Η Σκιά στο Κατώφλι: Όταν η Ανάγκη για Αποδοχή Μπλοκάρει την Απόδοση σου

αποδοχή και γυναίκες.

Η Ανάγκη Για Αποδοχή Μπλοκάρει Την Απόδοση Σου

Θα με αποδεχτούν; Αν σκεφτούν πως είμαι περίεργος; Σκέψεις σαν αυτές, καθιστούν την ανάγκη για αποδοχή πρώτη προτεραιότητα.

Θέλω να εκφράσω αυτό που θέλω αλλά παγώνω και μόνο στην ιδέα.

Όλοι έχουμε ζήσει στιγμές σαν αυτή. Θέλεις να αποδόσεις και κυρίως να κάνεις καλή εντύπωση. Όμως, το ουσιαστικό ερώτημα είναι σε ποιον.

Θέλεις πράγματι την αποδοχή από τις γυναίκες, γιατί αν δεν την έχεις θα σημαίνει ένα δυσοίωνο μέλλον ή στην ουσία θέλεις την αποδοχή από τον εαυτό σου;

Την επιβεβαίωση πως ξεπέρασες εξωτερικά εμπόδια και τελικά έκανες αυτό που ήθελες;

αποδοχή

Η Ανάγκη Για Αποδοχή Μπλοκάρει Την Απόδοση Και Ξεκινά Πόλεμο

Την ανάγκη για αποδοχή την έχουμε όλοι. Και την στιγμή που θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση είναι και η στιγμή που το μυαλό σου θα σε προδώσει περισσότερο.

Όταν αποφασίζεις να μιλήσεις στην γυναίκα που σου αρέσει, η πιθανή της αντίδραση μεγεθύνεται τόσο πολύ στο μυαλό σου όπου ξεχνάς να πεις ακόμα και τα βασικά.

Δες γιατί είναι σημαντικό να εκφράσεις τις ερωτικές σου προθέσεις σε μια γυναίκα, ηδη από την αρχή της γνωριμίας.

Η συγκεκριμένη αντίδραση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο όμως είναι παρόν στις στιγμές που θεωρούμε πιο σημαντικές.

Το πάγωμα αυτό εμφανίζεται όταν η απόδοση μπροστά σε κάποιο κοινό έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς.

Όμως όχι σε οποιοδήποτε κοινό.

Το κοινό αντιπροσωπεύει κάποιον όπου η γνώμη του είναι ότι πιο σημαντικό για εσένα την δεδομένη στιγμή.

Μπορεί να πιστεύεις, και είναι απόλυτα λογικό, πως το πάγωμα που αισθάνεσαι επειδή θεωρείς πως η αποδοχή από το άλλο άτομο είναι σημαντική, να οφείλεται στην φύση και δομή της εκάστοτε κατάστασης.

Όμως το πάγωμα οφείλεται σε κάποια εσωτερική ανασφάλεια.

Για να μπορέσεις να αποκτήσεις μια πιο σφαιρική ματιά του συναισθήματος που ενδεχομένως  σε μπλοκάρει όταν θέλεις να εκφραστείς με τον οποιοδήποτε τρόπο, φαντάσου το εξής:

Αρχικά επέλεξε το τι θέλεις να εκφράσεις σε μια γυναίκα που σου αρέσει. Έπειτα, φαντάσου πως την προσεγγίζεις και καθώς είναι τελείως άγνωστη, προσπάθησε να εντοπίσεις τα συναισθήματα που βιώνεις.

Τι σκέφτεσαι και τι πιστεύεις πως θα συμβεί;

Οι σκέψεις αυτές είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για το τι πρόκειται να κάνεις έπειτα. Ή για το τι δεν πρόκειται να κάνεις.

Το Τίμημα Της Ανασφάλειας

ανασφάλεια

Η ανασφάλεια που αισθάνεσαι είναι η ανάγκη για αποδοχή που θεωρείς πως έχεις ανάγκη από μια αντίδραση. Διαλύει την ικανότητα όχι μόνο να επικοινωνήσεις με τους άλλους, στο επίπεδο που θέλεις, αλλά κυρίως:

Να επικοινωνήσεις με τον εαυτό σου την στιγμή που το χρειάζεσαι περισσότερο.

Η ανασφάλεια και η ανάγκη για αποδοχή δημιουργεί ένα τούνελ εστίασης όπου η εικόνα που θα σχηματίσουν οι άλλοι για εσένα είναι ότι πιο σημαντικό.

Οι υποθέσεις και πιθανότητες που σχηματίζονται στο μυαλό σου για το τι θα συμβεί αν η αποδοχή τελικά δεν έρθει, σε κάνουν να εστιάζεις σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θεωρείς αρνητικά.

Η ανασφάλεια πολλαπλασιάζει τις αμφιβολίες που έχεις για τον εαυτό σου.

Αντί να σκέφτεσαι τους καλύτερους τρόπους για να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις, εστιάζεις στο τι θα κάνεις και πως θα αντιμετωπίσεις την ενδεχόμενη απόρριψη.

Όμως το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια…

Όταν έχεις βομβαρδιστεί από σκέψεις που φωνάζουν πως οι πιθανότητες να απορριφθείς ή να μην έχεις αποδοχή είναι ατελείωτες, θα συμπεριφερθείς σαν να έχεις ήδη απορριφθεί.

Εκεί λοιπόν που ήθελες να μιλήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ταυτόχρονα, όταν πιστεύεις πως δεν θα πάρεις την αποδοχή, τείνεις να κλείνεσαι στον εαυτό σου και φτάνεις στο σημείο να μην έχεις κίνητρο ούτε καν να μιλήσεις.

Όμως, ένας μεγάλος αριθμός από ευκαιρίες κρύβεται πίσω από τους ανθρώπους που αποφασίζεις να επικοινωνήσεις μαζί τους.

Μπορεί να είναι η γυναίκα που σου αρέσει και θέλεις να την προσεγγίσεις, μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης ή πολύ απλά ο διαχειριστής της πολυκατοικίας σου.

Και μπορεί η κατάσταση που θέλεις να εισάγεις τον εαυτό σου να είναι όντως σημαντική, όμως οι άνθρωποι που την διαμορφώνουν είναι σημαντικότεροι.

Όταν η ανασφάλεια και η ανάγκη για αποδοχή επιτίθενται, τα γεγονότα και η λογική δεν έχουν δύναμη. Τα συναισθήματα που σε διακατέχουν εκείνη την στιγμή, είναι μια κινούμενη άμμος που σε ρουφάει όλο και βαθύτερα.

Όταν η ανασφάλεια και η ανάγκη για αποδοχή χτυπούν, κάνει την εμφάνιση της μια σκιά. Μια σκιά στα θέλω σου, στις ανάγκες σου και στις προτεραιότητες σου.

Η Σκιά

Πριν συνεχίσεις παρακολούθησε το βίντεο για όλα αυτά που σε κρατάνε πίσω.

Την στιγμή που θέλεις να αποδόσεις περισσότερο είναι σαν να εμφανίζεται ένας δεύτερος εαυτός που σε κρατά πίσω. Κρατά φυλακισμένες τις επιθυμίες σου και δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς ένα καλύτερο μέλλον, όπου τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να πάνε καλύτερα.

Η σκιά αντιπροσωπεύει οτιδήποτε δεν θέλουμε να είμαστε ή να κάνουμε. Την εικόνα του τι φοβόμαστε πως είμαστε.

Η σκιά έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά από τον Ψυχίατρο Carl Jung, και αντιπροσωπεύει οτιδήποτε θεωρούμε μη αποδεχτό, κακό ή κατώτερο.

Είναι η συσσώρευση όλων των ψυχικών φαινομένων όπου παρουσιάζουν μη συμβατότητα με την οποιαδήποτε συνειδητή απόφαση ή επιλογή κάνουμε την κάθε στιγμή.

Η σκιά αντιπροσωπεύει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας.

Είναι ένα αντίβαρο. Την στιγμή που θέλεις να εκφράσεις αυτό που θέλεις ή αισθάνεσαι, ένα βαρίδι πέφτει στο άλλο μέρος της ζυγαριάς που σου λέει πως η ανάγκη για αποδοχή είναι σημαντικότερη από αυτό που δηλώνεις στον εαυτό σου πως θέλεις.

Ακριβώς εκείνη την στιγμή λοιπόν, το ενδεχόμενο να μην έχεις αποδοχή ή να απορριφθείς είναι σημαντικότερο από το εκφράσεις αυτό που θέλεις.

Η σκιά είναι ένα από τα πιο παράξενα και ταυτόχρονα πιο ενδιαφέροντα εσωτερικά παράδοξα.

Η Ανάγκη Για Αποδοχή Μπλοκάρει Τις Σωστές Αποφάσεις

ανάγκη για αποδοχή και σωστές αποφάσεις

Την στιγμή που θέλεις να προσεγγίσεις βρίσκεσαι στο κατώφλι συνεχόμενων επιλογών που πρέπει να μεταμορφωθούν σε αποφάσεις.

Πιστεύεις πως έχεις αξία και πως το να μιλήσεις σε μια άγνωστη δεν είναι τόσο σημαντικό αλλά και πως ούτε η ζωή σου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου όμως και όταν τελικά αποφασίζεις να μιλήσεις και να εκφραστείς, συμβαίνει το εξής εκπληκτικό:

Κοιτάς ενδόμυχα τον εαυτό σου και παρατηρείς κάτι που δεν σου αρέσει. Κάτι που πιστεύεις πως δεν είναι αρκετό, κάτι που θεωρείς πως δεν θα γίνει αποδεχτό.

Και η απόφαση να κάνεις το βήμα προς αυτό που θέλεις γλιστρά μέσα από τα χέρια σου.

Ακριβώς την στιγμή που αντικρίζουμε κατάματα την σκιά, βρίσκουμε ένα στοιχείο που μας κάνει να αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας. Προσπαθώντας να ξεφύγουμε, αναζητάμε διακαώς μια εξωτερική πηγή που θα αντισταθμίσει την έλλειψη αξίας που πιστεύουμε πως έχουμε.

Και η ανάγκη για αποδοχή εμφανίζεται.

Όμως η σκιά σε αποτρέπει από το να εκφράσεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Κοιτάς μέσα σου, βλέπεις κάτι που δεν σου αρέσει και αποφασίζεις πως πρέπει να μείνει κρυφό, μακριά από το φως της ενδεχόμενης κριτικής.

Καθώς μεγαλώνουμε, συγκεντρωνόμαστε περισσότερο στον εξωτερικό κόσμο παρά στον εσωτερικό.

Η αποδοχή που μας προσφέρουν τα εξωτερικά στοιχεία καθορίζουν το αν θα μας προσφέρει αποδοχή ο εαυτό μας.

Όμως, αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα:

Για να κρύψουμε τις ελλείψεις μας από τους άλλους, δημιουργούμε ένα κρυφό μέρος για να στοιβάξουμε όλες αυτές τις ανασφάλειες.

Και τελικά αυτό το σκοτεινό μέρος γίνεται κομμάτι του εαυτού μας.

Όμως, το ταξίδι προς την έκφραση είναι μονόδρομος.

Επίλογος

επειτυχία

Η εξωτερική πραγματικότητα δεν είναι η αυθεντία που χρειάζεσαι την αποδοχή της αλλά ο ίδιος σου ο εαυτός.

Η σκιά έχει και διαφορετική μορφή την κάθε στιγμή που θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Το να την εντοπίσεις, θα σου προσφέρει το πλεονέκτημα να αποκτήσεις επίγνωση του τι θέλεις να κρύψεις, του τι θέλεις να αποφύγεις.

Μόνο αν αντιληφθείς το πώς σε περιορίζει θα μπορέσεις να στρέψεις την προσοχή σου προς αυτό που θέλεις.

Η δύναμη της σκιάς προκύπτει από την απόφαση σου να την κρύψεις. Αν την ρίξεις στο φώς θα χάσει αυτόματα το κάθε προνόμιο που είχε στο παρελθόν. Η ανάγκη για αποδοχή μπλοκάρει την απόδοση σου όσο της το επιτρέπεις.

Δες εδώ το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την αλλαγή στον τρόπο σκέψης που σου είναι απαραίτητη.

Όλοι έχουμε μια σκιά να ρίχνει μαύρο φως στις στιγμές που θα θέλαμε να φωτίσουμε. Όμως, αυτό που θέλεις να εκφράσεις και φοβάσαι περισσότερο, έχει ανάγκη μόνο την δική σου αποδοχή. Κανενός άλλου.

Κουράστηκες να μην παίρνεις αυτό που σου αξίζει στο φλερτ και τις γυναίκες; Υπάρχει λύση. Πάτα εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr