Μήπως ενθουσιάζεσαι εύκολα στις σχέσεις σου;

Δεν χρειάζεται να ενθουσιάζεσαι πολύ γρήγορα στις σχέσεις σου

Συζητούσαμε πρόσφατα με έναν μαθητή μας, που μόλις είχε χωρίσει, περί σχέσεων και το τι σημαίνουν αυτές για όποιους άνδρες δεν έχουν ακόμα και τόσες πολλές εμπειρίες.Για το θέμα των πρώτων σεξουαλικών εμπειριών έχουμε γράψει, ειδικά όμως όταν κάνεις τις πρώτες σου σχέσεις τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, γιατί το πας στα τυφλά. Οι πρώτες σχέσεις όλων μας είναι  γεμάτες από λάθη και καταστροφές που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, χρήσιμες πάντως εκπαιδευτικές εμπειρίες, καθώς δεν είχαμε και μεγάλη ιδέα τι κάναμε. Αλλά να τώρα που οι εμπειρίες οι δικές μας και των μαθητών μας, μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις κάποια λάθη (ώστε να κάνεις με την ησυχία σου τα δικά σου).

Κάθε σχέση λοιπόν έχει να κάνει με το να γνωρίσεις το άλλο πρόσωπο, να κάνετε τα στυλ ζωής σας και τις προσδοκίες σας να ταιριάξουν, να μάθετε να ανέχεστε τις μικρές παραξενιές ο ένας του άλλου. Ένα όμως από τα πρώτα και πιο σκληρά μαθήματα που θα πάρεις στις πρώτες σου σχέσεις είναι ένα: δεν πρέπει να ενθουσιάζεσαι εύκολα και να παίρνεις αποφάσεις πάνω στον αρχικό ενθουσιασμό.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, κυριολεκτικά όλα στο σώμα και το μυαλό σου επαναστατούν στην ιδέα της ήρεμης και ψύχραιμης επένδυσης στη λογική.

Χάνεσαι στη μεθυστική μυρωδιά της ενέργειας της νέας σχέσης. Το μυαλό σου πλημυρίζει με οξυτοκίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, οι οποίες πυροδοτούν κάθε νευρώνα στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σου και σε πείθουν ότι ακόμα κι ο τρόπος που η νέα σου κοπέλα μασάει το φαγητό της είναι απίστευτα εκπληκτικός και ερωτικός. Ενθουσιάζεσαι, παντού βλέπεις καρδούλες, λουλουδάκια και διάφορα πουλάκια σου σιγοτραγουδούν καθώς περπατάς και όλα μοιάζουν ότι αυτή τη φορά όλο του σύμπαν σου χαμογελάει και έχει συνωμοτήσει υπέρ σου.

Μήπως ενθουσιάζεσαι εύκολα στις σχέσεις σου;

 

Ίσως νομίζεις ότι τέτοια συναισθήματα έχουν μόνο όσοι είναι πολύ νέοι και κάνουν την πρώτη τους σχέση και απλά ερωτεύονται.  Όμως έχω δει και πολλούς ώριμους ενήλικες να πιάνονται σε αυτό το συναισθηματικό τρενάκι της νέας σχέσης.

Αλλά όσο ωραίο κι αν είναι να χάνεσαι σε αυτό το συναίσθημα αυτού του ερωτικού ενθουσιασμού, πρέπει να είσαι προσεκτικός, κι εγώ είμαι για άλλη μια φορά εδώ στον ρόλο του κακού να σου χαλάσω το παραμύθι που θες να ζήσεις.

 

Μην βιάζεσαι

Όταν είσαι ερωτευμένος στη νέα σου σχέση, η κοινή λογική τείνει να εκθρονίζεται όταν καλείσαι να λάβεις αποφάσεις. Αυτός ο ενθουσιασμός που νιώθεις σημαίνει ότι όλα είναι έντονα και εκπληκτικά και ότι φυσικά θέλεις να νιώθεις έτσι συνέχεια. Όμως χρειάζεται αρκετή εμπειρία, για να μπορείς να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, την σκέψη ότι αυτός ο ενθουσιασμός ξεθωριάζει εύκολα. Ο ενθουσιασμός αυτός δεν είναι η ίδια η σχέση και το να τον μπερδεύεις με αυτήν είναι ένας εύκολος τρόπος να πάρεις αποφάσεις για τις οποίες δεν είναι ακόμα καιρός.

Τουλάχιστον οι πρώτοι έξι μήνες της σχέσης είναι η χειρότερη περίοδος για να κάνεις μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σχέδια σχετικά με τη σχέση σου. Για τον απλό λόγο ότι δεν γνωρίζετε αρκετά ο ένας τον άλλο, όσο κι αν έχεις πειστεί ότι κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει νιώσει έτσι ποτέ ξανά για την κοπέλα του.

Οι σημαντικές αποφάσεις που μπορεί να πάρεις πάνω στην αρχική φάση του ενθουσιασμού, μπορεί να σου φαίνονται απολύτως λογικές όταν είσαι υπό το κράτος της οξυτοκίνης, αλλά αρχίζουν να διαλύονται μόλις αυτή ξεθωριάσει και τα μικρά ελαττώματά της που μέχρι τώρα λάτρευες, ξαφνικά αρχίζουν να μην σου φαίνονται και τόσο χαριτωμένα τελικά.

Μην με παρεξηγείς: δεν λέω ότι αυτός ο αρχικός ενθουσιασμός είναι κακός ή ότι δεν χρειάζεται. Είναι κι αυτός μέρος της χαράς στην αρχή κάθε σχέσης. Απλά μην τον αφήσεις να σε σπρώξει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα. Πάρε τα πράγματα αργά. Απόλαυσέ τα. Δώσε χρόνο στη σχέση σου, ζήσε την κάθε στιγμή της για αυτό που είναι.

 

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.