Μελέτη: Πως ο Γυναικείος Εγκέφαλος Παίρνει Αποφάσεις

γυναικείος εγκέφαλος και επιλογές.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως οι γυναίκες κάνουν επιλογές; Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σίγουρο πως σε έχει απασχολήσει αρκετά, και είναι απόλυτα λογικό. Όμως, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι κατά 99% ίδιος με τον ανδρικό. Το 1% όμως που διαφέρει μπορεί και αλλάζει τα πάντα.

Όλα Στηρίζονται στο Συναίσθημα

Υπάρχει η γενική θεώρηση πως οι γυναίκες είναι περισσότερο συναισθηματικές από τους άνδρες. Βέβαια, ο γυναικείος εγκέφαλος παρουσιάζει ένα κοινό σημείο με τον ανδρικό: Οι επιλογές που κάνουν και οι άνδρες και οι γυναίκες, ουσιαστικά, στηρίζονται στο συναίσθημα.

Τα συναισθήματα είναι βαθιά ριζωμένες προβλέψεις που στηρίζονται σε πολύ ευέλικτα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία συνεχώς διαμορφώνουν τις συνδέσεις τους για να αντανακλούν την πραγματικότητα σε εμάς.

Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει ο γυναικείος εγκέφαλος σε σύγκριση με τον ανδρικό, διαμορφώνει ένα εντελώς νέο πεδίο σκέψης και ανάλυσης.

Οι Πρώτες Σημαντικές Διαφορές

Παρόλο λοιπόν, που ο ανδρικός και γυναικείος εγκέφαλος είναι σχεδόν ίδιοι, παρουσιάζονται κάποιες μικρές διαφορές που αλλάζουν το σκηνικό:

  • Ο γυναικείος εγκέφαλος έχει πιο λεπτό Corpus Callosum, όπου είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου. Η συγκεκριμένη διαφορά, βοηθά τις γυναίκες να παίρνουν αποφάσεις στηριζόμενες και στα δύο ημισφαίρια.
  • Παρόλο που ο ανδρικός εγκέφαλος είναι 10% μεγαλύτερος, ο γυναικείος έχει περισσότερες συνδέσεις.
  • Ο γυναικείος εγκέφαλος προσφέρει την ικανότητα στις γυναίκες να έχουν πιο ακριβή επίγνωση των συναισθημάτων τους.

Νίκη Vs Επένδυση

Σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρισκόμαστε, ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή αξιολόγησης όπου συλλέγει διαρκώς στοιχεία για να πραγματοποιήσει την καλύτερη, για αυτόν, επένδυση.

Ωστόσο, ο εγκέφαλος των ανδρών κρίνει την επένδυση από την σκοπιά της νίκης ενώ ο γυναικείος εγκέφαλος από την σκοπιά της μακροχρόνιας επένδυσης. Όμως, γιατί συμβαίνει αυτό;

  • Ο γυναικείος εγκέφαλος έχει μεγαλύτερο λιμβικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αισθάνονται μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης έναντι των επιλογών τους. Για αυτό η ηγεσία στην λήψη αποφάσεων από τον άνδρα είναι τόσο σημαντική. Αυτό εξηγεί την ικανότητα των γυναικών να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων και να επηρεάζονται περισσότερο από αυτά.
  • Ο γυναικείος εγκέφαλος έχει μεγαλύτερο Ιππόκαμπο, όπου είναι ο αποθηκευτικός χώρος της μνήμης. Αυτό σημαίνει, όπως είναι ήδη γνωστό, πως οι γυναίκες ξεχνούν πιο δύσκολα.

Η διαφορά που υπάρχει στο λιμβικό σύστημα μεταξύ ανδρών και γυναικών μας επιτρέπει να δώσουμε εξήγηση στο γιατί οι γυναίκες έλκονται από το χιούμορ αλλά και γιατί είναι περισσότερο ευάλωτες σε καταστάσεις που έχουν στρες.

Όταν ο γυναικείος εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση στρες, είναι πολύ πιο δύσκολο να πάρει μια απόφαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στηριχτεί περισσότερο σε στοιχεία του εξωτερικού περιβάλλοντος που θα την βοηθήσουν να αποφασίσει. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι η γνώμη των φίλων τους ή ενός άνδρα που αναλαμβάνει να πάρει κάποια απόφαση.

Ακόμα, αυτές οι πληροφορίες μας αποκωδικοποιούν τον λόγο που οι γυναίκες είναι καλύτερες στην κοινωνικοποίηση και γιατί είναι τόσο ελκυστικό για αυτές κάποιος άνδρας να έχει υψηλές κοινωνικές δεξιότητες.

Γυναικείος Εγκέφαλος: Περισσότερες Επιλογές, Λιγότερες Αποφάσεις

Ένα τμήμα του εγκεφάλου μας που αντιστοιχεί στην δημιουργία επιλογών, ονομάζεται anterior cingulated cortex. Είναι το τμήμα που ζυγίζει επιλογές και είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες. Τι σημαίνει αυτό;

Ο γυναικείος εγκέφαλος είναι καλύτερος στο multitasking και στο να δημιουργεί μια πληθώρα επιλογών. Όμως, περισσότερες επιλογές σημαίνει μεγαλύτερη ποσότητα ενδεχόμενων ρίσκων. Για αυτό ο γυναικείος εγκέφαλος δεν έχει την ίδια αυτοπεποίθηση στο να παίρνει αποφάσεις από ότι ο ανδρικός.

Ακόμα, ο γυναικείος εγκέφαλος επεξεργάζεται οπτικές και λεκτικές πληροφορίες και με τα δύο ημισφαίρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατανοούν καλύτερα προτάσεις που εμπεριέχουν μια συναισθηματική εμπειρία παρά πληροφορίες που χρειάζονται λογική επεξεργασία.

Υπάρχουν και τα Οιστρογόνα…

Τα οιστρογόνα είναι μια ορμόνη όπου παρουσιάζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στον γυναικείο εγκέφαλο. Είναι ένας από τους λόγους όπου ο γυναικείος εγκέφαλος είναι καλύτερος στην επικοινωνία και στην παρατήρηση.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες δύο ορμόνες που είναι πολύ σημαντικές. Η ορμόνη του άγχους, κορτιζόλη, επηρεάζει άμεσα και τους άνδρες και τις γυναίκες. Οι επιπτώσεις όμως διαφέρουν…

Όταν ο γυναικείος εγκέφαλος παράγει κορτιζόλη, παρουσιάζει μεγάλη ανάγκη για αύξηση κοινωνικών δεσμών και ένδειξη κατανόησης από τους άλλους. Αυτό συμβαίνει επειδή η οξυτοσίνη, ορμόνη που δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς, έχει την ικανότητα να ρίχνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον εγκέφαλο.

Άλλη μια Ορμόνη…

Όταν κύκλος ωορρηξίας των γυναικών βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ο γυναικείος εγκέφαλος παράγει περισσότερη από την ορμόνη estradiol.

Οι συνέπειες βέβαια είναι αισθητές. Στο γενικότερο πλαίσιο, οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση έναντι μελλοντικών ανταμοιβών. Όμως, αυτό αλλάζει όταν ο γυναικείος εγκέφαλος παράγει περισσότερη ορμόνη estradiol.

Υπό την επίδραση της συγκεκριμένης ορμόνης, ο γυναικείος εγκέφαλος γίνεται περισσότερο παρορμητικός. Δημιουργεί λιγότερες επιλογές από ότι συνήθως και παίρνει πιο γρήγορα αποφάσεις.

Οι διαφορές μπορεί να μην φαίνονται σημαντικές, όμως όταν πρόκειται για την λήψη αποφάσεων, οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.

Θα ήθελες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τον γυναικείο εγκέφαλο; Κάνε εγγραφή τώρα στο Newsletter μας, και αναβάθμισε τις γνώσεις σου άμεσα.

 

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr