Καλές ή Κακές Παρέες; Η Επιστήμη σου Δείχνει πώς σε Επηρεάζουν

Καλές ή Κακές Παρέες; Η Επιστήμη σου Δείχνει πώς σε Επηρεάζουν

Κακές Παρέες Ή Καλές Παρέες;

Οι παρέες επηρεάζουν τα ποσοστά της επιτυχίας μας και την ποιότητα της ζωής μας, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.

Και όχι, όταν λέμε κακές παρέες δεν εννοούμε απαραίτητα αυτό που έχεις στο μυαλό σου ή που εννοούσε η μητέρα όταν ήσουν μικρός.

Κακές παρέες είναι και οι παρέες που είναι τοξικές για εμάς και μας απομακρύνουν από τους στόχους και τα όνειρά μας.

Ένας άνθρωπος έχει ανάγκη από άλλους ανθρώπους στη ζωή του κι αυτό είναι φυσικό και επόμενο. Είμαστε κοινωνικά όντα και κανένας δεν μπορεί να ζήσει σε μια κατάσταση απόλυτης μοναξιάς και απομόνωσης.

Ωστόσο, τους φίλους μας πρέπει να τους διαλέγουμε πολύ προσεκτικά, καθώς είναι το είδος των ανθρώπων που κάνει την πραγματική διαφορά στη ζωή μας.

Αυτή είναι και μια από τις βασικές αρχές της επιτυχίας: δεν αφήνουμε τον οποιοδήποτε να γίνει μέρος της ζωής μας και να μας επηρεάσει.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο με ποιους συναναστρεφόμαστε και στο από ποιους παίρνουμε συμβουλές.

Υπάρχει συγκεκριμένος κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των φίλων και είναι πολύ σημαντικό να τους τηρούμε όλοι. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με τους κώδικες επικοινωνίας μεταξύ των αντρών και πώς μπορείς να τους αξιοποιήσεις.

Και η επιστήμη είναι κάθετη σε αυτό.

Γιατί τα άτομα που κάνουμε παρέα καθορίζουν την επιτυχία μας με τους ακόλουθους τρόπους.

 

#1. Οι Φίλοι Σε Κινητοποιούν Να Εργαστείς Σκληρότερα

Σε περίπτωση που έχεις κάποιους επαγγελματικούς στόχους ή θέλεις να αποκτήσεις βαθμό στο πτυχίο σου, να πάρεις προαγωγή ή να αλλάξεις καριέρα, τότε οι παρέες σου θα πρέπει να αποτελούνται από άτομα που έχουν πετύχει τους ίδιους στόχους ή βαδίζουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Mια έρευνα που έγινε το 2015 από ερευνητές στο HSE Centre for Institutional Studies απέδειξε ότι η επιτυχία 100 Ρώσων φοιτητών ήταν παρόμοια με την επιτυχία των φίλων τους.

Παρ’ όλο που οι φοιτητές αυτοί δεν είχαν επιλέξει τους φίλους τους με βάση την επιτυχία τους στο Πανεπιστήμιο, η έρευνα που έγινε στα social media για τις παρέες που είχαν αυτά τα άτομα απέδειξε ότι οι φίλοι τους είχαν αντίστοιχες επιτυχίες σε επαγγελματικούς τομείς ή στις σπουδές τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι φίλοι μας επηρεάζουν την επιτυχία μας και αυτό είναι λογικό. Εάν συναναστρεφόμαστε με άτομα που έχουν υψηλούς στόχους και μεγάλα όνειρα, είναι πιο πιθανό να κινητοποιηθούμε και να πραγματοποιήσουμε τους δικούς μας στόχους.

Οι φίλοι που έχουν ουσιαστική σχέση μεταξύ τους υποστηρίζουν και κινητοποιούν ο ένας τον άλλον.

Επίσης, κάθε άνθρωπος έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία είτε μας εμπνέουν είτε μας αποθαρρύνουν.

Εάν έχουμε σχέσεις με άτομα που είναι δυναμικά, αποφασιστικά και επιδιώκουν να πετύχουν τους στόχους τους το πιο πιθανό είναι ότι θα επηρεαστούμε και θα αναπτύξουμε σταδιακά αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

 

#2. Οι Καλές Ή Κακές Παρέες Επηρεάζουν Τον Αυτοέλεγχό Μας

Τα άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε μας επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό, ακόμα κι αν εμείς δεν το συνειδητοποιούμε.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Ν. Χρηστάκη “Συνδεδεμένοι”, δεχόμαστε επιρροές από άτομα που ξέρουν οι φίλοι των φίλων μας! Αυτό σημαίνει ότι για κάθε άτομο που έχεις στον κύκλο σου, επηρεάζεσαι από τους φίλους του και από τους φίλους των φίλων του.

Όσο τρελό κι αν ακούγεται αυτό, στο βιβλίο ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι ισχύει.

