Κακές Σχέσεις: Άλλαξε τον Ρόλο σου και τους Κανόνες Συμπλοκής

Σχέσεις και χειραγώγηση.

Κακές Σχέσεις Και Πως Να Τις Διαχειριστείς

Πολλοί άνθρωποι μένουν σε σχέσεις με άτομα που παρουσιάζουν αρνητικές συμπεριφορές. Οι συμπεριφορές αυτές, παρουσιάζουν στοιχεία συνεχούς χειραγώγησης και συναισθηματικής κακοποίησης. Μένοντας σε μη ποιοτικές σχέσεις, απλά ενισχύουν και ανταμείβουν την συμπεριφορά του άλλου.

Οι σχέσεις που μας κακοποιούν συναισθηματικά δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω στην ζωή μας παρά ένταση, δυσάρεστα συναισθήματα και επανάληψη αρνητικών μοτίβων συμπεριφορών. Με την πάροδο του χρόνου, οι θετικές αλληλεπιδράσεις λιγοστεύουν και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων ελαχιστοποιείται.

κακές σχέσεις

Όταν ένα άτομο μας προκαλεί συχνά συναισθήματα ενοχής, ντροπής ή καταπιεσμένου θυμού, είναι απαραίτητο να του προσφέρουμε επίγνωση γι’ αυτό. Ουσιαστικά, το σημαντικότερο θεμέλιο ποιοτικής έκφρασης είναι να δηλώνουμε στον άλλο τι μας αρέσει και τι όχι.

Σε Περίπτωση Που Το Κάνουμε, Τα Πιθανά Σενάρια Είναι:

 • Να ακούσει τι έχεις να πεις, να δείξει κατανόηση και ν’ αναγνωρίσει πως η συμπεριφορά ήταν όντως αρνητική. Η συζήτηση δεν γίνεται με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες αλλά να βρεθεί ένα κοινό σημείο επικοινωνίας.
 • Να σε ακούσει, αλλά να μην δείξει ενδιαφέρον για πιθανή αλλαγή συμπεριφοράς.
 • Να σε ακούσει, αλλά μετά από λίγο να κατηγορήσει εσένα για την συμπεριφορά της.
 • Να σε ακούσει, να δημιουργήσει μια φτηνή δικαιολογία και μετά από λίγο να επαναλάβει και πάλι την συγκεκριμένη συμπεριφορά.
 • Να αρνηθεί από την αρχή πως η συμπεριφορά της ήταν προβληματική και να κατηγορήσει εσένα.
 • Να ελαχιστοποιήσει την δική της συμπεριφορά και να παρουσιάσει την δική σου ως προβληματική.

Στις σχέσεις, εκτός από την πρώτη περίπτωση, οι υπόλοιπες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες. Οι άνθρωποι επιμένουν σε συμπεριφορές, είτε αρνητικές είτε θετικές, επειδή υπάρχει ένα είδος συναισθηματικής ανταλλαγής. Συνήθως, αποφεύγουμε τον πόνο και επιδιώκουμε την απόλαυση.

Όμως, όταν συνεχίζουμε να μένουμε σε σχέσεις που τα προβλήματα παραμένουν κάτω απ’ το στρώμα, επικοινωνούμε αδυναμία και δημιουργούμε μια γέφυρα ώστε οι συγκεκριμένες συμπεριφορές να επαναληφθούν. Για αυτό και η διαχείριση σχέσεων είναι τόσο σημαντική.

Όταν διεκδικείς, δείχνεις ότι είσαι ένας Άνδρας Αξίας με κριτήρια και επιθυμίες. Όταν κυνηγάς, αυτή η εικόνα αλλάζει. Πού σταματάει όμως η διεκδίκηση και που ξεκινάει το κυνήγι; Σήμερα ο Χρήστος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αλλά θα σου δώσει επίσης και τους 5 σημαντικότερους λόγους για να σταματήσεις να την κυνηγάς.

Αν παρατηρείς πως προσπαθείς συνεχώς ν’ αλλάξεις το άλλο άτομο ή να το πείσεις για κάτι που σου φαίνεται εντελώς λογικό, τότε είναι προφανές πως υπάρχει πρόβλημα. Στις σχέσεις, όταν επαναλαμβάνονται διαρκώς συμπεριφορές που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, είναι απαραίτητο να αλλάξει ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτές.

Όταν αρνείσαι να δεχτείς συμπεριφορές που σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, τότε οι κανόνες συμπλοκής αλλάζουν. Σκοπός δεν είναι ν’ αλλάξεις το άτομο που είσαι μαζί του αλλά να δημιουργήσεις τα θεμέλια για ποιοτικές σχέσεις.

Γιατί Μένεις Σε Κακές Σχέσεις

Οι λόγοι που μένουμε σε σχέσεις που πιθανώς μας κακοποιούν συναισθηματικά είναι πολλοί. Κάποιοι από πιο συχνούς είναι:

 • Φόβος να μείνεις μόνος.
 • Ανάγκη για αποδοχή.
 • Ανάγκη για επιβεβαίωση αξίας.
 • Έλλειψη επιλογών.
 • Ενίσχυση αρνητικών πεποιθήσεων πως πρέπει να είσαι τέλειος για να είναι κάποια μαζί σου.
 • Ενίσχυση αρνητικών πεποιθήσεων πως πρέπει να δίνεις περισσότερα από ότι παίρνεις και διεκδικείς.

Υπάρχει ένας μύθος, αρκετά διαδεδομένος, που λέει ότι οι άντρες δεν απορρίπτουν, μόνο απορρίπτονται. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κάθε άνθρωπος, έχει κριτήρια για τα πράγματα που του αρέσουν, ποια τον εκνευρίζουν, ποια μπορεί ή δεν μπορεί να ανεχτεί. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο εκνευριστικά, σήμερα στο επεισόδιοαπό το ελληνικό podcast του Apla + Andrika συζητάμε με χιούμορ και διάθεση για όλα όσα μας έχουν οδηγήσει στο να απορρίψουμε μια γυναίκα.

Αλλάζοντας Τους Κανόνες

Όταν βρίσκεσαι σε προβληματικές σχέσεις, να θυμάσαι πως το πιο σημαντικό είναι αλλάξεις τον τρόπο που ΕΣΥ παρατηρείς και αντιδράς στις καταστάσεις και όχι την γυναίκα. Υπάρχουν άνθρωποι που κυριολεκτικά δεν μπορούν ν’ αλλάξουν. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνεις μαζί τους για πάντα ή να ανέχεσαι συμπεριφορές που σε διαλύουν.

Να θυμάσαι: Αν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι πως το παραμικρό που ζητάς είναι κάτι τεράστιο, τότε απλά σου προκαλεί ενοχές που διεκδικείς κάτι καλύτερο.

Στον εαυτό σου αξίζει το καλύτερο. Αρκεί να το πιστέψεις.

Οπότε, Για Να Αλλάξεις Τους Κανόνες Και Να Διακόψεις Μοτίβα Συμπεριφορών Που Σε Ενοχλούν, Θα Πρέπει Να Θυμάσαι:

κακές σχέσεις και όρια

 • Να θέτεις όρια. Είναι σημαντικό το άτομο που έχεις απέναντι σου να ξέρει τι σε ενοχλεί και τι όχι.
 • Αν τα όρια που έχεις θέσει συνεχώς παραβιάζονται, τότε είναι απαραίτητο να μην υποκύψεις σε οποιαδήποτε συμπεριφορά τα ενισχύει. Μην κατηγορήσεις το άλλο άτομο γιατί δεν θα καταλάβει.
 • Την στιγμή της έντασης, μην απολογείσαι. Θα τοποθετήσεις τον εαυτό σου σε θέση άμυνας και θα δώσεις πάτημα στο άλλο άτομο να το εκμεταλλευτεί και να πάρει πλεονέκτημα.
 • Μην εμπλακείς σε λεκτικό πινγκ πονγκ σε κακές σχέσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Όταν αλλάξεις τον ρόλο σου και κάνεις ξεκάθαρο το τι είσαι διατεθειμένος να ανεχτείς και τι όχι, οι δυναμικές της σχέσης θα αρχίσουν με την σειρά τους ν’ αλλάζουν. Αν το άλλο άτομο είναι συνηθισμένο να κακοποιεί συναισθηματικά, δεν θα αντέξει για πολύ καιρό την ποιότητα που προσπαθείς να εισάγεις με αποτέλεσμα να συμβούν δύο ενδεχόμενα:

 1. Οι αρνητικές συμπεριφορές θα επιστρέψουν.
 2. Θα φύγει εν τέλει απ’ την σχέση.

Αν παρατηρήσεις πως οι ίδιες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται, άρχισε να περιορίζεις, σταδιακά, την επικοινωνία. Σταμάτησε να είσαι εύκολα διαθέσιμος στο τηλέφωνο και κυρίως μην επιδιώκεις πρώτος συνάντηση με το άλλο άτομο.

Δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να διδάξεις αποτελεσματικά κάποιον το πώς να σου συμπεριφέρεται μόνο με λόγια. Οι πράξεις δείχνουν αποφασιστικότητα και πως είσαι έτοιμος να στηρίξεις την θέση σου και να αποφύγεις τις κακές σχέσεις.

Οι σχέσεις που κάνεις έχουν σκοπό να σε κάνουν καλύτερο και να σου προσφέρουν ψυχική ηρεμία. Αν σου προκαλούν διαρκώς αμφιβολίες και ανασφάλεια για το αν είσαι αρκετός ή όχι, τότε η πίεση αυτή θα μεταδοθεί σαν ωστικό κύμα και σε άλλους τομείς της ζωή σου.

Είσαι απόλυτα υπεύθυνος για το τι είδους συμπεριφορές ανέχεσαι στις σχέσεις και τι όχι. Η επιλογή είναι δική σου.

Το βιβλίο Άνδρας Αξίας από τους ιδρυτές του Men Of Style μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια καλύτερη εικόνα αναφορικά με τις σχέσεις. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr