Μήπως Μένεις σε μια Δύσκολη Σχέση Μόνο για το Σεξ;

σεξ και σχέσεις.

Από την πρώτη στιγμή που διαβάζεις τον τίτλο, υπάρχουν τρεις λέξεις που τραβούν την προσοχή σου: δύσκολη σχέση και σεξ.

Το κύριο λοιπόν θέμα που θέλω να αναλύσω σε αυτό το άρθρο ξεκινά με το εξής δεδομένο:

Κάνεις διαρκώς υποχωρήσεις σε μια σχέση επειδή ξέρεις δεν θα είναι εύκολο να κάνεις σχέση με άλλη γυναίκα σε περίπτωση που χωρίσεις.

Όπως καταλαβαίνεις, δημιουργούνται στιγμιαία κάποια σημαντικά θέματα:

σεξ και σχέσεις

#1. Τι σημαίνει δύσκολη σχέση;

#2. Γιατί μένεις μόνο για το σεξ;

#3. Για ποιους λόγους θεωρείς πως δεν θα μπορέσεις να βρεις εύκολα κάτι πιο ποιοτικό.

Και κάπως έτσι ξεκινάμε.

Μήπως μένεις σε μια σχέση για τους λάθος λόγους; (Εκτός του σεξ)

σεξ και σχέσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όταν κάνεις σεξ το σώμα και κυρίως ο εγκέφαλος πιστεύει πως κέρδισες το Τζόκερ.

Δεν χρειάζεται να δώσεις πάπυρο απολογίας επειδή θέλεις και έχεις ανάγκη ποιοτικό σεξ. Όμως, όταν θυσιάζεις όλα τα υπόλοιπα μόνο για αυτό, το πράγμα μπερδεύεται.

σεξ και σχέσεις.

Το σεξ σε μια σχέση είναι σημαντικό όμως η ψυχική σου υγεία είναι σημαντικότερη. Εκτός και αν δεν έχεις άλλες επιλογές.

 

Μια σχέση μπορεί να χαρακτηριστεί δύσκολη για πολλούς λόγους. Κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους είναι:

#1. Σχέσεις ελέγχου

Όταν η γυναίκα που έχεις σχέση μαζί της θέλει να έχει τον έλεγχο της κάθε σου κίνησης, τότε η καταπίεση είναι δεδομένη. Ένα παράδειγμα είναι η αδιάκοπη τηλεφωνική επικοινωνία για να ξέρει κάθε στιγμή που βρίσκεσαι.

σεξ και σχέσεις.

 

Ένα άλλο είδος ελέγχου είναι να σε απομακρύνει από τους φίλους σου ώστε να μην δέχεσαι επιρροή εκτός από εκείνη.

 

Και φυσικά ο έλεγχος στην σχέση προκύπτει ως αποτέλεσμα του επόμενου χαρακτηριστικού:

#2. Ζήλια

Η ζήλια είναι μια μορφή ανασφάλειας όπου το άτομο θέλει να έχει τον έλεγχο, τοποθετώντας ένα είδος φράκτη όπου απομακρύνει πιθανούς ανταγωνιστές.

Βλέπει παντού απειλές και το ενδεχόμενο πως μπορεί να την κερατώσεις τρέχει συνεχώς στο μυαλό της σαν χαλασμένη κασέτα.

#3. Αρνητικότητα

Το να έχεις ένα άτομο στην ζωή σου όπου συνεχώς παραπονιέται για οτιδήποτε του συμβαίνει είναι εξαιρετικά κουραστικό. Ακόμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σε μετατρέψει και εσένα σε αρνητικό άνθρωπο.

#4. Συνεχώς σε κρίνει

Οτιδήποτε κάνεις είναι λάθος και κάθε σου πράξη θα μπορούσε να γίνει καλύτερα.

σεξ και σχέσεις.

 

Όταν η γυναίκα που έχεις σχέση είναι επικριτική, σου δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό σου και πως ότι κάνεις δεν έχεις τόση αξία. Προσπαθείς διαρκώς να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό όχι επειδή το θέλεις αλλά για να αποδείξεις ότι αξίζεις.

Και αυτό το είδος της συμπεριφοράς συνδέεται άμεσα με το επόμενο χαρακτηριστικό.

#5. Υπερβολικά απαιτητική

Η κριτική που σου ασκείται είναι αποτέλεσμα των προσδοκιών που έχει το άτομο από εσένα. Τίποτα από ότι κάνεις δεν είναι αρκετό και βρίσκεσαι συνεχώς σε μια διαδικασία όπου δίνεις εξετάσεις.

σεξ και σχέσεις.

 

Όταν ο ένας από τους δύο σε μια σχέση έχει απαιτήσεις και ο άλλος προσπαθεί να τις φτάσει, δημιουργείται ένα πλαίσιο ελέγχου όπου ο το άτομο που θέτει τις προσδοκίες έχει μεγαλύτερη αξία στην σχέση.

 

Και όπως καταλαβαίνεις, το συγκεκριμένο πλαίσιο σου δημιουργεί την πεποίθηση πως ποτέ δεν θα είσαι αρκετός για το άλλο άτομο.

Και τι γίνεται με το σεξ;

σεξ και σχέσεις.

Όταν δεν είσαι ευχαριστημένος με την σχέση σου, υπάρχουν 2 σημαντικοί πυλώνες που χρειάζεται να σκεφτείς:

#1. Τους λόγους που δεν είσαι ευχαριστημένος.

#2. Τους λόγους που συνεχίζεις να μένεις στην σχέση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λόγοι που μένουμε σε μια σχέση που δεν μας ικανοποιεί είναι:

σεξ και σχέσεις.

#1. Δεν έχουμε την εμπειρία να γνωρίζουμε τι σημαίνει πραγματικά ποιοτική σχέση.

#2. Δεν έχουμε την αυτοπεποίθηση και σιγουριά στον εαυτό μας να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο.

#3. Δεν θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας σε περίπτωση χωρισμού.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένας λόγος που υπάρχει πιθανότητα να μένεις παρόλο που τα νεύρα σου περνούν κρίση:

Επειδή το σεξ είναι απίστευτο.

Και σε αυτό το σημείο το θέμα είναι κάπως πολύπλοκο.

Αν δεν έχεις εμπειρία και το σεξ είναι πράγματι ποιοτικό, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να φοβάσαι πως αν απομακρυνθείς από την σχέση δεν θα βρεις κάτι αντίστοιχης ποιότητας.

Όμως το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Και αυτό επειδή υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να μένεις σε μια δύσκολη σχέση λόγω του ποιοτικού σεξ με το να μένεις σε μια σχέση επειδή  κάνεις σεξ.

Όταν δεν έχεις καθόλου σεξ στην ζωή σου και ξαφνικά κάνεις σχέση με μια γυναίκα επειδή πολύ απλά έκανες σεξ μαζί της τα πράγματα είναι δύσκολα.

σεξ και σχέσεις.

 

Και είναι δύσκολα επειδή σημαίνει πως έχεις καιρό να γνωρίσεις γυναίκα.

 

Η έλλειψη γυναικών από την ζωή σου μπορεί να μπερδέψει με περίεργους τρόπους το μυαλό σου. Σίγουρα δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά μέχρι κάποιο βαθμό έχει λογική βάση.

Αν έχεις να κάνεις σεξ 6 μήνες ή ένα χρόνο τότε η μηδενική σεξουαλική ζωή σε σπρώχνει στο να παίρνεις βιαστικές αποφάσεις με τις γυναίκες που εισάγεις στην ζωή σου.

Όμως όταν κάνεις βιαστικές επιλογές υπάρχει περίπτωση να πληρώσεις ένα ακριβό τίμημα.

Οπότε, αρχίζει και γίνεται ξεκάθαρη η διαφορά ανάμεσα στο ποιοτικό σεξ με το « απλά κάνω σεξ ».

Σεξ, μπέρδεμα και διλήμματα

σεξ και σχέσεις.

Η σημαντικότερη αξιολόγηση που χρειάζεται να κάνεις στην περίπτωση που μένεις σε μια δύσκολη σχέση μόνο για το σεξ, ανεξάρτητα του αν είναι ποιοτικό ή όχι, έχει έναν καθοριστικό καταλύτη και φυσικά μια μεγάλη αλήθεια:

σεξ και σχέσεις.

 

Αν μένεις σε μια σχέση μόνο για το σεξ τότε δεν θέλεις να είσαι σε σχέση. Απλά μένεις σε αυτή επειδή δεν έχεις άλλη επιλογή.

 

Όταν αποφασίζεις να κάνεις μια σχέση, το σεξ μετράει αλλά δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Όταν θέλεις να κάνεις κάτι σταθερό σημαίνει πως έχεις κλείσει κάποιους κύκλους και είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στους επόμενους.

Έχεις βγάλει κάποια απωθημένα, έχεις κάνει τις γύρες σου και τελικά έχεις αποφασίσει πως έχει έρθει η στιγμή για κάτι πιο ποιοτικό που σε καλύπτει όχι μόνο σεξουαλικά.

σεξ και σχέσεις.

Αν όμως παίρνεις βιαστικές αποφάσεις λόγω έλλειψης σεξ και κάνεις κάτι σταθερό μόνο και μόνο για να έχεις σεξ, τότε σημαίνει πως έχεις κάνει έναν επικίνδυνο συμβιβασμό. Και τέτοιου είδους συμβιβασμοί στην προσωπική σου ζωή έχουν ένα κόστος που αργά η γρήγορα θα χρειαστεί να πληρώσεις.

 

Το σεξ μπορεί να τυφλώσει την κρίση σου με τις γυναίκες σε τέτοιο βαθμό όπου οι θυσίες που χρειάζεται να κάνεις για το έχεις να είναι τεράστιες. Σίγουρα το θέλεις και σίγουρα το έχεις ανάγκη. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Όμως τα κίνητρα επιλογής γυναικών στην ζωή σου χρειάζεται να είναι ξεκάθαρα. Αν δεν είναι, τότε συμβιβάζεσαι με καταστάσεις που όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες σου αλλά σε μετατρέπουν σε κάποιον που επιβεβαιώνει συνεχώς στον εαυτό του πως δεν έχει επιλογές.

Και αυτό είναι σκληρό.

Δεν γράφω το άρθρο για να σου βάλω το σαράκι πως χρειάζεται να χωρίσεις ή να κάνεις την οποιαδήποτε επιλογή. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνεις εσύ με τον εαυτό σου.

Το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι μια σχέσης. Μπορεί να την διαλύσει, να την φτιάξει, να φέρει τα δύο άτομα πιο κοντά και γενικότερα όσο μπορεί να ανοίξει σπίτια άλλο τόσο μπορεί και να τα κλείσει.

σεξ και σχέσεις.

 

Όταν όμως εθελοτυφλείς σε συμπεριφορές που ξέρεις πως δεν θα έπρεπε να τις ανέχεσαι μόνο και μόνο για έχεις μια γυναίκα στην ζωή σου, χάνεις και ένα κομμάτι της αξιοπρέπειας σου.

 

Και ο αυτοσεβασμός δεν είναι ένα πακέτο τσίχλες που αγοράζεται στο περίπτερο. Είναι κάτι που θα πρέπει να κερδίσεις από τον εαυτό σου για τον εαυτό σου.

Όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια σου εδώ.

Να είσαι καλά φίλε

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr