρό, αρχίζεις να καταλαβαίνεις καλύτερα πως τα όρια υπευθυνότητας που τελικά αναλαμβάνεις γίνονται και πιο ξεκάθαρα και πιο ποιοτικά.

Δηλαδή, η απόρριψη πολλές φορές είναι θέμα συνθηκών ή κάποιου λάθους που όντως μπορεί να έκανες. Αυτό που αλλάζει όμως είναι η συνειδητοποίηση πως η ευθύνη που αναλαμβάνεις είναι για αυτά που μπορείς να ελέγξεις, όσο μπορείς.

Δεν έχει να κάνει πάντα με εσένα ή την γυναίκα, ή κάποιες φορές είναι και τα δύο.

Απλά συνειδητοποιείς πως είναι απόλυτα να μην αρέσεις σε όλους. Και αυτό σε φέρνει αντιμέτωπο με το πόσο αρέσεις στον εαυτό σου. Αν δεν αρέσεις στον εαυτό σου, τότε η απόρριψη πάντα θα ενοχλεί.

Οπότε η ευθύνη αρχίζει και γίνεται πιο συγκεκριμένη και ξεκαθαρίζεις το σημείο που τελικά θα εστιάσεις.

Έτσι και αλλιώς, όλοι θέλουμε την ευθύνη για τις επιτυχίες αλλά για τις αποτυχίες όλοι θα προτιμούσαμε να τραβήξουμε απέξω την ουρά μας. Έτσι πάει και είναι λογικό.

Όμως τα προβλήματα και τα λάθη, όταν πέφτουν στην πλάτη μας, είτε τα προκαλέσαμε εμείς είτε όχι, είναι θέμα δικής μας υπευθυνότητας να τα διαχειριστούμε.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Είσαι υπεύθυνος του εαυτού σου. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου ξεκινώντας από εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr