Είμαι ντροπαλός με τις γυναίκες. Μπορώ να το ξεπεράσω;

Είσαι ντροπαλός με τις γυναίκες;

Είμαι σίγουρος ότι διαβάζοντας αυτό το κείμενο, μπορείς να σκεφτείς έναν φίλο σου που είναι τόσο ντροπαλός ώστε να μουδιάζει όταν μιλάει σε μία γυναίκα. Ίσως αισθάνεσαι κι εσύ έτσι ή το έχεις βιώσει στο παρελθόν σαν κατάσταση. Είναι η στιγμή που σε πλησιάζει μία όμορφη γυναίκα και αισθάνεσαι να μουδιάζεις ολόκληρος, να ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι σου και τα αφτιά σου να γίνονται κατακόκκινα σαν φανάρια στην εθνική! Πόσο δε μάλλον, αν αυτή η γυναίκα σου μιλήσει, οπότε κλείνει και ο λαιμός σου και δεν μπορείς να ξεστομίσεις κουβέντα και σίγουρα δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα να πεις.

 

Το να είσαι ντροπαλός είναι μία άβολη κατάσταση την οποία βιώνει κάποιος όταν πρέπει να μιλήσει με άτομα που δεν γνωρίζει. Αυτό συμβαίνει διότι, παρόλο που έχει την επιθυμία να κοινωνικοποιηθεί και να συναναστραφεί με γυναίκες, δεν αντέχει την πίεση και δεν μπορεί να διαχειριστεί το άγχος που φέρνει μία κοινωνική επαφή.

 

Το να είναι κάποιος ντροπαλός δεν είναι το ίδιο με το να είναι εσωστρεφείς. Ένα εσωστρεφές άτομο αρέσκεται να μένει μόνο του και να κάνει πράγματα μόνο για τον εαυτό του. Σε αντίθεση, ένα ντροπαλό άτομο θέλει την αποδοχή των άλλων. Θέλει να αρέσει και να υπολογίζουν την γνώμη του και αυτό είναι που τους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Έχουν μία αρνητική προδιάθεση προς τον εαυτό τους και καταδικάζουν από πριν τις κινήσεις τους.

 

Εντάξει, είμαι ντροπαλός. Γιατί πειράζει;

Αν είσαι ντροπαλός θα δυσκολευτείς να ξεπεράσεις την κοινωνική αμηχανία και δεν θα σε βοηθήσει να κοινωνικοποιηθείς καθόλου. Το τελευταίο που θέλει μία γυναίκα είναι έναν άντρα που είναι ντροπαλός. Οι μέρες του Karate Kid έχουν περάσει και δεν είναι πλέον της

Σίγουρα έχεις κάποιους στόχους και κάποια θέλω σε ότι αφορά τις γυναίκες. Πως θα καταφέρεις να πετύχεις αυτούς τους στόχους και να γνωρίσεις τις γυναίκες που σε ενδιαφέρουν αν δυσκολεύεσαι ακόμη και να τις κοιτάξεις στα μάτια; 

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μία προβληματική κατάσταση όπου δεν μπορείς να χαρείς τη ζωή όπως ακριβώς την θες. Φυσικά δεν χρειάζεται να παραμείνεις ντροπαλός. Ακόμη κι αν είναι δύσκολο και χρειάζεται χρόνο για να το κάνεις, υπάρχει τρόπος να αλλάξεις.

 

Είσαι ντροπαλός;
Είσαι ντροπαλός;

Πως θα το ξεπεράσω;

Το να είσαι ντροπαλός είναι ένα τρόπος που ζεις τη ζωή σου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτή η αλλαγή δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Υπάρχουν πολλοί φόβοι και άγχος που έχουν συμβάλει σε αυτή την κατάσταση και που θα χρειαστεί να απορρίψεις.

 

Πρώτη κίνηση

Αρχικά πρέπει να δεις τί θες να πετύχεις. Είναι καλό να βάλεις απλούς και εύκολους στην επίτευξη στόχους, έτσι ώστε να έχεις μία εύκολη προσαρμογή στη διαδικασία. Ένας απλός στόχος, για παράδειγμα, είναι να πας σε μία άγνωστη και να κάνεις μία ερώτηση ή να ζητήσεις απλά πληροφορίες για κάτι. Στη συνέχεια, μπορείς να κλιμακώσεις τη διαδικασία και να κρατήσεις την κουβέντα περισσότερο χρόνο. Έπειτα μπορείς να κλιμακώσεις περισσότερο, ρωτώντας κάτι προσωπικό. Δεν υπάρχει όριο σε αυτή τη διαδικασία εκτός από αυτό που θες να ορίσεις εσύ. Πριν πας να μιλήσεις σε κάποια, πρέπει να έχεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα κατά νου.

 

Που θέλω να φτάσω;

 

Ποιος είναι ο πρωταρχικός μου στόχος; 

 

Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι ξεκάθαρος με αυτό και να σε βοηθήσει να αποκτήσεις κοινωνική και επικοινωνιακή άνεση.

Ξέροντας το στόχο σου, θα πρέπει να εστιάσεις σε αυτό που σε κρατάει πίσω.

 

Τί με εμποδίζει να πετύχω το στόχο μου;

 

Πως αισθάνομαι για αυτό;

 

Το να είσαι ντροπαλός προϋποθέτει αρκετά εσωτερικά και ψυχολογικά εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί στο ζωή σου. Είναι σημαντικό να ξέρεις ποια είναι αυτά για να τα αφαιρέσεις αποτελεσματικά. Αναρωτήσου τα παρακάτω:

 

Τί σκέφτομαι, που μπορεί να με επηρεάσει, σε κάθε συναναστροφή μου με μία γυναίκα;

 

Τί πιστεύω για την κατάσταση;

 

Τί περιμένω να συμβεί όταν βρεθώ μέσα σε μία τέτοια κοινωνική κατάσταση;

 

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις ειλικρινά, θα κατανοήσεις εις βάθος την συναισθηματική σου τάση σε τέτοιες καταστάσεις.

 

Δεύτερη κίνηση

Σε αυτή τη φάση, έχοντας τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, θα αμφισβητήσεις τις παραδοχές σου. Αναρωτήσου:

 

Είναι αυτός ένας ρεαλιστικός τρόπος να αντιμετωπίσω τα πράγματα;

 

Υπάρχει περίπτωση να παραβλέπω ή να αγνοώ τα δεδομένα;

 

Μπορώ να δω την κατάσταση με άλλο μάτι;

 

Υπάρχει μεγάλη περίπτωση απλά να μην μπορείς να δεις τα πράγματα καθαρά. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να αγνοείς πράγματα και καταστάσεις και αυτό να σε επηρεάζει αρνητικά. Αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, ζήτα τη γνώμη κάποιου που εμπιστεύεσαι, για να σου δώσει τη γνώμη και την προοπτική του. Όσο περισσότερες γνώμες μαζέψεις, τόσο λιγότερο θα σε επηρεάσουν τα περιοριστικά πιστεύω σου.

 

Τρίτη κίνηση

Πλέον, έχοντας αναλύσει ότι έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα, θα είσαι έτοιμος να κάνεις κάποια μικρά βήματα προς την επίτευξη του στόχου σου. Φυσικά, θα ξεκινήσεις σιγά σιγά και θα ανεβάσεις ταχύτητα όσο προχωράς. Αν κάνεις βιαστικά βήματα υπάρχει περίπτωση να αγχωθείς υπερβολικά και αυτό θα σε μπλοκάρει από το να πας παρακάτω. Για να το αποφύγεις αυτό, φρόντισε να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες.

Να θυμάσαι ότι είναι λογικό να αισθάνεσαι ελαφρώς πιεσμένος. Αν δεν το αισθανόσουν, θα σήμαινε ότι δεν πιέζεις αρκετά τον εαυτό σου για να βγει από τη ζώνη άνεση σου. Και φυσικά όσο περισσότερες εμπειρίες αποκτάς, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα έχεις.

Όσο λοιπόν κάνεις αυτά τα μικρά βήματα, αναρωτήσου τα παρακάτω:

 

Τί θέλω να πετύχω σήμερα;

 

Πως θα το πετύχω;

 

Που μπορώ να το κάνω;

 

Για πόσο διάστημα θα το κάνω;

 

Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις αυτές τις ερωτήσεις ενόσω ετοιμάζεις το πλάνο σου. Έτσι όταν θα πετύχεις τον στόχο σου, που μπορεί να είναι να μιλήσεις σε πέντε άγνωστες γυναίκες, φρόντισε να ανταμείψεις τον εαυτό σου. Επίσης, κάθε ημέρα βάζε στόχους που να χρειάζονται λίγη περισσότερη δουλειά από τον προηγούμενο. Ίσως να μιλήσεις σε περισσότερες γυναίκες, ίσως να μιλήσεις για πιο πολύ ώρα.

 

Μέχρι πότε θα αφήνεις το άγχος να σε κρατάει πίσω; Δες παρακάτω τι καλύτερο μπορείς να κάνεις. Πάτα εδώ.

call-to-action-button7

Τέταρτη κίνηση

Το τελευταίο βήμα της διαδικασίας είναι να μάθεις από αυτές τις εμπειρίες. Καλό είναι να καταγράψεις αυτά που σου έκαναν εντύπωση και αυτά που πήρες σαν γνώση. Όσο το κάνεις αυτό, ρώτα τον εαυτό σου και τα παρακάτω:

 

Πως πήγαν τα πράγματα σήμερα;

 

Πέτυχα το στόχο μου;

 

Τί μου δούλεψε πολύ καλά;

 

Που παιδεύτηκα;

 

Το χειρίστηκα καλά;

 

Πως θα μπορούσα να βελτιωθώ για την επόμενη φορά;

 

Υπάρχουν άπειρες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Αυτές είναι μόνο η αρχή. Το πιο σημαντικό είναι να μάθεις από την εμπειρία και να πάρεις αυτή τη γνώση για παρακάτω.

Καλό παιχνίδι!

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.