Μήπως Συμβιβάζεσαι με Ψίχουλα; Διεκδίκησε Αυτό που σου Αξίζει με τις Γυναίκες

Μήπως συμβιβάζεσαι με τις γυναίκες:

Όταν συμβιβάζεσαι καταπιέζεις αυτό που θέλεις και δέχεσαι αυτό που σου προσφέρει η τύχη ή κάποιος άλλος. Με απλά λόγια ο συμβιβασμός είναι η εύκολη λύση.

Στηρίζεται στον φόβο πως αν δεν πάρεις ότι σου προσφέρεται δεν θα έχεις ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Όμως κατά πόσο ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης είναι ακριβής;

Όταν Συμβιβάζεσαι Καταπιέζεις τις Βαθύτερες Ανάγκες σου

μήπως συμβιβάζεσαι με τις γυναίκες;

Ο συμβιβασμός υπάρχει σε όλες τις φάσεις με τις γυναίκες. Από την πρώτη φράση που θα της πεις στην αρχή της γνωριμίας μέχρι το συνολικό στήσιμο μιας σχέσης και την παραμονή σου σε αυτήν.

Το να συμβιβάζεσαι δεν είναι πάντα αρνητικό. Δεν γίνεται να πηγαίνεις συνεχώς κόντρα σε όλους και σε όλα και να βρίσκεσαι διαρκώς στο μεταίχμιο ως το μαύρο πρόβατο (δηλαδή να τρώγεσαι με τα ρούχα σου).

Σίγουρα λοιπόν θα υπάρχουν στιγμές όπου ο συμβιβασμός είναι μια συνειδητή απόφαση για να εξυπηρετηθεί το γενικότερο καλό και όφελος. Όμως με τις γυναίκες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Και η κεντρική βάση είναι πως:

μήπως συμβιβάζεσαι με τις γυναίκες;

Συμβιβάζεσαι με καταστάσεις που πιστεύεις πως δεν σου αξίζουν. Αυτές οι καταστάσεις καλύπτονται από το πέπλο της ευκολίας και φαίνονται βολικές.

Κανένας δεν θέλει να παίρνει διαρκώς ρίσκα και να χορεύει στο χείλος του γκρεμού. Το να διεκδικείς συνέχεια αυτό που θέλεις προϋποθέτει πως ανά πάσα στιγμή έχεις τρία χαρακτηριστικά:

  1. Ξέρεις τις θέλεις.
  2. Αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου για το πώς σκοπεύεις να το διεκδικήσεις.
  3. Γνωρίζεις πολύ καλά τις συνέπειες αν δεν το αποκτήσεις και είσαι διατεθειμένος να το ρισκάρεις.

Και αυτό δεν είναι εύκολο.

μήπως συμβιβάζεσαι με τις γυναίκες;

Το να ξέρεις τι θέλεις δεν σημαίνει μόνο πως γνωρίζεις τι σε ικανοποιεί και σε γεμίζει αλλά και πως γνωρίζεις τι ΔΕΝ θέλεις. Σημαίνει πως έχεις κερδίσει επίγνωση τι σου ταιριάζει μέσω εμπειρίας και φυσικά μέσω επιτυχιών και αποτυχιών.

Ένα μεγάλο μέρος του να ξέρεις τι θέλεις απαιτεί το να ξέρεις σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό σου. Και όταν συμβιβάζεσαι καταπιέζεις τις ανάγκες που έχεις για να μην ρισκάρεις να χάσεις και τα λίγα.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν συμβιβάζεσαι αποδέχεσαι κάτι που ουσιαστικά ΔΕΝ θέλεις.

Όταν συμβιβάζεσαι συνεχώς με τις γυναίκες βλέπεις το δέντρο αλλά χάνεις το δάσος. Το δέντρο είναι η στιγμιαία ευκαιρία που πιστεύεις πως αξιοποιείς και το δάσος είναι οι μελλοντικές συνέπειες που αγνοείς.

Ωστόσο, η κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται δεν σημαίνει πως είναι το καλύτερο για εσένα.

Τι Σημαίνει πως Συμβιβάζεσαι με τις Γυναίκες;

μήπως συμβιβάζεσαι με τις γυναίκες;

Στο δικό μου μυαλό, ο συμβιβασμός με τις γυναίκες έχει μια απλή και ξεκάθαρη έννοια:

Σημαίνει πως η κατάσταση που βρίσκεσαι για κάποιο λόγο δεν σου αρέσει αλλά συνεχίζεις να μένεις σε αυτήν.

Τόσο απλά. Η μήπως όχι;

Ο συμβιβασμός με κάτι που δεν μας αρέσει κρύβει μια εσφαλμένη αξιολόγηση των ρεαλιστικών μας επιλογών. Και αναφέροντας την λέξη ρεαλιστική δεν σημαίνει πως αφαιρώ την κατάσταση από την σφαίρα της υποκειμενικότητας.

Καμία επιλογή δεν έχει μόνο κέρδος και μόνο κόστος. Ακόμα, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται όταν η αξιολόγηση της κάθε επιλογής πραγματοποιείται μόνο με βάση το στιγμιαίο κέρδος.

Τι θέλω να πω…

Βλέπεις μια ωραία γυναίκα και θέλεις να την προσεγγίσεις. Ακριβώς εκείνη την στιγμή έχεις δύο επιλογές: Να το κάνεις ή όχι. Οι επιλογές όμως που εμφανίζονται στο μυαλό σου δεν είναι ίδιες με τον τρόπο που τις αξιολογείς.

Την στιγμή που θέλεις να προσεγγίσεις, για κάποιο παράξενο λόγο βλέπεις μόνο τις αρνητικές και πιθανές συνέπειες στην περίπτωση που προσεγγίσεις.

Σκέφτεσαι πως ενδεχομένως θα απορριφθείς, πως η γυναίκα δεν θα είναι διαθέσιμη ή πως δεν θα ξέρεις τι να πεις.

Το περίεργο όμως είναι πως αγνοείς παντελώς τις συνέπειες του τι θα συμβεί αν συνεχίσεις να μην προσεγγίζεις γυναίκες που σου αρέσουν. Μάλιστα, οι συνέπειες του να συνεχίζεις να μένεις μόνος σου είναι χειρότερες. Ο λόγος;

μήπως συμβιβάζεσαι με τις γυναίκες;

 

Κάθε φορά που αποφασίζεις να μην ρισκάρεις σημαίνει πως δεν κάνεις αυτό που θέλεις. Θέλεις να προσεγγίσεις αλλά ΔΕΝ θέλεις να συνεχίσεις να είσαι μόνος σου.

Επιπροσθέτως, το να προσεγγίσεις και να αντιμετωπίσεις την πιθανότητα απόρριψης εμπεριέχει περισσότερες επιλογές από το να μην κάνεις τίποτα.

Κάθε φορά που αποφασίζεις να κάνεις αυτό που θέλεις προσφέρεις στον εαυτό σου την δυνατότητα της επιλογής. Του χαρίζεις εμπειρία και την γνώση πως το να διεκδικείς αυτό που θέλεις δεν είναι εύκολο αλλά τις περισσότερες φορές απαραίτητο αν θέλεις να εξελιχθείς.

Το να συμβιβάζεσαι με τις γυναίκες μπορεί να έχει εκατοντάδες μορφές. Μπορεί να έχει την μορφή μιας σχέσης όπου δεν περνάς καλά αλλά δεν την τερματίζεις γιατί δεν ξέρεις πόσο καιρό θα μείνεις μόνος σου.

Μπορεί να σου αρέσει μια γυναίκα και να σου ανάβουν τα λαμπάκια όταν την βλέπεις αλλά να μην παίρνεις την απόφαση να της δείξεις τις προθέσεις σου γιατί δεν ξέρεις τι θα κάνεις αν η απόρριψη σε χτυπήσει σαν νταλίκα στην μούρη.

μήπως συμβιβάζεσαι με τις γυναίκες;

Και ξαναλέω. Καμία απόφαση δεν περιλαμβάνει μόνο κέρδος ή κόστος. Αυτό που διαφοροποιεί μια καλή από μια κακή απόφαση δεν είναι τόσο οι συνέπειες όσο το πώς αισθανόμαστε με τον εαυτό μας αφού την πάρουμε. Η κάθε επιλογή έχει την ικανότητα είτε να μας περιορίζει είτε να μας ανοίγει τους ορίζοντες για το τι είναι εφικτό για εμάς και ταυτόχρονα φανερώνει τις πραγματικές μας δυνατότητες έναντι αυτού που θέλουμε πιο πολύ να έχουμε.

Σίγουρα το να προσεγγίσεις μια ωραία γυναίκα και να την φλερτάρεις εμπεριέχει το ρίσκο της απόρριψης. Πάντα θα το έχει. Και ίσως η απόρριψη να οφείλεται καθαρά στην διαθεσιμότητα της γυναίκας, όμως μπορεί να ισχύει και το αντίθετο.

Υπάρχει περίπτωση η απόρριψη να οφείλεται σε επικοινωνιακές ικανότητες που ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να εξασκήσουμε. Και αυτή η συνειδητοποίηση είναι σκληρή και επίπονη επειδή μας υπενθυμίζει την διαδρομή που χρειάζεται να κάνουμε για να έχουμε αυτό που πιστεύουμε πως μας αξίζει πραγματικά.

Και τέτοιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες. Χρειάζονται ψυχικό σθένος και αντοχή για να αντιμετωπίσουμε κάποιες σκληρές αλήθειες για τον εαυτό μας.

Όμως από την άλλη, ποια είναι η εναλλακτική;

Γιατί Συμβιβάζεσαι με Πράγματα που Ποτέ δεν Ήθελες

μήπως συμβιβάζεσαι με τις γυναίκες;

Με την πάροδο του χρόνου η κάθε κατάσταση έχει την εκπληκτική ικανότητα να χτίζει γύρω μας μια ζώνη άνεσης. Ένα κουβούκλιο που μας παρέχει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.

Όσο περισσότερο μένουμε σε μια κατάσταση που δεν μας ικανοποιεί τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ξεφύγουμε από αυτήν.

Όσες φορές συμβιβάστηκα στον τομέα των γυναικών, υπήρχαν τρία κοινά κίνητρα:

  1. Πίστευα πως δεν ήμουν ελκυστικός με αποτέλεσμα να μην μου αξίζει κάτι καλύτερο.
  2. Φοβόμουν την απόρριψη.
  3. Δεν είχα επιλογές και φοβόμουν να τις εξερευνήσω.

Και μπορεί τα παραπάνω να σου φαίνονται κοινά όμως όσο περισσότερο άρχισα να το ψάχνω τόσο περισσότερο ερχόμουν πιο κοντά στην αλήθεια:

Ήξερα πολύ καλά τι ήθελα από τις γυναίκες αλλά δεν είχα το θάρρος να το πω και να το δείξω.

Η πραγματικότητα είναι πως δεν αισθανόμαστε και πολύ άνετα με την αλήθεια. Κάνουμε πως δεν την βλέπουμε περιμένοντας να αλλάξει ως δια μαγείας.

Μέχρι κάποιο σημείο αυτός είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας που μας επιτρέπει να ανακάμπτουμε από δύσκολες περιπτώσεις.

Όμως μακροχρόνια έχει κάποιο κόστος και μάλιστα βαρύ και ασήκωτο. Το να αφαιρείς από τον εαυτό σου την δυνατότητα να διεκδικήσει αυτό που θέλει είναι σαν να αρνείσαι αυτό που πραγματικά είσαι.

Αν η κατάσταση που βρίσκεσαι με τις γυναίκες δεν σε ικανοποιεί, μην αισθάνεσαι άσχημα. Αντιθέτως…

Σημαίνει πως πιστεύεις ότι σου αξίζει κάτι καλύτερο. Το τι θα κάνεις με την συγκεκριμένη πεποίθηση είναι μια υποχρέωση που έχεις απέναντι στον εαυτό σου για το αν θα την αποδεχτείς ή όχι. Και αυτό είναι άλλη μια δύσκολη επιλογή.

Η μήπως όχι;

Όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια σου εδώ.

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr