Η Υπομονή Είναι κάτι που Κάνεις, Όχι κάτι που Είσαι

Η υπομονή είναι ένα από τα στοιχεία του χαρακτήρα μας που όλοι πρέπει συνεχώς να εξασκούμε και να βελτιώνουμε. Μάθε σήμερα πως υπομονή κάνεις, δεν είσαι!

Η υπομονή είναι αρετή και προσωπικά θεωρώ πως δεν είμαι και ο πιο υπομονετικός άνθρωπος στον κόσμο. Βασικά πιστεύω πως ισχύει το αντίθετο.

Ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που θέλω να κάνω πολύ, ο χρόνος φαίνεται να μην περνάει με τίποτα και η υπομονή μου δεν δουλεύει για κανένα λόγο.

Όλοι μας θα θέλαμε να είχαμε την πολυτέλεια να ήμασταν περισσότερο υπομονετικοί. Όμως λίγο η καθημερινότητα, λίγο όλα αυτά που θέλουμε να έρθουν πιο γρήγορα και λίγο πως συμβαίνουν διάφορα απρόβλεπτα που δοκιμάζουν την υπομονή μας με χίλιους δύο τρόπους.

Και όταν φτάνουμε στο σημείο που αγγίζουμε όριο, η υπομονή μας γίνεται μπαλόνι έτοιμο να σκάσει.

Η Υπομονή δεν Χρειάζεται να Είναι ΜόνιμηΗ υπομονή είναι ένα από τα στοιχεία του χαρακτήρα μας που όλοι πρέπει συνεχώς να εξασκούμε και να βελτιώνουμε. Μάθε σήμερα πως υπομονή κάνεις, δεν είσαι!

Συνήθως η υπομονή μας δοκιμάζεται όταν καλούμαστε για παράδειγμα να τα παρατήσουμε από μια δύσκολη δραστηριότητα.

Όταν δουλεύουμε πολλές ώρες ή αυτό που κάνουμε είναι δύσκολο, φτάνουμε σε κάποιο σημείο όπου η υπομονή μας εξαντλείται, η θέληση μας εξασθενεί και το μυαλό μας ταξιδεύει κάπου αλλού. Κάπου που θα θέλαμε να ήμασταν περισσότερο.

Αν λοιπόν σκεφτούμε πως η υπομονή μας δοκιμάζεται όταν χρειάζεται να κάνουμε κάτι απαιτητικό ή κάτι όχι και τόσο ευχάριστο, συνήθως η συγκέντρωση μας παίζει περίεργα παιχνίδια.

Βασικά, εστιάζουμε πάρα πολύ σε αυτό που δεν μας αρέσει και ο χρόνος σταματά και γίνεται ένα βασανιστήριο.

Για περισσότερα σχετικά με τον χρόνο και πώς τον διαχειριζόμαστε, μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο.

Η Αξία Του Χρόνου - Motivational Video

Αυτό που δεν σκεφτόμαστε, είναι πως τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Και μπορεί να είναι απλό αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Συνήθως, όταν ο χρόνος στο μυαλό μας φαίνεται ατελείωτος, συμβαίνει γιατί προσπαθούμε να τον σπρώξουμε να τρέξει πιο γρήγορα. Όσο περισσότερο ανυπομονούμε να τελειώσει κάτι, τόσο περισσότερο κρατάει.

Διότι ο χρόνος στο μυαλό μας είναι υποκειμενικός. Όταν περνάμε καλά περνάει νερό, όταν θέλουμε να περάσει γρήγορα, είναι λες και παγώνει.

Ωστόσο, όταν αποκτάμε την επίγνωση πως κάθε δραστηριότητα δεν είναι ολόκληρη τόσο δύσκολη απλά κάποια κομμάτια της, τότε η διαχείριση της υπομονή μας γίνεται πιο εύκολη.

Όταν γνωρίζεις πως δεν πρόκειται να είναι δύσκολη όλη διαδικασία ή τουλάχιστον κάποιο ή κάποια κομμάτια της, μπορείς να συγκεντρωθείς καλύτερα στο παρόν και να προσπαθήσεις να αποδόσεις ξέροντας ταυτόχρονα πως κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Στην ουσία πείθεις το μυαλό σου να σταματήσει να αντιστέκεται στην διαδικασία και αφήνεσαι προσπαθώντας να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς.

Θεωρώ πως ανάλογα με την περίπτωση όλοι είμαστε είτε ανυπόμονοι είτε υπομονετικοί. Και αυτό εξαρτάται κυρίως από την σημασία που έχει η κάθε κατάσταση για εμάς.

Η αξία που έχει το κάθε γεγονός ή συνθήκη για εμάς, επηρεάζει άμεσα την υπομονή μας και πόσο θα αντέξουμε μέχρι να θέλουμε να ξεφύγουμε ή να τελειώνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Όταν κάτι τελειώνει δεν είναι πάντοτε οριστικό. Μάθε περισσότερα βλέποντας το επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika που ακολουθεί.

Η Πρώην Μου Ξανάστειλε (Να ασχοληθώ ή ΟΧΙ;) - Apla + Andrika #071

Όταν όμως αποφασίσουμε όμως πως χρειάζεται να εφαρμόσουμε μικρά πακέτα υπομονής σε μικρές άβολες στιγμές, τότε έστω και για λίγο, γινόμαστε περισσότερο υπομονετικοί άνθρωποι.

Ουσιαστικά η βάση είναι πως αν για λίγα λεπτά κρατήσουμε την υπομονή μας, αποφασίζοντας πως δεν χρειάζεται να το κάνουμε συνέχεια, τότε το μυαλό μας μπορεί να εστιάσει πιο εύκολα σε ΑΥΤΟ που κάνουμε και όχι αν αυτό που κάνουμε μας αρέσει ή πόσο θα κρατήσει κάτι που δεν είναι τόσο ευχάριστο.

Δε θα είναι όλες ο στιγμές ευχάριστες σε αυτά που κάνουμε. Μπορούμε όμως να πάρουμε μια μικρή απόφαση πως αυτό που κάνουμε πρώτον δεν θα κρατήσει γι απάντα, να δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε και πως αυτό που κάνουμε χτίζει κάτι καλύτερο.

Όπως έγραψα πιο πάνω, δεν είμαστε όλοι και πάντα υπομονετικοί ή ανυπόμονοι. Μπορούμε όμως να ρίξουμε μικρά πακέτα υπομονής και με αυτό τον τρόπο ο χρόνος τουλάχιστον να περάσει πολύ πιο γρήγορα και ευχάριστα.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αναπτύξεις στοιχεία του χαρακτήρα σου και δεν γνωρίζεις πώς, μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr