Λιχουδιές από Άλλο Πλανήτη: Τα πιο Περίεργα Φαγητά του Κόσμου

Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Κάθε κουλτούρα, σε κάθε μέρος του πλανήτη έχει την δική της κουζίνα και φαγητά, που διαφέρει ανάλογα με το μέρος του κόσμου στο οποίο βρίσκεται και με αυτά που η φύση παρέχει.

Μερικά φαγητά που για κάποιους κατοίκους του πλανήτη θεωρούνται φυσιολογικά, για άλλους μπορεί να είναι το λιγότερο περίεργα, είτε λόγω του είδους του φαγητού, είτε λόγω του τρόπου που αυτό μαγειρεύεται (ή δεν μαγειρεύεται σε μερικές περιπτώσεις, όπως θα διαβάσεις παρακάτω).

Το αρνί για παράδειγμα, είναι ένα ζώο που καταναλώνεται σε όλον τον κόσμο. Όμως ο τρόπος που το ψήνουμε στην Ελλάδα το Πάσχα, φαίνεται πολύ περίεργος σε κάποιους ανθρώπους από άλλες κουλτούρες.

Στο άρθρο αυτό θα διαβάσεις μερικά τέτοια περίεργα φαγητά που θα συναντήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τα περισσότερα από τα παρακάτω ανήκουν στην λίστα κάποιων από των πραγμάτων που δεν κάναμε ή τρώγαμε ποτέ, όπως μπορείς να δεις στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast  Apla+Andrika παρακάτω :

#1. Περίεργα Φαγητά: Σάντουιτς Με Ψητό Χοιρινό Μυαλό
μυαλα

Ξεκινάμε με ένα πιάτο που ανήκει στο παρελθόν και μας έρχεται από τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήταν δημοφιλές πριν εξαπλωθεί η νόσος των τρελλών αγελάδων και απαγορευτεί η κατανάλωση εντοσθίων.

Το παράξενο αυτό σάντουιτς με πανέ εγκέφαλο, λέγεται ότι εισήλθε στις ΗΠΑ από Γερμανούς και Ολλανδούς μετανάστες, οι οποίοι δεν ήθελαν να πετάνε τίποτα μετά την σφαγή του χοιρινού.

Το εν λόγω σάντουιτς αποτελεί μια θερμιδική βόμβα και καταναλώνεται με μουστάρδα και πίκλες.

#2. Παράξενα Φαγητά: Escamole
τυλιχτο

Το escamole, που καταναλώνεται στο Μεξικό, είναι προνύμφες μυρμηγκιών που έχουν συλλεχθεί από την ρίζα του φυτού αγαύη και είναι γνωστό ως «το χαβιάρι των εντόμων».

Μοιάζει με cottage cheese στην εμφάνιση και η γεύση του μοιάζει με αυτή του βουτύρου και του καρυδιού. Συνήθως χρησιμοποιείται ως γέμιση σε tacos και ομελέτες και θεωρείται πολύ γευστικό έδεσμα.

#3. Ιδιαίτερα Φαγητά: Μεθυσμένες Γαρίδες
γαριδες

Οι μεθυσμένες γαρίδες είναι δημοφιλείς σε κάποια μέρη της Κίνας και τρώγονται, αφού πρώτα βουτηχτούν σε ένα δυνατό αλκοολούχο ποτό.

Αυτό δεν θα ήταν ένα περίεργο πιάτο, αν οι γαρίδες ήταν μαγειρεμένες. Η συγκεκριμένη όμως συνταγή δεν περιλαμβάνει μαγείρεμα. Οι μεθυσμένες γαρίδες καταναλώνονται ωμές!

#4. Παραδοσιακά Φαγητά: Lutefisk
μπακαλιαρος

Το lutefisk καταναλώνεται στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και σε πολιτείες των ΗΠΑ με παρουσία Σκανδιναβών, όπως η Minnesota και φτιάχνεται από μπακαλιάρο και καυστική σόδα.

Το ψάρι εμποτίζεται με την καυστική σόδα για μερικές ημέρες και κατόπιν καθαρίζεται για σχεδόν μια εβδομάδα με κρύο νερό, ώστε να γίνει βρώσιμο. Καταναλώνεται συνήθως με βρασμένες πατάτες, ψιλοκομμένο bacon και λιωμένο βούτυρο.

Στην Φινλανδία και στην Σουηδία αποτελεί παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό.

#5. Περίεργα Φαγητά: Μάτι Τόνου
ματι

Το μάτι τόνου είναι πολύ φτηνό και κυκλοφορεί στα περισσότερα γιαπωνέζικα σούπερ μάρκετ, με τιμή περίπου 1 ευρώ.

Αν και είναι ασυνήθιστο για εμάς, έχει καλή γεύση που μοιάζει με αυτή του χταποδιού και του καλαμαριού.

Οι Ιάπωνες το καταναλώνουν αφού το μαγειρέψουν στον ατμό, με σκόρδο ή sauce σόγιας.

#6. Περίεργα Φαγητά: Haggis
ματωμενο

Το Haggis είναι το εθνικό πιάτο της Σκοτίας. Είναι ένα μείγμα εντοσθίων αρνιού, με βρώμη, μπαχαρικά και κρεμμύδι, τα οποία σιγοβράζονται για τρεις ώρες μέσα στο στομάχι του ζώου.

Τρώγεται με πουρέ πατάτας και γογγύλια και συνήθως συνοδεύεται από whisky.  Είναι μια συνταγή που έχει τις ρίζες της πίσω στο 1400 και σήμερα καταναλώνεται στην ημέρα του Robert Burns (εθνικός ποιητής της Σκοτίας).

Επίσης, υπάρχει έτοιμο στα σούπερ μάρκετ και αποτελεί πηγή σιδήρου και φυτικών ινών.

#7. Εκλεπτυσμένα Φαγητά: Escargots à la Bourguignonne
σαλιγκαρια

Η συγκεκριμένη λιχουδιά από την Γαλλία δεν είναι κάτι τελείως άγνωστο στην Ελλάδα, αφού αντίστοιχο φαγητό φτιάχνεται σε μερικές περιοχές.

Τα σαλιγκάρια μαγειρεύονται σε μία σως από λευκό κρασί, σκόρδο, βούτυρο και μαϊντανό και σερβίρονται μέσα στο καβούκι τους.

Κάποιοι λένε ότι μοιάζουν με μύδια.

#8. Ιαπωνική Κουζίνα: Κρέας Ανθού Κερασιάς
Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Αυτό το έδεσμα με προέλευση την μακρινή Ιαπωνία και το περίεργο όνομα (Sakura Niku στα Ιαπωνικά), δεν είναι τίποτε άλλο παρά ωμό κρέας αλόγου, το οποίο σερβίρεται σαν sushi.

Πωλείται κατά την περίοδο που ανθίζουν οι κερασιές στην Ιαπωνία (έτσι πήρε το όνομα του) και έχει πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους και λίγες θερμίδες.

#9. Γαλλική Κουζίνα: Βατραχοπόδαρα
Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Τα βατραχοπόδαρα είναι βασικά το πίσω μέρος του ποδιού του βατράχου και είναι μια δημοφιλής λιχουδιά που καταναλώνεται στην Γαλλία, αλλά και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η γεύση του μοιάζει με αυτή του κοτόπουλου, με μια «νότα» ψαριού. Μαγειρεύεται με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους με δημοφιλέστερο το ψήσιμο με σκόρδο και cream sauce αλλά και με τσίλι.

Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις για περίεργα φαγητά, δες το παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika για περίργα πράγματα που μπορεί να συμβούν στις διακοπές:

#10. Αυστραλία: Καγκουρό
Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Το καγκουρό ζει μόνο στην Αυστραλία και παρόλο που αρκετοί είναι κατά του κυνηγιού του και της κατανάλωσης του, είναι αρκετά δημοφιλές και μαγειρεύεται σε πολλές μορφές.

Υπάρχουν burgers, λουκάνικα και μπριζόλες με κρέας από καγκουρό. Η γεύση του είναι κάτι μεταξύ ελαφιού και βουβαλιού, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλό ποσοστό λίπους.

#11. Εξωτικές Γεύσεις: Κρέας Κροκοδείλου
Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Το κρέας κροκόδειλου καταναλώνεται σε αρκετές περιοχές του κόσμου, κυρίως στην Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική. Το συγκεκριμένο ερπετό προστατεύεται από την νομοθεσία και για τον λόγο αυτό εκτρέφεται ειδικά για κατανάλωση.

Λένε ότι το κρέας του είναι γευστικά σαν κοτόπουλο με καβούρι και μπορεί να ποικίλλει αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος.

#12. Τηγανητός Κροταλίας
Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Ο τηγανητός κροταλίας είναι ένα από τα αγαπημένα εδέσματα των κατοίκων των Νοτιοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ.

Το ερπετό βράζεται χωρίς τα κόκαλα και τηγανίζεται αφού πρώτα παναριστεί σε ένα μείγμα από αυγό, αλεύρι και αλάτι.

#13. Σούπα Χελώνας
Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Η χελωνόσουπα φτιάχνεται χρησιμοποιώντας το εσωτερικό μέρος, συγκεκριμένων ειδών χελώνας με μαλακό κέλυφος.

Καταναλώνεται σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη, αλλά και στις ΗΠΑ. Ειδικά στην Κίνα θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα.

#14. Κρέας Καρχαρία
Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Σε μερικές χώρες ο καρχαρίας ψαρεύεται για το κρέας του. Στην Κίνα φτιάχνουν σούπα με το πτερύγιο του και στην Ισλανδία αποξηραίνουν το κρέας του, με μια ειδική διαδικασία που διασφαλίζει ότι θα απομακρυνθεί το δηλητήριο του.

Το ισλανδικό Hákarl καταναλώνεται όλο το χρόνο σαν μεζές – συνοδεία αλκοολούχων ποτών και πωλείται στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Η σούπα θεωρείται πολυτελές έδεσμα, όμως οι πωλήσεις των πτερυγίων καρχαρία έχουν πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει ο τρόπος που ψαρεύεται (αφαιρείται από το ψάρι, όσο αυτό είναι ζωντανό).

#15. Βαριές Γεύσεις: Salo
Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε τα μέρη του κρέατος που έχουν πολύ λίπος. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στον κιμά για burger, ζητάμε λίγο λίπος παραπάνω, αλλά οι Ουκρανοί με το Salo έχουν φτάσει στο άλλο άκρο!

Το salo είναι χοιρινό λίπος, το οποίο τρώγεται σε διάφορες μορφές, όπως καπνιστό, παλαιωμένο, μαγειρεμένο ακόμη και άψητο βουτηγμένο σε αλάτι και με συνοδεία βότκας. Ότι πρέπει για τον βαρύ ουκρανικό χειμώνα!

#16. Πίτα «Stargazey»
Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Μια πίτα με ψάρια των οποίων τα κεφάλια κοιτάνε τον ουρανό είναι μια αρκετά περίεργη εικόνα.

Η συγκεκριμένη πίτα καταναλώνεται παραδοσιακά στην Κορνουάλη της Μεγάλης Βρετανίας στις 23 Δεκεμβρίου, προς τιμήν ενός ναυτικού, ο οποίος σύμφωνα με τον θρύλο, βγήκε για ψάρεμα μια μέρα με μεγάλη τρικυμία και επέστρεψε με μια τεράστια ψαριά για τους πεινασμένους κατοίκους του χωριού του.

Μετά από όλες αυτές τις ομολογουμένως περίεργες λιχουδιές θα αναφερθούμε και σε ένα περίεργο επιδόρπιο και ένα ποτό!

Επίλογος Και Επιδόρπιο…

Το Akutaq είναι παγωτό από την Αλάσκα, φτιαγμένο από λίπος ταράνδου, έλαια φώκιας, χιόνι και μούρα, ενώ το κρασί φιδιού που πίνουν οι κάτοικοι του Βιετνάμ και της Κίνας είναι κρασί από ρύζι μέσα στο οποίο εμποτίζεται ένα δηλητηριώδες φίδι.

Υπάρχουν πολλά και άκρως περίεργα φαγητά σε κάθε μεριά του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα πιο περίεργα και εξεζητημένα.

Λένε ότι ένα σφηνάκι από αυτό βελτιώνει την γονιμότητα.

Τέλος, οι πεποιθήσεις των ανθρώπων στη νοτιοανατολική Ασία, πιστεύουμε ότι είναι από τις πιο σουρεαλιστικές για τα δικά μας δεδομένα. Πρόκειται για ένα από τα πιο εκκεντρικά συστήματα πεποιθήσεων για το φαγητό.

Εκτός από αυτό, όλα τα άλλα πιάτα που διάβασες στο άρθρο, το κάθε δημοφιλές ή και το κάθε παραδοσιακό πιάτο που δοκιμάζεις όταν επισκέπεσαι μια χώρα, αν τολμάς βέβαια, είναι μια εμπειρία ξεχωριστή.

Περί ορέξεως ουδέν λόγος… Γι’ αυτό θα σε αφήσουμε χωρίς πολλά σχόλια. ελπίζουμε να έμαθες κάτι για τη σημασία που έχουν τα φαγητά των άλλων πολιτισμών για να γνωρίσεις καλύτερα την κουλτούρα τους, από τη μεριά της κουζίνας τους.

Όπως επίσης σημασία έχει να γνωρίσεις τι αρέσει σε μια γυναίκα όταν την προσεγγίζεις.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Ταξιδεύοντας σε άλλες χώρες μπορείς να δοκιμάσεις απίστευτες γεύσεις. Δες μερικές ιδέες προορισμών εδώ.

Το ταξίδι στις γεύσεις ξυπνά την αναγκη για το ταξίδι της αυτογνωσίας. Διάβασε το βιβλίο Άνδρας Αξίας.  Παράγγειλε εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.