Ξύρισμα Old School: Γιατί Πρέπει να Δοκιμάσεις Safety Razor

Το ξύρισμα αποτελεί επίπονη διαδικασία για πολλούς άντρες και οποιοσδήποτε τρόπος μπορεί να το διευκολύνει είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτος.

Ξύρισμα Old School

Κάποιοι προτιμούν τα γένια και όχι ξύρισμα, ενώ άλλοι επιλέγουν το φρεσκοξυρισμένο look. Όμως, αν είχες γένια για καιρό, το πρωινό ξύρισμα φαντάζει σαν μια βαρετή προοπτική.

Η μάχη ενάντια στις τρίχες του προσώπου μπορεί να είναι μία μάταιη μάχη, καθώς κάθε μέρα η γενειάδα επανέρχεται και μαζί της έρχονται και οι ερεθισμοί στο δέρμα και τα κοψίματα από το ξυράφι.

Τα ξυράφια που κυκλοφορούν στην αγορά αποκτούν όλο και περισσότερες λεπίδες, χωρίς όμως ουσιαστική διαφορά στην ποιότητα του ξυρίσματος.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι τα ξυραφάκια με πολλές λεπίδες δεν κάνουν και το καλύτερο ξύρισμα, όπως ισχυρίζονται.

Γι’ Aυτό Στο Ξύρισμα Old School

ξύρισμα

Για το λόγο αυτό, υπάρχει μία σημαντική αναβίωση της χρήσης των παραδοσιακών ξυραφιών ασφαλείας διπλής όψης και μια στροφή προς το παραδοσιακό ξύρισμα, το οποίο όχι μόνο δίνει καλύτερο αποτέλεσμα, με λιγότερους ερεθισμούς, αλλά είναι και πιο διασκεδαστικό.

Το παραδοσιακό υγρό ξύρισμα απαιτεί να κρατάς το πρόσωπό σου ελαφρώς λιπαρό κατά την διάρκεια του ξυρίσματος, έτσι ώστε να μειώσεις την πιθανότητα ερεθισμού.
Χρειάζεται ξυράφι ασφαλείας διπλής όψης, πινέλο ξυρίσματος, και σαπούνι/κρέμα ξυρίσματος. Όλα αυτά είναι απαραίτητα αξεσουάρ για να επιτύχεις το καλύτερο ξύρισμα.

Παρακάτω παραθέτουμε τους κυριότερους λόγους, για τους οποίους αξίζει να δοκιμάσεις αμέσως το ξύρισμα με safety razor.

#1. Ξύρισμα Old School Χωρίς Ερεθισμούς

Κάθε φορά που περνάς μια λεπίδα στο πρόσωπό σου στο ξύρισμα, απομακρύνεις επίσης λεπτές στρώσεις δέρματος μαζί. Πιέζοντας πολύ δυνατά ή περνώντας από το ίδιο σημείο επανειλημμένα  μπορεί να πάθεις έγκαυμα ξυρίσματος

Χρησιμοποιώντας ένα πενταλέπιδο ξυράφι σημαίνει ότι κάθε πέρασμα στο δέρμα είναι σαν να ξυρίζεις το ίδιο σημείο 5 φορές!

Η απλότητα της μονής λεπίδας μπορεί να είναι ωφέλιμη στην μείωση των ερεθισμών καθώς μπορείς να  ελέγξεις  πόσο συχνά θα περνάς την ίδια περιοχή του προσώπου μειώνοντας την πίεση που ασκείται και ελέγχοντας την γωνία που θες να ξυρίσεις.

Τελικά, γιατί να χρησιμοποιείς ξυράφια με πολλαπλές λεπίδες, όταν το ξύρισμα σου  χρειάζεσαι μια μόνο λεπίδα;

Στο παρακάτω βίντεο ο Χρήστος σου προτείνει μερικά εξαιρετικά προϊόντα για το ξύρισμα σου.

#2. Είναι Μακροπρόθεσμα Καλύτερο Για Το Δέρμα

Ένα κακό ξύρισμα μπορεί  να δημιουργήσει διαφόρων ειδών προβλήματα. Το έγκαυμα από το ξύρισμα, δεν  είναι καθόλου ευχάριστο και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και αρκετές ημέρες.

Ακόμη εμφανίζονται οιδήματα που προκαλούνται κυρίως όταν οι τρίχες  συστρέφονται και γυρνούν προς το δέρμα. Αυτό συμβαίνει συχνά λόγω της χρήσης ξυραφιού με πολλές λεπίδες.

Οι πολλαπλές λεπίδες τους είναι σχεδιασμένες να σηκώνουν την βάση της τρίχας  με την πρώτη λεπίδα ,οπότε οι εν συνεχεία λεπίδες να μπορούν να κόψουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλά αλλά πολύ συχνά η τρίχα  κόβεται τόσο χαμηλά, που όταν αφήνεται γλιστρά πάλι επάνω στην επιφάνεια του δέρματος.

Η υπερβολική απολέπιση επίσης οδηγεί το δέρμα σε πρόωρη γήρανση.

Ακόμη, ο αφρός ξυρίσματος περιέχει ουσίες επιβλαβείς για το δέρμα, που μπορεί να το αφυδατώσουν.

Το ξύρισμα με safety razor χρειάζεται σαπούνι ή κρέμα ξυρίσματος που αποτελούν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, λόγω των ενυδατικών ιδιοτήτων τους

#3. Το Ξύρισμα Old School Είναι Πιο Οικονομικό

εύκολο ξύρισμα

Συχνά οι άντρες παραπονιούνται, όχι επειδή βαριούνται το ξύρισμα, αλλά επειδή τους κοστίζει πολύ.

Τα ξυράφια, ιδιαίτερα αυτά με τις πολλές λεπίδες, δεν είναι φθηνά και έτσι πολλοί αγοράζουν φθηνά προϊόντα μιας χρήσεως, που κάνουν ακόμη χειρότερο το ξύρισμα.

Ακόμη και αν κάποιος αγοράσει καλής ποιότητας ξυράφι με πολλαπλές λεπίδες, πιθανότατα θα οδηγηθεί στην επίπονη εμπειρία του να πρέπει να ξυρίζεται με μία μπουκωμένη λεπίδα.

Το ίδιο ισχύει με τον αφρό ξυρίσματος, καθώς ένα δοχείο κοστίζει πολύ σε σχέση με το πόσο λίγο διαρκεί.

Υγρό Ξύρισμα

Αντιθέτως, το υγρό ξύρισμα με τον παραδοσιακό τρόπο μπορεί να είναι πολύ φθηνότερο μακροπρόθεσμα.

Θα πρέπει να επενδύσεις λίγο περισσότερο στην αρχή εφόσον  για τα ξυράφια ασφαλείας η τιμή  ξεκινά κοντά στα 30 ευρώ, αλλά από κει και ύστερα το ξύρισμα είναι πολύ οικονομικό.

Οι λεπίδες κοστίζουν ελάχιστα και ένα μεγάλου μεγέθους σαπούνι μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες.

Εύκολα μπορείτε να την βγάλετε με λιγότερο από 15 ευρώ ανά έτος, κόστος που αντιστοιχεί σε ένα πακέτο ξυραφιών με πολλές λεπίδες.

#4. Το Ξύρισμα Old School Γίνεται Διασκεδαστική Εμπειρία

Αρχικά, το ξύρισμα με safety razor μοιάζει τρομακτικό.

Μετά από μια μικρή δοκιμαστική περίοδο μερικών ξυρισμάτων, θα αρχίσει να σου μοιάζει με το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο.

Το μόνο που πρέπει να γνωρίζεις είναι ο τρόπος που θα κρατάς το ξυράφι με την σωστή γωνία, πόση πίεση θα πρέπει να ασκήσεις και πώς θα προετοιμάσεις το σαπούνι.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να ασκήσεις πίεση. Απλά αφήνεις το βάρος του ξυραφιού να κάνει τη δουλειά.

Όσο θα αποκτάς  εμπειρία η πρωινή αυτή ρουτίνα θα γίνεται εύκολη και διασκεδαστική.

Ακόμη, με το παραδοσιακό ξύρισμα θα μάθεις κάθε ανωμαλία και κάθε γραμμή του προσώπου σου.

#5. Φιλικότερο Προς Το Περιβάλλον

Το ξύρισμα με ξυραφάκι μιας χρήσης είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσες να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα, όχι μόνο για την κακή του απόδοση αλλά κι επειδή είναι μεγάλη σπατάλη.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στις χωματερές της Αμερικής μόνο, καταλήγουν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ξυραφάκια  μιας χρήσης. Εξαιτίας του ότι αποτελούνται κυρίως από πλαστικό που αποδομείται πολύ δύσκολα , θα παραμείνουν εκεί για εκατοντάδες χρόνια.

Τα ξυραφάκια μιας χρήσης καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο και η διαδικασία παραγωγής τους καταστρέφει το περιβάλλον

Εναλλακτικές

εναλλακτικές επιλογές ξυρίσματος

Το ίδιο πρόβλημα υφίσταται ακόμη και αν χρησιμοποιείς ανταλλακτικές κεφαλές, οι οποίες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν στα εργοστάσια ανακύκλωσης, λόγω της πολυπλοκότητας της κατασκευής τους.

Από την άλλη, ένα ξυράφι ασφαλείας διπλής όψης,είναι κατασκευασμένο από συμπαγές μέταλλο και με την σωστή φροντίδα, μπορεί να διατηρηθεί για μια ζωή.

Το μοναδικό στοιχείο που χρειάζεται αντικατάσταση, είναι η λεπίδα, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά, καθώς μπορεί να ακονίζεται, όμως μετά την χρήση της μπορεί και να ανακυκλωθεί.

#6. Δείχνεις Πιο Ψαγμένος

Τα ξυράφια μιας χρήσης, ειδικά αυτά με την πλαστική λαβή φαίνονται  φτηνιάρικα  και άσχημα. Βρομίζουν γρήγορα και απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν εντυπωσιακά.

Αντιθέτως, το παραδοσιακό ξυράφι υγρού ξυρίσματος είναι ανοξείδωτο και τραβά τα βλέμματα.

Ακόμη, ένα  πινέλο ξυρίσματος  καλής ποιότητας και σαπούνι για το ξύρισμα φέρνουν στο μυαλό μια παλιά εποχή πολυτέλειας.

Απλώνοντας τον αφρό στο πρόσωπο σου και έχοντας παρατεταγμένα στον νιπτήρα σου ένα παραδοσιακό safety razor, πινέλο και σαπούνια, μπορείς να νιώθεις ένας ψαγμένος gentleman.

Άλλωστε, εάν τα ρούχα κάνουν τον άνδρα, τότε μπορούμε να πούμε ότι τον κύριο  τον κάνει η περιποίηση!

Στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika, απαντάμε στο ερώτημα αν μετράει τελικά η εμφάνιση.

#7. Κρατάς Την Παράδοση

Από την στιγμή που μαθαίνεις το ξύρισμα με safety razor, μπορείς με την σειρά σου να το διδάξεις στους γιους σου και αυτός με την σειρά του στους δικούς του, κρατώντας έτσι την παράδοση.

#8. Υποστηρίζεις Μικρές, Τοπικές ΕπιχειρήσειςΤο ξύρισμα αποτελεί επίπονη διαδικασία για πολλούς άντρες και οποιοσδήποτε τρόπος μπορεί να το διευκολύνει είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτος.

Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις κατά τόπους που ασχολούνται με την παραγωγή ξυραφιών ασφαλείας, για παραδοσιακό ξύρισμα.

Τέλος, αγοράζοντας από τις μικρές αυτές επιχειρήσεις, βοηθάς να βελτιωθεί η τοπική  οικονομία και αποκτάς ένα βελτιωμένο, εξατομικευμένο επίπεδο εξυπηρέτησης.

Φυσικά, εκτός από την αγορά εξοπλισμού για ξύρισμα στο σπίτι, μπορείς να στηρίξεις τον κουρέα της γειτονιάς και να κάνεις ένα εξαιρετικό παραδοσιακό ξύρισμα.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Το ξύρισμα είναι ένα μικρό μέρος της περιποίησης του εαυτού σου. Μάθε περισσότερα εδώ.

Διάβασε το βιβλίο μας Άνδρας Αξίας εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.