Κουστούμι: “Μήπως έχω ντυθεί υπερβολικά καλά;”

Με καμία άλλη εμφάνιση, ο Άνδρας δεν φαίνεται πιο κομψός και με περισσότερη αυτοπεποίθηση από όταν φοράει κουστούμι.
Με καμία άλλη εμφάνιση, ο Άνδρας δεν φαίνεται πιο κομψός και με περισσότερη αυτοπεποίθηση από όταν φοράει κουστούμι.

Υπάρχει μια γενική αλήθεια που οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι οι Άνδρες.

Με καμία άλλη εμφάνιση – ίσως εκτός της Αρχαίας Πανοπλίας του Οπλίτη, ο Άνδρας δεν φαίνεται πιο κομψός και με περισσότερη αυτοπεποίθηση από όταν φοράει κουστούμι.

Η πρώτη μου εμπειρία με κουστούμι ήταν σε ένα θεατρικό στο γυμνάσιο. Έπρεπε να παίξω έναν ρόλο που χρειαζόταν επίσημη ενδυμασία. Ήξερα τέλεια τα λόγια μου, είχα κάνει άπειρες πρόβες και το μόνο που με προβλημάτιζε στο 14χρονο τότε μυαλό μου ήταν ότι έπρεπε να παρουσιαστώ με εκείνο το «μεγαλίστικο» για τον τότε εαυτό μου, κουστούμι.

Τα σχόλια όπως καταλαβαίνετε όταν βλέπουμε ένα παιδί με κουστούμι, ειδικώς σε ένα προστατευμένο περιβάλλον όπως στο σχολείο, είναι πάντα θετικά. Ακόμα και το πιο άκομψο “επίσημο ντύσιμο” να έχει.

Έτσι και σε μένα. Με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση από τα σχόλια, στο τότε παιδικό μυαλό μου ήρθε πιο κοντά η ιδέα του να εισάγω στην γκαρνταρόμπα μου τέτοια ενδύματα όσο μεγαλώνω. Και έτσι έκανα από μικρός. Στα 19 μου είχα ήδη μια καλή βάση. Οπότε αν και πολλοί το αποφεύγουν, σε εμένα δεν ήταν ποτέ δυσάρεστο το να φορέσω ένα επίσημο ένδυμα.

Αν και πλέον προτιμώ πιο business casual / smart casual ντύσιμο στους χώρους εργασίας, κάποιες φορές το κουστούμι επιβάλλεται εντός και εκτός γραφείου.

style-2010-09-new-business-casual-office-cardigan

Θεωρώ πως μέσα σε αυτή την προσπάθεια αποφυγής της χρήσης κουστουμιού στην καθημερινότητά μας, δημιουργούμε δικαιολογίες όταν κοιτάζουμε τον καθρέπτη.

Μήπως έχω ντυθεί υπερβολικά;

Το γνωστό αν και ξενικό overdressed που μπορεί να ακούσεις ως σχόλιο αν παρουσιαστείς με επισημότερο ένδυμα της περίστασης, απασχολεί πολλούς άνδρες. Σε κάνει να αναρωτιέσαι και να αμφισβητείς.

Πότε είμαι ντυμένος υπερβολικά καλά και πότε όχι;

Αν και το σωστό κουστούμι και τους συνδυασμούς το έχουμε περιγράψει εδώ στο φορουμ μας αναλυτικά, παρακάτω σου δίνω 12 περιπτώσεις που καλό είναι να τηρείς για να είσαι στα σωστά πλαίσια ντυμένος ανάλογα την περίσταση.

 • Στο χώρο εργασίας δεν φοράς ποτέ παρδαλό κουστούμι. Προτιμάς τα ασφαλή χρώματα – Γκρι, μπλε, σκούρο γκρι και με επιφύλαξη το πολύ μαύρο – καθώς το πολύ μαύρο παραπέμπει σε πιο επίσημες καταστάσεις.

pink

 • Αν δεν ξέρεις τι να βάλεις, βάλε κάτι κλασσικό. Κλασσικό σε χρώμα και κλασσικό σε σχέδιο. Μην υπερβάλλεις. Αν θες να φτιάξεις το στυλ σου με πιο extreme γραμμές, πάρε κάποιες συμβουλές πρώτα.
 • Αν πηγαίνεις σε γάμο, βαφτίσια κτλ φόρα το καλύτερο που έχεις. Εκτός αν είναι δηλωμένο στην πρόσκληση ότι του μυστήριο απαιτεί κάτι πιο χαλαρό. Ακόμα και έτσι όμως φόρα άλλο κουστούμι (χαλαρό χρώμα και σχέδιο / κόψιμο) και όχι απλό polo μπλουζάκι με jeans.
 • Όταν βγαίνεις και συνοδεύεις γυναίκα σε δείπνο, η γραβάτα δεν είναι απαραίτητη.
 • Σε κάθε περίπτωση, τα αξεσουάρ που σε συνοδεύουν (ζώνη – παπούτσια – ρολόι) να είναι στο ίδιο χρώμα μεταξύ τους και ίδια υφή. Όχι απλά μαύρο ή καφέ αλλά να ταιριάζουν και στον τόνο.
 • Σε πάρτι με φίλους μπορείς να ριψοκινδυνεύσεις. Σε πάρτι με συνεργάτες – πελάτες, όχι.
 • Τα έντονα χρώματα πάνω σου τραβάνε την προσοχή σε σένα. Αν δεν θες να γίνει αυτό μη τα φοράς. (Πχ Στην περίπτωση που παρουσιάζεις κάτι και θες την προσοχή του κοινού σε αυτό που παρουσιάζεις). Αν όμως θες όντως να είναι πάνω σου, φρόντισε να συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους αλλά και με τα αξεσουάρ σου.
 • Σε κλασσικές εμφανίσεις, προσπάθησε να αποφεύγεις τις άσπρες κάλτσες. Θυμίζουν λίγο Michael Jackson αλλά αυτός ήταν ο Βασιλιάς της Ποπ. Μαύρες, μπλε, γκρι, καφέ είναι ότι πρέπει.
 • Κουστούμι και ασορτί καπέλο μόνο αν είσαι επίτιμος καλεσμένος στον γάμο του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό.
 • Κουστούμι και αθλητικά παπούτσια είναι σα να λέμε καρπούζι με φέτα. Μπορεί αισθητικά ή γευστικά σε κάποιους να αρέσει, αλλά σε πόσα καλά μαγαζιά έχεις δει να το σερβίρουν έτσι;

nope

 • Με ένα Blazer ή σακάκι κουστουμιού και T-shirt / Jean μπορείς να κάνεις τέλεια κατάσταση για καφέ, ποτό ή ραντεβού. Αρκεί να είναι όλα αντίστοιχης (καλής) ποιότητας.
 • Σε δείπνο ή επίσημη έξοδο, αν φορέσεις μαντήλι ή φουλάρι, ας κάνει αντίθεση με το χρώμα που έχεις στον κύριο κορμό της ενδυμασίας σου. Αν είναι ίδιο θα χάνεται πάνω στο ντύσιμό σου.
Αν θες να δεις πως θα συνδυάσεις το σωστό ντύσιμο με attidute & flirting skills πάτα το κουμπί.

button1

Στο MenOfStyle λέμε, δεν είσαι ποτέ υπερβολικά καλά ντυμένος. Κάνε το καλύτερο που μπορείς και αν είσαι καλύτερα ντυμένος από όλους – με την αυτοπεποίθησή σου και τον αέρα σου, άσε τους άλλους να νιώθουν ότι ίσως δεν ντύθηκαν αυτοί στο επίπεδο που έπρεπε.

Μέχρι την επόμενη φορά.

Βρες με!

Spiros

Manager at Men Of Style
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .
Βρες με!