Πώς να Είσαι Καλός Χωρίς να σε Πατούν και να σε Θεωρούν Δεδομένο

Είμαι καλός και ευγενικός, αλλά βλέπω ότι οι άνθρωποι το εκμεταλεύονται και δεν μου δίνουν καμία αξία. Κάνω κάτι λάθος ή πρέπει να αλλάξω παρέες;

Το να είσαι καλός και ευγενικός είναι μια απαραίτητη ικανότητα για την επιτυχία. Υπάρχει όμως μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να είσαι καλός και του να σε θεωρούν δεδομένο και να σε εκμεταλλεύονται για την καλοσύνη σου.

Πολλές φορές – όχι πάντα δικαίως-  η καλοσύνη εκλαμβάνεται ως απελπισία ή ως ανασφάλεια. Όπως έχουμε συζητήσει και στην εκπομπή μας Apla+Andrika, την οποία μπορείς να παρακολουθήσεις στο παρακάτω βίντεο, μερικές φορές είναι κακό να είσαι καλός.

Αν θέλεις να είσαι καλός, κάνεις πολύ καλά, όμως θα πρέπει να προσέξεις τα παρακάτω σημεία, ώστε να μην θεωρείσαι δεδομένος και να μην γίνεσαι θύμα εκμετάλλευσης.

#1. Αναγνώρισε τα Πράγματα που Δεν Θέλεις να ΚάνειςΕίμαι καλός και ευγενικός, αλλά βλέπω ότι οι άνθρωποι το εκμεταλεύονται και δεν μου δίνουν καμία αξία. Κάνω κάτι λάθος ή πρέπει να αλλάξω παρέες;

Πολλές φορές κάνεις πράγματα που δεν θα ήθελες, απλά και μόνο για να εξυπηρετήσεις κάποιον και για να δείξεις καλός.

Αυτό όμως δεν είναι κάτι αναγκαίο. Όταν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, δεν σε αναγκάζει κανείς να το κάνεις, εφόσον έχεις μια λογική δικαιολογία.

Βρες λοιπόν ποια είναι αυτά τα πράγματα που κάνεις με βαριά καρδιά ή που πιστεύεις ότι δεν αξίζουν τον χρόνο σου. Αν δυσκολεύεσαι να τα αναγνωρίσεις, ίσως μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος καλός φίλος που βλέπει την κατάσταση σαν εξωτερικός παρατηρητής.

#2. Να Εκφράζεις τα Συναισθήματα σουΕίμαι καλός και ευγενικός, αλλά βλέπω ότι οι άνθρωποι το εκμεταλεύονται και δεν μου δίνουν καμία αξία. Κάνω κάτι λάθος ή πρέπει να αλλάξω παρέες;

Όταν δεν εκφράζεις τα συναισθήματα σου, δεν είναι δυνατόν οι άλλοι να ξέρουν τι νιώθεις και να φέρονται ανάλογα.

Μπορεί να περνάς δυσκολίες ή να μην θέλεις να κάνεις κάτι για κάποιον, αλλά αν είσαι παθητικός, δεν μπορεί ο άλλος να το κατανοήσει, ακόμη και αν το θέλει.

Οι τοξικοί άνθρωποι που προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν δεν το κάνουν αυτό από μόνοι τους, αλλά βρίσκουν έναυσμα από την δική σου παθητική συμπεριφορά και την έλλειψη έκφρασης.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μπορείς να εκφράσεις όσα αισθάνεσαι, όταν πιστεύεις ότι αδικείσαι ή όταν δεν θέλεις να κάνεις κάτι.

Θα εκπλαγείς από τις αλλαγές που θα δεις, όταν πάρεις την απόφαση να εκφράζεις τα πραγματικά σου συναισθήματα.

Μην ξεχνάς ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι μερικές φορές θυμό ή εκνευρισμό. Δεν μπορείς να είσαι καλός απέναντι σε όλους, ειδικά όταν αυτοί σε εκμεταλλεύονται.

#3. Μάθε να ΑρνείσαιΕίμαι καλός και ευγενικός, αλλά βλέπω ότι οι άνθρωποι το εκμεταλεύονται και δεν μου δίνουν καμία αξία. Κάνω κάτι λάθος ή πρέπει να αλλάξω παρέες;

Κάποιος που θέλει να είναι καλός νομίζει ότι δεν πρέπει να αρνείται τίποτε. Κάνει όσα του ζητούν και μαζεύει μέσα του αρνητικά συναισθήματα και θυμό.

Λέγοντας “όχι” όμως δείχνεις ότι και ο δικός σου χρόνος έχει αξία και ότι αξίζεις τον σεβασμό, ότι δεν είσαι ένα εργαλείο για να κάνουν οι άλλοι την δουλειά τους.

Δεν είναι δύσκολο να μάθεις να αρνείσαι, όταν δεν θέλεις να συμμετέχεις σε κάτι. Τα “όχι” σου καθορίζουν τι σου αρέσει και τι όχι και σε κάνουν ξεκάθαρο και άμεσο. Βάζοντας όρια οι άλλοι  άνθρωποι, θα ξέρουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν.

Ίσως αισθανθείς ενοχές στην αρχή, επειδή κάποιοι άνθρωποι που συνεχώς σε θεωρούσαν δεδομένο, θα χαθούν, όμως αυτό είναι ένα υγιές σημάδι. Δεν γίνεται να είσαι καλός για όλους.

Μάθε λοιπόν να εμπιστεύεσαι τα συναισθήματα σου και να μπορείς να εκφράσεις ξεκάθαρα την άρνηση σου.

#4. Μάθε να Είσαι Κυριαρχικός και Διάλεξε τις Μάχες σουΕίμαι καλός και ευγενικός, αλλά βλέπω ότι οι άνθρωποι το εκμεταλεύονται και δεν μου δίνουν καμία αξία. Κάνω κάτι λάθος ή πρέπει να αλλάξω παρέες;

Είναι σημαντικό να μπορείς να εξαρτάσαι μόνο από τον εαυτό σου. Ανάλυσε την κατάσταση κάθε φορά και διάλεξε σε ποιες μάχες θα πάρεις μέρος. Τι αξίζει να κάνεις και τι όχι.

Αν δεν μπορείς να είσαι κυριαρχικός, ξεκίνησε σιγά σιγά από απλά πράγματα, βγαίνοντας σταδιακά από την ζώνη άνεσης σου. Έτσι θα βρεις αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη που χρειάζεται να δείξεις απέναντι στον εαυτό σου και να μάχεσαι μόνο για όσα θεωρείς εσύ σκόπιμο.

#5. Βρες τον Σεβασμό που ΑξίζειςΕίμαι καλός και ευγενικός, αλλά βλέπω ότι οι άνθρωποι το εκμεταλεύονται και δεν μου δίνουν καμία αξία. Κάνω κάτι λάθος ή πρέπει να αλλάξω παρέες;

Όταν είσαι καλός και σέβεσαι τους άλλους, αξίζεις να είσαι και εσύ σεβαστός.

Το κυριότερο βήμα είναι να σέβεσαι τον εαυτό σου και αυτό θα γίνει, όταν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω. Όταν μάθεις να εκφράζεις τις επιθυμίες σου και όταν μάθεις να λες όχι σε όσα δεν θέλεις.

Όσο εκθέτεις τον εαυτό σου σε τέτοιες καταστάσεις, τόσο οι άλλοι θα σε σέβονται, θα σε παίρνουν στα σοβαρά και δεν θα σε θεωρούν δεδομένο.

#6. Μην Φοβάσαι να Κάνεις ΛάθηΕίμαι καλός και ευγενικός, αλλά βλέπω ότι οι άνθρωποι το εκμεταλεύονται και δεν μου δίνουν καμία αξία. Κάνω κάτι λάθος ή πρέπει να αλλάξω παρέες;

 Όταν θέλεις να είσαι καλός, εφαρμόζεις στρατηγικές χαμηλού ρίσκου, προκειμένου να φανείς ευχάριστος και όσο γίνεται πιο κοντά στην τελειότητα.

Όμως αυτός είναι ένας ψεύτικος τρόπος, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Οι αληθινοί άνθρωποι κάνουν λάθη.

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να περιμένει να είσαι τέλειος και κυρίως μην περιμένεις από τον ίδιο σου τον εαυτό να είναι τέλειος.

Μπορείς να είσαι καλός, ακόμη και όταν κάνεις λάθη, αρκεί να τα χειριστείς με τον σωστό τρόπο, να επανακάμψεις, τα μάθεις από αυτά και να διαμορφώσεις κατάλληλα τους στόχους και τις κινήσεις σου, ώστε να βρεις τον δρόμο σου.

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι αν φοβάσαι να κάνεις λάθη, φοβάσαι και να πετύχεις, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο.

 #7. Κυνήγησε την Προσωπική σου ΕυτυχίαΕίμαι καλός και ευγενικός, αλλά βλέπω ότι οι άνθρωποι το εκμεταλεύονται και δεν μου δίνουν καμία αξία. Κάνω κάτι λάθος ή πρέπει να αλλάξω παρέες;

 Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του επιθυμίες και στόχους. Όταν είσαι καλός αφήνεις αυτούς τους στόχους και προσπαθείς να ικανοποιήσεις όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό σου.

Όμως η ευτυχία δεν θα έρθει μόνη της, αν δεν την κυνηγήσεις. Πρέπει να βρεις την προσωπική δύναμη που χρειάζεται για να επιτύχεις τους δικούς σου στόχους και να έχεις κατά νου ότι αν είσαι τόσο καλός που οι άλλοι σε πατούν και σε θεωρούν δεδομένο, δείχνεις ότι δεν σέβεσαι τον εαυτό σου.

Μην φοβάσαι ότι κάνοντας πράγματα για εσένα, θα πάψεις να είσαι καλός για τους άλλους, γιατί αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως δείχνοντας ότι σέβεσαι τον εαυτό σου, θα βρεις και τον σεβασμό των άλλων.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να μάθεις τι είναι δεδομένο και τι όχι στη διαδικασία του φλερτ, κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Έχασες τον κωδικό σου? Εισήγαγε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου. Θα λάβεις ένα σύνδεσμο για να δημιουργήσεις έναν νέο κωδικό πρόσβασης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.