Κατακτώντας τον Εχθρό Μέσα σου: Άγνοια + Αυτοπεποίθηση = Επιτυχία

Τι σε σαμποτάρει από την επιτυχία;

Βρες Μέσα Σου Την Αυτοπεποίθηση Για Επιτυχία

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιτυχία συνήθως δεν είναι κάποιος εξωτερικός παράγοντας αλλά η εσωτερική αμφιβολία. Για πολλούς από εμάς, αυτή η αμφιβολία είναι τόσο διαβρωτική που μας προκαλεί να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.

Σύμφωνα με τον Mark Twain, για να πετύχεις στην ζωή χρειάζεσαι άγνοια και αυτοπεποίθηση. Τουλάχιστον έτσι αναφέρει για να βγάλω την ευθύνη από πάνω μου.

Θα μου πεις τώρα, συμφωνώ με την αυτοπεποίθηση αλλά με την άγνοια; Και το ρητό « η γνώση είναι δύναμη » που χάθηκε;

Θα συμφωνήσω αλλά με μια μικρή προσθήκη. Χρειάζεσαι πολλή αυτοπεποίθηση για επιτυχία.

Βρες τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση λοιπόν πρώτα απ’ όλα.

Σε κάποιο σημείο, αυτά που ξέρουμε ή αυτά που νομίζουμε πως ξέρουμε είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσουν εναντίον μας.

Συμπεριφορές Που Μας Σαμποτάρουν: Τι Είναι Και Γιατί Τις Έχουμε

Είναι συνηθισμένη άποψη, και όχι αδικαιολόγητα, πως το παιχνίδι της ζωής έχει περισσότερους υποψηφίους παρά νικητές.

Πως η επιτυχία πολλές φορές στηρίζεται όχι μόνο στην σκληρή δουλειά αλλά και στην τύχη. Όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στην ζωή μας όπου την ευθύνη την έχουμε εμείς και μόνο εμείς.

Μέχρι κάποιο σημείο, όλοι έχουμε συμπεριφορές που μας σαμποτάρουν. Είναι στην ανθρώπινη φύση και ένας από τους τρόπους – κλειδιά για να αντιμετωπίσουμε την αποτυχία (η οποία είναι απλά ένα pit stop στον δρόμο προς την επιτυχία).

Βασικά, οι συμπεριφορές που μας σαμποτάρουν, δεν μας αποσπούν μόνο από την επιτυχία αλλά μας προστατεύουν από την καταστροφή.

πως να βρεις αυτοπεποίθηση για επιτυχία

Μήπως όμως είναι ώρα να αφήσεις όλα αυτά που σε κρατάνε πίσω. Δες εδώ το σχετικό βίντεο.

Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρόκληση, το μυαλό μας έχει έναν μηχανισμό που προσπαθεί να προστατέψει την αυτοεκτίμηση και το είναι μας.

Όταν λοιπόν ερχόμαστε τετ – α – τετ με την απόρριψη, μπορούμε να την αιτιολογήσουμε με δύο τρόπους: (Α) μπορούμε να συμπεράνουμε πως οι ικανότητες μας ή η προσωπική μας αξία είναι ανεπαρκείς ή (Β) μπορούμε να βρούμε μια δικαιολογία.

Η επιλογή Β είναι πιο εύγεστη σχεδόν σε κάθε περίπτωση, αφού παίρνει την ευθύνη από ότι είναι πιο σημαντικό για εμάς.

Αντί να πούμε « δεν πήρα τον ρόλο επειδή δεν είμαι καλός τραγουδιστής », μπορούμε να πούμε « η ακουστική στο δωμάτιο δεν ήταν καλή ».

Βραχυπρόθεσμα, αυτές οι δικαιολογίες είναι μια τίμια αντιμετώπιση. Είναι αυτό που μπορεί να μας έλεγε ένας φίλος αργότερα στο μπαρ όταν μας έβλεπε πεσμένους, για να σιγουρέψει την πεποίθηση μας πως έχουμε ότι χρειάζεται.

Όμως υπάρχουν κάποιες φορές που δεν έχουμε ότι χρειάζεται. Και μπορεί να είναι σκληρό αλλά χρήσιμο.

Οι δικαιολογίες μας επιτρέπουν να προσπεράσουμε ήττες όταν είναι απαραίτητο και κυρίως να δούμε με μια πιο αισιόδοξη ματιά την κατάσταση, οπότε να προσπαθήσουμε ξανά.

Όμως, ο συγκεκριμένος μηχανισμός άμυνας έχει μια πιο σκοτεινή πλευρά.

Αν ο φόβος της απόρριψης γίνει πολύ δυνατός, ξεκινάμε να δημιουργούμε δικαιολογίες πριν αποτύχουμε. Περπατάμε προς την επόμενη δοκιμασία έχοντας την προκατάληψη πως θα αποτύχουμε πριν καν προσπαθήσουμε.

