Ο «άγνωστος» κόσμος των κρυπτονομισμάτων

Ο «άγνωστος» κόσμος των κρυπτονομισμάτων

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άντρες, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, ψάχνουν για επενδυτικές ευκαιρίες που πιστεύουν ότι θα τους αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Έτσι μπορεί να επενδύσουν σε ακίνητα, ή να αγοράσουν μετοχές μίας πετυχημένης ή μίας καινούριας εταιρίας στο όραμα της οποίας πιστεύουν, ή να επενδύσουν ακόμη και σε πολύτιμα μέταλλα. Ένας ακόμη τομέας όπου μπορούν να επενδύσουν; Τα κρυπτονομίσματα.

Πολλοί απλοί άνθρωποι αλλά και επενδυτές δεν γνωρίζουν για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Δεν γνωρίζουν καν για το πώς και γιατί υπήρχε άνθηση το 2017 και μεγάλη πτώση την επόμενη αμέσως χρονιά. Πιστεύουμε πως είναι μία καλή ευκαιρία με αυτό εδώ το άρθρο να μιλήσουμε για την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, βασιλιάς στον οποίο είναι το Bitcoin και η τιμή του οποίου κυμαίνεται από 9.000 έως 9.500 Ευρώ αυτόν τον καιρό. Θα μιλήσουμε επίσης για το μέλλον τους και τις επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και τα μεγάλα ρίσκα που τα συνοδεύουν.

Λίγα λόγια για τα κρυπτονομίσματα

 

Πολλοί αναρωτιούνται τι είναι το κρυπτονόμισμα. Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα η διαχείριση και η παρακολούθηση του οποίου γίνεται μέσω τεχνικών αποκρυπτογράφησης. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση όλων των συναλλαγών είναι η τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών, γνωστή και ως τεχνολογία blockchain.

Μέσω αυτής της τεχνολογίας τα κρυπτονομίσματα διατηρούν τον αποκεντρωτικό τους χαρακτήρα, δηλαδή δεν μπορεί καμία κεντρική αρχή ή κεντρική τράπεζα να επέμβει ή να τα ελέγξει.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν πολλές διακυμάνσεις στην αξία τους. Το 2017, σε μία περίοδο απρόσμενης άνθησης, η αξία του 1 Bitcoin ανέβηκε από τα 1.000 στα 20.000 δολάρια, κάνοντας πολλούς ανθρώπους πλούσιους μέσα σε μία νύχτα. Από την άλλη πλευρά όμως, όσοι αγόρασαν εκείνη την περίοδο το bitcoin ακριβά, έχασαν πάρα πολλά χρήματα καθώς την επόμενη ακριβώς χρονιά, η τιμή του άρχισε να μειώνεται.

Η δημοσιότητα που πήραν τότε αυτά τα γεγονότα έκανε τον κόσμο να ξεχάσει ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νόμισμα, όπως ακριβώς μας μαρτυρά και το όνομά τους.

Πολλές εταιρίες, έμποροι, ιστοσελίδες δέχονται το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα στις συναλλαγές τους. H Overstock ήταν η πρώτη μεγάλη online εταιρία που δέχτηκε το bitcoin για αγορές από την ιστοσελίδα της. Με bitcoin μπορείτε επίσης να αγοράσετε διάφορα προϊόντα από  παιδικά ρούχα ή έπιπλα μέχρι και να βρείτε online καζίνο που δέχονται μόνο κρυπτονομίσματα.

 

Εκτιμήσεις για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

 

Οι απόψεις για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές, συνήθως ανάλογα με το αν κάποιος τα υποστηρίζει ή όχι. Όσοι είναι υπέρ τους βλέπουν ένα αρκετά ελπιδοφόρο μέλλον, καθώς επενδύονται πολλά χρήματα για την εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain, πράγμα που θα κάνει τα κρυπτονομίσματα ακόμη πιο ασφαλή και νόμιμα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι περισσότεροι άνθρωποι θα τα εμπιστευτούν και θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Ένας από τους υποστηρικτές τους είναι και ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ που εκτιμά ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων μπορεί να εκτιναχθεί στα ύψη τα επόμενα πέντε χρόνια, λόγω περισσότερων χρηστών όμως και όχι λόγω μεγαλύτερης αξίας, η οποία θα μειωθεί κατά πολύ.

Όσοι αντιθέτως είναι κατά των κρυπτονομισμάτων, υποστηρίζουν πως αν θέλουν να χρησιμοποιούνται ευρέως θα πρέπει να πάψουν να είναι αποκεντρωμένα και επίσης να αποκτήσουν μια δική τους “σταθερή” αξία. Αυτή τη στιγμή η αξία του 1 bitcoin είναι ίση με το πόσο προτίθεται κάποιος να πληρώσει για αυτό. Στη πραγματικότητα το ίδιο συμβαίνει και με τα χρήματα που χρησιμοποιούμε. Παραδείγματος χάρη, το χαρτί ενός χαρτονομίσματος 20 ευρώ δεν έχει αληθινή αξία. Παίρνει αξία επειδή είναι συνδεδεμένο με μία κεντρική τράπεζα, κάτι που το κάνει λιγότερο ασταθές και περισσότερο αξιόπιστο.

Τα κρυπτονομίσματα θα χρησιμοποιούνται όντως ευρέως στο μέλλον;

 

Σε αυτό το σημείο δημιουργείται ένα μεγάλο δίλημμα. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ευρέως φαίνεται να είναι η εμπλοκή των κυβερνήσεων των χωρών και η θέσπιση κανόνων. Όμως η επιτυχία των κρυπτονομισμάτων βασίζεται ακριβώς στο ότι είναι αποκεντρωμένα και χωρίς κανονισμούς. Το ένα αναιρεί το άλλο και έτσι περιπλέκονται αρκετά τα πράγματα.

Βέβαια ισχύει και το αντίστροφο. Αν η πλειοψηφία των ανθρώπων αρχίσει να χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα για τις συναλλαγές του τότε όντως μελλοντικά το εκάστοτε εθνικό νόμισμα μπορεί να παραμεριστεί. Είναι όμως αρκετά απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο για αρκετούς πολιτικο-οικονομικούς λόγους αλλα και καθώς η χρήση των κρυπτονομισμάτων είναι από τη φύση της αρκετά περίπλοκη και δυσνόητη, οπότε δύσκολα θα τα προτιμούσε αυτοβούλως η πλειοψηφία.

Σαν συμπέρασμα, για να χρησιμοποιηθούν τα κρυπτονομίσματα ευρέως, θα πρέπει να ισχύουν δύο κριτήρια. Πρώτον, να εφαρμοστούν σε αυτά κανονισμοί από ένα θεσμοθετημένο οικονομικό σύστημα και δεύτερον να υπάρξει μία ισορροπία ανάμεσα στα χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων και στους κανονισμούς που διέπουν τα νομίσματα που ελέγχονται κεντρικά. Αυτή τη στιγμή κανένα κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να καλύψει και τα δύο κριτήρια, αλλά ίσως αυτό να συμβεί στο μέλλον.

Τι συμβαίνει με τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα;

 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αν και τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί αρκετά, η αξία των κρυπτονομισμάτων παραμένει πολύ ασταθής, πράγμα που κάνει την επένδυση σε αυτά αρκετά επίφοβη. Δεν σας προτείνουμε να μην επενδύσετε, αλλά για να το κάνετε θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να πληρούνται αυστηρά τα παρακάτω κριτήρια:

Να έχετε τη δυνατότητα να χάσετε κάποια χρήματα στο άσχημο σενάριο: Τα κρυπτονομίσματα είναι μία επένδυση υψηλού ρίσκου. Μπορεί να κερδίσετε πολλά χρήματα αν η τιμή εκτοξευτεί αλλά και να χάσετε πολλά χρήματα αν η τιμή πέσει. Αν το δεύτερο δεν θα επηρεάσει τραγικά τη ζωή σας, τότε τολμήστε το.

Να μπορείτε να κρατήσετε την επένδυσή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα: Η επένδυση στα κρυπτονομίσματα δεν είναι μία επένδυση η οποία θα σας επιφέρει γρήγορα και εύκολα κέρδη. Όπως και σε άλλες παρόμοιες επενδύσεις θα υπάρξουν δυσάρεστες πτώσεις αλλά θα υπάρξουν και πολύ ευχάριστες άνοδοι. Κάντε υπομονή στις άσχημες περιόδους και περιμένετε να πληρωθείτε την κατάλληλη στιγμή.

Να ξέρετε περί τίνος πρόκειται: Στις επενδύσεις η γνώση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Είναι δύναμη που μεταφράζεται σε κέρδη πράγμα που ισχύει σε όλα τα είδη επένδυσης, είτε αυτή αφορά ακίνητα είτε κρυπτονομίσματα. Έστω και η μικρή γνώση της μίας ημέρας είναι καλύτερη από την έλλειψη γνώσης. Προσπαθήστε  να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και τις τάσεις της αγοράς, έτσι ώστε να γνωρίζετε το πώς και το πότε να δράσετε.

 

Η γνώση είναι πάντα δύναμη! Αξιοποίησέ την και γίνε ο Άνδρας Αξίας που μπορείς. Μάθε περισσότερα εδώ

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.