Το βιβλίο επίσης αποδεικνύει ότι, εάν η παρέα μας καπνίζει, τότε είναι πιο πιθανό να καπνίσουμε κι εμείς. Αυτό συμβαίνει γιατί υιοθετούμε τις συνήθειες των φίλων μας και επηρεαζόμαστε από τον αυτοέλεγχο που έχουν.

Παράλληλα, μια σειρά από έρευνες από Ψυχολόγους Επιστήμονες στο Duke University αποκάλυψε ότι τα άτομα που έχουν χαμηλό αυτοέλεγχο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντισταθούν στους πειρασμούς όταν κάνουν παρέα με άτομα που έχουν υψηλό αυτοέλεγχο.

Ακόμη, η ίδια έρευνα απέδειξε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να αναζητούμε την παρέα ατόμων με αυτοέλεγχο. Ειδικότερα όταν περνάμε περιόδους στη ζωή μας που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στους πειρασμούς.

Αυτά τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά σημαντικά και αποδεικνύουν ότι οι καλές παρέες μπορούν να μας οδηγήσουν πιο κοντά στους στόχους μας. Δηλαδή ότι οι άνθρωποι που βάζουμε στη ζωή μας μας επηρεάζουν ακόμα κι όταν εμείς δεν το συνειδητοποιούμε.

Επιπλέον, επειδή οι φίλοι είναι δική μας επιλογή, είναι σημαντικό να επιλέγουμε θετικές επιρροές. Ιδιαίτερα όταν είμαστε ευάλωτοι και βρισκόμαστε σε κρίσιμες περιόδους στη ζωή μας.

 

#3. Οι Διαφορετικές Παρέες Ανθρώπων Οδηγούν Σε Μεγαλύτερη Επιτυχία

Μέχρι τώρα έχει γίνει κατανοητό το γιατί το να επιλέγεις σωστά τους φίλους σου είναι κρίσιμο για τη ζωή σου και την επιτυχία σου.

Παρ’ όλο που το να έχουμε παρέες είναι πολύ σημαντικό, οι έρευνα του Ronald Burt, καθηγητή στο University of Chicago’s Booth School of Business πάνω στα social media απέδειξε ότι είναι καλύτερο να έχουμε φίλους που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Η έρευνα αναφέρει ότι το να προέρχονται οι φίλοι μας από ένα μόνο κοινωνικό δίκτυο (για παράδειγμα να είναι όλοι τεχνικοί ή δικηγόροι) δεν προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Αντίθετα, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν φίλους από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Αποτέλεσμα είναι να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη γκάμα πληροφοριών και να δέχονται διαφορετικά είδη απόψεων, συμβουλών και υποστήριξης.

Αυτού το είδους οι άνθρωποι είναι και εκείνοι που επιβραβεύονται πιο συχνά, κερδίζουν περισσότερα χρήματα και παίρνουν προαγωγές.

Επίσης, οι γύρω τους τους αναγνωρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα κατορθώματά τους.

Επομένως, η κοινωνική σου ζωή και η επαγγελματική σου επιτυχία συνδέονται άμεσα μεταξύ τους.

Συνολικά, οι φίλοι μας είναι και εκείνοι που καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό το ποιοι είμαστε και το πού θα φτάσουμε.

Οι κακές παρέες είναι εκείνες που μας μειώνουν, μας προσβάλουν, ζηλεύουν, μας απομακρύνουν από τους στόχους μας και μας επαναλαμβάνουν ότι δεν θα πετύχουμε.

Μας παρασύρουν στη δική τους αποτυχία και μας μεταφέρουν τις δικές τους απογοητεύσεις και ανασφάλειες.

Δεν μας ενθαρρύνουν και ούτε μας προσφέρουν κάτι.

Αντίθετα, μας αφαιρούν αξία και ενέργεια και μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε.

Εάν για παράδειγμα σε χώρισε χωρίς να το περιμένεις, θα χρειαστείς δίπλα σου άτομα που να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν να το ξεπεράσεις. Δες το βίντεο του Χρήστου για το πώς μπορείς να ξεπεράσεις έναν απρόοπτο χωρισμό.

Σε αντίθεση με έναν καλό φίλο, ο “κακός” φίλος θα μας παρασύρει προς τα κάτω.

Επειδή ο ίδιος δεν πετυχαίνει στη ζωή του, θα ζήλευε εάν έβλεπε εμάς να πετυχαίνουμε.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαλέγουμε με προσοχή τις παρέες μας και να μην αφήνουμε τον οποιοδήποτε να μπαίνει στη ζωή μας.

Δεν έχει αξία να έχουμε παρέες απλά για να λέμε ότι έχουμε παρέες.

Αυτό που έχει αξία είναι να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μπορούμε να εμπιστευτούμε. Που έχουν ίδια ή και παραπάνω αξία από εμάς, ώστε να μας εμπνεύσουν και μας δώσουν ένα θετικό παράδειγμα.

Μόνο έτσι θα οδηγηθούμε προς την επιτυχία. Δες περισσότερα εδώ.

Βρες και διάβασε το βιβλίο μας Άνδρας Αξίας εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.