Πώς να Μιλάς με Αγνώστους Όταν το Άγχος σε Καθηλώνει

Η καλή επικοινωνία είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα, σχεδόν σε κάθε κομμάτι της ζωής μας. Μάθε πώς να αποβάλλεις το άγχος από αυτήν.

Μίλα Ακόμα Κι Όταν Το Άγχος Σε Καθηλώνει

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξωστρεφείς και κοινωνικοί, όμως υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσεις το άγχος και να μπορέσεις να μιλήσεις σε αγνώστους, όταν βρεθείς σε κάποια εκδήλωση ή οπουδήποτε αλλού.

Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσεις ότι όντως έχεις θέμα και να το παραδεχτείς. Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να είσαι εσωστρεφής και δεν πρέπει να κρίνεις τον εαυτό σου για αυτό.

Αυτό που θα πρέπει να κάνεις λοιπόν, είναι να δείξεις αφοσίωση στον στόχο της βελτίωσης και να εφαρμόσεις τις συμβουλές που θα διαβάσεις στην συνέχεια του άρθρου.

#1. Να Είσαι O Εαυτός Σου

το άγχος σε καθηλώνει

Πρέπει να δεχτείς ότι είσαι αυτός που είσαι. Η προσπάθεια να γίνεις κάτι που δεν συμβαδίζει με αυτό που είσαι, θα σε κάνει ακόμη πιο νευρικό.

Η αυθεντικότητα είναι κάτι που επεκτείνεται. Όσο είσαι αυθεντικός, θα μπορείς να αισθανθείς καλύτερα σιγά σιγά.

Όταν δεχτείς τον εαυτό σου, μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα, για να μειώσεις το άγχος σου.

#2. Πάρε Βαθιές Ανάσες Όταν Νιώθεις Άγχος

 Το να είσαι ήρεμος, όταν βρίσκεσαι σε μια κοινωνική εκδήλωση είναι κρίσιμο. Χαλάρωσε και πάρε μερικές βαθιές ανάσες προτού βρεθείς σε μια κατάσταση όπου θα περιστοιχίζεσαι από αγνώστους.

Όταν έχεις άγχος η ανάσα σου γίνεται γρήγορη και ρηχή, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται επαρκώς ο εγκέφαλος και να εντείνεται το άγχος σου.

Οι βαθιές ανάσες όχι μόνο θα βοηθήσουν να φτάσει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο, αλλά και θα ηρεμήσουν το νευρικό σου σύστημα.

 #3. Δείξε Περιέργεια

 Όταν πρόκειται να βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση δείξε περιέργεια. Τι ανθρώπους θα συναντήσεις; Τι έχεις να μάθεις από αυτούς; Τι έχουν να μάθουν εκείνοι από εσένα;

Όπως η αυθεντικότητα, έτσι και η περιέργεια μπορεί να ανοίξει πιθανότητες.

Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο, για να μάθεις πού οφείλεται και πώς μπορείς να χειριστείς την αδεξιότητα στην επικοινωνία

#4. Σκέψου Ερωτήσεις Από Πριν

ξεπέρασε το άγχος

Ο καλύτερος τρόπος να εκφράσεις την περιέργεια σου είναι οι ερωτήσεις. Όταν όμως είσαι αγχωμένος μπορεί να δυσκολευτείς να σκεφτείς κάτι εκείνη ακριβώς την στιγμή.

Πήγαινε προετοιμασμένος, με μερικές έτοιμες ερωτήσεις για τους παρευρισκόμενους.

Δεν είναι κακό να έχεις μια έτοιμη στρατηγική. Θα βρεθείς σε έναν χώρο, ίσως με δεκάδες ανθρώπους. Μπορείς να ξέρεις ποιοι θα είναι εκεί και να προσπαθήσεις να βρεθείς κοντά σε εκείνους που σε κάνουν να αισθάνεσαι λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη άνεση.

#5. Άφησε Κατά Μέρους Τις Φοβίες

 Μπορεί να υπάρχουν πολλές σκέψεις που σε κάνουν να καθηλώνεσαι. Αυτές οι σκέψεις συνήθως έχουν την μορφή “Τι θα συμβεί αν…”

Τι θα συμβεί αν οι άλλοι με θεωρούν περίεργο; Ή τι θα συμβεί αν δεν έχω τι να πω.

Πρέπει να αφήσεις κατά μέρους αυτέ τις σκέψεις. Καταρχάς, πρέπει να ξέρεις ότι αρκετοί άνθρωποι κάνουν τις ίδιες σκέψεις για τον εαυτό τους. Αυτό τους κρατά ιδιαίτερα απασχολημένους. Σκέφτονται τι θα πουν οι άλλοι για εκείνους και δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν εκείνοι για τους άλλους!

Άφησε λοιπόν κατά μέρους αυτές τις σκέψεις. Φτάνοντας στην εκδήλωση βρες αρχικά ένα ήρεμο σημείο, προσπάθησε να βρεις ανθρώπους που ήδη γνωρίζεις και προσπάθησε σιγά σιγά να επεκταθείς.

Ο φόβος της έκθεσης είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του  Apla+Andrika, το οποίο μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο.

#6. Βάλε Στόχους Και Αντάμειψε Τον Εαυτό Σου Αν Το Άγχος Σε Καθηλώνει

 Η ανταμοιβή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον εγκέφαλο σου. Βάλε σαν στόχο να μιλήσεις σε ένα ή δύο άτομα που δεν γνωρίζεις και μετά γιόρτασε το με κάποιον τρόπο που σε ευχαριστεί.

Στην ουσία έτσι προγραμματίζεις τον εγκέφαλο σου από την αρχή και τον μαθαίνεις να πιστεύει ότι το να ξεπερνάς το άγχος και να μιλάς σε άλλους ανθρώπους είναι μια θετική εμπειρία.

 #7. Μάθε Να Ακούς 

 Οι άνθρωποι λατρεύουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους που έχουν διάθεση να ακούσουν.

Ακούγοντας τον άλλον αρχικά σε βοηθά να ξεπεράσεις το άγχος σου και σε αποδεσμεύει από την δύσκολη δουλειά της αναζήτησης θεματολογίας.

#8. Αντιστάσου Στην Επιθυμία Αποφυγής Των Κοινωνικών Καταστάσεων

μην αποφεύγεις κοινωνικές περιστάσεις

Όταν ξέρεις πως το άγχος σε καθηλώνει, τείνεις να αποφεύγεις κάθε τέτοια κατάσταση, καθώς αυτό σου προκαλεί ψυχικό πόνο.

Όπως και με όλες τις φοβίες, αυτό που θα σε βοηθήσει πάρα πολύ είναι αντί να αποφεύγεις τέτοιες καταστάσεις, να επιδιώκεις να βρίσκεσαι με πολύ και άγνωστο κόσμο. Όταν εκτίθεσαι στην φοβία σου σταδιακά, θα δεις ότι θα μπορέσεις να την ξεπεράσεις.

Χρειάζονται βέβαια αργά βήματα, αλλά η έξοδος από την ζώνη άνεσης θα σε βοηθήσει πάρα πολύ, όχι μόνο για να ξεπεράσεις το κοινωνικό άγχος, αλλά και σε πολλούς ακόμη τομείς της ζωής σου.

#9. Μην Το Παρακάνεις Με Το Αλκοόλ Για Να Ξεπεράσεις Το Άγχος

Βοηθάει ποτέ άραγε το αλκοόλ στο φλερτ; Δες το σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika.

Πολλοί άνθρωποι προκειμένου να χαλαρώσουν καταναλώνουν αλκοόλ, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεπεράσουν το άγχος.

Η πραγματικότητα είναι ότι το αλκοόλ μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα. Υπάρχουν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες το άγχος αυξάνεται, αντί να μειώνεται, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.

Επομένως, ένα ακόμη ποτήρι κρασί δεν είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσεις το άγχος. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές, προετοιμάσου και κράτησε το μυαλό σου καθαρό, ούτως ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στην κατάσταση με επιτυχία.

Αντιμετώπισε το άγχος και τις φοβίες σου και στον τομέα του φλερτ, κάνοντας ένα γρήγορο κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.