Κοινωνική Νοημοσύνη. Το κλειδί της επιτυχίας στις σχέσεις

Κοινωνική Νοημοσύνη Για Να Έχεις Επιτυχία Στις Σχέσεις

Σαν είδος είμαστε προγραμματισμένοι να κοινωνικοποιούμαστε. Ο εγκέφαλός μας είναι κοινωνικός. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει στις αλληλεπιδράσεις μας να έχουμε την ικανότητα να επικοινωνούμε και να κατανοούμε αποτελεσματικά τους άλλους ανθρώπους.

Αυτή ακριβώς η ικανότητα ονομάζεται κοινωνική νοημοσύνη, Η οποία και μας δίνει την δυνατότητα να λειτουργούμε αποτελεσματικά μέσα στις κοινωνικές ομάδες στις οποίες ανήκουμε. Επίσης, να επιτύχουμε τόσο τους προσωπικούς, όσο και τους συλλογικούς στόχους.

Πώς Λειτουργεί Η Κοινωνική Νοημοσύνη;

πως λειτουργεί η κοινωνική νοημοσύνη

Η βασική αρχή της κοινωνικής νοημοσύνης είναι ότι οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις. 

Τις περισσότερες φορές οι λέξεις προετοιμάζονται, προτού ειπωθούν. 

Το μυαλό φιλτράρει όσα πιστεύει ότι θα ζημιώσουν την εικόνα τους.

Από την άλλη οι πράξεις συνήθως δεν φιλτράρονται με αυτό τον τρόπο και αποτελούν καθρέφτη του υποσυνείδητου.

Η γλώσσα του σώματος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα πράξεων και κινήσεων που αποκαλύπτουν πολλά.

Μάθε περισσότερα για τη γλώσσα του σώματος και τα ελκυστικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προβάλλεις, ειδικά όταν φλερτάρεις στο βίντεο εδώ.

Ένας άνθρωπος με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη τείνει να είναι ανοιχτός, να δείχνει ενδιαφέρον και να δείχνει έμπρακτα ότι είναι “παρών” κατά η διάρκεια της αλληλεπίδρασης.

Ασφαλώς, το ότι κάποιος είναι ανοικτός, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι αρεστός από τους άλλους. 

Όμως, σε μια καινούρια γνωριμία, βάζει δυνατές βάσεις και προβάλλει ελκυστικά χαρακτηριστικά και σε μια ήδη υπάρχουσα σχέση δείχνει ότι διαθέτει την ικανότητα να προχωρήσει δυναμικά και να προσφέρει αξία.

Κοινωνική Νοημοσύνη Και Φλερτ

Η κοινωνική νοημοσύνη είναι ελκυστική στο φλερτ, τόσο με άμεσο, όσο και με έμμεσο τρόπο.

Οι άντρες με κοινωνική νοημοσύνη είναι καλύτεροι στο να συνεργάζονται με άλλους ανθρώπους, να αποκτούν στάτους μέσα σε μια ομάδα ανθρώπων, να ανεβαίνουν στην κοινωνική ιεραρχία και να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους.

Το ζήτημα της ηγεσίας στη ζωή και στις σχέσεις μας έχει απασχολήσει στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά ελκυστικά στο φλερτ και τα αναζητά μια γυναίκα στον άντρα που τη φλερτάρει.

Ο άντρας που τα διαθέτει δείχνει ξεκάθαρα στη γυναίκα ότι μπορεί να ηγηθεί της σχέσης και να αναλάβει δράση, ώστε να οδηγήσει τη σχέση στην επιτυχία.

Κάθε άνθρωπος όμως είναι διαφορετικός και η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια “συνταγή” που θα δουλεύει για όλους.

Μπορούμε όμως να σου δώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές, ώστε με την εξάσκηση να βρεις τι δουλεύει για εσένα και πώς θα αυξήσεις την κοινωνική σου νοημοσύνη, βελτιώνοντας έτσι τις σχέσεις σου.

Ας δούμε πώς θα γίνει αυτό:

#1. Ανάπτυξε Tην Aίσθηση Tου Xιούμορ

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες δείχνουν προτίμηση στους άντρες που τις κάνουν να γελούν και αυτό υποστηρίζεται από τη βιβλιογραφία (έρευνες των νευροεπιστημών και της ψυχολογίας όπως αυτές των Bressler et. al., 2005 και Greengross και Miller, 2011).

Η καλή αίσθηση του χιούμορ υποδεικνύει νοημοσύνη με ποικίλους τρόπους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να λες συνέχεια αστεία στη γυναίκα  που σου αρέσει.

Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.

Το ζητούμενο είναι να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον, σαν άτομα και το χιούμορ μπορεί να συμβάλλει σε αυτό, προσδίδοντας μια χαλαρή νότα στη διαδικασία.

#2. Απόκτησε Eπικοινωνιακές Iκανότητες

Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό, όταν μιλάς για κάποιο θέμα ή όταν παρουσιάζεις τον εαυτό σου, είναι να το κάνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προσπάθησε να γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία.

Εμπλούτισε το λεξιλόγιο σου, σκέψου μερικές απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις και γίνε σαφής και ξεκάθαρος στον λόγο σου.

