Είναι Πολύπλοκο: Πως οι Απλές Σχέσεις Μετατρέπονται σε Οδύσσεια

σχέσεις και έλξη.

Πως Οι Απλές Σχέσεις Γίνονται Πολύπλοκες

Κάποιος θα περίμενε οι σχέσεις να είναι απλές. Ο καθένας ξέρει τι θέλει, το εκφράζει κι αν βρει ανταπόκριση καλώς. Αν όχι, οι δρόμοι χωρίζουν και ξεκινά και πάλι η αναζήτηση για κάτι νέο. Απλό δεν είναι;

Μάλλον όχι. Απ’ ότι φαίνεται, οι σχέσεις στην σύγχρονη κοινωνία έχουν μετατραπεί σε ένα αέναο παιχνίδι μυαλού που περιλαμβάνει πολύπλοκα δίκτυα επικοινωνίας, εμπόδια και ψυχολογικές διαδικασίες που πολλές φορές δύσκολα κατανοούμε.

Ωστόσο, όλα έχουν μια εξήγηση. Μπορεί να έχουμε συνειδητή επίγνωση των επιθυμιών μας, όμως τις περισσότερες φορές οι ανάγκες μας προέρχονται από υποσυνείδητες διαδικασίες που ούτε καν γνωρίζουμε.

Σχέσεις που μας καταπιέζουν και συνεχίζουμε να τις διατηρούμε, χωρισμούς που μας σημάδεψαν χωρίς να ξέρουμε τις πραγματικές αιτίες και γυναικείες συμπεριφορές που μοιάζουν με πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις.

Απλές Σχέσεις , Πλύπλοκες Σχέσεις Και Οι Συναισθηματικοί Μας Χάρτες

συναισθηματικοί χάρτες και σχέσεις

Ως παιδιά, οι ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται στο 100%. Και αυτό είναι αλήθεια για όλους. Ο βαθμός κατά τον οποίο κάποιες από τις ανάγκες μας μένουν ανεκπλήρωτες, είναι φυσικό να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όμως, αυτή η διαδικασία αφήνει μικρά τραύματα στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση στον ψυχισμό μας. Οι Ψυχολόγοι πιστεύουν πως η έλξη προκύπτει όταν το υποσυνείδητο μας εκτίθεται σε κάποιον που ταιριάζει στο αρχέτυπο που έχουμε από τους γονείς μας και το είδος της προσοχής που λάβαμε καθώς μεγαλώναμε.

Το υποσυνείδητο μας συνεχώς ψάχνει τρόπο να επιστρέψει στην, άνευ όρων, προσοχή που δεχόμασταν ή όχι από τους γονείς μας. Πάντα θα ψάχνουμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, ανθρώπους που θεωρούμε πως μπορούν να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά που έχουμε από παιδιά.

Αποκοπή Από Τα Συναισθήματα Μας

απόκοπή από συναισθήματα

Όταν βρισκόμαστε σε σχέσεις που δεν εκφράζουμε τις ανάγκες μας, το συναισθηματικό στρες αυξάνεται και η ποιότητα της επικοινωνίας μειώνεται.

Ουσιαστικά, όλα καταλήγουν στο πώς επικοινωνείς με τον εαυτό σου και στο πώς εσύ αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες σου. Η αυθεντική επικοινωνία στις σχέσεις είναι κάτι σπάνιο, ειδικά όταν αυτές βρίσκονται στο ξεκίνημα.

Δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό στο φλερτ και προσπαθείς να δημιουργήσεις έλξη, ενώ παράλληλα θέλεις να εκφράσεις και τις προθέσεις σου. Σήμερα συζητάμε για 10 από αυτά μαζί με το Χρήστο, ο οποίος αναλύει τα πιθανά λάθη και αστοχίες που μπορεί να υπονομεύουν το φλερτ.

Κάποιοι μηχανισμοί άμυνας που υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιείς ώστε να καταπιέζεις τις ανάγκες σου είναι:

  • Υπερβολικό χιούμορ. Είναι μια κλασσική στρατηγική απόσπασης της προσοχής. Τα αστεία και το χιούμορ είναι χρήσιμα και χαλαρώνουν την ατμόσφαιρα, όταν όμως χρησιμοποιούνται διαρκώς, αποκαλύπτουν αδυναμία έκφρασης.
  • Χειραγώγηση και παιχνίδια μυαλού. Όταν οι καταστάσεις είναι εύκολες και τις κάνουμε δύσκολες χωρίς λόγο, τότε οι σχέσεις μπερδεύονται. Τα παιχνίδια μυαλού χρησιμοποιούνται για να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις και έχουν ως αποτέλεσμα να κακοποιούν συναισθηματικά του εμπλεκόμενους.

Οι σχέσεις είναι πολύπλοκες γιατί, ούτε οι ίδιοι, πολλές φορές δεν μπορούμε να αποδεχτούμε πλήρως το τι θέλουμε και τι έχουμε ανάγκη. Η εξερεύνηση των αναγκών μας είναι απαραίτητο να είναι προτεραιότητα και να μην καταπιέζονται μέσω συμβιβασμών και ανοχής.

Στιγμές Αλήθειας Στις Σχέσεις

Πόσο ποιοτικές πιστεύεις πως είναι οι σχέσεις σου; Υπάρχει κάποια ανάγκη που θα ήθελες να εκφράσεις αλλά δεν το κάνεις γιατί πιστεύεις πως θα πάρεις αρνητικές αντιδράσεις;

Γιατί μας επηρεάζει η άποψη των άλλων τόσο πολύ; Πόσες φορές θέλεις να κάνει κάτι, αλλά δεν το κάνεις γιατί φοβάσαι τι θα πει ο κόσμος; Παρακολούθησε τη συζήτηση μας στο σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika:

Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αξιολογείς την κάθε κατάσταση. Όμως, αν κάποια κατάσταση σε καταπιέζει και συνεχίζει να υφίσταται, ποιοι πιστεύεις πως είναι οι λόγοι;

Πολλές φορές πιεζόμαστε και δεν ζητάμε αυτό που θέλουμε και επειδή έχουμε συνηθίσει να λαμβάνουμε διαρκώς λίγα. Όμως μέχρι πότε;

Πόσο ποιοτική πιστεύεις πως είναι η σχέση σου; Υπάρχει κάποια ανάγκη που θα ήθελες να εκφράσεις αλλά κάτι σε σταματά; Κουράστηκες να μην παίρνεις αυτό που σου αξίζει στο φλερτ και τις γυναίκες; Υπάρχει λύση. Πάτα εδώ.

Βρες και διάβασε το βιβλίο Άνδρας Αξίας εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr