Μήπως Τελικά τα Αντίθετα στις Σχέσεις δεν Έλκονται;

Έχουμε μάθει ότι στις σχέσεις, τα αντίθετα έλκονται. Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται να καταρρίψει το νόμο αυτό της φυσικής, αναλύοντας μια νέα οπτική γωνία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φαίνεται να συμφωνούν ότι στις σχέσεις τα αντίθετα έλκονται.

Με βάση αυτή την υπόθεση έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία σχετικά με τις σχέσεις και το φλερτ και μάλιστα σε δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει το 86% των ανθρώπων δήλωσαν ότι αναζητούν στον ή στην σύντροφο τους αντίθετα χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε μαγνήτες και οι σχέσεις δεν είναι μαγνητικά πεδία, ώστε να έλκονται τα ετερώνυμα και να απωθούνται τα ομώνυμα.

Στην πραγματικότητα το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει στις σχέσεις, δηλαδή τα όμοια έλκονται περισσότερο και τα αντίθετα απωθούνται.

Το θέμα έχει απασχολήσει αρκετούς επιστήμονες και έχει ερευνηθεί. Ήδη από το 1950 έχουν διεξαχθεί σχετικές έρευνες σχετικά με το κατά πόσο η ομοιότητα συμπεριφορών, χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, ενδιαφερόντων, αξιών και άλλων χαρακτηριστικών μπορεί να οδηγήσει σε έλξη.Έχουμε μάθει ότι στις σχέσεις, τα αντίθετα έλκονται. Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται να καταρρίψει το νόμο αυτό της φυσικής, αναλύοντας μια νέα οπτική γωνία.

Πριν από μερικά χρόνια, το 2013, οι ψυχολόγοι Matthew Montoya και Robert Horton εξέτασαν τα αποτελέσματα όλων αυτών των μελετών, κάνοντας μια μετα-ανάλυση και βρήκαν έντονη συσχέτιση μεταξύ της ομοιότητας και του ενδιαφέροντος.

Είναι λογικό άτομα με παρόμοια επίπεδα μόρφωσης, οικονομικής κατάστασης και εμφάνισης να τείνουν να κάνουν σχέσεις με όμοια άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση και αντίθετα να έλκονται.

Υπάρχουν όμως επιστημονικές αποδείξεις για αυτό;

Συμπληρώνοντας ο Ένας τον Άλλον;Έχουμε μάθει ότι στις σχέσεις, τα αντίθετα έλκονται. Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται να καταρρίψει το νόμο αυτό της φυσικής, αναλύοντας μια νέα οπτική γωνία.

Σε όλες τις ιστορίες αγάπης βλέπουμε ανθρώπους να κάνουν σχέσεις με άτομα που διαθέτουν τα χαρακτηριστικά που τους λείπουν, ώστε να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον.

Ένα καλό κορίτσι, βρίσκει ένα κακό παιδί, ένας εξωστρεφής και αστείος άντρας βρίσκει μια ντροπαλή και σοβαρή γυναίκα και ούτω καθεξής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μοιάζει ο ένας να εξισορροπεί τα στοιχεία του άλλου, ώστε να υπάρχει μια γενικότερη ισορροπία.

Γίνεται όμως αυτό και στην πραγματικότητα; Ψάχνουμε στις σχέσεις μας κάτι αντίθετο για να μας συμπληρώνει ή είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στις ταινίες;

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη, η οποία να στηρίζει αυτή την υπόθεση. Διαφορές στην προσωπικότητα, στα ενδιαφέροντα, στην εκπαίδευση, στον χαρακτήρα, στην θρησκεία ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη έλξη.

Αντίθετα, υπάρχει πληθώρα ερευνών που έχουν αποφανθεί υπέρ του αντίθετου, όμως μια που διεξήχθη με συμμετέχοντες μαθητές ενός κολεγίου. Σε αυτή την έρευνα οι μαθητές δήλωσαν ότι έδειχναν προτίμηση σε άτομα του αντίθετου φύλου με παρεμφερή χαρακτηριστικά και μάλιστα οι εσωστρεφείς μαθητές δεν έδειχναν να έλκονται περισσότερο από τις εξωστρεφείς κοπέλες, περισσότερο από όσο έλκονται από οποιαδήποτε άλλη.

Είτε βρίσκεις ομοιότητες, είτε διαφορές με την γυναίκα που σε ενδιαφέρει, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ποιες είναι οι συμπεριφορές που καταστρέφουν την έλξη.

Γιατί Είμαστε Τόσο Σίγουροι ότι Τα Αντίθετα Έλκονται;Έχουμε μάθει ότι στις σχέσεις, τα αντίθετα έλκονται. Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται να καταρρίψει το νόμο αυτό της φυσικής, αναλύοντας μια νέα οπτική γωνία.

Αφού όλα τα στοιχεία συνηγορούν προς το αντίθετο, γιατί οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, πιστεύουμε ότι τα αντίθετα έλκονται;

Η αιτιολογία για αυτό εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες.

Αρχικά, οι διαφορές τείνουν να ξεχωρίζουν. Σε σχέσεις μεταξύ ζευγαριών που έχουν άπειρα κοινά χαρακτηριστικά, οι τσακωμοί τους θα αφορούν τα σημεία εκείνα στα οποία διαφέρουν.

Πέραν αυτού, ακόμη και μικρές διαφορές, στις οποίες ίσως στην αρχή δεν δίνουμε σημασία, τείνουν να μεγεθύνονται όσο οι σχέσεις προχωρούν.

Βέβαια, έχει παρατηρηθεί ότι περνώντας ο καιρός ο άντρας και η γυναίκα αναλαμβάνουν πράγματι συμπληρωματικούς ρόλους. Αυτό είναι κάτι που αναφέρουν οι ψυχολόγοι Andrew Christensen, Brian Doss και Neil Jacobson περιγράφουν στο βιβλίο τους Reconcilable Differences, δίνοντας το εξής παράδειγμα.

Αν ο ένας από τους δύο σε μια σχέση διαθέτει λίγο περισσότερο χιούμορ, τότε το ζευγάρι λειτουργεί με αυτό το μοτίβο, στο οποίο ο ένας εκ των δύο είναι ο αστείος, ενώ ο άλλος ο σοβαρός. Ακόμη και αν η σχέση είχε ξεκινήσει με τους δυο να είναι το ίδιο αστείοι, η εξέλιξη τους κάνει να διαφοροποιούνται σε κάποιο βαθμό.

Επίσης, παρατηρείται πολλές φορές ότι στις σχέσεις οι πεποιθήσεις αρχίζουν κάποια στιγμή και ευθυγραμμίζονται, όσο περνά ο καιρός.

Βέβαια, σε μια μακροχρόνια σχέση προκύπτουν το ζήτημα της διατήρησης της έλξης, το οποίο έχουμε συζητήσει λεπτομερώς στην εκπομπή μας Apla+Andrika, που μπορείς να δεις στο βίντεο που ακολουθεί.

Όμως, όσον αφορά την έλξη στις σχέσεις, αυτή εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις ομοιότητες, παρά από τις διαφορές. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι έλκονται τα όμοια και απλά διαφοροποιούνται ελαφρώς στην πορεία.

Όταν υπάρχει έλξη στις σχέσεις, το πιο σημαντικό τελικά, για να είναι ευτυχισμένο το ζευγάρι είναι να υπάρχει κατανόηση των όποιων μεταξύ τους διαφορών.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για το πώς να διατηρήσεις το ενδιαφέρον σε μία σχέση; Κλίκαρε εδώ.

Να είσαι καλά

Men Of Style

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους.
Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Men Of Style
Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.