Κοινωνικά Αδέξιος: Όταν η Επικοινωνία με τις Γυναίκες Γίνεται Γολγοθάς

κοινωνικά αδέξιος με τις γυναίκες.

Κοινωνικά Αδέξιος Και Επικοινωνία Με Τις Γυναίκες

Πόσες φορές σου έχει τύχει να κάνεις τα λάθος πράγματα, την λάθος στιγμή και ειδικά με μια γυναίκα που σου αρέσει; Το να είσαι κοινωνικά αδέξιος δεν είναι πρόβλημα, όμως σίγουρα είναι μια α – αδεξιότητα που πιθανόν σε μπλοκάρει.

Το να παγώνεις όταν σου αρέσει μια γυναίκα είναι ταυτόχρονα φυσιολογικό και περίεργο. Οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου είναι χιονοστιβάδα που τσακίζει κόκαλα και εσύ προσγειώνεσαι στην μέση για να κάνεις τον διαιτητή ανάμεσα στον καλό και τον κακό σου εαυτό.

Ενώ μπορείς να έχεις την γυναίκα που σου αρέσει. Δες πως στο βίντεο που ακολουθεί.

Πιστεύω πως ο καθένας μας έχει υπάρξει κοινωνικά αδέξιος. Οι εκάστοτε καταστάσεις που εισάγουμε τον εαυτό μας δεν είναι πάντα ευνοϊκές και ήρεμες.

Όμως, το να είσαι κοινωνικά αδέξιος μπορεί να σαμποτάρει την απόδοση σου με τις γυναίκες σε βαθμό που να σε απογοητεύσει και να μην προσπαθήσεις ξανά. Και αυτό δεν είναι θεμιτό.

Ωστόσο, όταν πιάνεις τον εαυτό σου να είναι κοινωνικά αδέξιος, έχει κάποιες αιτίες, συμπεριφορές και σίγουρα κάποια κίνητρα. Και αυτά πρόκειται να εξετάσουμε παρακάτω.

Κοινωνικά Αδέξιος Και Επικοινωνία : Το Επίκεντρο Του Σύμπαντος Με Λάθος Τρόπο

κοινωνικά αδέξιος και επικοινωνία

Κοινωνικά αδέξιος και επικοινωνία…

Ένας από τους λόγους που ίσως είσαι κοινωνικά αδέξιος είναι πως αισθάνεσαι πως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πάνω σου. Όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο που σκέφτεσαι.

τετράδιο

 

Το δύσκολο κομμάτι είναι πως κάνεις συνεχώς υποθέσεις για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εσένα. Στην συνέχεια βγαίνεις στο συμπέρασμα πως αυτό που θα σκεφτούν είναι αρνητικό.

Στην προσπάθεια μας να ξεφύγουμε από την αυτή την υπόθεση, συμπεριφερόμαστε μερικές φορές περίεργα ή προσπαθούμε να δείχνουμε συνεχώς καλοί με τον λάθος τρόπο.

Δεν εκφράζουμε την γνώμη μας και η εκφραστικότητα μας πηγαίνει περίπατο.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η γνώμη των άλλων έχει μεγάλη επιρροή πάνω μας, είτε είναι υπαρκτή είτε απλά στο κεφάλι μας.

Το λεγόμενο Spotlight Effect, αναφέρει πως υπερεκτιμούμε τον βαθμό προσοχής που έχουμε από τους άλλους. Με απλά λόγια, πιστεύουμε πως τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω μας ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

λάμπα

 

Όμως, παρόλο που οι άλλοι δεν αλληθωρίζουν κοιτάζοντας μας, η αντίληψη μας για το πόσο μας προσέχουν καθορίζει το τι θα πούμε, τι συναισθήματα θα προβάλουμε και πόσο άνετοι θα είμαστε εκφράζοντας την άποψη μας.

Ακόμα και κοινωνικά αδέξιος να είσαι, θα ήθελες να είσαι το επίκεντρο της προσοχής αλλά το φοβάσαι επειδή δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς.

Ένας ακόμα λόγος που πιθανόν να είσαι κοινωνικά αδέξιος είναι γιατί συγκεντρώνεσαι πάρα πολύ στις σκέψεις σου (paralysis over analysis) ή γιατί δίνεις μεγάλη προσοχή στο τι λένε ή στο τι κάνουν οι άλλοι.

Παρόλο που αυτό δεν είναι κατά κανόνα κακό δημιουργεί θέμα.

σκάκι

 

Το μυστικό βρίσκεται στο πως αντιλαμβάνεσαι τα εξωτερικά ερεθίσματα και πως σε κάνουν να αισθάνεσαι και κατ’ επέκταση να συμπεριφέρεσαι.

Όταν έχεις συνεχώς στο μυαλό σου πως οι άλλοι σε έχουν κάτω από μικροσκόπιο, είναι μέχρι κάποιο βαθμό πιεστικό και σου προκαλεί μεγάλη νευρικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επικοινωνιακές σου ικανότητες να μειώνονται δραματικά.

Όταν έχεις συνεχώς μπροστά σου το ενδεχόμενο της αρνητικής κριτικής δεν μπορείς να αισθανθείς άνετα με το περιβάλλον που βρίσκεσαι. Το μυαλό σου κολλάει και συμπεριφέρεσαι περίεργα.

Βέβαια, στην ιστορία μπαίνει και το πώς αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση πριν αυτή συμβεί.

Όταν Κάνεις Σενάρια

Το να είσαι κοινωνικά αδέξιος έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • Δεν μιλάς καθόλου επειδή φοβάσαι μην πεις το λάθος πράγμα την λάθος στιγμή.
 • Έχεις άποψη όμως την κρατάς για τον εαυτό σου.
 • Σκέφτεσαι υπερβολικά πριν εκφράσεις την γνώμη σου.
 • Η γλώσσα σώματος σου είναι νευρική. Είτε κινείσαι σαν ρομπότ είτε κινείσαι υπερβολικά προβάλλοντας μια νευρικότητα.
 • Η τονικότητα σου μαρτυρά την συναισθηματική σου κατάσταση. Αναφέρεις πολλά « εεεεεεε » στον λόγο σου, μπερδεύεις την γλώσσα σου, μιλάς πολύ σιγά, πολύ δυνατά ή ασταμάτητα.
 • Γελάς πολύ δυνατά.
 • Δεν αγγίζεις ποτέ το συνομιλητή σου.
 • Δεν κοιτάς τον άλλο στα μάτια.
 • Αγχώνεσαι για το τι θα πεις αφού τελειώσει ο άλλος την πρόταση του.

Το ίδιο συμβαίνει για παράδειγμα με το άγχος προσέγγισης.

 

Σκέφτεσαι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί. Σκεπτόμενος για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο το χειρότερο, ξεκινάς να το θεωρείς ως δεδομένο. Είναι σαν να έχεις πείσει τον εαυτό σου πως το μόνο που πρόκειται να συμβεί είναι να ντροπιαστείς, να κολλήσεις ή να απορριφθείς.

Το να είσαι κοινωνικά αδέξιος δεν είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να το κουβαλάς για όλη σου την ζωή. Με την εξάσκηση οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και σίγουρα με την έκθεση μπορείς να δεις μεγάλη βελτίωση.

Χρειάζεται χρόνο για να συνειδητοποιήσεις πως η άποψη των άλλων για εσένα δεν θα είναι πάντα και η καλύτερη και πως δεν είναι πάντα κάτω από τον έλεγχο σου.

Συνήθως, το να είσαι κοινωνικά αδέξιος προκύπτει:

 

Όταν θέλεις να εκφράσεις κάτι που σκέφτεσαι ή αισθάνεσαι και η αντίδραση του άλλου έχει αξία για εσένα.

Όταν για παράδειγμα θέλεις να δείξεις πως σου αρέσει μια γυναίκα, θέλεις να κάνεις τα πάντα ώστε να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να μην απορριφθείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκέφτεσαι πολύ πριν μιλήσεις, να προσπαθείς να δείξεις κάτι που ίσως δεν είσαι ή να καθυστερείς να εκφράσεις τις προθέσεις σου.

Και είναι σημαντικό να εκφράσεις τις προθέσεις από την αρχή της γνωριμίας σας. Δες το βίντεο εδώ και μάθε πόσο σημαντικό είναι να το κάνεις αυτό.

Στην πραγματικότητα πιστεύω πως δεν μας ενδιαφέρει τόσο το αποτέλεσμα (η απόρριψη για παράδειγμα) όσο η γνώμη που υποθέτουμε πως θα σχηματίσει ο άλλος για εμάς.

Βέβαια, ο βαθύτερος φλοιός δεν είναι η γνώμη που θα σχηματίσει ο άλλος αλλά το πόσο μεγάλη αξία έχει για εμάς και σε τι βαθμό θα μας επηρεάσει.

Με λίγα λόγια το τι θα κάνουμε ΑΝ η άποψη του άλλου δεν είναι θετική για εμάς.

Όμως το να είσαι κοινωνικά αδέξιος δεν σχετίζεται μόνο με βασικά επικοινωνιακά σφάλματα. Έχει άμεση σχέση με το τι σημαίνει για εσένα « λάθος », πως προσπαθείς να το αποφύγεις και πως το διαχειρίζεσαι όταν αντιλαμβάνεσαι ότι το έπραξες.

Κοινωνικά Αδέξιος Και Επικοινωνία : Η Εικόνα 

κοινωνικά αδέξιος

Σε αυτό το σημείο το ζήτημα για το αν είσαι κοινωνικά αδέξιος παίρνει φιλοσοφικές διαστάσεις στο κεφάλι μου.

Αυτό που σκέφτομαι συχνά είναι για παράδειγμα το πώς αντιδρώ όταν η αβίαστη εικόνα που προβάλω στους άλλους δεν είναι αποδεχτή.

Και λέγοντας αποδεχτή δεν εννοώ πως αναζητώ την αποδοχή όσο το γεγονός πως όταν οι δικοί μου άνθρωποι μου δίνουν αντικειμενικό feedback και με προβληματίζει για τον απλούστατο λόγο πως με βρίσκει σύμφωνο.

Αυτό που θέλω να πω και συνδέεται με το αν είσαι κοινωνικά αδέξιος είναι πως το story καταλήγει σε τέσσερα σκέλη όπως το σκέφτομαι:

 • Πώς αισθάνεσαι εσύ με την συμπεριφορά σου.
 • Πως εκφράζεις τα συναισθήματα σου.
 • Πως η συμπεριφορά σου επηρεάζει τους άλλους και σε τι βαθμό αυτό θα πρέπει να σε απασχολεί.
 • Ποιο είναι το κίνητρο για το οποίο θέλεις να αλλάξεις την συμπεριφορά σου.

Το να είσαι κοινωνικά αδέξιος σίγουρα φανερώνει κάποιες επικοινωνιακές ελλείψεις. Ταυτόχρονα όμως φανερώνει και μια προσωπικότητα που ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο στο να αισθανθεί άνετα με τους άλλους.

Στο κάτω κάτω η επικοινωνία είναι κάτι που όχι μόνο μπορείς να διορθώσεις αλλά ακόμα και να εκτοξεύσεις.

Και αυτό δεν είναι κατά κανόνα κακό ή καλό. Η ταμπέλα τοποθετείται στο κατά πόσο θέλεις να το αλλάξεις για τον εαυτό σου ή για τους άλλους. Και οι άλλοι μπορούν να είναι μια γυναίκα που σου αρέσει, ένα μέλος οικογένειας ή απλά ένας φίλος.

Ίσως το να είσαι κοινωνικά αδέξιος δεν σχετίζεται τόσο με το αποτέλεσμα όσο με την ποιότητα χαρακτήρα που εσύ ο ίδιος αποφασίζεις να προβάλεις. Και την ποιότητα χρειάζεται να την καθορίσεις μόνος σου.

Τροφή για σκέψη λοιπόν.

Θέλεις να αποκτήσεις τώρα αυτό που σου αξίζει στον ερωτικό τομέα; Μην χάνεις χρόνο. Δες αυτό.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.