« Αποκλείεται να μου μιλήσει. Είναι πολύ ωραία! »

Και όταν υπάρχει τόσο έντονη εσωτερική αμφισβήτηση, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξωτερική αντίσταση για να σπάσει την αποφασιστικότητα μας.

Χρειάζεσαι Αυτοπεποίθηση Για Επιτυχία Και Για Να Ξεπεράσεις Τα Εμπόδια

χρειάζεσαι αυτοπεποίθηση για επιτυχία

Τι ακριβώς μας συμβαίνει όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυσκολία ή σε μια κατάσταση εκτός της ζώνης άνεσης μας;

Είμαστε όλοι τόσο ευαίσθητοι στην επιτυχία ή μήπως όχι;

Αυτή η ευαισθησία δεν απλά μια εφεύρεση. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας μας να πάρουμε επιβεβαίωση είτε από τον εαυτό μας είτε από τους άλλους. Αν και πιστεύω πως αυτά τα δύο δεν διαφέρουν και πολύ.

Ζώντας σε μια κοινωνία όπου οι προσδοκίες από την ημέρα που γεννιόμαστε αυξάνονται, τα πράγματα δεν αργούν να γίνουν πολύπλοκα.

Αφιερώνοντας τεράστια ποσά προσπάθειας και προετοιμασίας, όπου αυτά μπορούν να είναι σπουδές ή μια πολυετή εργασία, έρχεται η ώρα που πρέπει να θερίσουμε ότι σπείραμε.

Με απλά λόγια, θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να γίνουμε ότι ελπίζαμε μέχρι τώρα.

Και αυτό μπορεί να γίνει τρομακτικό. Τρομακτικό επειδή ο καθένας από εμάς έχει μια θεωρία για τον εαυτό του. Μια θεωρία για το πόσο αξίζει.

Τι είναι όμως η αξία;

Όταν όμως έρχεται η ώρα να αποδείξουμε αυτή την αξία, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια: Το πρώτο είναι να πάρουμε την επιβεβαίωση πως αξίζουμε (επική νίκη!) και το δεύτερο είναι να μας έρθει το ταβάνι στο κεφάλι.

Και το δεύτερο σενάριο είναι και αυτό που σπάει την φούσκα του Εγώ μας.

Όλοι αναζητάμε την απάντηση στην Μεγάλη Ερώτηση. Αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι αν μπορούν τελικά να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα μας ή κάποια άλλη, πιο απλή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και τις ανάγκες του καθενός.

Όταν όμως έρχεται η ώρα να διεκδικήσουμε την Μεγάλη Απάντηση, τότε αναβάλουμε και αποφεύγουμε.

Και αυτό ακριβώς γίνεται όταν σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Βάζουμε στον πάγκο την μεγάλη ερώτηση αποφεύγοντας την απάντηση.

Κάθε σημαντική κατάσταση κρύβει και μια μεγάλη ερώτηση. Και το περίεργο είναι πως όταν αναβάλουμε, στην αρχή μοιάζει ανακουφιστικό. Είναι σαν να εφεύρουμε εμπόδια για να αποφύγουμε σημαντικές ερωτήσεις.

Όμως, ακόμα πιο σημαντικό, είναι πως οι δικαιολογίες μας βοηθούν να αποφύγουμε να τεστάρουμε στην θεωρία για το πόσο αξίζουμε στην πράξη.

Ας δώσουμε τις εξετάσεις σε ένα μήνα, όχι αύριο.

Όσο πιο κοντά φτάνουμε στην στιγμή της αλήθειας και την επιτυχία, τόσο πιο σκληρά οι μηχανισμοί που μας σαμποτάρουν ανεβάζουν διαρκώς στροφές.

Είναι λες και φτιάχνουμε έναν ατέλειωτο αριθμό από εργοστάσια μηχανισμών άμυνας που δουλεύουν εναντίον μας χωρίς να το γνωρίζουμε.

Κλείστο! Σταματώντας Τις Δικαιολογίες

Τα εμπόδια και τις δικαιολογίες που βάζουμε στον εαυτό μας δεν είναι εύκολο να τα στείλουμε για παραίτηση από την στιγμή που θα μπουν στο κεφάλι μας.

Για αυτό και η καλύτερη λύση είναι να τα αποτρέψουμε να μας επηρεάσουν από την αρχή.

Η καλύτερη λύση είναι να πράξεις πριν το μυαλό αρχίσει να σου στέλνει τσουβάλια από υποθετικές σκέψεις.

Αναγνώρισε τις αμφιβολίες για αυτό που πραγματικά είναι. Προσκλήσεις για παραίτηση πριν προλάβεις να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό.

Ξέφυγε Από Την Άγνοια : Αυτοπεποίθηση Για Επιτυχία

Κάθε ευκαιρία για επιτυχία που πρόκειται να κυνηγήσεις και έχει αξία για την ζωή σου, θα περιλαμβάνει και ένα βαθμό ρίσκου. Δεν γίνεται αλλιώς είτε το θέλουμε είτε όχι.

Όταν όμως αποκτάμε εμμονή με πιθανά και αρνητικά μελλοντικά σενάρια που πηγάζουν από την αβεβαιότητα, το κουμπί της αμφιβολίας θα είναι συνεχώς πατημένο.

Κάνοντας μια λίστα με όλες τι αδυναμίες σου και όλα αυτά που μπορεί να πάνε στραβά, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να μείνει στην άγνοια η μεγάλη ερώτηση.

Και το μόνο που καταφέρνεις με αυτό είναι να θρέψεις ακόμα περισσότερο τον εχθρό μέσα σου.

Αφόπλισε τον βάζοντας τον εαυτό σου στην άγνοια.

Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί! Πριν την πράξη όλα είναι υποθέσεις και αν το καλοσκεφτείς, το μόνο που έχεις είναι θέληση να δώσεις ότι καλύτερο έχεις.

Τα μονοπάτια της ζωής δεν μπορείς να ξέρεις τι κρύβουν αν δεν τα περπατήσεις.

Και όχι, το περπάτημα δεν θα είναι ένα ελαφρό και ξέγνοιαστο τρέξιμο. Θα είναι περπάτημα πάνω στα κάρβουνα και αυτό είναι το τίμημα να αποκαλύπτεις τις απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα της ζωής σου.

Αναγνωρίζοντας τις σκέψεις που σε σταματούν, είναι το σημαντικότερο βήμα που μπορείς να κάνεις για να τις κατακτήσεις.

Το θάρρος και η αυτοπεποίθηση θα κάνουν τα υπόλοιπα.

Αυτοπεποίθηση Για Επιτυχία

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως η άγνοια και η αυτοπεποίθηση δεν έχει καμία σχέση με την ηλιθιότητα.

Η άγνοια δεν είναι μια ικανότητα ή χαρακτηριστικό προσωπικότητας. Είναι ένα πλαίσιο μη γνώσης και απειρίας.

Είναι το σημείο όπου κάποιος δεν έχει προσπαθήσει οτιδήποτε και απλά ξεκινά. Το σημείο μηδέν.

Όμως η άγνοια δεν σημαίνει πως περπατάς στα τυφλά. Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τις δυνάμεις και τα πλεονεκτήματα σου, άλλο τόσο σημαντικό είναι να έχεις επίγνωση των περιορισμών σου.

Ωστόσο χρειάζεται να κάνεις το πρώτο βήμα για να πας στο επόμενο σημείο.

Χωρίς το πρώτο βήμα, πάντα στο μηδέν θα μένεις και η άγνοια, που στην αρχή ήταν δικαιολογημένη, δεν θα γίνει ποτέ εμπειρία για να εξελιχθεί με την σειρά της σε γνώση και σοφία.

Και αυτό δεν είναι εύκολο γιατί πολύ απλά όλοι έχουμε την ανάγκη να αισθανθούμε ξεχωριστοί.

Διεκδικώντας όμως την αλήθεια μέσω της προσπάθειας, ρισκάρουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Και μέχρι κάποιο σημείο αυτό είναι λογικό.

Θέλουμε να είμαστε ξεχωριστοί και βασικά είμαστε. Αν δεν ήμασταν, γιατί να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε και να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη εξαρχής;

Όμως αυτή η ανάγκη είναι που δίνει πάτημα στους μηχανισμούς άμυνας γιατί στο τέλος αισθανόμαστε την πίεση πως είμαστε ο επόμενος Μεσσίας της ζωή μας.

Για αυτό χρειάζεται ισορροπία ώστε να κατανοήσουμε την άγνοια μας με παραγωγικό τρόπο.

Συμπέρασμα

Όταν παίρνουμε ένα ρίσκο ή κυνηγάμε μια ευκαιρία για επιτυχία, θεωρούμε πως το καλύτερο είναι να σκεφτούμε τα χειρότερα πιθανά σενάρια που μπορεί να συμβούν.

Όχι δεν είναι το καλύτερο.

Όταν πράττουμε με την υπόθεση της αποτυχίας, η προφητεία εκπληρώνει τον εαυτό της.

Προσέγγισε την επόμενη πρόκληση με το μυαλό του αρχάριου. Χωρίς υποθέσεις για το μέλλον και χωρίς σκέψεις του παρελθόντος να σε στοιχειώνουν.

Η επιτυχία συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία.

Θυμήσου πως μελέτησες ατελείωτες ώρες, νοιάστηκες σαν τρελός και δούλεψες μέχρι που έπεσες κάτω. Τον κόπο που έριξες στην κούρσα της ζωής αλλά και τα όνειρα που έκανες.

Τώρα πρέπει να διεκδικήσεις να πάρεις κάτι πίσω. Μια απάντηση στην ερώτηση που γυρνάει στο μυαλό όλων μας:

« Μέχρι που μπορώ να φτάσω; »

Αν θέλεις να αποκτήσεις την χαμένη σου αυτοπεποίθηση και να πετύχεις αυτά που θες, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr