Νοητικοί Τύραννοι: Το Φράγμα Ανάμεσα σε Εσένα και Αυτό που Θέλεις

Όταν οι σκέψεις σου γίνονται οι τύραννοι της καθημερινότητας σου

Οι νοητικοί τύραννοι που μας σαμποτάρουν και μας βασανίζουν έχουν μια μοναδική ικανότητα: Να θολώνουν την κρίση και αποφασιστικότητα μας στις τρεις πιο σημαντικές ερωτήσεις:

  1. Τι θέλω.
  2. Για ποιο λόγο το θέλω.
  3. Πόσο πολύ το θέλω.

Ο βαθμός ικανοποίησης που παίρνεις από τον εαυτό σου και οι δραστηριότητες που τον εισάγεις, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον βαθμό που εσύ ο ίδιος τυραννάς και βασανίζεις τον εαυτό σου.

Ωστόσο, οι τύραννοι είναι πολλοί. Δημιουργούνται από τα γιατί, τα πως και τα πρέπει που θέτουμε συνεχώς στον εαυτό μας.

Όταν ήμασταν ακόμα παιδιά, μάθαμε να εσωτερικεύουμε τα μηνύματα που μας έδιναν οι συμπεριφορές των άλλων καθώς επικοινωνούσαν μαζί μας.

Αυτά τα μηνύματα, εν τέλει, έγιναν κανόνες και δόγματα που ακολουθούμε μέχρι και σήμερα στην ζωή μας.

Κυριαρχούν τους τρόπους με τους οποίους εκφράζουμε και διεκδικούμε τις ανάγκες μας και μας προκαλούν άγχος και στρες όταν βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό που θέλουμε περισσότερο.

νοητικοί τύραννοι με γυναίκες.

 

Οι τύραννοι που έχουμε στο μυαλό μας λειτουργούν σαν εσωτερικές φωνές που ενώ πιστεύουμε πως μας καθοδηγούν και προσπαθούν να μας προστατέψουν, ουσιαστικά κάνουν ότι μπορούν για να συνεχίσουν να διατηρούν την άποψη που έχουμε για τον κόσμο, το εξωτερικό περιβάλλον και φυσικά τις γυναίκες.

Οι τρόποι σκέψης μας, άλλες φορές μας βοηθούν να επεκταθούμε και να εξελιχτούμε και άλλες φορές (τις περισσότερες) προσπαθούν να προστατέψουν την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Όταν θέλουμε να φλερτάρουμε ωραίες γυναίκες, το μυαλό στήνει υποθετικά σενάρια όχι για να το κάνουμε αλλά για να αποδείξουμε στον εαυτό μας πως αυτό που θέλουμε είτε δεν είναι εύκολο είτε δεν είναι εφικτό.

Οι τύραννοι της εξωτερικής εμφάνισης

νοητικοί τύραννοι με γυναίκες.

Βλέπουμε μια ωραία γυναίκα και ξαφνικά οι σκέψεις μας προσπαθούν να αποδείξουν πως είτε η εξωτερική της εμφάνιση είναι ανατρεπτικός παράγοντας είτε η δική μας δεν είναι αρκετή.

Σοβαρά τώρα, οι πεποιθήσεις που έχω αντιμετωπίσει με τις ωραίες γυναίκες, κάποια στιγμή με οδήγησαν στο συμπέρασμα πως στηρίζονταν περισσότερο σε εικασίες παρά σε πραγματικά στοιχεία.

Είναι ψώνια, τις ενδιαφέρει περισσότερο το χρήμα, πρέπει να είσαι το ίδιο ή περισσότερο ωραίος από εκείνη, πρέπει να είσαι κάποιος ή γνωστός… Και το story δεν έχει τελειωμό.

Δεν ξέρω ποια είναι η άποψη σου για τις ωραίες γυναίκες και δεν έχω σκοπό να την αμφισβητήσω. Αυτό είναι δική σου ευθύνη και μια απόφαση που στηρίζεται στα στοιχεία που αποφασίζει ο καθένας για να επιβεβαιώσει ή να αναιρέσει την άποψη του.

νοητικοί τύραννοι με γυναίκες.

 

Όμως η αλήθεια βρίσκεται μόνο σε ένα σημείο: Όταν βλέπουμε μια ωραία γυναίκα θυμίζουμε στον εαυτό μας τι του λείπει και τους λόγους που θα ήταν απίθανο να κάνει το οτιδήποτε μαζί μας.

Η δεύτερη σκληρή αλήθεια είναι πως δεν γίνεται να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου απλά βλέποντας ωραίες γυναίκες να περνάνε από μπροστά σου και να μένεις μόνο με τις σκέψεις που κάνεις για αυτές.

Οι σκέψεις είναι τύραννοι, σύμμαχοι, ακόλουθοι και μπορούν να στήνουν ολόκληρους κόσμους από το μηδέν. Όταν όμως σε κρατούν μακριά από αυτό που θέλεις χρειάζεται να τουλάχιστον να αμφισβητηθούν.

Οι σκέψεις μας για το μέλλον χρειάζεται να αξιολογούνται από το κατά πόσο μας οδηγούν προς αυτό ή μας κρατούν μακριά του.

Οι τύραννοι της αποδοχής

νοητικοί τύραννοι με γυναίκες.

Οικογένεια, κουλτούρα, πρώτες παρέες, πρώτοι δάσκαλοι και ένα σύνολο από ερεθίσματα, μας έμαθαν ποιες συμπεριφορές πρέπει να οδηγούν σε πόνο και ποιες σε απόλαυση.

Μας δίδαξαν πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο με σκοπό να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας.

Όμως αυτό που δεν μας δίδαξαν ήταν πως η πραγματική μας ανάγκη ήταν η αποδοχή και όταν δεν την έχουμε θα πρέπει να προσαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο την συμπεριφορά μας για να την πάρουμε.

Μας μετέδωσαν το μήνυμα πως οι προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για εμάς.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο όπου η εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς να είναι σημαντικότερη για την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Δεν κυνηγάμε την εικόνα που θέσαμε εμείς για τον εαυτό μας αλλά την εικόνα που θα έχει την μεγαλύτερη αποδοχή από άτομα που έχουν αξία για εμάς.

Όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια μπροστά σε ωραίες γυναίκες, παλεύουμε με την υπόθεση για την εικόνα που μπορεί να σχηματίσουν για εμάς.

Προσαρμόζουμε τις συμπεριφορές μας με τέτοιο τρόπο ώστε να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε μέσα στα ασφαλή πλαίσια αντίδρασης της γυναίκας ή του ανθρώπου που έχουμε μπροστά μας, ανάλογα με την αξία που δίνουμε στον εαυτό μας και την αξία που δίνουμε στο άτομο απέναντι μας.

Αν δούμε πως δεν παίρνουμε τις αντιδράσεις που θέλουμε, αλλάζουμε την συμπεριφορά μας για να γίνουμε περισσότερο αποδεκτοί.

Οι τύραννοι για τα υπόλοιπα…

νοητικοί τύραννοι με γυναίκες.

Απόρριψη, αποδοχή, εξωτερική εμφάνιση… Δεν ξέρω ακόμα πόσα θα μπορούσα να γράψω.

Οι τύραννοι είναι πολλοί και σίγουρα δεν θα σταματήσουν να εμφανίζονται μπροστά μας. Δεν είναι κάποιος αντίπαλος που τον κερδίζεις και βάζει την ουρά στα σκέλια και φεύγει οριστικά.

Όμως κάποιοι τύραννοι με απασχόλησαν περισσότερο από άλλους.

Πίστευα πως όταν μια γυναίκα δεν ενδιαφέρεται, μπορούσα να την κάνω να ενδιαφερθεί. Άσκοπος χρόνος και τσάμπα προσπάθεια.

Όταν ασχολείσαι με γυναίκες που ενδιαφέρονται τα πράγματα είναι πιο απλά, πιο ξεκάθαρα και κυλούν πολύ πιο γρήγορα χωρίς να αισθάνεσαι πως περπατάς σε ναρκοπέδιο.

Ωστόσο, όταν κάποιος μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου πρέπει να ικανοποιεί τους πάντες εκτός από τον εαυτό του τι περιμένεις;

Δεν είναι κακό να προσπαθείς να ικανοποιείς τους άλλους. Όταν όμως αισθάνεσαι ενοχές επειδή δεν τα κατάφερες τότε τα πράγματα γίνονται μαλλιά κουβάρια.

τύραννοι

 

Όταν φλερτάρουμε προσπαθούμε να αποφύγουμε οτιδήποτε πιστεύουμε πως θα κάνει τους άλλους να αισθανθούν άβολα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε άβολα εμείς και να καταπιέζουμε την έκφραση μας.

Όπως έγραψα, τύραννοι πολλοί και δεν θα σταματήσουν να εμφανίζονται.

Όμως ένας από τους μεγαλύτερους τυράννους είναι ο φόβος. Και έχει πολλά κεφάλια σαν την Λερναία Ύδρα.

Ο φόβος μήπως η γυναίκα σχηματίσει άσχημη άποψη για εμάς είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους.

νοητικοί τύραννοι με γυναίκες.

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσαρμόζουμε τι θα πούμε και πως θα συμπεριφερθούμε όχι με βάση τις επιθυμίες μας αλλά με βάση αυτό που υποθέτουμε πως θα σκεφτεί η γυναίκα.

Και το χειρότερο; Μετά κατηγορούμε την γυναίκα.

Ο κυριότερος φόβος που αντιμετώπισα ήταν αυτός της απόρριψης ή να μην είναι αποδεκτή η συμπεριφορά μου από τις γυναίκες.

Τύραννοι πολλοί αλλά αυτός ήταν ο ισχυρότερος.

Ωστόσο, ποτέ δεν είχε να κάνει με τις γυναίκες. Είχε περισσότερη σχέση με αυτό που αισθανόμουν για τον εαυτό μου όταν δεχόμουν την κριτική.

Πίστευα ήδη πως δεν ήμουν αρκετός και απλά η κριτική μου το επιβεβαίωνε. Ως αποτέλεσμα γινόμουν κομμάτια επειδή αποφάσιζα υποσυνείδητα να συλλέξω πληροφορίες που επιβεβαίωναν τις αρνητικές μου πεποιθήσεις.

Δεν συμπεριφερόμουν με βάση το πώς ήθελα εγώ να είμαι αλλά με βάση την συμπεριφορά που θεωρούσα πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει αποδοχή και να κερδίσει εντυπώσεις.

Κάποιοι τύραννοι είναι πανίσχυροι ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Και δεν αρκεί μόνο να τους κοιτάξεις κατάματα αλλά να πράξεις εναντίον τους.

Έτσι και αλλιώς είναι μόνο σκέψεις.

Όμως πάντα, περιμένω τα σχόλια σου εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr