Μην αντιδράς ποτέ έντονα

Μην αντιδράς ποτέ έντονα

Being a Ghost: Reactivity Theory – Η Σημασία του να μην αντιδράς ποτέ έντονα, αλλά να είσαι αυτός που επιδρά.

Πρόκειται για μια θεμελιώδη αρχή στην ψυχολογία, και επομένως και στο Παιχνίδι / φλερτ: Μην αντιδράς ποτέ έντονα. Τι σημαίνει όμως αυτό και γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία; Ας το πάρουμε από την αρχή. Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να είσαι έξω με την παρέα σου, να περνάτε ωραία και ξαφνικά να εμφανίζεται μια πολύ όμορφη παρέα και εκεί που μιλούσατε και γελούσατε να σταματήσετε; Πόσες φορές σου έχει τύχει να πάρεις μια πολύ αρνητική ή θετική ανταπόκριση από μια πολύ όμορφη γυναίκα και να αντιδράσεις έντονα ή να νιώσεις ένα πολύ έντονο – αρνητικό ή θετικό, ανάλογα με την ανταπόκριση – συναίσθημα που να σε πλημμυρίσει και να δυσκολεύεσαι πάρα πολύ να το κρύψεις; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο άνθρωπος είναι έτσι “προγραμματισμένος” στο DNA του, στο συναισθηματικό του κύκλωμα, ώστε να αντιδρά συναισθηματικά σε άλλους ανθρώπους που για αυτόν έχουν μεγαλύτερη (ή μεγάλη γενικότερα) αξία. Τι αξία; Μιλάμε πάντα για δύο είδη αξιών: Αναπαραγωγική αξία, και Αξία επιβίωσης / κοινωνική αξία / κοινωνικό status.

Παράδειγμα 1α: Είσαι σε ένα πάρτι στο σπίτι του αφεντικού σου. Έχεις πιει λίγο παραπάνω, παραπατάς χαζογελάς, σε βλέπει το αφεντικό σου και διακρίνεις μία έκφραση απόρριψης και αηδίας στα μάτια του. Τι συμβαίνει; Αντιδράς, νιώθεις χάλια και μπορεί να πας και να απολογηθείς. Γιατί; Γιατί το αφεντικό σου έχει μεγάλη αξία στα μάτια σου. Η επιβίωσή σου, όσο δουλεύεις σε αυτόν, καθώς και η εξέλιξή σου, είναι στα χέρια του.

Παράδειγμα 1β: Περπατάς στο δρόμο και είσαι μεθυσμένος. Παραπατάς. Ένας ζητιάνος σε βλέπει και κοροϊδεύει. ΔΕΝ αντιδράς καθόλου. Γιατί; Γιατί ο ζητιάνος στα μάτια σου δεν έχει καμία αξία. Δεν εξαρτάσαι από αυτόν.

Παράδειγμα 2α: Μια πολύ όμορφη γυναίκα σε λέει μαλάκα. Νιώθεις άσχημα. Γιατί; Γιατί στα μάτια σου έχει μεγάλη αναπαραγωγική αξία και νιώθεις τις πιθανότητές σου να κάνεις σεξ μαζί της να μηδενίζονται. Αν σε βρίσει μια γιαγιά όμως, 80 χρονών, δε θα σε νοιάζει. Δεν έχει αναπαραγωγική αξία στα μάτια σου, εκτός αν είσαι ανώμαλος 😉 ομοίως αν μια πολύ όμορφη γυναίκα ή μια γιαγιά σου δώσει ένα πολύ δυνατό κοπλιμέντο, στην πρώτη περίπτωση θα ανταποκριθείς έντονα θετικά, στη δεύτερη πάλι θα αδιαφορήσεις.

Παράδειγμα 3: Ένας διάσημος / μια διάσημη μπαίνει σε ένα μαγαζί. Πολλοί θα γυρίσουν και θα τον κοιτάξουν. Αντιδρούν. Αντιδρούν στο κοινωνικό status που έχει. Θα αντιδράσουν και οι υπάλληλοι στο μαγαζί – σερβιτόροι / μπάρμαν / μπαργούμαν – πιο έντονα σε αυτούς. Ανταποκρίνονται στο social status – value που έχει ο διάσημος.

Νομίζω αυτά τα παραδείγματα είναι αρκετά για να καταλάβε κάποιος. Και εδώ έρχεται ο κανόνας: ΜΗΝ αντιδράς ποτέ έντονα σε κανέναν. Ειδικά σε γυναίκα. Η γρήγορη και έντονη αντίδραση, δείχνει ότι θεωρείς ότι έχεις λιγότερη αξία. Οι γυναίκες το αντιλαμβάνονται. Δεν το καταλαβαίνουν, δεν το εκλογικεύουν αλλά το νιώθουν. Το νιώθουν γιατί το έχουν ζήσει πολλές φορές – ειδικά οι πολύ όμορφες γυναίκες – και έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένα patterns στο μυαλό τους.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μην αντιδράς ποτέ έντονα σε καμία και σε κανέναν. Πιο συγκεκριμένα, η αντίδρασή σου κάθε φορά να είναι η ελάχιστη δυνατή. Είτε παίρνεις αρνητική ανταπόκριση, είτε ένα πολύ δυνατό κοπλιμέντο. Σε οποιοδήποτε κοπλιμέντο, η μόνη επιτρεπτή απάντηση είναι “Ευχαριστώ” και χαμόγελο. Και συνεχίζεις.

Μην αντιδράς ποτέ έντονα, και για να το πάω ένα βήμα παρακάτω που εκεί είναι η ουσία, το ιδανικό είναι να είσαι αυτός που επιδρά και οι άλλοι αντιδρούν σε εσένα. Οταν μιλάς με γυναίκες, ακόμα και αν εσύ είσαι αυτός που κάνει την προσέγγιση, αν οι γυναίκες / η γυναίκα είναι αυτές / αυτή που αντιδρούν / αντιδρά σε σένα, τότε φαίνεται ότι εσύ έχεις μεγαλύτερη αξία, αφού αυτές ανταποκρίνονται συναισθηματικά και αντιδρούν σε σένα. Είναι ΤΟΣΟ σημαντικό. Και σίγουρα για κάποιον που δεν έχει μεγάλη εμπειρία ή αυτοπεποίθηση με τις γυναίκες, το να μην αντιδράς ποτέ έντονα θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια, στην αρχή τουλάχιστον.

Για να ολοκληρώσω το άρθρο μου, θα σου δώσω μια εικόνα. Προσπάθησε να φανταστείς τον εαυτό σου, ότι είναι φάντασμα. Η γυναίκα είναι απέναντί σου και σου πετάει σκατά ή γλυκά. Δεν έχει σημασία τι σου πετάει. Είσαι φάντασμα. Σε διαπερνάνε. Δε σε ακουμπάει τίποτα. Πρέπει να έχεις αυτή τη νοοτροπία, αυτό τον τρόπο σκέψης, ότι είσαι τόσο καλά ψυχολογικά σήμερα που ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση. Έχεις 3.000.000 ευρώ στην Τράπεζα, έκανες ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας και βγήκαν όλες τέλειες και μόλις σου πήρε πίπα ένα μοντέλο. Αυτή την ψυχολογία πρέπει να καλλιεργήσεις να έχεις όταν μιλάς με γυναίκες. Είναι εύκολο; Είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις πάντως.

Έλα να με βρεις στο Facebook στο προσωπικό μου προφίλ. Εκεί μπορούμε να συζητήσουμε, να μου πεις τις απόψεις σου ή τις αντιρρήσεις σου (η διαφωνία προάγει το διάλογο) ή να με ρωτήσεις ότι θέλεις.

Ακόμα, μην ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μας, αν δεν έχεις κάνει ήδη. Θα λάβεις αμέσως ένα Δωρεάν E – Book με 19 από τα καλύτερα άρθρα μας.

Anestis
author
Όντας για πολλά χρόνια ένας απογοητευμένος άνδρας με πολλές αποτυχίες στην προσωπική του ζωή, προσπάθησε να βελτιώσει τον τρόπο που επικοινωνεί με το άλλο φύλο, οδηγούμενος από την απόγνωση, πιστεύοντας ότι αξίζει κάτι καλύτερο. Και τα κατάφερε. Ειδικότητά του είναι η ετοιμολογία του, η άνεσή του και το χιούμορ του. 'Έχοντας πραγματικά αστείρευτη ενέργεια που σε συνδυασμό με το πηγαίο χιούμορ, τον ενθουσιασμό του και την μεγάλη εμπειρία του, τον κάνουν ικανό να καθηλώσει όχι μόνο την γυναίκα που τον ενδιαφέρει, αλλά και μία ολόκληρη παρέα ανθρώπων! Ο Ανέστης συχνά αναφέρει ότι όποτε έρχεται σε επαφή με μαθητή, στα μάτια του βλέπει τον εαυτό του πριν πολλά χρόνια και αυτό είναι κάτι που τον ωθεί να αποδίδει πάντα 100%, καθώς και να καταλαβαίνει πάντα πώς μπορεί να νιώθει αυτός που έχει απέναντί του.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.