Μην Κατηγορείς τους Άλλους για τις Επιλογές σου

Όλη μας η ζωή είναι μια ακολουθία από καλές ή κακές επιλογές, που εντέλει προσδιορίζουν και το ποιοι είμαστε. Πάρε την ευθύνη στα χέρια σου!

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους λάθη και προσπαθούν να δείξουν ότι οι ίδιοι είναι απλά θύματα, που δεν έχουν επιρροή στις επιλογές τους.

Όταν πρόκειται να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο, που έχει κάνει λάθος επιλογές, πρέπει να δείξεις κατανόηση, καθώς είναι φυσιολογικό για όλους να κάνουμε λάθη. Το πρόβλημα είναι όταν αυτός ο άνθρωπος ρίχνει το φταίξιμο σε όλους τους άλλους.

Μια τέτοια τοξική συμπεριφορά δεν πρόκειται δυστυχώς να σταματήσει, όσο την αντιμετωπίζεις με κατανόηση.

Για τους τοξικούς ανθρώπους έχουμε συζητήσει εκτενώς στην εκπομπή μας Apla+Andrika, την οποία μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο.

Τοξικοί Άνθρωποι - Apla + Andrika #029

Αντίστοιχα, αν εσύ ο ίδιος επιδεικνύεις τέτοια συμπεριφορά και έχεις αυτή την νοοτροπία, πιστεύοντας ότι οι επιλογές σου ήταν λανθασμένες λόγω της κακής επιρροής τρίτων, θα πρέπει να κάνεις κάτι για να αλλάξεις.

Όλοι Έχουμε Κάνει Κακές ΕπιλογέςΌλη μας η ζωή είναι μια ακολουθία από καλές ή κακές επιλογές, που εντέλει προσδιορίζουν και το ποιοι είμαστε. Πάρε την ευθύνη στα χέρια σου!

Κάθε άνθρωπος στον κόσμο έχει κάνει κακές επιλογές. Δες την ζωή σου, όπως είναι σήμερα. Αυτό που είσαι αυτή τη στιγμή, είτε σε ικανοποιεί, είτε όχι, είναι αποτέλεσμα των επιλογών σου.

Θα πεις τώρα ότι υπάρχουν καταστάσεις που ζούμε και δεν τις έχουμε επιλέξει. Υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν σε κακό περιβάλλον και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό. Όπως και να ‘χει ευτυχώς στο δικό μας περιβάλλον, δίνονται ευκαιρίες και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιος για να ρίξεις το φταίξιμο, για τις κακές επιλογές.

Αν έχεις χάσει όλα σου τα λεφτά, φταίνε οι επιλογές που έκανες. Αν δεν είσαι ικανοποιημένος από την σχέση σου, έχεις πάντα την επιλογή να την διακόψεις και να δημιουργήσεις μια άλλη. Όλα είναι δικές σου επιλογές.

Μια δουλειά που δεν σου αρέσει και δεν σε ικανοποιεί και πάλι ήρθε σαν αποτέλεσμα των δικών σου επιλογών και άρα δεν μπορείς να κατηγορείς κανέναν άλλον.

Βλέπεις το μοτίβο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις;

Οι επιλογές είναι πάντα δικές σου. Εσύ πήρες την τελική απόφαση και εσύ είσαι ο υπεύθυνος ή, αν θέλεις, ο υπαίτιος. Δική σου ζωή, δικές σου επιλογές.

Αυτή η νοοτροπία ότι φταίνε πάντα οι άλλοι, έχει οδηγήσει σε πολέμους, σε πράξεις εκφοβισμού και επιθετικότητας, σε ενόχληση και έλλειψη ευτυχίας.

Πώς θα σταματήσεις όμως να κατηγορείς τους άλλους και πώς θα αναλάβεις την ευθύνη;

#1. Μπορείς να Μάθεις από τις Λάθος ΕπιλογέςΌλη μας η ζωή είναι μια ακολουθία από καλές ή κακές επιλογές, που εντέλει προσδιορίζουν και το ποιοι είμαστε. Πάρε την ευθύνη στα χέρια σου!

Αυτό είναι ίσως το κυριότερο βήμα που πρέπει να κάνεις προκειμένου να μην κατηγορείς τους άλλους για τις επιλογές σου.

Ακόμη και αν αισθάνεσαι άβολα με αυτή την νοοτροπία, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι κάθε λάθος, σε φέρνει σε μια κατάσταση από την οποία μπορείς να μάθεις πολλά και να γίνεις καλύτερος.

#2. Παραδέξου ότι Συνέβαλες στην Δημιουργία του ΠροβλήματοςΌλη μας η ζωή είναι μια ακολουθία από καλές ή κακές επιλογές, που εντέλει προσδιορίζουν και το ποιοι είμαστε. Πάρε την ευθύνη στα χέρια σου!

Αυτό είναι τόσο δύσκολο, όσο ακούγεται. Εξέτασε όμως το γεγονός ότι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι αποτέλεσμα όχι μόνο μιας γενικότερης κατάστασης, αλλά κυρίως δικών σου αποφάσεων και επιλογών.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν, και άλλοι μπορεί να έπαιξαν κάποιον ρόλο, όμως ένα σημαντικό κομμάτι ανήκει σε εσένα και πρέπει να το παραδεχτείς.

#3. Ανάλυσε το Πρόβλημα σουΌλη μας η ζωή είναι μια ακολουθία από καλές ή κακές επιλογές, που εντέλει προσδιορίζουν και το ποιοι είμαστε. Πάρε την ευθύνη στα χέρια σου!

Σίγουρα έχεις βρεθεί να αναλύεις ένα πρόβλημα που είχες. Απλά πρέπει να μάθεις να το κάνεις με διαφορετικό τρόπο.

Είναι καλό να μπορείς να δεις μια κατάσταση από μια διαφορετική γωνία, με περισσότερη ίσως αντικειμενικότητα. Δες την κατάσταση, το τι συνέβη, μέσα από τα μάτια κάποιου τρίτου και προσπάθησε να καταλάβεις ποιον ρόλο διαδραμάτισες εσύ ο ίδιος.

Αυτό απαιτεί να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου όσον αφορά στις επιλογές και στις πράξεις σου, ώστε να καταφέρεις να βρεις το μάθημα που θα πρέπει να αποκομίσεις από την εκάστοτε κατάσταση.

#4. Προσπάθησε να Ξεκολλήσεις από το ΠρόβλημαΌλη μας η ζωή είναι μια ακολουθία από καλές ή κακές επιλογές, που εντέλει προσδιορίζουν και το ποιοι είμαστε. Πάρε την ευθύνη στα χέρια σου!

Η προσπάθεια ελέγχου μιας κατάστασης σε κάνει να κολλάς και να παθιάζεσαι με αυτήν. Έτσι δεν μπορείς, ούτε λύση να βρεις, ούτε να ξεφύγεις από το πρόβλημα.

Δεν χρειάζεται πάντα κάποιος να φταίει. Δες μια προβληματική κατάσταση σαν αυτό που πραγματικά είναι, σαν μια ευκαιρία βελτίωσης και μην κολλάς σε αυτό. Μόνο αν ξεκολλήσεις από το πρόβλημα και από τις υποθέσεις, θα μπορέσεις να γίνεις καλύτερος και να αποφύγεις παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Δες τις κακές επιλογές σου, όπως την απόρριψη, δηλαδή σαν σύμμαχο.

Δες Την Απόρριψη Σα Σύμμαχο

Πάρε λοιπόν τον έλεγχο της ζωής σου, κατηγορώντας τους άλλους λιγότερο. Μην ξεχνάς ότι η υπευθυνότητα και η παραδοχή των λαθών είναι ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό που δείχνει ωριμότητα.

Από την άλλη, αν υποθέσουν ότι όντως, για όλα φταίνε οι άλλοι, τότε εσύ ποιον ακριβώς ρόλο παίζεις στην ζωή σου;

Όταν λοιπόν κάτι δεν δουλεύει, ψάξε να βρεις την αιτία και όχι μια οποιαδήποτε αιτία. Το να ρίξεις το φταίξιμο σε άλλους είναι η εύκολη “λύση” που στην πραγματικότητα μόνο λύση δεν είναι.

Και βέβαια, το να κάνεις λάθη και κακές επιλογές, δεν είναι ντροπή, αλλά μέρος, και μάλιστα αναπόσπαστο, της ζωής.

Επομένως, άφησε κατά μέρους τις κατηγορίες και το φταίξιμο και επικεντρώσου στους στόχους σου και σε όσα μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις τα λάθη.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Πάρε την ευθύνη του εαυτού σου στα χέρια σου, ξεκινώντας από εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.