#3. Εστίασε Στη Γυναίκα

κοινωνική νοημοσύνη και φλερτ

Ένας άντρας που όταν η γυναίκα του μιλάει, κοιτάζει αλλού και δείχνει ότι δεν προσέχει, προβάλλει έντονα την έλλειψη κοινωνικής νοημοσύνης.

Σε μια συζήτηση φρόντισε να δίνεις την αμέριστη προσοχή σου στη γυναίκα και να το δείχνεις έμπρακτα, κοιτώντας τη στα μάτια.

Ένας καλός και ενεργός ακροατής προβάλλει υψηλή κοινωνική νοημοσύνη.

Δείξε ενδιαφέρον να μάθεις περισσότερα για εκείνη και για την ιστορία που σου διηγείται.

#4. Μάθε Να Εκφράζεις Συναισθήματα Ως Κοινωνικός Άνθρωπος

Για τους περισσότερους άντρες η έκφραση συναισθημάτων είναι κάτι μη αρρενωπό και για το λόγο αυτό το αποφεύγουν.

Όμως αυτό δεν βοηθά στην επιτυχία μιας σχέσης, αντιθέτως μπορεί να τη σαμποτάρει.

Ασφαλώς, δεν χρειάζεται να μιλάς διαρκώς για τα συναισθήματα σου, αλλά όταν κρίνεις ότι χρειάζεται, πες λίγα λόγια σχετικά με το τι αισθάνεσαι.

#5. Εξασκήσου Στη Γλώσσα Του Σώματος Και Εξέλιξε Την Κοινωνική Νοημοσύνη Σου

Η έλλειψη εκφράσεων προσώπου, η χωρίς καμία διακύμανση τονικότητα της φωνής και η έλλειψη κινήσεων των χεριών εκλαμβάνεται από τη γυναίκα ως συναισθηματική απόσταση.

Το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων γίνεται κυρίως με μη λεκτικούς τρόπους, γι’ αυτό θα πρέπει να δώσεις βάση και να εξασκηθείς σε αυτούς.

#6. Δείξε Σεβασμό

Σίγουρα κάποια στιγμή σε μια σχέση θα υπάρξουν διενέξεις.

Θα πρέπει να μπορείς να αποδεχτείς και να σεβαστείς το γεγονός ότι υπάρχει και η άλλη άποψη.

Βασικό μέρος της κοινωνικής νοημοσύνης είναι η ικανότητα να σέβεσαι το διαφορετικό και να μην προσπαθείς να επιβάλεις τη δική σου άποψη. 

#7 Δες Τα Πράγματα Από Την Δική Της Οπτική Γωνία

Έχοντας υψηλή κοινωνική νοημοσύνη, έχεις την ικανότητα να βάλεις για λίγο τον εαυτό σου στη θέση της γυναίκας και να κατανοήσεις καλύτερα τους λόγους που την οδηγούν στις απόψεις και στη συμπεριφορά της.

Ένας άντρας με κοινωνική νοημοσύνη με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να συνεννοηθεί με τη γυναίκα και να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη, οδηγώντας τη σχέση τους στην επιτυχία. 

#8. Μάθε Να Ζητάς Συγγνώμη Και Να Συγχωρείς

Στις ανθρώπινες σχέσεις κάθε πλευρά ενδέχεται να υποπέσει σε λάθη κατά καιρούς.

Η αποδοχή του λάθους, αλλά και η απολογία για αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη.

Σαφώς, υπάρχουν και όρια στα σφάλματα που μπορείς να αποδεχτείς, γι’ αυτό θα πρέπει να έχεις την κριτική σκέψη, για να διακρίνεις πότε κάτι γίνεται επίτηδες και τι σκοπό έχει.

Δες το βίντεο του Χρήστου που εξηγεί πώς θα βάλεις όρια και δεν θα συμβιβάζεσαι με συμπεριφορές που σε καταπιέζουν.

#9. Κοινωνική Νοημοσύνη : Μάθε Να Συζητάς Με Επιχειρήματα

Η κοινωνική νοημοσύνη και οι επικοινωνιακές δεξιότητες που τη συνοδεύουν θα σε βοηθήσουν σημαντικά όταν θα υπάρξει μια διαμάχη στη σχέση.

Μια πολιτισμένη συζήτηση με επιχειρήματα μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα και σε κάποια συμπεράσματα, σε αντίθεση με τους ανούσιους τσακωμούς.

#10. Αποδέξου Την Κριτική

Είναι σίγουρο ότι σε μια σχέση κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γίνεις αποδέκτης κριτικής.

Η κριτική πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα εργαλείο βελτίωσης με θετική επίπτωση στη σχέση, αλλά και σε εσένα ως άτομο, εφ’ όσον βέβαια είναι καλοπροαίρετη.

Κλείνοντας

Δίνοντας την πρέπουσα σημασία στα παραπάνω σημεία, θα καταφέρεις κι εσύ να αναπτύξεις και να προβάλλεις την κοινωνική σου νοημοσύνη κάτι που όπως θα διαπιστώσεις θα σε βοηθήσει στη ζωή και τις σχέσεις. 

Ένας Άνδρας Αξίας ποτέ δεν τα παρατάει, μέχρι να αποκτήσει αυτό που του αξίζει. Εάν έχεις δυσκολευτεί στις μέχρι τώρα σχέσεις σου και θέλεις να αποκτήσεις κάτι καλύτερο, δες αυτό.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.